COLD ZERO : THE LAST STAND

COLD ZERO : THE LAST STAND

8.0

Recenzia na PC verziu

Zdanlivo jednoduchá misia sa zvrtla na nekontrolovateľnú a média si to ešte prifarbili. Keby ma bol býval Mcaffrey počúvol nebol by vyviedol takú hlúposť. Dal som jasný príkaz aby strieľali na môj povel. Nie, hrdina sa musel predviesť a rukojemník prišiel tak o svoj život. Nebyť toho stupídneho snipera, tak som si mohol užívať dovolenky. Novinári si na tejto story zgustli a mne nezostávalo iba Mcaffreya vyhodiť z jednotky. Pche, začal pracovať na vlastnú päsť ako súkromné očko aj s tou cundrou Jane. Kto si najme skrachovaného ostrostrelca? Talianska Mafia? Nevedel som, že Don počúval za dverami! Bang, bang!!! John Mcaffrey to nemá v živote jednoduché, najprv zaviní smrť nevinného človeka, potom oslobodí nejakého dealera a teraz má na krku mafiu. Voľba je jednoduchá, smrť alebo vybaviť zopár špinavých džobov pre Dona a ten zabudne na škody jemu spôsobené. 

 

Cold Zero : The Last Stand
Cold Zero : The Last Stand
Cold Zero : The Last Stand

 

Osobne mi nevonia žáner RPG, ale po dohraní Cold Zero musím trochu poopraviť svoj názor. Nejedná sa o čistokrvné RPG, ale o akýsi odvážny mix rýchlej akcie, taktiky a stealth prvkov. Že sa neoplatí mixovať veľa žánrov sme sa už mohli neraz presvedčiť, ale tento koktejl Jowoodu vyšiel a dokonca je chutný. Cold Zero sa nehrá na zložitú hru plnú štatistík a prekombinovaného ovládania. Stačí mať na začiatku pevné nervy a potom to už ide samo. Po spustení sa ocitáte v kancelárii so svojou asistentkou, ktorá vám vždy všetky dôležité údaje sype z rukáva. Kancelária sa nachádza v malom mestečku, do ktorého sa vraciate po každej úspešnej misii. Tu môžete predať lup, zbrane a musíte sa dovybaviť pre nasledujúcu misiu. Trochu ma mrzelo, že sa so mnou nik nechcel v meste baviť (každý mi iba odvrkol, ale prostitútky boli sympatické:-)), čakal som, že ma niekto poverí nejakým bočákom, ale nič také sa nestalo. Linearita hovorí za všetko.

 

"Feťákov v mojom meste nebudem podporovať! To, že si oslobodiť drogového dealera mi do karát nesadlo, ale dám ti šancu." Nad mestom sa opäť mračí a do jeho žíl je pumpovaná nová syntetika, Cold Zero. Oslepujúca, zatemnujúc mozog a uvoľňujúc myseľ do krutého šialenstva. Smrť sa stáva iba pojmom a počítadlo obetí sa nie a nie zastaviť. "Droga mi ničí biznis, niekto mi to zaplatí a ty nájdeš toho šťastlivca!"

 

Nad prijatím ponuky dlho neváhate, finančná situácia je beznádejná a ostrie Donovho noža je príliš blízko krčnej tepny. Počas prvých misií sa stretáte s nedostatkom peňazí, účinných zbraní a skúsenostných bodov podobne ako v každom RPG. Štýl hry závisí prakticky od nálady hráča, hracia plocha je jedna veľká mapa, ktorú si môže prezrieť z každého uhlu. Chcete zabiť čo najmenej protivníkov? Musíte sa držať v tieni, vydávať čo najmenej zvukov a byť ostražitý, každá nepozornosť je penalizovaná spustením alarmu! Že ste mali náročný deň v práci a pri zvuku sirén sa vám zdvíha adrenalín? M16ka je ten správny liek na neposlušných gringov, nech tancujú tanec smrti pod taktovkou ťažkých zbraní! Vaše počínanie je na konci misie vyhodnotené, kde sa predeľujú body k počtu mŕtvym, omráčeným alebo živým protivníkom. Po dosiahnutí 500 skúsenostných bodov je vám pridelených 5, ktoré môžete distribuovať medzi 4základné vlastnosti (sila, technológie, kamufláž a pästné súboje) alebo ich prideliť ku kategórii zbraní, ktoré preferujete (pištole, pušky, ľahké samopaly, brokovnice, boj na blízko). Rada nad zlato: snažte sa nechať na mape čo najviac živých, skúsenostné body potom rapídne rastú a ku koncu hry budete mať svoje preferované vlastnosti na maxime. Zbraní je podľa autorov v hre okolo stovky, priznám sa osobne som ich nepočítal, ale môžem sa k tomuto číslu prikloniť. Nájdete tu prakticky čokoľvek od basebalovej pálky a nože cez revolvery a desert eagle po účinné brokovnice, sniperky a ťažké guľomety. Veľa zbraní  sa dá ešte modifikovať pridaním optiky, väčšieho zásobníka alebo predĺžením hlavne. Každá zbraň sa odlišuje svojimi vlastnosťami a doslova je problém si vybrať! Rada nad zlato: v obchode si nekupujte najdrahšie zbrane, počas misií narazíte prakticky na všetky zbrane. Na začiatku sa je dobré zamerať iba na jednu a tú postupne upgradovať na maximum.

 

Cold Zero : The Last Stand
Cold Zero : The Last Stand
Cold Zero : The Last Stand

 

Prostredie, v ktorom sa pohybujete kompletne 3D, po spustení sa mi vynorili spomienky na Dungeon Siege. Engine je rýchly, zabezpečuje plynulé prechody z exteriéru do interiéru, ráta s deštrukciou niektorých objektov a poskytuje celkom dobrý výhľad. Kamerou je možné otáčať, zoomovať a ešte prispôsobiť uhol pohľadu, ktorý bol na môj vkus dosť obmedzujúci, ale nijako neprekážal. Kameru je možné zamknúť ponad vaše plecia, pri tomto móde si môžete robiť kamerou čokoľvek a ona bude brať iba vás a vaše okolie. Ďalším módom je zamknutia uhlu pohľadu, čo odporúčam a  potom je tu vrátenie kamery nad váš charakter pri preskúmavaní okolia. Obrovským nedostatkom enginu  je priesvitnosť objektov, pri domoch je to v poriadku, ale až po vstupe do objektu. Na malej mapke je vidieť kde asi sú nepriatelia a kam sú otočený, ale po vstupe, sa väčšinou dočkáte prekvapenia a strieľate od dverí, bez toho aby ste videli čo je vo vnútri. Ďalším nedostatkom je priesvitnosť niektorých ďalších objektov ako stromy, alebo piliery, stĺpy. V mestách a otvorených priestranstvách sa dá nato zvyknúť, ale po príchode do džungle, sa z toho stáva nočná mora. Medzi stromami veľmi ťažko vidíte kvôli malému uhlu pohľadu, a všetky objekty splívajú s podkladom. Textúry majú vyprašivené farby a krásna zelená džungla sa stáva sivou, škoda. Ďalším problémom je zameriavanie nepriateľa, ten závisí od dostrelu zbrane, kde sa kurzor mení od veľkého zeleného terču na užší podľa vzdialenosti. Nikdy presne neviete či mierite na telo alebo hlavu. Rada nad zlato: na ovládanie kamery si musíte zvyknúť, v tomto prípade odporúčam quicksave po každom kroku a šťastnú ruku pri mierení.

 

 

Úlohy, ku ktorým sa dostanete sa od seba prakticky nelíšia, ich riešenie spočíva v eliminácii nepriateľov a prejdeniu z bodu A do bodu B a popri tom ešte splniť bočnú úlohu C. Kradnutie dokumentov, zachraňovanie dôležitých osôb, únos alebo misia zostať na žive vás určite neminie. Každá z nich sa odohráva v atraktívnom prostredí, ktoré zahrňuje džungľu, opustenú dedinu v púšti, rôzne labáky pod zemou alebo vila drogového kráľa. K realite prostredí prispievajú aj zmeny počasia a striedanie dňa s nocou. Úlohy je možné plniť niekoľkými spôsobmi, k cieľu vedie vždy viacero ciest, ale vždy sa dostane k slovu akcia! Rozmiestnenie protivníkov na mape si vždy vyžaduje zopár obetí ak nie všetkých, za zmienku určite stojí posledná misia, kde musí padnúť každý jeden protivník. V tomto prípade vám plíženie nepomôže a prehovoriť musí aj Kalashnikov. Inteligencia nepriateľov je na priemernej úrovni, dokážu privolať pomoc, vyvolajú poplach a dokážu sa kryť. Vo väčšine prípadov vám bežia v ústrety s úsmevom na perách :-). Reagujú na podozrivé zvuky a keď vás uvidia tak okamžite sa dostávajú k slovu zbrane. Ak chcete prechádzať Cold Zero stealth štýlom, treba dávať pozor aký štýl chôdze (celkovo sú 4) máte zvolený a hlavne sledovať kam sa nepriateľ pozerá. Rada nad zlato: vždy sa snažte reagovať skôr ako nepriateľ, ak má v ruke samopal a začne páliť je už neskoro. Rovnako sa nevypláca nemať dostatok nábojov v zásobníku.

 

Cold Zero : The Last Stand
Cold Zero : The Last Stand
Cold Zero : The Last Stand

 

Po zvukovej stránke ma nijako Colde Zero neprekvapil, priemerný dabing postáv a nevýrazná hudba. Rozmanité zvuky sú však na vyššej úrovni, podľa zvuku je možné určiť z čoho strieľa nepriateľ, alebo určiť odkiaľ sa blížia kroky (iba ak máte surround zvuk). Rada nad zlato: ak vás prestane baviť muzika, tak ju radšej vypnite, osobne som už alergický na úvodnú zvučku.

 

Cold Zero je veľmi osviežujúca hra, ktorá úspešne kombinuje niekoľko herných žánrov a nijako to nekazí. Komu sa zdá byť 16misií málo, môže vyskúšať multiplayer po lokálke alebo inete. K dispozícii sú tri herné módy a 8máp, ktoré ste prechádzali v singleplayer móde. Nebyť vyblednutej grafiky , problémov z mierením a so stealth prvkami tak sa hodnotenie prehupne cez 90, takto je to zaslúžená 80ka. Rada nad zlato: nemusíte byť fanatikom do RPG ani do taktiky, aby ste mohli Cold Zero v pohode dohrať. Ak sa raz do tejto hry ponoríte, ťažko sa od nej vstáva, ešte jednu misiu a idem spať....

 

 

 Plusy:

+rýchla akcia

+ohromná chytľavosť

+množstvo zbraní a vybavenia

 

Mínusy:
-predlhé nahrávanie misií

-nepriateľ vás môže odkrágľovať cez stenu

-fádny tutorial

-vyblednutá grafika

-kamera, zameriavanie

-stealth misie

-hudba

     


napísal SpaceJunker 3.9.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
COLD ZERO : THE LAST STAND


RECENZIE HRÁČOV
Cold Zero : The Last Stand

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20174)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk