22'' KRÁSAVEC OD LG

22'' KRÁSAVEC OD LG

Predstavujeme vám širokouhlého 22 palcového krásavca od spoločnosti LG.

Článok

Séria našich článkov, v ktorých vám predstavujeme to najzaujímavejšie z ponuky LG, pokračuje ďalším dielom. Tentokrát sa nám do rúk dostal širokouhlý 22 palcový model s označením W2252TQ. 22“ uhlopriečka sa pomaly medzi kancelársko-hernými monitormi stáva štandardom, pretože oproti 20 palcovým kúskom je len o pár stovák korún drahšia a 2 palce plochy navyše nie sú na zahodenie. Oproti tomu 24-ky sú stále cenovo neprístupné, takže práve 22“ je z hľadiska veľkosti ideálnym riešením.

Po vybalení monitora zo škatule a zmontovaní stojana (mimochodom slúži zároveň aj ako držiak káblov) sa vám naskytne pohľad na naozaj elegantne prevedený LCD panel v slušivom čierno-sivom dizajne. Zaoblená spodná hrana odkazuje na konkurenčné televízory, to však nič nemení na tom, že na pohľad je W2252TQ naozaj „krásavec“. Ovládacie tlačidlá sú umiestnené v ľavej spodnej časti, tlačidlo on/off je v pravo dole. K tomuto tlačidlu mám malú výhradu, podľa mňa je zbytočne veľké a modré podsvietenie pri zapnutom monitore pôsobí trošku rušivo (pri vypnutom monitore je tlačidlo oranžové).

22'' krásavec od LG

Monitor v celej svojej kráse.
22'' krásavec od LG

Detail na ovládacie tlačidlá.
22'' krásavec od LG

Aj zboku si obraz zachováva slušnú kvalitu.

Technické parametre modelu W2252TQ:
Typ panelu: TFT, Flat panel active matrix, širokouhlý
Veľkosť uhlopriečky: 22 palcov (55,87 cm)
Natívne rozlíšenie: 1680x1050
Hodnota jasu: 300 cd/m2
Kontrastný pomer: 10 000:1 (dynamický)
Odozva: 2 ms (sivá-sivá)
Pozorovacie uhly: H: 170°, V: 170°

Z parametrov poteší rozhodne hodnota dynamického kontrastu a tiež nízka doba odozvy. Hráči sa teda nemusia obávať nežiadúcich duchov či nepopulárnych „šmúh“ zostávajúcich po rýchlo sa pohybujúcich objektoch. Monitor môžete k zariadeniam pripojiť buď klasickým D-SUB (VGA) alebo DVI konektorom. Zamrzí absencia HDMI, predsa len, či už novší Xbox alebo PS3 by si tento konektor zaslúžili. To však nič nemení na fakte, že v obchodoch sa dá bežne zohnať redukcia HDMI-DVI, takže aj k tomuto monitoru budete môcť mať pripojený naraz počítač i svoju obľúbenú konzolu. Čo sa týka fyzického prispôsobenia obrazu, panel sa dá vďaka pohyblivému stojanu nakloniť 5° dopredu, resp. 20° dozadu.

22'' krásavec od LG

Zobrazenie 4:3 je pre W2252TQ hračkou...
22'' krásavec od LG

... a dokazuje to aj pri práci vo Windows.
22'' krásavec od LG

Vďaka veľkej uhlopriečke dostáva Excel úplne iný nádych.

Výrobok sa okrem iných vymožeností pýši aj označením FUN, čo je vlastne sada niekoľkých ovládacích prvkov, ktoré vám dovolia sa s monitorom ľudovo povedané "vyhrať". Najdôležitejším z nich je bez pochyby možnosť prepnúť obraz do formátu 4:3, pričom monitor obraz umiestni do stredu panelu a po bokoch vytvorí dva čierne pásy. Táto funkcia sa hodí pri hraní starších hier, resp. pri iných činnostiach, kedy je progresívnejší formát 16:9 skôr na škodu. Do rodi FUN aplikácií ešte patrí eZ zooming (jednoduchá zmena rozlíšenia obrazovky), Photo Effect (celoobrazové efekty typu sephia, black and white a podobne) a Sound (ozvučenie zapnutia a vypnutia monitora). Hoci featúrka Sound môže naznačovať možnosť využiť tento monitor v prípade núdze aj ako reproduktory, keďže nemá zvukový vstup, ostane len pri naznačovaní. Úprimne si ale povedzme, že kvalita zabudovaných reproduktorov býva otrasná a tak nás to veľmi nemusí trápiť. Zvyšok menu je klasické, nájdete v ňom rôzne úpravy farebného podania, jasu, kontrastu atď.

Prejdime ku kvalite obrazu. Keďže nie som profesionálny grafik ani fotograf, netrúfam si celkom objektívne zhodnotiť, ako je na tom W2252TQ so zobrazovaním farieb. Môj subjektívny názor je, že monitor podáva aj v tejto oblasti veľmi sympatický výkon, farby sú sýte, podsvietenie rovnomerné, pozorovacie uhly zhruba zodpovedajú technickým špecifikáciám. Ak by som mal monitoru predsa len niečo vytknúť, bolo by to asi trochu zbytočne zvýraznenie modrej farby, ale naozaj sa môže jednať len o môj dojem. Navyše krátke hranie sa v menu farieb aj tento malý problém odstránilo. Čo rozhodne ako hráč posúdiť môžem, je rýchlosť odozvy. Tu monitor splnil všetko, čo sľuboval. Ani pri tak na pohyb náročných hrách ako Unreal Tournament 3 som nezaznamenal žiadne problémy s vykresľovaním. Navyše funkcia 4:3 funguje na jednotku a ani so staršími hrami nepodporujúcimi widescreen nebudete mať žiadne problémy.

22'' krásavec od LG

Monitorom nepohrdol ani Zaklínač...
22'' krásavec od LG

...a ani video s rozlíšením 1080p.
22'' krásavec od LG

Podanie farieb je vyvážené (aj keď z fotky sa to asi hodnotí ťažko).

Výsledné dojmy z monitora LG W2252TQ sú viac ako dobré. Toto LCD-čko je priam ideálne pre všetkých hráčov, a to nielen pre PC-čkárov, ale aj konzolistov. Vďaka 22 palcovej uhlopriečke si na svoje prídu aj „rozmaznanejší“ konzolový hráči, ktorí sú zvyknutí na veľké obývačkové televízory. Ak vás teda rodičia (súrodenci, priateľky, manželky) kvôli svojim obľúbeným programom nechcú púšťať k TV, toto by mohlo byť riešením, ktorá hľadáte. Rýchla odozva, vysoký kontrast, kvalitné podanie farieb, a to všetko za rozumnú cenu. Čo viac si treba priať? Snáď len ten HDMI vstup...

napísal je2ry 17.4.2008
Páči sa mi!
22'' KRÁSAVEC OD LG


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19979)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk