SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ PRVÁ

SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ PRVÁ

Náš nový sprievodca je tu preto, aby vás upozornil na zaujímavé zdarma šírené online tituly.

Článok

Budúcnosť PC hier spočíva predovšetkým v online zábave. Náš nový sprievodca je tu preto, aby vás upozornil na zaujímavé online (hlavne  MMO) tituly, ktoré sú dostupné zdarma pre každého záujemcu a súčasne prezradil, čo od nich môžete, alebo naopak, nemôžete očakávať, aké sú ich klady, ale aj zápory. Budeme vás upozorňovať najmä na tie zaujímavejšie a niekedy možno trochu skryté MMO, ktoré však majú hráčom čo ponúknuť a to aj bez finančných nárokov. Pri tom nebudeme brať do úvahy, či sa jedná o nové, alebo už zabehnuté hry, kľúčovým sú predovšetkým zaujímavá náplň, hrateľnosť a možnosti produktu.
 
Dnes vám prinášame informácie a hodnotenia prvých troch produktov, ktoré žánrovo nepatria k najrozšírenejšej skupine a možno práve preto je dobré na ne upozorniť. Vaše skúsenosti a zážitky z hrania (nie len) týchto hier, uvítame a budeme radi, ak sa o svoje dojmy podelíte v našej diskusii. Aj na základe vašich reakcií sa do budúcnosti budeme venovať tejto tematike viac, alebo naopak, menej, takže sa nebojte reagovať.

Drift City

žáner: MMO Racing
vývoj: Nhn.
domovská stránka: drift.ijji.com
minimálne požiadavky: CPU 1,8 GHz, 256 MB RAM, 64 MB VGA
klient: download (589 MB)
 
Ak máte internet a slabosť pre rýchle autá, zabudnite na Vice City a Need For Speed, pretože táto hra ich hravo prekoná. Určite nie graficky, keďže titul používa pomerne nenáročnú komixovú (hoci sympatickú) grafiku, ale určite svojim obsahom.

Na počiatku si vytvoríte postavu a vyberiete svoje prvé auto, potom už vstúpite priamo do hry, kde všetko, od nákupov, až po preteky, robíte za volantom vozidla. Nečakajte však prepracovaný simulátor, ale arkádovú hru s nenáročným ovládaním a vysokou návykovosťou. V uliciach mesta sa najprv zacvičíte plnením nenáročných misií, kde sa musíte dostať na určené miesto a absolvovať kontrolné stanoviská. Tam získate prvé kredity a levely. Áno, počuli ste dobre, v hre získavate úrovne, tak ako hrdinovia v RPG. Po zacvičení k misiám pribudne voľba donášky, kde plníte časovky. Ale hlavne získate prístup do arény! 

V aréne súperíte s inými živými hráčmi na vytvorenej trati, pritom na kontrolných bodoch môžete získať bonusové doplnky, čo vás dočasne zrýchlia, okrem toho že používate vlastné nitro, prípadne pred jazdou aktivujete podporné doplnky. Tu sa, na rozdiel od mestských jázd, môže vaše vozidlo poškodiť. Ak je stupeň poškodenia vysoký, výrazne sa zníži maximálna rýchlosť, no keď splníte určité podmienky, vozidlo je komplet opravené, ale samozrejme stratíte vzácny čas. Víťazi získavajú kredity a skúsenosti. Lahôdkou však sú tímové boje. Majú podobný priebeh, ale na konci sa spočítajú body za umiestnene každého člena družstva a víťazí tím s vyšším skóre.

Postupne sa prepracujete medzi profíkov, môžete kupovať nové autá, alebo zdokonaľovať a upravovať tie staré, predávať a kupovať v obchodoch a aukcii. Dokonca nechýbajú ani spoločenstvá hráčov, tu označované ako posádka. Sila Drift City spočíva nie len v adrenalínových pretekoch, ale hlavne v tom, že sa nejedná o krátkodobé preteky, ale plnohodnotný MMO svet, ktorý je stále aktívny, kde rastiete, zdokonaľujete sa, získavate licencie, komunikujete s priateľmi a skvele sa zabávate. Pri tomto titule som sa skvele bavil aj ja a to je čo povedať, keďže automobilové hry veľmi nemusím. Neviem, na čo ešte čakáte, stiahnite si klienta, zaregistrujte sa a presvedčte na vlastnej koži, že je to bomba!
 
+ unikátna automobilová hra so žijúcim svetom, komplet zdarma, rôzne herné módy vrátane skvelých pretekov tímov
- pre niekoho priveľmi zjednodušené ovládanie vozidla


 

 

PoxNora

žáner: online ťahová stratégia
vývoj: Octopi
domovská stránka: www.poxnora.com
minimálne požiadavky: Win ME/2000/XP, Mac OSX, 512 MB RAM, 32 MB VGA, 56k mod.
klient: nie je potrebný, ale na spustenie vyžaduje inštaláciu minimálne Java 1.5

PoxNora je unikátna online ťahová fantasy stratégia, ktorá čiastočne vychádza z titulu Magic the Gathering a podobných kartových hier. Po registrácii a spustení hry na stránke sa hráč ocitne v bojovej aréne, kde sa nachádza tréningová miestnosť pre všetkých záujemcov, kde sa zápasy nepočítajú do online rebríčka. Ďalšie miestnosti už majú vplyv na vaše hodnotenie a niekedy majú špecifické požiadavky. Po výbere miestnosti vytvoríte novú hru, alebo prijmete výzvu iného hráča a presuniete sa na bojisko, kde je už všetko vo vašich rukách.

Cieľom zápasu je ubrániť vlastné sídlo a zničiť súperovo, pričom využívate jednotky a kúzla ľubovoľného z ôsmych predvolených balíčkov, alebo takého, čo ste si sami vytvorili. Základné balíčky ponúkajú osem frakcií, kde si vyberiete mocnosti pekla, nemŕtvych, elfov a lesné bytosti, mrazivú tundru, jašterov, barbarov, vampírov alebo bažiny. Hráči striedavo vykonávajú svoje ťahy, pričom v každom kole odkryjú stanovený počet kariet zo svojho balíčka. Odhalené karty môžu ľubovoľne použiť, podmienkou je však dostatok magickej energie, zvanej Nora (nie Mojsejová), ktorá pravidelne pribúda z hlavného sídla, prípadne ďalších zdrojov.

Rozlišujú sa štyri druhy kariet. Šampióni sú hrdinovia, kreatúry a bojovníci, ktorých vyvoláte na bojisku, majú určité obranné a útočné číslo, špeciálne schopnosti a limitovaný počet bodov na ich vykonanie v každom kole. Kúzla zosielate na poškodenie súperových, alebo posilnenie vlastných hrdinov. Artefakty sú objekty vyvolané na bojisku s rôznymi účinkami na okolie. Výstroj zahrňuje zbrane a brnenie, ktorými zlepšíte bojové vlastnosti vašich hrdinov.

Hrdinov posúvate po bojisku podobne ako šachové figúrky a keď je nepriateľ v dosahu, použijete niektorý útok. Podobným spôsobom musíte zničiť aj protivníkovo sídlo. Hráč je limitovaný nie len počtom energie, ale aj časom v každom kole, obvykle však nie je problém vykonať všetky úkony a posunúť ťah súperovi. Vhodným taktickým prvkom je obsadenie neutrálnych oltárov, ktoré po obsadení hrdinom produkujú extra noru. Po boji sa vám zaznamená výhra alebo prehra a vaši hrdinovia môžu získať skúsenosti a postupne sa zdokonaliť.

Nové karty najčastejšie získate výmenou s inými hráčmi, alebo kúpou, ak sa rozhodnete pre platený režim hry s určitými bonusmi, bez ktorých sa však zaobídete. Dokonca aj tu fungujú spoločenstvá. Hra na prvý pohľad vyzerá zložito, v skutočnosti je však nenáročná na pochopenie, ale nie je ľahké zvíťaziť. Nevýhodou je pomerne zdĺhavý proces počas boja, hlavne ak váš súper pridlho zvažuje postup. Pre milovníkov taktických titulov je to však jasná voľba, pretože hra spĺňa všetky kritériá, ktoré má mať kvalitná ťahová stratégia.

+ ťahové boje založené na používaní kariet a posune figúrok, 8 základných balíčkov s fantasy frakciami, hodnosti a evidencia v online rebríčku
- boje sú časovo náročné, len priemerná grafika


Shattered Galaxy

žáner: MMO RTS
vývoj: Kru Interactive Inc.
domovská stránka: www.sgalaxy.com
Minimálne požiadavky: CPU 433 MHz, 64MB, 16 MB VGA
klient: download (168 MB)
 
Shattered Galaxy je unikátna stratégia zameraná výlučne na online hru. Je to už vlastne klasika, ktorá je na trhu už pár rokov, ale napriek tomu nestratila takmer nič zo svojho čara. Nie je to teda žiadny doplnkový multiplayer k bežnej stratégii a titul veľmi dobre využíva možnosti, ktoré ponúka internetové pripojenie. 

V hre si vytvoríte avatara (hrdinu), s ktorým sa pohybujete po planéte rozdelenej na sektory. O tieto oblasti bojujú spravidla 3 frakcie. Vy si na počiatku zvolíte ľubovoľnú z nich a potom sa v jej mene snažíte získať nové sektory a brániť pred útočníkmi tie vaše. Hrdina priamo nikdy nebojuje. Keď dôjde ku konfliktu, na bojisku vás reprezentujú jednotky, ktoré si pomocou hrdinu zakupujete v hlavnom meste. S nimi sa snažíte dosiahnuť výhru, čo najčastejšie dosiahnete ovládnutím kontrolných stanovísk umiestnených v sektore.

Každá bitka má limitovaný čas, v ktorom sa musí rozhodnúť o víťazovi a môže sa jej naraz zúčastniť niekoľko desiatok hráčov, respektíve ich jednotiek! Je nepravdepodobné, že na konci nejakej bitky budete len vy a jeden protivník. Bežne sa na jednej mape stretne 10-20 hráčov za každú frakciu! Hráči sa môžu kedykoľvek v priebehu bitky zapojiť do boja, pokiaľ to vodca bitky neurčí inak. Vodcom je hráč, ktorý prvý vstúpil do boja a neskôr najsilnejší člen frakcie v sektore, o ktorý sa práve bojuje.

Každý účastník privádza svoje sily cez portály a to aj v pokročilej fáze boja, v počtom limitovaných skupinkách. Po zničení alebo odvolaní skupiny však môže priviesť ďalšie skupiny, až kým nevyčerpá všetky jednotky v repertoári hrdinu. Po boji hrdinovia ale aj jednotky získavajú skúsenosti a na vysokých úrovniach aj postihy. Ak váš boj skončí predčasne, pretože zahynú všetky vaše jednotky, nič strašné sa nedeje. Síce si pripočítate jednu prehru, ale všetky jednotky obnovíte v hlavnom meste a navyše im zostanú aj doterajšie skúsenosti a vylepšenia! Bude vás to stáť len istý finančný obnos, peňazí je tu však nadostač.

Sortiment  a efektivita jednotiek závisí od úrovne hrdinu, aj od úrovne samotných jednotiek. Hrdina rozvíja štyri základné atribúty (taktika, vzdelanie, technické schopnosti, pokrok), ktoré určujú maximálny počet jednotiek v skupine, dostupnosť nových druhov bojovníkov, kapacitu a úroveň ich výbavy. Jednotky sú rozdelené do štyroch kategórií (pechota, pozemná technika, letectvo, biologické), v boji tiež získavajú skúsenosti a na základe toho a hrdinových proporcií sa zdokonaľujú a dokonca sa môžu pretransformovať na pokročilejšie druhy.

Ak ste fanúšikom RTS Starcraft, tento titul vás určite osloví, dokonca aj 2D grafika hry pripomína starú klasiku. To môže byť pre niekoho plusom, pre iného naopak záporom. Platiaci  hráči majú určité výhody, ale obmedzenie  tých, čo hrajú free, je naozaj minimálne a v podstate zanedbateľné. Shattered Galaxy má originálny koncept, v hre fungujú aj spoločenstvá, dokonca má každá frakcia senát zložený z hráčov a nájdete tu množstvo rôznych unikátnych prvkov, vďaka ktorým si hru obľúbite.

+ masívne bitky s desiatkami hráčov na jednej mape, premyslený systém boja, vylepšovanie hrdinu aj jednotiek, jednoduchá registrácia priamo v nainštalovanej hre, hardvérovo nenáročné
- zastaralá 2D grafika, hra občas padá, menšie obmedzenia pre neplatiacich hráčov



napísal uni 20.12.2007
Páči sa mi!
SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ PRVÁ


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Prevodník av na hdmi (1)
Ahojte, odporučili by ste nejaký prevodník prevodn...
|Predám pc pc ryzen 5 5500, rx ... (4)
Predám PC v nasledujúcej konfigurácii: Procesor: ...
|Rtx 4070 vs rx 7800 xt/ 7900 g... (8)
Zdravím! Nedávno som skladal nový PC, cca 3 týždn...
|Madison vr (1)
Chcel by som opýtať mám nárok na nejakú zľavu na M...
|Odišla mi grafická karta alebo... (18)
Ahoj, môžete mi prosím poradiť v čom je problém? N...
|Svet, ukrajina, vojny ... (21462)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk