BLOOD RAYNE

BLOOD RAYNE

8.7

Recenzia na PC verziu

Krv je život!, odznelo v slávnom hororovom románe Dracula. V podstate je to pravda a pre šarmantnú zabijáčku Rayne to platí dvojnásobne. Ona je totiž, podobne ako hlavný hrdina knihy Braina Stockera, upírka. Pardon, poloupírka. Čo znamená, že má extrémne schopnosti a ešte väčší smäd, ktorý sa dá uhasiť len červenou tekutinou. Pritom jej nevadí denné svetlo ani zápach cesnaku. (Nepripomína vám to niekoho?) V podstate jediné, čo jej môže vážne uškodiť, je voda. Ako sa stala tým, čím je, nie je podstatné.  Dôležitým faktom zostáva, že za všetko zlé v živote nebezpečnej  krásky môžu nacisti,  ktorí sa práve pokúšajú podrobiť si svet. A nejedná sa o pár škaredých náckov, ale o poriadnu tlupu fašistických dôstojníkov, vedcov a fanatikov.

 

Blood Rayne
Blood Rayne
Blood Rayne

 

Spočiatku Rayne pátrala naslepo, ale potom sa s ňou spojil záhadný agent a dal jej do ruky (alebo do pazúrov) čiernu listinu s menami vyvolených“. Krvavá lady ochotne súhlasila s obojstranne výhodnou spoluprácou a tak sa začína mnohohodinový lov plný násilia a brutality, ktorého sa (samozrejme v úlohe Rayne) môžete zúčastniť aj vy. Na zahriatie slúži úvodná kapitolka spojená s likvidáciou  prerastených pavúčích hybridov. Potom už nasleduje úchvatná naháňačka s hitlerovcami. A ak sa vám bude zdať priveľmi jednoduchá, nemusíte zúfať, vďaka pobabraným pokusom  v podzemných laboratóriách  vám cestu skrížia vyškerení mutanti. S tými si užijete kopu srandy. Navyše niektoré obete z likvidačného zoznamu sa nevedia zmieriť s predčasným odchodom na večnosť a tak svoju kožu tiež nedajú ľahko.

 

Apropo, máte už 18? Alebo aspoň 15 rokov? Pretože ako jemne napovedá aj názov hry, Blood Rayne je naozaj predovšetkým o krvi a extrémne surovom vyľudňovaní fašistických základní. Fakt si nepamätám hru, ktorá by dosahovala takú vysokú brutalitu.

 

Rayne v podstate likviduje dvomi spôsobmi:

NADIAĽKU: (pravé tlačítko na myši) Strelnými zbraňami, ktoré nájde v prejdených lokalitách  alebo získa  od padlých vojakov. K dispozícii sú autentické revolvery, pušky,  samopaly a ťažké zbrane z obdobia Druhej svetovej vojny. Vrátane známeho mousera, MP40, či panzerfaustu.

Naša upírka je šikovné dievča a preto môže mať v každej ruke jednu zbraň (až na výnimky). Mierenie je automatické. Rayne samostatne zamieri na blízke ciele a čo je zaujímavé, môže strieľať na niekoľko obetí súčasne, pričom každá z nich sa nachádza na inom mieste lokality. Rayne napríklad strieľa na oficiera, ktorý stojí oproti a druhou zbraňou páli do vojakov, čo vychádzajú z miestnosti po jej ľavom boku!


NABLÍZKO: (ľavé tlačítko na myši) Formou rôznych efektívnych  kopov a úderov, ale hlavne pomocou dvoch dlhých nožov, či skôr mečov, ktoré  má Rayne pripevnené na rukách. Sem môžeme  zaradiť aj to pravé upírske - sanie krvi. Naša hrdinka sa totiž môže akémukoľvek vojakovi, dokonca aj mutantovi prisať na hrdlo a zbaviť ho všetkej životodarnej tekutiny.  Navyše vo svoj prospech, pretože takto sa Rayne súčasne lieči a dopĺňa si zdravie.  K tomu získa čoskoro po úvode možnosť pritiahnuť chutné sústo pomocou harpúny (podobne ako Scorpion v hre Mortal Kombat) Je pravda že oficieri a elitné jednotky sa dokážu proti takýmto útokom brániť, ale pri troche šikovnosti sa aj im dostanete pod ko
žu. Napríklad ak vampírka prenikne takémuto borcovi za chrbát, nič nebráni tomu, aby načala jeho krčnú tepnu.

 

Blood Rayne
Blood Rayne
Blood Rayne

 

Pravou delikatesou  sú Rayenine  špeciálne pohľady.


PRVÝ POHĽAD (aura vision) - pomáha určiť polohu nepriateľov, ktorí sa nachádzajú v uzatvorených miestnostiach a nepriehľadných lokalitách. Je to čosi ako infra. Rayne na modrom pozadí vidí červené (u mutantov zelené) siluety postáv. Môže tak predísť stretu s nežiadúcim súperom, alebo si v pokoji premyslieť vhodnú taktiku, ako ho uštvať. Niečo podobné ako vo filme a hre používal PREDATOR. Navyše pri tomto pohľade Rayne zreteľne vidí polohu navigačných bodov. Tie najčastejšie určujú miesto, kde sa nachádza ďalšia z top-obetí. Bežne sú viditeľné iba na mininavigátore v pravom dolnom rohu obrazovky.

DRUHÝ  POHĽAD (extruded vision) - všetko sa spomalí a vy môžete  vychutnávať dokonalý masaker.

TRETÍ  POHĽAD (dilated vision) - Je vlastne sniper-mód a Rayne ho získa až vo veľmi pokročilej fáze hry.

Čerešničkou na torte je unikátna schopnosť blood rage - krvavá zlosť alebo posadnutosť. Keď Rayne využíva útoky nablízko, zhromažďuje energiu, ktorú potom dokáže premeniť na sériu drvivých a devastujúcich úderov a sekov. Podobne ako pri druhom špeciálnom pohľade, tieto okamihy sa odohrávajú v spomalenom čase, ale majú oveľa vyšší efekt a sú pôsobivejšie. Tento nárez pripomína efektné Matrixovské scény, respektíve je podobný chuťovkám“ z hry Max Payne.


Hoci sa Blood Rayne dá ukladať kedykoľvek počas misie, po nahraní príslušného SAVE sa vždy ocitnete  na začiatku danej úrovne. Takže stačí  “sejvovať“ po úspešnom zdolaní levelu. Keďže celá hra je rozdelená do mnohých úrovní s primeranou dĺžkou - za približne 10-20 min zdoláte priemernú úroveň - vôbec to neprekáža. Skôr naopak, motivuje to k primeranej dávke opatrnosti.

Blood Rayne
Blood Rayne
Blood Rayne

Šarmantnú upírku sledujete  z pohľadu od chrbta. To je pri hre nie len praktické, ale priam nevyhnutné, aby Rayne v plnej kráse predviedla svoje bojové zručnosti. Na kvalitné gamesenie potrebujete asi tak 800Mhz procesor a 2 giga miesta. 

Rozsudok je stručný a jasný. Blood Rayne je špičková čistokrvná akcia, bez akýchkoľvek RPG alebo adventure náznakov. Je to veľkolepý, fascinujúci a zábavný krvavý kúpeľ.

 

Plusy:
+ Krv, krv a zase krv !                                             
+ Super atmosféra                                                                      

+ efektné seky a kopy, lietajúce končatiny                     

+ jedinečná akcia                                                   

 

Mínusy:
- Nie veľmi originálny príbeh  (story podobná novému Wolfensteinovi)
- Je to iba o bitke a strieľaní
- Už som to dohral :o(


napísal uni 21.5.2003
Páči sa mi!
8.7
Používatelia
7.5
BLOOD RAYNE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (3)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20404)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk