O.R.B.

O.R.B.

6.9

Recenzia na PC verziu

O.R.B. – Off-World resource base, je realtime stratégia ktorá sa nám hodi do série vesm=irnych zaležitostí ako Homeworld, Starmageddou, Hegemonia a čoskoro aj Imperium Galactica 3. Konkrétne v O.R.B. sa najviac sústredíme na samotnú základňu, ťaženie na asteroidoch a malé lokálne boje, teda nič gigantické ako v Hegemonií kde ste bojovali aj v 10 sústavách naraz. 

Hra ponúka dve kampane za dve rasy v ktorých postupne prejdete 16 rôznymi misiami. Samozrejme je tu aj multiplayer a skirmish  kde si môžete zahrať  22 misií. V príbehovej kampani hráte za dve rasy pred tisíckami rokov vyhnaných zo svojich planét a momentálne nazývajúcich vesmír svojim domovom. Príbehy nie sú nejako rozsiahle, skrátene ide len o nájdenie veľkého zradcu, ktorý má na svedomí vašu planétu a porazenie nepriateľskej rasy. Všetky misie sú poprepletané množstvom strihových scén a animácií ktorých bude dokopy okolo hodiny a ktoré vám vykladajú o nejaké detaily o minulosti, budúcnosti a rôznych artefaktoch čo nájdete. Väčšinou sú to však veľmi veľmi nezaujímavé veci, ktoré budete radšej preskakovať. V samotných misiách už bude vaše poslanie rôzne, od vyvinutia jednotky, cez vybudovanie armády, porazenie a zničenie všetkých nepriateľov, alebo zachránenie vašej stratenej jednotky.

O.R.B.
O.R.B.
O.R.B.

Základnou loďou vo väčšine scenárií je väčšinou vaša mobilná buildovacia loď, alebo pevná základňa, ktorá vám vytvára nové jednotky a ktorú si musíte čo najlepšie chrániť. Na výrobu jednotiek a výskum sa v hre používajú dve suroviny a to ľudia a látka RU. Látka sa ťaží na priľahlých asteroidoch, v ktorých vám vaše sondy nájdu jej úložisko. Tieto asteroidy sa dosť pracne a zdĺhavo hľadajú a často ich v celom vašom bojovom poli je len zo 5. Zásoby v nich sú obmedzené a tak neustále musíte hľadať nové zdroje. Ako náhle však máte aspoň malý prísun zásob zabezpečený, môžete sa pustiť do vývoja a stavby nových lodí.  Podobne ako Hegemonia ponúka hra popri stavbe jednotiek aj vývoj nových technológií a upgradov. Celý vývoj je rozdelený do niekoľkých dosť sfér v ktorých vyvíjate stále lepší pancier, rakety, elektroniku alebo pohon a nakoniec ak máte všetko potrebné môžete vyvinúť novú lepšiu bojovú jednotku a stavať ju. Síce vývojov tu nie je toľko ako v Hegemonií, ale je ho postačujúce keďže v skoro každej katerórií je po 8 výskumov, z ktorých potom môžete vyvinúť konštrukcie pre 11 základných bojových lodí, 10 veľkých lodí triedy Capital, 5 rôznych ťažobných jednotiek a niekoľko upgradov na vašu základňu.  Ďalšou stránkou v hre je aj rozdeľovanie ľudí. Na lodi alebo v základni ich máte obmedzené množstvo a pribúdajú vám pomaly, alebo len po útoku kedy prídu nový vojaci namiesto zabitých. Väčšinou sa ich počet postupne v kampani zvyšovať a tak aj počet jednotiek, ktoré môžete poslať do akcie.

Z taktických možností si v samotných bojoch môžete podobne ako v Hegemónií nastaviť typ útoku, konkrétne to môže byť normálny útok, RAM útok číže zrámovcí útok kde do nepriateľa budete nabúravať alebo kamikadze útok čo je podobný ako RAM len trochu tvrdší a veľmi pravdepodobne pri ňom prídete o lode. A to je v podstate všetko, dosť málo na takúto stretégiu zameranú na detailné boje, aj Hegemonia toho mala viac tam ste mohli útočiť na aj zbrane, alebo na motory.

Myslím že strategicky majú hru dobre premyslenú, len škoda že sa mi zdala kampaň veľmi ťažká aj na Very easy obtiažnosti a relatívne aj dosť nezaujímavá keďže ten príbeh nemal spád a neskôr som sa pri tom nudil. Zaujímavejšie sú asi skirmish a multiplayerové misie kde si môžete s priateľmi vyskúšať kto je lepší v taktike a boji. Tu si môžete nastaviť ľubovoľné zásoby, ktoré vám budú prichádzať každých niekoľko minút, zrýchlený výskum, zrýchlené stavby lodí a aj ťaženie.  

O.R.B.
O.R.B.
O.R.B.

Čo sa týka ovládania, je jednoduché a podobné ako v Hegemonii, len označíte jednotky a pošlete ich kam chcete. Síce sa budete musieť naučiť že sa to ovláda cez CTRL, ale na to si zvyknete a je to aj celkom vhodné. Okrem základného pohľadu v voľnej kamery na vaše územie, si budete môcť prepnúť aj na mapu, alebo úplne za zoomovať na ľubovoľnú jednotku a sledovať ju v akcií. Neviem načo tam autori pridávali tú mapu, vôbec nie je pekná a nikdy som ju prakticky nevyužil, lebo rovnaký a ešte krajší efekt dosiahnem keď si dám zoom na celé bojové pole. Väčšinou budete v hre používať len tento veľký nadhľad na prostredie kde vám vaše jednotky zobrazujú len zelené body a nepriateľské červené. Teda budete hrať úplne inú hru, ako bola pôvodne autormi predstavovaná  a na všetky takéto obrázky zabudnite. Aj keď je pravda že si môžete prepnúť detail a maximalny zoom na jednotky a sledovať ich v boji, ale málokedy na to budete mať čas. Možno pri záveračných bojoch, inak sa musíte pri bojoch vždy starať o to ako doplníte stále sa zvyšujúce straty. Celá hra celá hra je značne pomalá a maximálne sa dá nastaviť je 3X zrýchlenie pri ktorom stále čakáte aj niekoľko minút kým vám jednotky zo základne dorazia na miesto boja, alebo aj niekedy niekoľko desiatok minút kým vám sonda nájde vhodné asťáky.

Čo sa týka grafiky je veľmi pekná, najmä intro videá a medzilevelové scény sú veľmi pekne spracované. Škoda že už v samotných misiách sa to stráca pretože na jednotky a na celé boje sa už pozeráte len z diaľky a zvyčajne ich na obrazovke vidíte len ako bodky. K rýchlosti by som povedal že zo začiatku to ide veľmi pekne a plynulo, aj na 1024x768 v plných detailoch na ATI 8500 a 1ghz, ale akonáhle sa dostanete do misie kde útočí zo 50 jednotiek naraz je to už slideshow tak 10fps a musíte znížiť detaily.  Minimum pre hru je autormi odporúčané 600mhz a nejaká lepšia 3D karta, teoreticky v menších detailoch a rozlíšení to tam môže dobre chodiť ale odporúčam radšej 1ghz.  Jednotky, planéty, asteroidy sú prepracované, všetky od tých mrňavých až po najväčšie sú detailné a hi-polygóonov. Napríklad aj malé jednotky majú na strechách malý radar, svetlomety po stranách a samozrejme aj logo vášho národa. Najkrajší z jednotiek bol asi malý commanďák, ktorého priniesol transport aby vyvŕtal dieru do opustenej nepriateľskej lode a dostal sa dovnútra. A nakoniec poteší aj reálnosť veľkostí jednotiek napríklad malé bojové stíhače nemôžete veľkosťou ani porovnávať s vesmírnymi stanicami, alebo Cruisermi. Ale zase aj toto dodáva hre to mínus kde potom tie malé jednotky skoro vôbec pri bežnom pohľade nevidíte. Vidíte namiesto nich len zelenú bodku.

O.R.B.
O.R.B.
O.R.B.

Celkovo to nie je zlá hra a priaznivcov Homeworldu možno na chvíľu zaujme a v multiplayeri môžu byť boje naozaj super, ale v kampani mi to pripadalo trochu nudné. Myslím že sa tie roky vývoja to mohli autori aj lepšie prepracovať a pridať tomu trochu na spáde. Všetko kvalitné je v hre na začiatku , teda pekné intro, super hlas do intra ktorý vám pripomína začiatok v Dune, a ešte aj tutorial vás zaujme. Ale ako náhle už hru začnete hrať a začnete sa trápiť s obtiažonsťou, nedostatkom zásob, pomalou rýchlosťou a stále podobnými misiami v nudných asteroidových oblastiach a to už zistíte že hráte niečo úplne iné ako to na čo sme sa celé tie roky tešili. Teda aspoň podľa môjho názoru, ak máte iný napíšte do diskusie, môžme prekonzultovať :)  Myslím že grafika nie je všetko.

Plusy:
+grafika, animácie, detaily
+ovládanie
+dynamické súboje

Mínusy:
- obtiažnosť, niekedy veľmi veľká aj na very easy !
- postupne nuda
- málo asteroidov na ťaženie
- pomalá rýchlosť
- náročné na hardware

  


napísal saver 12.12.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.9
Ohodnotiť
O.R.B.


RECENZIE HRÁČOV
O.R.B.

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| O.R.B. dokončené 30.10.2002
| O.R.B. shoty 13.10.2002
| O.R.B. už čoskoro 23.9.2002
| O.R.B. shots 2.9.2002
| O.R.B. shots 23.8.2002
| O.R.B. shots 29.6.2002
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk