GREAT ESCAPE

GREAT ESCAPE

6.5

Recenzia na PC verziu

Nie je to prvý krát, čo sa stretáme s hrou, ktorej hlavná náplň je útek z väzenia. Určite to nie je ani posledný krát, pretože tento žáner je ešte stále aktuálny a naviac aj atraktívny. Po neúspechoch moderného Alcatraz:Prison Escape a historického Prisoner of War (POW) som dúfal, že si autori zoberú k srdcu všetky chyby a napravia ich do jedného veľkého a hrateľného celku. Nestalo sa tak a osobne sa už budem dívať na podobné hry s rezervou. The Great Escape sa náramne podobá na POW, ktorý si už svoju premiéru odbil. Teraz už viem, že POW sa značne inšpiroval filmom The Great Escape (1963, hlavnú postavu si strihol Steve McQueen), ktorý sa stal predlohou ku hre rovnakého názvu. Aj napriek istej podobnosti oboch titulov sa jedná o to najlepšie, čo tento žáner môže ponúknuť.

 

Great Escape
Great Escape
Great Escape

 

Veľký útek začínate ako škótsky pilot MacDonald, ktorý bol zostrelený pri bombardovaní Nemecka. Z týmto pilotom absolvujete najviac misií, ale nezostanete na to sám. Okrem neho si ešte môžete skúsiť úteky so Sedwickom, miestnym opravárom, Hiltsom (Steve McQueen), mužom akcie alebo Hendlym.  

 

Počas prvej misie som nadával a myslel som si, že ku koncu bude hra absolútne nehrateľná. Limitované ukladanie pozície ma dovádzalo k šialenstvu. Nedá sa presne odhadnúť koľko bude úloh a či sa náhodou ich poradie neprehodí. Počas hry sa môžu niektoré doplniť alebo zmeniť. Prvá misia bola dohraná po niekoľkých reštartoch a bol som riadne znechutený. Z jedného tábora čo bol taká skautská oblasť ma previezli do ťažko stráženej pevnosti. Ale toto som už niekedy hral. Začína to smrdieť rovnako ako Prisoner of War. Systém hry je zjednodušený na minimum, na rozdiel od POW tu nemusíte dbať na časový harmonogram, hranie je menej frustrujúce ale aj bez akéhokoľvek náznaku reality. Nástupy, ani rozcvička nehrozia, tu jednoducho začnete deň a ten neskončí pokiaľ nesplníte všetky úlohy (niektoré môžu byť časovo obmedzené). Žiadne striedanie počasia ani dennej doby, zabudnite na plánovanie a budovanie stratégie. Striktne lineárny systém „zobrať a priniesť“ aplikovaný niekoľko krát za misiu. Tento systém mi viacej vyhovoval, úlohy sa stávajú po určitej dobe stereotypnými, ale než sa tak stane sú zábavné. Úlohy sa po prvej misii, rapídne menia. Útek zo zámku, je maličkým rozbehom, pred priesmykom, kde pod rúškom nemeckej uniformy, budete likvidovať nacistov. Z ďalších misií môžem spomenúť útek na obrnenom transportéry, alebo spálenie kódov, ktoré zostali v lietadle. Čo ma mrzelo hneď od začiatku, bolo rozvrhnutie úloh, ktoré ste už dopredu vedeli, občas sa síce doplnili alebo maličko zmenili, ale hneď ste vedeli čo máte robiť.

 

Great Escape
Great Escape
Great Escape

 

Počas hry sa prakticky ku zbraniam ani nedostanete (okrem misie v horskom priesmyku) čo je veľká škoda. Pozmeniť si priebeh plnenia úloh, vystrieľanie alebo tiché zneškodnenie stráží by určite pomohlo predísť stereotypu. Takto sa musíte snažiť o tiché plíženie a zabrániť tomu aby ste boli videný. Inteligencia nepriateľov, sa dá veľmi rýchlo prečítať. Chodia po preddefinovaných trasách a keď sa náhodou niekde otvoria dvere alebo vidia niečo podozrivé, vydajú sa preskúmať podozrivú oblasť. Vo väčšine prípadov to skončí tak, že pribehne k vám stráž a keď vidí, že je všetko OK, aj napriek tomu, že pred chvíľou vás videl pobehovať v nemeckej uniforme a predtým vonku, spokojne odíde. Strážam nič nehovoria stopy v snehu alebo blate, vôbec im nevadí dupot, alebo otváranie a zatváranie dverí. Čo nevidia to ich netrápi. Ak vypukne alarm okamžite vás začnú prenasledovať, všetci protivníci (čo je podľa môjho názoru absurdné), ak ste dostatočne rýchly, môžete sa im ukryť v tieňoch a potom už len počkať pokiaľ vrava neutíchne. V prípade, že po vás začnú páliť, je už neskoro na nejaké schovávanie, tu odporúčam reštart misie. Útekom zo Stalag Luft III hra nekončí, ľudia sa rozdelili a každý si hľadá cestu sám. Cesta vlakom, lietadlom alebo motorkou vás určite neminie.

 

The Great Escape je svojím spracovaním veľmi podobná avizovanému POW, jedná sa opäť o konverziu z konzol, takže nemôžeme čakať zázraky na poli grafiky. Je značne jednoduchá, s rozmazanými textúrami, na druhej strane je presvedčivá a hre sedí ako uliata. Na svet sa pozeráte z 3rd person pohľadu, kamera sleduje všetko to čo má, a rozhľad si môžete dodatočne upravovať. Môžete vykúkať spoza múrov, čo je veľmi užitočná vec, pretože počas vykúkania vás stráže nemôžu vidieť. Z pohybov mi chýbal skok, ale prostredia sú navrhnuté tak aby ste na skoky vôbec nemysleli.

 

Great Escape
Great Escape
Great Escape

 

The Great Escape posunul latku kvality o trochu vyššie, ale na poriadnu stealth akciu z prostredia 2sv. vojny si budeme musieť ešte počkať. Zábavná, po čase značne stereotypná akčná hra, ktorá po dohraní určite zapadne prachom.

 

Plusy:
+niekoľko hrateľných postáv

+variabilita prostredí

Mínusy:

-grafika

-systém ukladania pozícií

-stereotyp

-hudba


   


napísal SpaceJunker 19.8.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Great Escape
| GREAT ESCAPE
[28.5.2003]
6.5
Ohodnotiť
GREAT ESCAPE


RECENZIE HRÁČOV
Great Escape

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (5)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20315)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk