POSTAL 2

POSTAL 2

7.5

Brutalita začína

Recenzia na PC verziu

Postal 2 je tu, kontroverzná brutálna hra, ktorá vás vpustí na niekoľko dní do svojho sveta. Pred šiestimi rokmi vydalo Running with Scissors prvú časť tejto hry plnej krvi, násilia a brutality. Vtedy bola podobnou hrou len prvá z časti GTA, no ani tá až tak nezdvihla nálady politikov ako Postal. Hru dokonca jeden senátor USA vtedy označil ako jednu z troch najhorších vecí v Amerike (a preto si z neho aj autori robia v Postal 2 srandu :)

V príbehu sa dostanete do života programátora hier s meno Postal Dude. Žijete na samom okraji sveta v meste nazvanom Paradise niekde v Arizone. Tu robíte v hernej firme Running With Scissors. A čo je najhoršie v tejto prdeli sveta byvate v prívese  s vašou ženou, ktorú nenazývate inak ako „bitch“ alebo krajšie "stupid bitch". Je pondelok a práve sa chystáte na cestu do roboty, nie že by ste tam chodili rád ale dnes je výplata . Paradise nie je veľké mesto, taká menšia dedinka uprostred púšte, niekoľko drevených domov, nákupné centrum, kostol, cintorín, knižnicu, malý lesík, vlaková stanica a nejaké ďalšie budov. Celkové obyvateľstvo okolo 400 ľudí. Po uliciach tu pobehuje rôzna sebranka, a všetko je tu zabezpečené policajtmi, špeciálnymi jednotkami a aj vojskom. Ako už idete do roboty vidíte, že vám pred ňou prostestujú nejakí demonštranti. Vraj preč s násilím v hrách. No super. V budove si vyhľadáte šéfa firmy RWS a ten vám ale hneď vám oznámi šťastnú správu, že máte padáka. No nenavyberáte si, beriete aspoň šek. Veľa času na zúfanie vám však neostáva pretože demonštranti práve vtrhli do budovy a začínajú strieľať všetko čo vidia. Vy máte teraz dve možnosti buď bojovať tiež, alebo sa nechať zastreliť. Zo zbraní síce máte zatiaľ len lopatu, ale akonáhle ju použijete a prvému demonštrantovi odletí hlava, máte aj skutočnú zbraň a vaša cesta sa začína.



Asi takto nejako bude začínať vaše dobrodružstvo v tomto prehnitom meste. A verte mi, toto ešte bolo nič oproti tomu čo príde. Strávite tu s hrou 5 dní a budete musieť každý deň splniť niekoľko, na prvý pohľad nenáročných, úloh. Napríklad v tento prvý deň to bol len vyzdvihnúť si šek, dať si ho preplatiť, pôjdete kúpiť vašej umrnčanej ženskej mlieko v ďalšie vás čaká kúpenie mäsa alebo vyrúbanie  vianočného stromčeka. Ale nebude to také ľahké, toto je veľmi divné a dosť militantné mesto a stále sa to niečo deje, takže čakajte to že keď prídete do banky hneď ju aj prepadnú, keď prídete do obchodu tiež ho pravdepodobne prepadnú, keď prídete vyrúbať vianočný stromček nebude sa to páčiť ďalším ľuďom. Okrem toho vždy po vás idú aj skupiny ľudí, ktoré ste si predtým nahnevali. Teda napríklad ak na začiatku budete strieľať do demonštrantov, vždy keď vás na ulici uvidia začnú strieľať (našťastie je na uliciach dosť policajtov takže ak rýchlo utečiete polícia sa o to postará, hlavne pred policajtmi nevyberajte zbraň). A čím viac sa do hry dostávate tým je takýchto nepriateľských skupín viac. V ďalšie dni dostanete ešte rôzne nové úlohy, ako vyzbierať podpisy na petíciu za tvorenie brutálnych hier, pôjdete sa pomodliť do kostola, a aj očúrate hrob svojho otca. Iný deň to budú zase arabskí teroristi, ktorí vám budú výrazne znepríjemňovať život, ktorí okrem samovražedného útoku na dychovku spravia aj prepad na kostol. Zase smola, zase budete v ňom. Potom vám neostáva vám naozaj nič iné, íba bojovať. A poviem vám proti teroristom to nie je žiadna sranda. Z ďalších miest si pekne zastrieľate v mäsiarmi kde uvidíte z čoho sa vlastne robí jedlo v tomto meste (z policajtov :), alebo na pošte kde náhodou v zásielke určenej vám bude bomba a poštárov to dosť naštve.

Hra je značne interaktívna záležitosť a trochu pripomína GTA sériu. Teda môžete sa voľne pohybovať po meste sa robiť čo sa vám zachce. Akurát že tu nemáte auto (pokazilo sa hneď na začiatku) a musíte sa stále pohybovať peši a celkovo ani tu nemáte veľmi čo robiť okrem tých úloh naplánovaných na tento deň. Okrem nich si môžete si akurát ísť kúpiť nejaké jedlo na energiu, niekoho prepadnúť, alebo vyvolať pouličnú prestrelku.



Čo sa týka zbraní máte ich tu niekoľko od lopaty, cez pištole, útočnú pušku, sniperku dostanete aj raketomet, napalm, obušok a niekoľko iných zbraní. Okrem toho budete môcť oslovovať ľudí na ulici, budete môcť vstupovať do hociktorého domu (neodporúčam veľmi) a aj kľudne na ulici postrieľať všetkých. Potom však rátajte aj s primeranou odvetou, ako som už spomenul toto nie je žiadne mierumilovné mestečko a skoro každý tu bude mať pri sebe zbraň od pištolí až po samopaly alebo granáty. Okrem toho aj policajti sú dosť otravní a akonáhle u vás zbadajú zbraň pôjdu po vás pokým im nezmiznete,  nevzdáte sa, alebo zbraň neodhodíte. Z ďalších vecí tu budete mať zápalky, dostanete aj príručný radar na nepriateľov, a rôzne iné interaktívne veci a predmety ktoré budete používať. Zo zbraní je veľmi zaujímavý molotov koktail, ktorý keď niekde hodia teroristi začne všetko horieť a ak tam boli nejakí ľudia, začnú horieť a utekať kam sa dá a všetko sa od nich chytá takže sa všetkým horiacim pochodniam radšej vyhnite, lebo vzbĺknuť môžete aj vy. Ako v iných hrách aj tu máte svoje zdravie a pancier. Konkrétne pancier dostanete ak získate nepriestrelnú vestu a zdravie si budete môcť dopĺňať priebežne rôznym jedlom, sušienkami, psím žrádlom alebo lekárničkami. Plus je tu boost na zdravie a to vyfajčenie nejakej drogy, je síce návyková ale aj tak raz za čas pomôže.

Realitu streľby a bojov by som veľmi neospevoval, je to dosť slabé. Je totiž dosť jedno či strieľať do brucha, alebo do hlavy treba stále toľko isto striel. Jedine ak strelíte z blízka shotgunom tak sa hlava hneď rozprskne, inak musíte napríklad zo samopalu vystrieľať chlapovi aj celý zásobník do hlavy aby konečne padol. Okrem toho sa tu nedá ani veľmi taktizovať a je to celé zamerané hlavne na bezhlavý útok. Pretože ak sú za rohom nepriatelia a vy len na chvíľu vykuknete už máte niekoľko rán v sebe.  Teda sú dosť presný a rýchly, a ak nemáte energiu veľmi ťažko cez nich prejdete. Jediný spôsob boja, ktorý sa mi osvedčil bol rýchly beh s guľovnicou a streľba na blízko. Prípadne sa dá kedy-tedy použiť aj vylákavanie nepriateľov za roh, alebo skrývanie sa za polovičnými debnami. (som zistil že ak sa len postavíte za debnu a nepriateľ vám nevidí nohy tak ani nestrieľa a vy ho kľudne môžete zneškodniť)


Grafika v hre je celkom pekná, však nový Unreal engine robí svoje. Škoda že autori nejako engine nezvládajú a mesto je rozdelené najmenej na 10 loadovacích častí, a každá sa nahráva dosť pomaly takže sa vám často stane že na určitú časť budete dlhšie čakať ako ju prechádzať. Okrem toho ani textúry v meste nie sú nič extra a väčšinou sa opakujú, takže prostredia v celom meste pôsobia dosť podobne a niekedy aj fádne. Ale zase do každej budovy môžete vojsť a je asi stovka rôznych typov ľudí a niekoľko zvierat od psov, mačiek až po slony. Myslím však že keby autori použili iný engine vhodný na takéto rozsiahle hry, mohlo to byť o dosť lepšie. Napríklad taký engine z GTA3 by tu dosť bodol.  Čo sa týka rýchlosti je to celkom dobré, žiadne super efekty ani extra rozľahlé lokácie takže v pohode by to malo chodiť aj na 700ghz procesorch a slabších 3d kartách - Geforce 2 Mx.

Zvuky v hre sú celkom zaujímavé a je ich veľké množstvo, od zvukov prostredia, cez zvuky zbraní až po rozhovory a výkriky. Z hlášok sú tam dobré hlody ako “Call me Dr. Eutanazia“, alebo v kostole keď idete na spoveď vám kňaz povie že vám boh odpustí ak ste zaplatili do kasičky, prípadne sa vás postava pri ukladaní pozície satiricky opýta „Are you Saving again?“. Hudba však nie je prakticky žiadna až na pár lokácií, kde sa vám ozýva niečo v pozadí.

Multiplayer v hre nie je, ale zato to je level editor kde si do hry môžete dorobiť nové úlohy, nové možnosti, alebo aj nové dni. A kto vie, možno sa časom objaví aj multiplayerový mód. Aj keď myslím že by toho multiplayer veľa neprinášal, je tu dosť nereálne zabíjanie a akurát by ste sa mohli vyšáliť na rôznych zapaľujúcich zbraniach. Myslím však že nejaký väčší zmysel by to nemalo.

Celkovo je to taká rozporuplná hra, má síce dosť kladov ale aj zápory a záleží od vašej povahy či si v nej nájdete viac kladov, alebo záporov. Myslím však že brutalistom ktorí si vychutnávajú krv a násilie sa to bude dosť páčiť. No hráčom čo hľadajú peknú čistú akciu asi veľmi nie, pretože je to veľa chodenia a ničnerobenia, pri strieľaní žiadna taktika a väčšinou ani žiadny hlbší zmysel. Od hry nečakajte ani nejaký poriadny príbeh skôr len niekoľko úloh, bez výraznejších súvislostí. Mimochodom všetkých 5 dní s asi 20 rozličnými úlohami sa dá dohrať tak za 10-15 hodín.           


napísal saver 14.4.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
POSTAL 2
+ brutalita
+ voľný pohyb po meste
+ adventúro-akčný štýl
- dlhé loadovacie časy
- grafika mohla byť lepšia
- reálnosť streľby
- trochu krátke


RECENZIE HRÁČOV
Postal 2
7.0
GABK0    30.5.2015
Je to už vyše 12 rokov čo hra Postal 2 zazrela svetlo sveta. Herné štúdiu Running With Scis...prečítať celé
Postal 2
5.4
LIAM GALLAGHER    8.12.2005
Zdravím:-)!Running with Scissors...firma,ktora vydala vraj jednu z najkontroverznejšiu hru všetkych....prečítať celé
Postal 2
6.5
RAINBOW    12.5.2005
Postal 2. jedna z najkontroverznejších hier posledných rokov. Ľudia sú pri nej rozdelení na dva tábo...prečítať celé
Postal 2
PC

Vývoj: Running With Scissors / Running With Scissors
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  apríl 2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19793)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk