TEST DRIVE

TEST DRIVE

7.0

Recenzia na PC verziu

Test Drive bola kedysi dávno asi prvá 3D racing hra na PC, si pamätám ako sme to vtedy drvili  na 4.66Mhz procesoroch a 4 farbách na monitore. Nebolo to ničo moc, malo to volant a vkuse sa išlo popri nejakom útese. Odvtedy sa hra dočkala už 5 stále vylepšovaných pokračovaní, boli síce len striedavo úspešné ale patrili spolu s NFS medzi najlepšie veci. Tentoraz už Infogrames upustilo od číselného označenia siedmeho dielu a je tu znovu len Test Drive. To však nie je jediná zmena ktorá hru postihla...

Nový Test Driver už nie je zameraný na bežné preteky po ako v predošlých častiach, tentoraz hra nabrala viac undergroundový štýl a presunula sa na nelegálne preteky krížom cez preplnené mestá a diaľnice. Konkrétne sa zúčastníte desiatok pretekov v 4 rozličných mestách a to v San Franciscu, Tokyu, Londýne a Monte Carlu.  Hra ponúka klasické módy ako quick race, single race kde si môžete vybrať z typov - Cop chase teda mód kde vy budete policajtom, okruhové jazdy v meste, otvorené jazdy z jedného miesta na druhé a nakoniec aj netradičnú drag race, čo je jazda po rovnej ceste na štýl Fast and Furious. V Drag race pôjde hlavne o výkon vášho auta a umenie preraďovať rýchlosti. Nakoniec tu máme samozrejme príbehovú hru kde budete prechádzať postupne stále obtiažnejšie trate s náročnejšími protivníkmi, všetko podfarbené príbehom s množstvom kecov a postupnými prírastkami do vašej garáže.

Test Drive
Test Drive
Test Drive

Keďže sa všetko odohráva v mestách čakajte reálny premávku, stovky rôznych áut, obyvateľov a samozrejme aj policajtov. Nebude to tu také jednoduché ako v poslednom Need for Speede kde premávku tvorilo len pár áut a pár policajtov. Síce v NFS mali policajti helikoptéru chytali vás obtiažnejšie, tu stačí aby do vás policajt 4 krát vrazil a ste zatknutý. A samozrejme aj naopak ak ste vy policajt musíte len pár krát nabúrať do iných áut a sú zatknutý. Tu spravili Cop Chase trochu zaujímavejšie ako v NFS, máte tu len ohraničený čas za ktorý musíte chytiť všetkých jazdcov. Teda konkrétne musíte ich dostať skôr ako dôjdu do cieľa svojich pretekov.

Čo sa týka samotnej jazdy, jazdíte väčšinou šiesti na vybranej trati. Vašou úlohou nie je len dôjsť do cieľa ale aj stíhať všetky checkpointy v určitom čase, ak nestihnete končíte. Čas vám však aj pribúda na špeciálnych preskokoch, cez ktoré keď skočíte získate pár sekúnd k dobru. Nie je to síce nič moc ale niekedy poteší. Pozor si však dávajte na veľkú premávku v meste a aj rôzne stĺpy okolo cesty. Ak sa s nejakou zrážkou otočíte alebo zdržíte veľmi dlho môže sa vám stať že checkpoint nestihnete a ste vonku. Iné to je v Drag Race kde musíte len čo najrýchlejšie pridať na plyn a rozumne preraďovať tak aby ste prešli cieľovou páskou prvý.

Test Drive
Test Drive
Test Drive

Hlavný dôraz v hre je kladený na Underground kampaň, teda príbehovú časť kde jazdíte pre jedného zo šéfov závodov a musíte pre neho vyhrávať. Pred závodmi vždy nasleduje taká slabá konverzačná časť kde si pokecáte so šéfom o tom čo bude ďalej a pred závodom aj s vašimi protivníkmi. V podstate sa tam toho veľa nedozviete akurát či si máte dávať pozor na policajtov alebo koľký by ste mali skončiť aby ste postúpili ďalej, alebo aká je ďalšia trať. Je to tak nudné a slabo spracované, najlepšie je hneď to rušiť a dostať sa hneď do garáže kde sa vám postupne rozširuje váš sortiment áut a vždy pred závodom si vyberáte vaše obľúbené. Väčšinou ide o klasiky, staršie vylepšené autá s ktorými budete závodiť proti väčšinou kvalitným moderným šporťákom. Síce tu budete mať klasické Test Driveovského Dodge Viper GTS, Lotus Elise, alebo Lotus Esprit a zo starých klasík si užijete Chevy Camaro, Charger 69, Shelby Cobra, Plymouth Cuba, alebo Pontiac GTO,

Grafika je pekná a musím povedať že autá v hre sú úplne super vymodelované dokonca sú ešte kvalitnejšie ako napríklad v poslednom NFS. Čo sa týka efektov vidíte na ich laku alebo puklicách na kolesách reflekcie prostredia, jasne vidíte aj ich firemné znáčiky aj s typom auta a samozreme ak máte otvorenú strechu tak vidíte aj svoju postavu. Škoda že ako vo väčšine nových racingoviek ani tu si počas hry nebudete môcť prepnúť vlastný pohľad z vnútra auta. Ale čo už, treba si na to zvykať. Kvalitne prepracované sú aj rozhľahlé mestá ktorá štýlom pripomínajú Midtown Madness alebo Drivera. Mimochodom hra mi chodila celkom rýchlo v 1024x768 v plných detailoch na ATI8500 a 1ghz, to išlo v pohode síce niekedy potrhá ak je veľké oblasť okolo ale dá sa. Myslím že to chodí rýchlejšie ako napríklad GTA 3, alebo Mafia v 800x600 a nižších detailoch.

Test Drive
Test Drive
Test Drive

Hra však nie je taká super ako by sa dalo čakať, síce má kvalitnú grafiku ale tá nerobí hru hrou. Tri hlavné veci ma počas celej hry trápili najviac. Za prvé neexistuje žiadne rozbíjanie áut, a dokonca ani poškrabanie, za druhé protivníci cheatujú a za tretie fyzikálny model ovládania auta je slabý, alebo lepšie povedané veľmi veľmi slabý. Napríklad v zákrutách sa nedá ani poriadne zatáčať a hodiny nemáte ani šancu urobiť. Ďalej na skoky, ktoré sú rozmiestnené všade po dráhach, môžete vyjsť ako chcete. Napríklad ho chytíte len jednou stranou auta a aj tak vás to neprevráti a vždy dopadnete pekne na všetky 4 kolesá. Alebo nejaké stĺpy, semafory, autá, nerobia žiadny problém prebúrate všetko a odhadzujete to ako krabice a protiidúce autá niekedy letia aj 50 metrov. Síce vás to niekedy spomalí, ale nič viac. Zastaviť vás môže jedine stena, kamión a pozor si musíte dávať aj na  malé stĺpiky v meste ktoré nesundáte ani náhodou. A čo som spomínal tých cheatovacích nepriateľov ono je hra arkádovka takže aby sa odladila obtiažnosť, nepriatelia sa vždy prispôsobujú vašej rýchlosti, teda ak nabúrate a spomalíte, oni spomalia tiež a pekne čakajú. Podobne to je aj v celej sérií NFS, ale nie až také okaté ako tu. No najhoršie je na tom to, že ak ste zase rýchly aj oni sa nachaetujú a rýchlejšie sa na vás dotiahnu a znovu predbehnú. Vtedy sa vám môže stať aj to že vás tesne pred cieľom trhnú a vy s tým nemôžete nič robiť.

Čo sa týka hudby je veľmi dobrá podobne ako grafika. V pozadí vám totižto hrajú licencované skladby od známych DJov ako Alice deejay, Ja Rule, Moby alebo DMX. Škoda že si viac práve nedali so samplami rozhovorov ktoré sú slabé a nekvalitné. Ostatné zvuky prostredia sú celkom v pohode.

Jednoducho je to arkádovka, na ktorej sa dá zabaviť a ktorá ma šancu zaujať kvalitnou grafikou a dobrou hudbou. Hra má síce slušnú atmosféru ale s tými vyššie spomenutými vecami si ju dosť ničia. Možno keby aspoň tých nepriateľov vylepšili, alebo pridali ničenie auta, mohlo by to byť o dosť lepšie.  Ak vás však chytí určite si budete chcieť prejsť aspoň celý príbehový mód.  Uvidíme ako v tejto oblasti dopadne podobná hra Midnight Club II od tvorcov GTA 3, ktorú by sme mali uvidieť budúci rok. V Midnight Clube síce rozbíjanie áut určite bude, ale ak nechajú ten jazdný model z GTA bude to znovu len arkádovka.

Plusy:
- pekná grafika
- kvalitná modely áut
- množstvo tratí cez 4 mestá

Mínusy:
- cheatovanie protivníkov
- veľká arkadovosť
- slabý fyzikálny model jazdy
- nerozbíjanie áut

 

napísal saver 17.12.2002
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
TEST DRIVE


RECENZIE HRÁČOV
Test Drive

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Test Drive 14.12.2002
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk