REPUBLIC: THE REVOLUTION

REPUBLIC: THE REVOLUTION

7.8

Recenzia na PC verziu

Chcete vedieť ako to chodí v politike? Skúste túto novú politickú stratégiu umiestnenú v jednom z politicky najhorších prostredí. Dostanete sa totiž do jedného z bývalých štátov Sovietskeho Zväzu, v ktorom vládne teror a armáda. Demokracia je potlačená niekde na úplne dno, a ak chce niekto konkurovať prezidentovi ide mu o krk.

Hra vás zavedie do života muža, ktorému pred rokmi vplyvný politik Karasov zabil rodinu a tým vám zobral všetko čo ste  mal. Vtedy bol ešte malý, ale nikdy ho nespustil z očí a tajne pripravoval pomstu. Vedel že to nebude  ľahké, z Karasova sa medzitým stáva prezident a tým ťažšie sa k nemu  dá dostanete. Ostáva jediná možnosť vydať sa do politiky a zraziť ho na kolená. Zakladá si tak svoju stranu.

Republic: The Revolution
Republic: The Revolution
Republic: The Revolution

Republic: The Revolution v sebe kombinuje RPG prvky, managementovku s realtime stratégiou s ťahovými prvkami a to všetko v perfektnom 3D pohľad v ktorom máte zobrazené celé žijúce mesto. Hra je v základe realtimeová pretože čas vám stále beží, no úlohy sa vykonávajú ťahovo v troch fázach ráno, na obed a večer. V ostatnom čase môžete plánovať ďalšie činnosti, alebo si čas zrýchľovať. Vašou úlohou bude kontrolovať svojich ľudí, zadávať im úlohy, sledovať svoje preferencie a snažiť sa dosiahnuť zadané úlohy. Média, cirkev,  tajná služba, armáda všetko vám bude k dispozícii.

Začiatok hry je, podobne ako celá hra, trochu netradičný. Musíte si vytvoriť charakter svojej postavy, no nie klasickým RPGéčkovým spôsobom kde si rozdelíte sami body kam chcete. Tu dostanete sériu otázok a podľa ich odpovedí sa parametre vašej postavy vygenerujú. Budete odpovedať na to čo ste robili potom ako vám zavraždili rodičov, či ste išli študovať, dali sa na cestu podsvetím atď. Potom podľa vašich odpovedí sa vám nastaví charizma, vplyv, sila a ďalšie RPG parametre. Samozrejme do politiky nemôžete ísť sám a hneď vašou prvou úlohou bude nájsť si vhodných ľudí, ktorí pre vás budú pracovať. V meste ich máte na výber niekoľko, každý má iný charakter a tak dokáže robiť iné veci jeden je dobrý na lepenie plagátov, jeden na ankety popularity, ďalší na presviedčanie ľudí. Problém je, že môžete mať zo začiatku len dvoch spolupracovníkov, takže treba vybrať dobre. Zo začiatku majú len jednu dve možné akcie, no postupne ako budú získavať skúsenosti budú pribúdať stále ďalšie. Rovnako sa aj vaša strana bude stále rozrastať a neskôr v hre budete ovládať až 5 ľudí.

Republic: The Revolution
Republic: The Revolution
Republic: The Revolution

Mesto je rozdelené na niekoľko obvodov, tie sú rozdelené na silové, vplyvné a bohaté. To znamená čím viac percent máte v niektorom z obvodov tým viac sily, peňazí a vplyvu vám pribudne každý deň k danému parametru. Toto sú tri vaše hlavné parametre z ktorých potom míňate body na rôzne akcie po meste. Bude tu napríklad sprejovanie vášho logá na steny, rozvešanie plagátov, míting, služby priateľom, zisťovanie preferencií, skautovanie, články v tlači, ohováranie protivníkov, vražda, policajný prepad, terorizmus, vandalizmus atď. Väčšinou vám tieto akcie zvyšujú vplyv na danom území, degradujú protivníkov, alebo pomáhajú dosiahnuť určitého cieľa, ktorý potrebujete zvládnuť, aby ste sa v hre pohli ďalej. Každý deň vám budú chodiť nové noviny so správami, kde sa dozviete ako vás protivníci ohovárajú, alebo čo geniálne zase váš prezident vyviedol. Rovnako budú chodiť aj výhražné listy od nepriateľov a niekedy sa nájde aj výpoveď niektorého vášho pracovníka.

Hra na moje počudovanie nemá žiadny Sandbox mód ani žiadne samostatné misie, je tu len jediná možnosť príbehovej hry. Možno je to trochu škoda, ale naštastie úlohy v príbehovej hre nie sú stále rovnaké a na určitých miestach si môžete vybrať ktorým smerom pôjdete a ako budete viesť vašu stranu. Čas na splnenie jednotlivých úloh nie je obmedzený a môžete sa zatiaľ ľubovoľne realizovať a zlepšovať si postavy, alebo pozície. Vtedy však nesmiete zabúdať na nepriateľov, ktorí sa rovnako rozvíjajú a niekedy ak budú moc silní prekazia vám splnenie úlohy.  Z úloh tu budú rôzne veci od najatia ľudí, získania určitého percenta podpory, vyvolanie štrajku, získať podporu pre prepustenie politických väzňov. Postupne ako plníte úlohy a rozrastáte sa, začína vám byť vaše rodné mesto Eckatherine malé a prenikáte ďalej, najskôr do  väčšieho mesta Pugachev nakoniec až do samotnej metropoly vášho štátu Berezinaa kde všetko vyvrcholí. 

Každom meste vám žije určitý počet obyvateľov, každý z nich sa pohybuje, niekam ide, niečo robí, má svoje meno, zamestnanie, bydlisko a samozrejme aj niektorú obľúbenú stranu. Vy síce vidíte vždy na mape vidíte aké máte percentá v tom ktorom obvode, ale môžete si kliknúť aj na človeka a zistiť aké má nálady on. Rovnako aj každý z vašich ľudí a aj vy máte svoje RPG parametre ako Status, Control, Charisma, Presence, ktoré si postupne ako získavate skúsenosti za úlohy môžete zvyšovať. Vždy ak vaše skúsenosti dosiahnu určitý počet bodov, môžete si niektorý z parametrov zvýšiť a rovnako si môžete zlepšiť aj nejakú z vašich činnosti na vyšší level, aby ste to robili lepšie. Napríklad si zvýšite level mítingov a budete tak lepšie manipulovať ľudí.  Plus ak prekročíte určitú hranicu v jednom z parametrov vždy vám pribudnú nové akcie.

Republic: The Revolution
Republic: The Revolution
Republic: The Revolution

Mimochodom hra je prvým počinom firmy Elixir Studios, ktorú vedie Demis Hassabis. Demis vyhral majstrovstvá v šachu keď mu bolo 12 rokov, keď mal 17 vytvoril Theme Park, mal prsty aj v Simsoch. Po vyštudovaní Cambridge si založil Elixir Studios a teraz o pár rokov neskôr tu máme Republic.  Je síce pekne že Demis je taký dobrý šachista, ale zjavne neovláda aktuálne hardwarové obmedzenia počítačov. Totiž ak nemáte aspoň 512mb pamäte hru si ani nespúšťajte. Stane sa vám z toho samé vŕzganie do disku, cachovanie, precachovanie, vycachovanie a znova vrzganie do disku. Ako som už spomínal hra má detailne spracované celé mesto a to je najväčší problém. Autori ho nejako slabo zoptimalizovali, mohli trochu znížiť počty textúr a kvalitu objektov aby to aspoň trochu odťažili a hru sprístupnili aj pre hráčov, ktorí majú aspoň tých 256mb pamäte.  Čo sa týka rýchlosti grafiky to je ok, je síce veľmi kvalitná, ale v malých detailoch jej stačí aj slabšia karta ako Geforce 2 MX a aspoň 800mhz procesor, ale musíte mať tých 512mb pamäte aby ste si to ako tak užili.  Teoreticky keby autori vypustili 3D časť a nechali by len 2D mapu mesta pre slabšie počítače by to úplne stačilo. V podstate by to stačilo aj ostatným, však aj tak časom ostanete stále na tej mape a nebudete mať záujem chodiť si prezerať mesto a pozerať čo robia vaši ľudia, alebo čo sa kde deje. Prakticky sa mi celé 3D prepracovanie hry zdalo zbytočné, úplne zbytočné detailné mestá, zbytoční obyvatelia a ešte zbytočnejší reálny pohyb a život ľudí. Vôbec ich nepotrebujete, tie 3D sekvencie mohli strčiť aj medzi ťahy a nemuseli mať k tomu aktívne celé mesto celú hru. Išlo by to rýchlejšie  a aj hardwarové nároky by boli menšie.   Aj keď musím však povedať, že  scény v meste sú naozaj pekne spracované, sú to veľké mítingy, prejavy prezidenta, demonštrácie, vojenské akcie, teroristické akcie. Zaujímavá je jedna z animácií hneď na začiatku kde sa  Kasarov necháva vymenovať za doživotného prezidenta. Vtedy vám to zamieša plány na získanie jeho kresla voľbami, no prinesie vám to pozitívum a to, že ho odtiaľ budete musieť vyštvať po zlom a jeho potupa tak bude ešte väčšia. V 3D pohľade na začiatku budete aj najímať ľudí, kde si s nimi sadnete do reštaurácie a budete ich takticky ukecávať. Tu sa to deje pomocou bodov, kde vaše argumenty sú body a vy musíte prebiť body vášho protivníka ak to dokážte človek je váš.

 Čo sa týka celkovej kvality mesta, to je veľmi pekne dotiahnuté do detailov. Máte tu kvetináče na oknách, reštaurácie majú vonku prestreté stoly, čašníkov, návštevníkov, po uliciach chodia rôzne autá, ľudia sa prechádzajú po uliciach, behajú, novinári sledujú politikov, atď. Z detailov potešia aj realtimeové tiene, ktoré sa stále pohybujú podľa polohy slnka. To všetko v niekoľko krát vyššej kvalite ako ste videli mesto v Vice City, a samozrejme aj niekoľko krát pomalšie. Kamera tu síce nie je úplne voľná a nemôžete sa s ňou približovať kam chcete, ale môžete si kliknúť na ľubovoľný objekt, človeka, dom, auto a kamera sa vám priblíži a bude ho sama sledovať. Ak by vám to nestačilo môžete si prepnúť na Ground View, kde sa dostanete rovno na ulicu a budete sa po meste prechádzať sami. To je však najpomalšie z celej hry ani na 2.2Ghz a ATI9600 mi to nešlo plynulo.

     

Zvuková stránka je celkom dobrá, v pozadí znie pekná veľmi atmosferická orchestrálna  a chorálová hudba a v popredí už zvuky mesta ak ste v meste, alebo nič ak ste na mape. Zaujímavé sú hlasy v rozhovoroch, ktoré znejú ako nejaká hatlanina s ruským prízvukom. Teda žiadne skutočné rozhovory ani nasamplované hlasy, toho by bolo asi na takúto rozsiahlu hru trochu moc.

Celkovo hra nie je veľmi náročná na ovládanie, je tu pár gombíkov na ktorých funkciu ľahko prídete. Horšie je už zistiť čo na čo platí, aké sú závislosti, ako niečo zvýšiť, ako niečo znížiť, čo spraviť,  aby ste splnili podmienky misie a ďalšie veci. A ak na to nakoniec prídete, musíte to ešte zvládnuť, čo tiež nie je úplne jednoduché. Hru to celkovo dostáva medzi hardcore stratégie a nedoporučujem ju víkendovým stratégom, alebo fanúšikom akčných realtimeoviek. Na to aké je hra zložitá má v sebe až veľmi málo helpu a tutoriálov. Všetko je len zbežne vysvetlené na pár obrazovkách, ale keď niečo naozaj potrebuje tak si buďte istý, že to tam nenájdete. Hra je dosť obsiahla a čakajte takých 20-30 hodín čistej hry, a keď to celé prejdete môžete ísť znova buď na vyššej obtiažnosti, alebo sa rozhodnete zamerať svoju stranu na iný smer a zistiť aký je ďalší z troch rôznych koncov hry (vojenský, diplomatický, ekonomický koniec). Ale to už bude len pre istú špecifickú skupinu hráčov ktorí pri tom vydržia a bude ich to baviť.

Plusy:
- rozsiahlosť
- grafika
- zvuky

Mínusy:
- hardwarová náročnosť
- trochu náročné
- málo helpu počas hry, slabý tutoriál

   


napísal saver 4.9.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.8
Ohodnotiť
REPUBLIC: THE REVOLUTION


RECENZIE HRÁČOV
Republic: The Revolution

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20333)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk