SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ DESIATA

SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ DESIATA

Ďalšia časť sprievodcu s novou nádielkou hier, za ktoré nemusíte zaplatiťiť ani euro.

Článok

Čo vám príde na um pri čísle desať? Desať božích prikázaní, desať malých černoškov. A čo tak desiata časť sprievodcu vo svete free MMO? Tu ju máte aj s novou nádielkou hier, za ktoré nemusíte zaplatiť ani korunu, alebo ak chcete, ani euro. A konečne si na svoje prídu aj milovníci športov.

Dnes tu nájdete štyri kúsky, medzi ktorými mal byť aj PlaneShift. Keďže však túto hru sprevádzajú nepríjemné technické problémy a väčšina hráčov by mala problém hru čo i len spustiť, nateraz som od svojho zámeru upustil. Aj tak je však dnešná ponuka sľubná. Dvojicu solídnych MMORPG dopĺňajú dva športové tituly, konkrétne golf a futbal. Výlet na virtuálne trávniky je veľmi lákavý. A ešte jedna novinka, pri každom titule je priložená linka na video z YouTube, kde si hru môžete pozrieť v pohybe.
 
AdventureQuest Worlds
Domovská stránka: kliknite sem
Klient: nepotrebuje
 
Na to, aby ste ochutnali ponuku tejto MMORPG vám postačí internetový prehliadač. Po krátkej registrácii postavy, kde pomenujete svojho hrdinu, určíte jeho pohlavie, účes a meno, nič nebráni tomu, aby ste sa pustili do dobrodružstiev. Na výber sú štyri notoricky známe povolania, čiže bojovník, zlodej, mág a liečiteľ. Každý má odlišné zručnosti, ktoré automaticky pribúdajú po zvýšení úrovne povolania. Okrem toho sa zvyšuje aj level postavy. S vašim hrdinom sa túlate po lokalitách vyznačených na mape. Každú oblasť tvorí niekoľko samostatných obrazoviek, do ktorých ľubovoľne vstupujete. Niekedy môžete vchádzať aj do domov.

Prakticky všade vidíte postavy s výkričníkmi, čo znamená, že majú pre vás úlohy. Zvyčajne vám ponúknu kolekciu niekoľkých zadaní, tie sa však odomykajú postupne, hoci vo výpise ich vidíte všetky. Takže napríklad pre lovca musíte najprv zabiť šesť potkanov, v druhej úlohe zachrániť mláďatá, alebo treba nájsť určené ingrediencie atď. Väčšina úloh sa spája s bojom, pri ktorom označíte cieľ a myšou klikáte na schopnosti v zozname. Za víťazstvo dostanete skúsenosti, peniaze a predmety na splnenie úloh. (ktorých záznam som ale nenašiel)  Za peniaze môžete u obchodníkov nakúpiť výstroj a zbrane.

Prostredie je v príjemnej dvojrozmernej grafike, kde počítajte s tým, že nepriatelia sa objavujú vždy na rovnakom mieste a nemusíte ich naháňať. Predmety sa ukladajú v inventároch. Platiaci hráči majú oproti ostatným výhody spočívajúce v nákupe sprievodných zvieratiek, epických predmetov a možnosti  vstupovať do extra oblastí a písať ľubovoľné odkazy. Ostatní hráči sú pri komunikácii odkázaní na používanie predvolených odkazov, ktorými sa ale dá slušne dorozumieť, pretože zahrňujú možnosti od banálnych pozdravov, cez žiadosti o pomoc, až po kolekciu emócií.

Vzhľadom na to, že nemusíte nič inštalovať a stačí vám navoliť stránku a zadať heslo postavy, sa jedná o celkom dobrý titul. Nenáročný, pekne animovaný, ktorý si spustíte hocikde a hocikedy, napríklad v práci počas obedňajšej pauzy alebo v škole na hodine informatiky. Záujemcovia o hru si môžu pozrieť video.

+ množstvo úloh a a jednoduché boje na 2D obrazovkách, nepotrebuje inštaláciu
- najlepšie doplnky len pre platičov, po čase stereotypné

Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata
Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata
Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata
Fly For Fun (FLYFF)
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 600 MHz, 256 MB RAM, 64 MB VGA, internet
Klient: download (699 MB)
 

Free MMORPG, ktorá sa už nejakú tú dobu povaľuje na internete a stále patrí k obľúbeným. A právom. Má totiž solídny obsah a viacerými spôsobmi motivuje hráča.

Treba povedať, FLYFF je grindovačka, kde ide predovšetkým o nekonečné zabíjanie všetkého, čo sa pohybuje v krajine. Lenže motivácia pre hráčov zotrvať je naozaj dosť silná. V prvom rade treba vydržať, kým nedosiahnete pätnástu úroveň postavy. Dovtedy ste totiž len vagrantom, úvodným povolaním s minimom zručností a možností. Potom si už môžete vybrať jedno zo štyroch povolaní, ktoré zodpovedajú tradičným voľbám, teda sa orientujú na boj zbraňami na blízko, na diaľku, liečenie, a mágiu. Po splnení úlohy od inštruktora získate nový džob a sním aj prístup k svojským zručnostiam, mág samozrejme hlavne elementárne útoky, strelec (tu akrobat) útoky lukom a šípmi a jojom a podobne.
Na šesťdesiatej úrovni postavy stojíte pred ďalšou voľbou a vyberáte si spomedzi ďalších dvoch povolaní, závislých od vášho predošlého zamerania. Maximálna úroveň je 120, ale ak by ani to niekomu nestačilo, môže sa pokúsiť stať majstrom a potom aj hrdinom. Po splnení zodpovedajúcich úloh hráč získa bonusy, ale aj postihy, napríklad sa zredukuje jeho úroveň na 60 a v boji získava o 50 % skúseností menej. Kvôli elitnej zručnosti sa to však podstúpiť oplatí.

Ako už z názvu hry vyplýva, bude sa tu často lietať. Ale až od dvadsiatej úrovne hrdinu, dovtedy sa budete túlať pešo, prípadne použijete teleporty. Štandardnými vozítkami sú lietajúce dosky a metly s rôznou rýchlosťou. Špeciálne „lietadlá“, ako koberce a oblaky, sa nedajú získať bežnou kúpou, jedine od iných hráčov, alebo za reálne peniaze.

Ďalším spestrením hry je vylepšovanie predmetov, hlavne pomocou kariet, špeciálnych kameňov a zvitkov. Je to však spojené s rizikom, že pri neúspechu výstroj zlomíte. Príjemné je občas povzbudiť iného hráča, alebo byť niekým povzbudený, za čo dotyčný získava krátkodobý 5 % bonus  k skúsenostiam. Zaujímavo je riešený systém maznáčikov. Získate ich z vajec, ktoré vypadnú z kreatúr na minimálne dvadsiatej úrovni. Z vajíčka sa postupne stane plnohodnotné zvieratko, pritom ale využijete pomoc chovateľa v mestečku. Zviera treba dostatočne kŕmiť, inak zdochne a už ho neoživíte. Každý "pet" má 5 úrovní, ktorým zodpovedajú jeho výkony.

Súčasťou hry sú aj úlohy, zvyčajne s primitívnym zadaním, obchodníci v mestách, spoločenstvá, bankové kontá na heslo, dopĺňanie života jedlom, zlepšovanie atribútov postavy a vylepšovanie schopností. Nie celkom ideálna je (dez)orientácia v teréne a hromadenie hráčov v centre miest, spravidla za účelom predaja. FLYFF je veľmi slušný free titul, aj keď väčšina hráčov pri ňom sotva vydrží, kým dosiahne maximálny level postavy. Titul vám predstaví gameplay video a video, kde sa lieta.

+ dvojnásobný výber povolania, lietanie, vychovávanie maznáčikov, možnosť dosiahnuť titul majstra a hrdinu, bonusové skúsenosti po povzbudení iným hráčom
- hromadenie hráčov v mestách, zlá orientácia v teréne, primitívne úlohy, monotónny priebeh.

Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata
Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata
Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata

Shot Online
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 450 MHz, 128 MB RAM, 32 MB VGA
Klient: download (518 MB)
 
Čo tak trochu športu v online hre? Shot Online vás konkrétne pozýva na golfové ihriská. Výhodou je, že sa nenabeháte a vždy nájdete loptičku. A zabavíte sa v teple vášho domova. Na počiatku si vyberiete postavu. Hráči majú trochu rozdielne charakteristiky, ktoré ale budete môcť upravovať po zvýšení úrovne. Presne tak, váš hráč získava levely, hoci len platiaci užívatelia môžu dosiahnuť vyšší ako desiaty. Váš golfista má štyri atribúty, ktoré mierne vylepšujú jeho schopnosti na ihrisku, čiže napríklad majú vplyv na silu odpalu alebo určujú mieru vášho šťastia na ihrisku v krízových momentoch. Napriek tomu však úspech golfových turnajov závisí predovšetkým od zručnosti hráča.

Krátky tutoriál vás rýchlo naučí základy hry a zbytok pochopíte pri praktizovaní úderov, alebo priamo v zápasoch, kde sa môžu zísť maximálne štyria účastníci. V deviatich módoch, s možnosťou hry až na 18 ihriskách a jamkách, sa rôznym spôsobom snažíte poraziť súpera, najčastejšie sa pokúšate  umiestniť loptičku do jamiek s čo najmenším počtom úderov. Súčasťou sú aj tímové stretnutia, kde sa hrá vo dvojiciach.

Ovládanie a princíp hry je jednoduchý. Pred odpalom loptičky môžete nasmerovať hráča vhodným smerom, pričom na ihrisku vidíte aj pravdepodobné miesto dopadu. Vyberiete si vhodnú golfovú palicu, čo je veľmi dôležité, pretože napríklad zatiaľ čo kovové sa hodia na ďaleký odpal, drevené smerujú viac do výšky. To sa hodí napríklad pri odpale ponad vodnú, alebo pieskovú plochu. Potom nasleduje samotný úder, ktorý sa skladá z troch fáz. Hráč klikne na loptičku a na ukazovateli sa zobrazí pohyblivá čiara. Nasledujúcim kliknutím hráč určí intenzitu a teda aj vzdialenosť odpalu, Tretím kliknutím, ktoré nasleduje už pri klesaní čiary, sa určuje presnosť dráhy strely. V ideálnom prípade je to 0 (hodnota môže byť aj nižšia). Čím ďalej ste od nulovej hodnoty, tým horší odpal bude nasledovať. Výkony na ihrisku ovplyvňuje aj terén a hlavne počasie. Keď je zamračené, alebo dážď, loptička lieta na kratšie vzdialenosti a menej sa kotúľa. Pri veternom počasí musíte odpaľovať s prihliadnutím na smer vetra.

Súčasťou hry sú aj financie. Získate ich nielen za víťazstvo, ale menšie obnosy aj za vydarené údery, podobne ako skúsenosti. Za peniaze kúpite lepšie ošatenie a výstroj do hry, ako aj podporné prípravky a nápoje, ktoré vám zvýšia energiu, či inak zlepšia vaše výkony na ihrisku. Shot Online ponúka tréningy, exhibičné stretnutia, turnaje pre začiatočníkov aj majstrov a pre náročných možnosť získať najlepšie doplnky za reálne peniaze. Dokonca postavy v obchodných uličkách vám môžu zadať úlohy.

Grafika nie je špičková, ale napriek tomu pekná, len škoda že sú podporované len dve aj to nízke rozlíšenia. Okrem toho hra viacerých účastníkov prebieha pomaly, keďže sledujete aj ich ťahy a čakáte, kým ich súperi absolvujú. Shot Online je ale dobrá športová hra, ľahko si ju osvojíte, pobaví, ale aj naučí, ako sa hrá skutočný golf. Video prezentáciu s ukážkami si pozrite tu.
 
+ kvalitná simulácia golfu, jednoduché ovládanie, množstvo módov a ihrísk, nákupy, zvyšovanie úrovne hráča
- dve nízke grafické rozlíšenia, čakanie na absolvovanie ťahu ostatných hráčov na ihrisku

Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata
Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata
Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata

Kicks Online
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 1,3 GHz, 256 MB RAM, GeForce 4/ Radeon 9000, internet
Klient: download
(471 MB)
 
Zrejme viac online záujemcov (aspoň u nás) uprednostní pred golfom futbal. K podobným titulom neinklinujem,  no tentoraz som mal čo robiť, aby som sa nevrhal do stále nových a nových zápasov a našiel si čas na to, aby som vám o Kicks Online niečo napísal.
 
Na počiatku je vytvorenie postavy, totiž na ihrisku budete reprezentovať svoj tím v podobe jedného a toho istého hráča. Bystrí čitatelia si domysleli, že úlohy ostatných športovcov preberú ďalší účastníci hry. V úvode vás čaká rozčlenenie bodíkov, čo  bude fuška, pretože možností na zlepšenie je mnoho. Efektívnosť striel na dlhú, alebo krátku vzdialenosť, driblovanie, prihrávky, rýchlosť behu a podobne. Pomôže vám výber pozície teda, či budete stredovým hráčom, útočníkom, či obrancom. Štatistiky sa prispôsobia a vy už len doladíte proporcie. Ďalšie bodíky pribúdajú po zvýšení úrovne postavy, ale bude ich poskromne, takže rozdeľujte premyslene. Čoskoro svojmu futbalistovi budete môcť dožičiť aj iný účes a oblečenie, za výhry a skúsenosti si dokonca zakúpite nové zručnosti. A aby som nezabudol, dá sa určiť ľubovoľná národnosť a nad hlavou vám môže svietiť aj slovenská vlajka.

Srdcom titulu je však samozrejme hra na ihrisku. Nachádza sa ich tu celkom dosť a menia sa prostredia, aj forma ihriska, zakopete si napríklad v športovej hale aj na mierne zasneženom povrchu. Pre začiatočníkov je tu tutoriál, ktorý rozhodne odporúčam absolvovať kompletne. Zoznámi vás totiž s rôznymi fintičkami a ukáže rozličné spôsoby prihrávania, streľby a ako čo najefektívnejšie obrať súpera o loptu. Potom skúste pár tréningových zápasov, kde vám namiesto živých hráčov môže asistovať počítač. Tu si zvyknete na pohyb viacerých futbalistov na ihrisku. Keď sa do toho trochu dostanete, je čas vstúpiť do hry pre „noobov“ a neskôr medzi pokročilých účastníkov a môžete si trúfnuť aj na turnaje a majstrovstvá. Vstúpite do už vytvorenej hry, alebo si vytvoríte vlastnú.

Na ihrisku sa spravidla stretnú dvaja až desať hráčov, samozrejme v dvoch tímoch. Hrá sa pomocou klávesnice a trochu nešťastne navrhnutého ovládania, na ktoré si budete musieť chvíľu zvykať. Šípky na pohyb sú v poriadku, ale ďalšie funkcie, na ktoré potrebujete niekoľko ďalších kláves, sú zbytočne nahustené na jednom mieste. Inak sú stanovené osobitne na výkop, prihrávky a obranné techniky. Na ploche sa pohybujete ľubovoľne a ak si trúfate, môžete pritom aj posielať súperovi písané nadávky. Hráčov rozoznávate podľa farebných kruhov pod ich postavami, lepšie je však zapnúť identifikáciu s jasnými červenými a modrými znakmi, prípadne aj menami. Ešte doplním, že pozície brankárov zastáva vždy počítač, úlohami hráčov teda je obohrať súperov, brániť im v útoku na bránu a samozrejme pokúsiť sa umiestniť loptu do ich siete.

Kicks Online je pekný futbal, hoci s trochu ťažkopádnym ovládaním. Ak máte radi športové hry, rozhodne vyskúšajte a nakopte súperom... veď viete čo. Bude sa vám to páčiť! Futbalové kúsky z hry
uvidíte tu.

+ ovládanie jednotlivca so zvýšením úrovne postavy, zlepšovaním atribútov, nákupmi, a výberom národnosti, rôzne ihriská (a lopty), tímové zápasy od tréningov až po turnaje,
- trochu ťažkopádne ovládanie, občas padá (nie počas zápasov), čakanie na príchod iných hráčov pred zápasmi

Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata


Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata


Sprievodca vo svete free MMO: Časť desiata



napísal uni 13.11.2008
Páči sa mi!
SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ DESIATA


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Steam deck - emulácia ps2 hier (1)
Čau. Hráva tu niekto PS2 hry na SD? Samozrejme poz...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20963)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk