RUNAWAY : A ROAD ADVENTURE

RUNAWAY : A ROAD ADVENTURE

9.0

Recenzia na PC verziu

Kiež by sme vedeli predvídať situácie, do ktorých sa rútime a vždy si vybrať tú správnu cestu. To by však život stratil na dobrodružnosti a momentu prekvapenia. Naša schopnosť by nás vtrhla do istého stereotypu. Či už Brian Basco vedel predvídať alebo nie, život ho v jednom momente odmenil starosťami, o ktorých sa mu určite nesnívalo ani v tom najdivokejšom sne.  

Brian Basco typický študent práve dokončil vysokú a naskytla sa mu príležitosť rozšíriť si svoj obzor v oblasti fyziky na univerzite v San Franciscu. Celý šťastný si zbalí svoje veci, rozlúči sa s rodinou a vydáva sa naprieč celou Amerikou za vedomosťami. Cestou sa chce ešte zastaviť v miestnej knižnici a vrátiť požičané knihy. To ešte netušil čo ho čaká. Kľudnými uličkami uháňa Brianove auto keď mu pod kolesá skočí krásavica. Gumy zapišťali, ale nedokázali zabrániť nárazu. Gina sa ocitla pod autom a pohotový Brian ju zaviezol do najbližšej nemocnice. Dostalo sa jej pomoci a patričnej starostlivosti. Gina predtým ako zhltla uspávacie prášky, prosí Briana aby ju nenechával samotnú, že jej hrozí smrť ak zostane v nemocnici.

   

Pravda je taká, že hra Runaway to nemala ľahké a to, že si ju môžeme od konca minulého roku vyskúšať na vlastnej koži, môžeme nazvať malým zázrakom. O tento zázrak sa postarala Ostravská firma Top Distributor, ktorá doslova vytrhla tento titul zo spárov záhuby. Runaway pochádza zo Španielska a majú ho na svedomí Pendulo Studios.

Nemocnica nebola bezpečná o čom sa veľmi rýchlo presvedčili naši dvaja dobrodruhovia, ktorý New Yorkskému gangu unikajú vďaka lsti a prešibanosti Briana. Ako rýchlo sa môže stať, že má človek na krku atraktívnu brunetu a chladnokrvných mafiánov naraz ? Stačí naozaj iba zlomok sekundy a život aj s jeho prioritami sa mení od základu. Brian, je ale dobrodruh a prisľúbi Gine pomoc keď sa mu dostane riadneho vysvetlenia. Gina bola svedkom mučenia a neskôr smrti svojho otca, ktorý pred pár minútami trávil čas s ňou. Predtým než ho mafiáni odviezli, stihol dať Gine záhadný krucifix, ktorý má strážiť ako oko v hlave.

Romantický výlet plný napätia, nebezpečenstva, mysticizmu a dejových zvratov môže začať. Brianova túžba po cestovaní nezostane nesplnená, príbeh nás prevedie naprieč celou Amerikou a tak budeme môcť okúsiť zoznamovanie sa v nemocnici, vedomostný kurz v Chicagskom múzeu, nebezpečnú púšť a vyhasnuté mesto v Arizone a konečne záhadnú osadu indiánskeho kmeňa kdesi vysoko v horách. Hra je rozdelená do šiestich kapitol, ktoré predstavujú vždy jedno prostredie. Každá z kapitol má svoje jedinečné osoby a osobitný grafický štýl inklinujúci ku komixu a cartoonu (pokrivené steny, šialené osoby (týpek v múzeu bol naozaj strelený)). Všetka grafika a animácie postáv sú ručná práca. Nejde však cestou jednoduchosti, ktorú sme mohli vidieť v Tony Tough, ale grafický kabát nesie stopy po animovanom filme. Každá lokácia je dokonale vykreslená do najmenšieho detailu, kombinujúc techniky 2D pozadí a 3D efektov. Prečo si autori vybrali cestu ručne animovanej grafiky a nevrhli sa  rovno na rendering ? V dobe kde sú animované adventúry už mŕtve je Runaway ako balzam, pôsobiaci okamžite. Grafici z Pendula odviedli perfektnú prácu, navyše všetka grafika beží  vo vysokom rozlíšení 1024x768!

      

Všetko to boli zatiaľ samé slová chvály, ale ako sa hrá takáto nádhera ? Jedným slovom báječne ! Runaway zastupuje point`n`click štýl, klasika na hranie postačí dvojtlačítková myš. Úlohy a puzzle, ktoré na vás čakajú nie sú zložité, stačí naozaj iba použiť šedú kôru. Problémy v postupe môže spôsobiť občasný pixel-hunting (napr. hneď na začiatku v nemocnici:-)), ale všetky problémy sú logické (namiesto nábojníc sa použijú rúže :-)) a veľa napovedajú rozhovory s postavami. Dialógy sú lineárne (ako celá hra), počas ktorých sa rozhovor rozdelí na niekoľko tematických okruhov. Jedno je však isté, nič vám nebude brániť v zábave. Po každej kapitole sa automaticky nepotrebné predmety automaticky stratia. Počas hry vám hrá príjemná hudba, ktorá isto nebude nikomu vadiť, podobne ako aj zvuky. Čo však môže niekoho sklamať, je dabing. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, ale povieme si to na rovinu. Nie je najhorší, ale chýbajú v dialógoch emócie! Nie všetky osoby sú nahovorené resp. prečítané bez akéhokoľvek pocitu, ale je ich valná väčšina, čo je veľká škoda.

Keď už sme pri tých nedostatkoch tak len spomeniem, že FMV sekvencie, ktorými je rozprávaný dej trpia vysokou kompresiou.

   

Hra je distribuovaná na troch cd-čkách (v priebehu tohto roku sa má objaviť aj DVD verzia Runaway, videá by tam mali byť oveľa kvalitnejšie a kto vie možno sa dočkáme aj nejakých bonusov), doporučujem počas inštalácie zvoliť plnú, inak sa nevyhnete istej diskotéke :-). Čo dodať na záver ? Výpravná adventúra, ktorá určite zaujme každého svojím odvážnym animovaným kabátom a kompletnou lokalizáciou. Runaway je adventúra ako hrom, tu netreba váhať ani sekundu ! Bežte si po ňu !

Plusy: 
+ animovaná grafika

+ dobrodružný príbeh

+ Gina :-)

+ kompletne v češtine

Mínusy:
- FMV sekvencie
- dabing




napísal SpaceJunker 13.1.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Runaway trailer CZ
| RUNAWAY TRAILER CZ
[31.10.2002]
9.0
Ohodnotiť
RUNAWAY : A ROAD ADVENTURE


RECENZIE HRÁČOV
Runaway : A Road Adventure
9.5
REKSHARKS    7.12.2010
Zamysleli ste sa niekedy nad tým , že jedno jediné rozhodnutie môže v okamihu...prečítať celé
Runaway : A Road Adventure
8.0
HUMAN_FLY    15.2.2010
V poslednom čase som bol unavený z herných noviniek, ktoré ma moc v poslednej dobe neoslnili svoj...prečítať celé
Runaway : A Road Adventure

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (0)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk