HEGEMONIA LEGIONS OF IRON

HEGEMONIA LEGIONS OF IRON

8.4

Recenzia na PC verziu

Digital Reality tvorcovia kvalitnej strategickej série Imperium Galactica sa tentoraz pustili do plne 3D grafiky a musím povedať že to dopadlo veľmi dobre. Nielen že hra nestráca nič z hrateľnosti v 3D engine, ale ponúka graficky aj hrateľne viac ako jej predchodcovia.

Hegemonia Legions of Iron vás zavedie do blízkej budúcnosti kedy ľudstvo kolonizovalo Mars a priľahlé obývateľné mesiace a planéty slnečnej sústavy. Nie všetko však ide ok, a časom sa Mars začína sťažovať na politiku Zeme a pripravuje sa  jej s ostatnými kolóniami odporovať. Konflikt je už nezadržateľný a vedie k vojne. Dosť tomu napomohlo aj záhadné zostrelenie prezidenta kolónií na ceste na rokovanie o mieri. Vtedy sa dostávate do hry vy a máte za úlohu viesť časť boja proti Marsu. Respektíve ak si zvolíte kampaň za kolónie budete sa snažiť obrániť Mars a vyjednať mier so Zemou. Tu nasleduje pár jednoduchých misií, ktoré vás vovedú do hry a naučia používať interface. Keď sa situácia ako tak ukľudní a Zem sa znovu zjednotí, vedci na základe nových technológií objavia tri červie diery v slnečnej sústave. Samozrejme ako sa dalo čakať, budete to vy kto pôjde preskúmať čo je na druhej strane a či to naozaj bude fungovať. Našťastie fungovalo a v troch novobjavených systémoch, na vás teraz čakajú ďalšie misie. Budete musieť kolonizovať planéty, stavať bojové základne, vŕtať asteroidy, a popritom všetko sa brániť proti pirátom.

Hegemonia Legions of Iron
Hegemonia Legions of Iron
Hegemonia Legions of Iron

V hre máte v podstate voľný rozvoj, teda všetko z predošlých misií vám ostáva. A je už jedno kde ste si postavili základňu, kam ste všade už expandovali, a čo ste vyskúmali a všetko vám ostane ako bolo len vám pribudne nový cieľ na misiu. Napríklad budete musieť obsadiť ďalšie planéty, vyrobiť jednotky, niečo vyvinúť, zničiť pirátov, vesmírne monštrá a neskôr aj zničiť mimozemšťanov, ktorý sa nejako aktívne začínajú zaujímať o ľudskú rasu.

Čo sa týka interface, hra je v ovládaní veľmi jednoduchá a našťastie umiestnená len do pseudo 3D priestoru v ktorom sa môžete pohybovať len po 2D  súradniciach. Čo sa týka kamery môžete si ju ľubovoľne natáčať a presúvať kam chcete, ak keď niekedy je to dosť ťažké zorientovať sa v temnom vesmíre a nájsť vaše lode. Pre uľahčenie je tu aj možnosť mapy v ktorej budete vykonávať všetky dôležité bojové rozhodnutia a presúvania jednotiek. V podstate do plne 3D pohľadu sa neskôr už budete presúvať výnimočne, keď si budete vychutnávať boje, alebo pri detailoch na planéty a základne.

Okrem mapy tu ešte budete mať dve strategické obrazovky, a to obrazovku planéty a obrazovku vývoja. V obrazovke planéty budete zadávať ľuďom čo vám majú vyrobiť, teda akú útočnú jednotku, akú transportnú alebo postavíte nejakú budovu na planéte. Tu si môžete pozrieť aj akú morálku majú ľudia,  koľko ich je a môžete im nastaviť ešte aj dane. Od daní sa potom odvíja ich morálka, počet a aj výkon. Je dobré ich mať nižšie aby ľudia boli spokojný, ale zase ak potrebujete peniaze na stavbu už nejakých pár percent morálky obetujete. Výkon ľudí môžete nakoniec rozdeliť na stavbu a na vývoj ak nejaký vediete. Na rozdiel od jednotiek ktoré kupujete za peniaze, na vývoj máte obmedzené body do každej misie čiže môžete, vyvinúť len niekoľko výskumov a musíte si dobre rozmyslieť ktoré to budú, a ktoré teraz naozaj potrebujete. Výskumy samozrejme ostávajú do ďalších misií takže sa nemusíte báť že by ste ich museli vyvíjať znovu. Mimochodom je ich celkovo cez 100 a sú rozdelené do niekoľkých kategórií, máte tam výskum na planéte, sociologické a špionážne výskumy, zbraňové, vývoj lodí, konštrukcie a rôzne veci na ktoré budete míňať svoje body a ktoré vám budú mierne zvyšovať niektoré z parametrov. Napríklad je tu séria výskumov na zvýšenie útoky, zameriavania, štítov, rôznych typov zbraní, ale aj na zvýšenie maxima obyvateľstva, terraformingy atď.

Hegemonia Legions of Iron
Hegemonia Legions of Iron
Hegemonia Legions of Iron

Čo sa týka počtu vašich jednotiek a základní, sú zvislé od počtu vami civilizovaných svetov. Takže ich nemáte neobmedzené množstvo a jedine ak vám niektorú zničia môžete si vyrobiť novú. Niekedy je to aj o hubu, najmä keď si musíte svoje kolonizované svetu brániť hneď v niekoľkých sústavách a neostávajú vám jednotky na priamy útok na základne a svety nepriateľov. Môžete vyrábať niekoľko typov jednotiek s rôznymi zbraňami, k základným patria rýchly fighter a pomalšia ale masívnejšia corvetta. Takisto si aj pri výrobe základne budete môcť vybrať s akými zbraňami ju vyzbrojíte. Z nebojových jednotiek je tu ťažná jednotka ktorá vám ťaží Ore z asteroidov, sú tu dva typy obchodných jednotiek teda interstellar a interplanetar merchant, sú tu sondy ktoré môžete uložiť na ľubovoľnom mieste v sústave a získať tak informácie o pohybe jednotiek na tom území. Alebo je tu aj wreckage recycler ktorý recykluje nahromadený šrot po zničených základniach a nakoniec využijete aj mínovaciu jednotku ktorá vám pomôžete lepšie si obrániť základne.  Mimochodom každá jednotka má svoj dosah radaru a teda vidí len do určitej vzdialenosti okolo seba, najväčší dosah majú samozrejme kolonizované svety, veľký dosah má sonda, alebo vesmírna základňa, ostatné jednotku už majú väčšinou menšie dosahy a vidia len blízke okolie. Teda ak sa nepriateľ nevyskytne v dosahu jedného z vašich radarov nevidíte ho.

Jednotky ovládate ako v klasickej stratégií, len označíte a kliknete kam majú zaútočiť, alebo čo majú brániť. Prípadne tu máte aj možnosť nastavovať jednotkám typ útoky ako agresívny, mierny, ohľaduplný, alebo miesto kam majú nepriateľom útočiť na zbrane, na motory, alebo na trup. Všetky jednotky sú väčšinou zložené zo 4 až 7 lodí, takže niekedy strata jedného plavidla nebude vadiť a môžete ju neskôr doplniť pri vašej planéte. Ako jednotky bojujú, získavajú skúsenosti a môžete im prideliť aj jedného z hrdinov ktorý ešte zlepšia jej bojové schopnosti. Okrem toho skúsených hrdinov teda kapitánov a prežité jednotky si môžete prenášať do ďalších misií a ešte viac ich zlepšovať. Nakoniec ešte dostanete aj špiónov s ktorými si neskôr vytvoríte rozsiahlu špionážnu sieť krížom cez sústavy.

Hegemonia Legions of Iron
Hegemonia Legions of Iron
Hegemonia Legions of Iron

Grafika v hre je pekná a relatívne rýchla. Teda neobsahuje to nejako extrémne veľa objektov, je tu pár planét, niekoľko asteroidových polí, hmloviny a ešte vaše lode. To je všetko takže toto by grafiku nemalo spomaľovať, jediné zátrhy som zbadal pri väčších bojoch ale nebolo to nič hrozné. V pohode to funguje na 1024x768 24 bitov na ATI8500 a 1Ghz. Pekne prepracované sú v hre samotné boje ktoré keď si priblížite vidíte rôzne taktiky každého typu jednotky, oblety, bombardovania a aj pekné výbuchy po ktorých sa rozpadnú na tisíce malých častí. Možno sa mi nepáčilo že v čistom 3D pohľade boli jednotky veľmi malé a neoznačené a dosť ťažko sa potom niekedy hľadajú. Spracovanie sústav je pekné, máte tam rôzne planéty, ktoré sa dajú alebo nedajú kolonizovať, sú tam aj ich mesiace a samozrejme slnko. Tu mi zase trochu vadilo že planéty sú nejaké veľké a sú nereálne blízko a nepoteší ani to že sa nepohybujú. Síce majú naznačený trajektóriu, ktorou by sa mali pohybovať ale ani ich nenapadne posunúť sa.

Keďže sú niekedy planéty ďaleko od seba alebo výskum alebo stavba niekedy dlho trvá, umožňuje vám hra zrýchliť čas 2 alebo 4 krát, prípadne naopak ho úplne zastaviť. Ja som si určil stabilnú rýchlosť 4x, nech má hra trochu švihu. Akurát pri náročných akciách to niekedy prepnem na normálnu rýchlosť aby som stihol poklikať na všetky jednotky a určiť im smer na potrebné miesto. Aj keď niekedy to je neskôr dosť problematické presúvať jednotky zo sústavy do sústavy, napríklad neskôr naraz hráte aj v 10 sústavách pospájaných červími dierami a nie každá je spojená s každou takže ak chcete previezť jednotky z jednej do druhej musíte prejsť aj zo 3 sústavy kým sa dostávate tam kam potrebujete. Nie len že vám to stráca čas, preklikávať cez všetky systémy, ale aj vás to odpútava od miesta na ktorom sa napríklad bojuje.

   

Hra má samozrejme aj multiplayer kde si môžete zahrať viacerí proti sebe cez LAN alebo Internet. Konkrétne vás bude môcť byť až 16 a to v niekoľkých módov od deathmatchu, cez skirmish až po kooperatívny mód.

Celkovo je to veľmi dobrá hra a posúva hranice realtime stratégií trochu vyššie, pripomína mi síce trochu viac Far Gate ako poslednú Imperium Galacticu. Ale je to kvalitná záležitosť a fanúšikovia vesmírnych stratégií si hry určite obľúbia. Teda myslím že určite zaujme tých čo hrali pôvodné IG 1 a 2 a možno aj závislákov na Master of Orione chytí aspoň dovtedy dokedy nevyjde MOO3. Ja si teraz idem pozrieť O.R.B. tiež podobnú vesmírnu záležitosť len trochu v menšom zameranú na vesmírnu základňu a boje okolo nej, uvidíme grafika tam vyzerá o triedu lepšie ako tu ale nakoniec záleží od hrateľnosti. Budúci rok sa potom môžeme tešiť na Imperium Galactica 3 ktorú Digital Reality prebralo Mithis Games.

Plusy:
+ množstvo vývoja
+ grafika a prehľadnosť
+ množstvo menších úloh a zmien cez misie

Mínusy:
- nepohybujú sa planéty
- veľa sústav = veľa klikania a chaosu
 
    


napísal saver 3.12.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.4
Ohodnotiť
HEGEMONIA LEGIONS OF IRON


RECENZIE HRÁČOV
Hegemonia Legions of Iron

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20951)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk