HISTÓRIA ZNAČKY GTA

HISTÓRIA ZNAČKY GTA

Obhliadnime sa do čias minulých a pripomeňme si samotný vznik značky Grand Theft Auto.

Článok

Séria Grand Theft Auto je známa každému – určite sa s ňou stretli už všetci náruživí, ale aj sviatoční hráči. S nedávnym vydaním PC verzie GTA IV séria oslávila úctyhodné 11. narodeniny. Obhliadnime sa teda spoločne do čias minulých a pripomeňme si samotný vznik značky Grand Theft Auto, ako aj všetky diely, ktoré pod týmto názvom vyšli.

Svetoznámu sériu GTA má na svedomí škótske štúdio Rockstar North so sídlom v Edinburghu. V súvislosti s ním treba spomenúť bratov Houserovcov, Dana a Sama, ktorí sa podieľali na vývoji každej časti a sú považovaní za patrónov celej série. V súčasnosti šéfujú celému Rockstar North.

 Grand Theft Auto (1997) [stiahnuť hru]

Začiatkom 1990-tych rokov sa tvorcovia zo štúdia DMA Design (neskôr premenovaného na Rockstar North) zameriavali predovšetkým na vývoj logických hier Lemmings. Až v októbri 1997 prišiel zásadný prelom – na stole bola hra, ktorá mala s logikou len pramálo spoločné. Hra, ktorá neskôr zmenila život nielen jej vývojárom, ale aj miliónom hráčov po celom svete. Reč je samozrejme o úplne prvom GTA, ktoré aj napriek svojmu jednoduchému spracovaniu zaznamenalo nevídaný úspech.

História značky GTA
V roli jednej z 8 postavičiek, ktorú ste si zvolili na začiatku, ste sa dostali do fiktívneho amerického mesta Liberty City, ktoré v mnohom pripomínalo New York. V tomto momente už bolo na vás, ako naložíte so svojou slobodou, ktorú vám hra ponúkala. Vašou úlohou však nebolo byť dobrým a slušným občanom, ale naopak zločincom vytvárajúcim v meste čo najväčší chaos. Za krádeže áut, zabitia alebo výbuchy ste získavali bonusové body, ktoré neskôr umožnili odomknutie ďalšieho mesta – najprv Vice City (Miami) a neskôr San Andreas (San Francisco).

Grand Theft Auto nechávalo na hráčovi nech sa rozhodne, čo chce robiť. Či už len tak jazdiť po meste a preskúmavať jeho tajné zákutia, dráždiť políciu, zabíjať náhodných okoloidúcich (so všetkou brutalitou, ktorá tomu náleží), alebo plniť jednu z misií, ktorú zadávali objednávatelia cez telefónny automat. K tomu si pripočítajte dobovú 2D grafiku s pohľadom zhora a nezabudnuteľná atmosféra na desiatky prebdených nocí bola na svete.

 Grand Theft Auto: London, 1969 & London, 1961 (1999)

História značky GTA
Necelé dva roky po vydaní pôvodného GTA vyšla expanzia s názvom London, 1969. Ako už jej názov napovedá, preniesla vás do Londýna 1960-tych rokov, pričom bol použitý rovnaký grafický engine ako u GTA 1. V meste sa jazdilo samozrejme po ľavej strane a nechýbali ani kultúrne odkazy v podobe typického londýnskeho slangu alebo postavy pirpomínajúcej Jamesa Bonda.

Zopár mesiacov nato vyšlo ďalšie rozšírenie, tentoraz London, 1961. Zaujímavosťou bolo, že sa jednalo o voľne stiahnuteľnú expanziu a k hraniu bolo potrebné mať nainštalovaný Londom, 1969. Časovo ste sa v nej preniesli ešte pred udalosti z roku 1969.

 Grand Theft Auto 2 (1999) [stiahnuť hru] [recenzia]

História značky GTA
Po úspechu GTA 1 sa dalo predpokladať, že pokračovanie na seba nenechá dlho čakať. Grand Theft Auto 2 vyšlo koncom roku 1999 a ako jediný diel celej série sa neodohráva v jednom z trojice Liberty City/Vice City/San Andreas, ale v meste zvanom Anywhere City v bližšie nešpecifikovanom čase (pravdepodobne však niekedy okolo roku 2000). Grafika bola od svojho predchodcu značne vylepšená, k čomu prispela aj podpora 3Dfx, avšak stále ste sa na svoju postavičku mohli pozerať iba z vtáčej perspektívy. Novinkou bola možnosť spriateliť si v meste určité gangy, čo však následne vyústilo v znepriatelenie iných. Prvýkrát ste si tiež mohli hru uložiť – stačilo prísť do kostola s 50 000 dolármi a obšťastnila vás hláška „Hallelujah! Another soul saved!“ :-)

 Grand Theft Auto III (2001) [PC recenzia]

História značky GTA
S trojkou v názve prišiel do série GTA zásadný prelom v podobe spracovania v plne 3D grafickom prostredí. Na svoju postavu ste sa začali pozerať z pohľadu tretej osoby, avšak čo bolo najlepšie, stále ste mohli robiť všetko to, čo v predchádzajúcich častiach! Ocitli ste sa v modernej dobe vo fiktívnom americkom meste Liberty City, čím sa vytvorila nepriama náväznosť na prvý diel. Grand Theft Auto III prvýkrát obsahovalo aj súvislý príbeh, a treba povedať, že zápletka bola veľmi pútavá, čo bolo veľké plus. Vaša hlavná postava Claude Speed si plnením misií postupne získava rešpekt miestnych mafiánskych šéfov, čím sa mu odomykajú ďalšie časti Liberty City a získava stále nové a nové kontakty.

GTA III si získalo veľkú obľubu u hráčov najmä vďaka slobode, ktorú im ponúkalo, podobne ako to bolo v predchádzajúcich častiach. S pridaním tretej dimenzie do GTA však do herného priemyslu prišla úplne nová dimenzia zábavy. Ak sa vám zrovna nechcelo plniť misiu, mohli ste preskúmavať pomerne rozľahlé mesto, povoziť sa nadzemkou alebo skúšať s autom rôzne šialené triky na rampách. Nechýbali taxi misie, mohli ste sa stať aj vodičom sanitky či hasičom. V neposlednom rade tu bolo aj lietadielko Dodo s odrezanými krídlami – hardcore hráči, ktorí sa na ňom naučili lietať, mohli preskúmať celé Liberty City z vtáčej perspektívy, prípadne objaviť tzv. Ghost City – zabudnuté mesto mimo mapy, v ktorom bolo renderované úvodné intro.

 Grand Theft Auto: Vice City (2002) [PC recenzia]

História značky GTA
V rekordnom čase po GTA III vyšlo ďalšie plnohodnotné pokračovanie série s názvom GTA: Vice City. Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že hrdina z Liberty City sa po skončení udalostí v GTA III presúva do ďalšieho mesta a začína nový život, opak je pravdou. Vice City vás presunulo späť v čase do rokov 1980-tych, do slnečného mesta Vice City, kde ste sa s úplne novou postavou Tommym Vercettim museli zorientovať vo svete zbraní a drog.

Herný svet bol omnoho rozľahlejší ako v GTA III, pribudlo taktiež niekoľko nových možností. Medzi hlavné novinky patrilo rozšírené portfólio dopravných prostriedkov, ktoré sa už neobmedzovalo len na autá, ale aj motorky, člny a helikoptéry. Atmosféru osemdesiatych rokov umocňovali štýlové rádiá s dobovými hitmi. Zaujímavá bola aj možnosť skupovať po meste nehnuteľnosti – filmové štúdio, taxi službu či striptízový klub, pričom tieto budovy vám potom zarábali nemalé peniaze. A keď už bolo najhoršie, mohli ste sa zabaviť napríklad roznášaním pizze na skútri :-).

 Grand Theft Auto Advance (2004) [info]

História značky GTA
Koncom roka 2004 sa aj handheld GameBoy Advance dočkal svojho vlastného GTA v podobe Grand Theft Auto Advance. Hra vás presunula do Liberty City rok pred udalosti z GTA III, takže ste sa mohli stretnúť so známymi, ale aj úplne novými postavami, medzi ktoré patril aj hlavný protagonista Mike. Mesto výrazne pripomínalo to, ktoré sme poznali z GTA III, ale keďže sa opäť na svet pozeralo zhora, museli z Liberty City zmiznúť všetky tunely a povrchové nerovnosti.

 Grand Theft Auto: San Andreas (2004) [PC recenzia] [PSP recenzia]

História značky GTA
Po vydaní Vice City nikto nepochyboval, že bude nasledovať aj hra založená na poslednom z trojice miest známych z GTA 1 – San Andreas. Autori pripravili neuveriteľne rozľahlý herný svet pozostávajúci z troch plnohodnotných miest – Los Santos, San Fierro a Las Venturas, medzi ktorými sa rozprestierali lesy, púšte, či malé dedinky plné miestnych sedliakov. Medzi dopravné prostriedky sa zaradili aj bicykle, vlaky, lietadlá, stíhačka a vaša postava vedela nielen chodiť na súši, ale aj plávať vo vode, či plachtiť s padákom! Mohli ste s ňou tiež jesť alebo posilňovať, čo sa následne prejavilo aj na výdrži a schopnostiach, prípadne ste ju mohli skrášliť v holičstve alebo obchode s oblečením. Po dohraní príbehovej časti na vás ešte čakali desiatky minihier a ďalších úloh, a tak sa mohlo stať, že aj keď príbeh ste dohrali za týždeň, celú hru na 100 % ste prešli až za ďalší mesiac.

Hlavnou postavou bol tentokrát černoch, ktorý sa v 1990-tych rokoch rozhodol vrátiť do svojho rodiska v Los Santos a začať nový život. Tým sa však nechcene stal súčasťou domáceho gangu Groove Street, ktorý sa zmieta v problémoch, a on je ten človek, ktorý ho má z nich dostať von. San Andreas skrátka predčilo všetky očakávania a v recenziách dostávalo len tie najlepšie hodnotenia. Patrilo však aj medzi najkontroverznejšie hry, najmä kvôli afére so sexuálnou minihrou, ktorá síce v hre natívne nebola, ale dala sa odomknúť pomocou malej modifikácie Hot Coffee.

 Grand Theft Auto: Liberty City Stories (2005) [PSP recenzia] [PS2 recenzia]

História značky GTA
Koncom roka 2005 vyšlo ďalšie GTA pre handheldy – tentokrát to však bolo pre PSP a vďaka väčším technickým možnostiam ako u GameBoy Advance mohla byť hra v 3D prostredí. Hra sa odohrávala v roku 1998, tri roky pred udalosťami z GTA III. Toni Cipriani sa vracia späť do mesta, kde mu ponúkne prácu mafiánsky šéf Salvatore Leone, a tak sa rýchlo stane článkom miestneho podsvetia, kde musí plniť najrôznejšie úlohy. Hra obsahovala aj multiplayer pre šesť hráčov, ten však už nebol zakomponovaný do konverzie pre PS2, ktorá vyšla v prvej polovici roku 2006.

 Grand Theft Auto: Vice City Stories (2006)  [recenzia]

História značky GTA
V roli amerického vojaka menom Victor Vance sme sa koncom roku 2006 mohli na PSPčku pozrieť aj do Vice City. „Vic“ bol nútený robiť v armáde špinavú robotu, kvôli čomu z nej neskôr musel odísť, a tak sa rozhodol kontaktovať svojho brata Lancea Vancea, aby mu dohodil prácu v rodinnom biznise. Mesto bolo prakticky identické s tým z roku 2002, až na niekoľko malých zmien, napríklad v podobe skrytých balíčkov – 99 červených balónov, čo bol odkaz na hit 99 Luftballons obsiahnutý v soundtracku pôvodného Vice City. Novinkou bola tiež schopnosť s postavou plávať vo vode. Neskôr, podobne ako u Liberty City Stories, vyšiel port pre PS2, ktorý opäť neobsahoval multiplayerové prvky.

 Grand Theft Auto IV (2008)  [PC recenzia] [konzolová recenzia]

História značky GTA
Po vydaní Vice City Stories nasledovala dlhá dvojročná odmlka určená pre vývoj zatiaľ najnovšieho pokračovania, Grand Theft Auto IV. Zatiaľ čo trilógia GTA III / Vice City / San Andreas bežala vždy na rovnakom grafickom engine, len s menšími úpravami, pre GTA IV bol použitý modernejší RAGE, čo sa prejavilo na kolísajúcom framerate u konzolových verzií, u slabších PC zasa nutnosťou zraziť detaily na minimum. To ale vyvážila neuveriteľná prepracovanosť herného sveta s úžasným zmyslom pre detail v kombinácii s nekonečným súčtom činností, ktoré môžete v hre robiť.

Opäť sa ocitáte v Liberty City, tentokrát v roli Nika Bellica, ktorý sem prichádza zo Srbska, aby sníval svoj „americký sen.“ Jeho bratranec Roman, za ktorým do Ameriky prišiel, ho zasvätí do tajov miestneho podsvetia, čím sa Niko razom stáva presne tým, čím nechcel – zabijakom a „zlým mužom.“

GTA IV určite netreba dlho predstavovať, množstvá ocenení za najlepšiu hru roku hovoria za všetko. Ak ste tak ešte neurobili, prečítajte si našu recenziu, alebo zavítajte do novospustenej GTA sekcie.

 GTA IV Lost and Damned (Xbox360) [karta hry]

História značky GTA
Majitelia Xboxov sa už v polovici februára dostanú do neľútostného prostredia motorkárskych gangov Liberty City v roli Johnnyho Klebitza v prvej expanzii GTA IV: The Lost and Damned. Autori z Rockstaru sľubujú hráčom minimálne 10 hodín hrania, a aj keď príbeh priamo nebude nadväzovať na udalosti z GTA IV, meno Nika Bellica sa v hre určite neraz objaví. Sľúbené máme aj nové zbrane, metalovú muziku a viacero nových prístupných interiérov v meste, tak uvidíme, čo z expanzie nakoniec bude. Vysoké očakávania umocňuje fakt, že Microsoft si za prvé dve exkluzívne epizódy zaplatil dovedna neuveriteľných 50 miliónov dolárov.

 GTA Chinatown Wars [karta hry]

História značky GTA
Nemenej očakávané je aj pripravované GTA: Chinatown Wars určené pre Nintendo DS. Narozdiel od PSPčkových Stories sa však na vašu postavičku nebudete pozerať z pohľadu tretej osoby, ale z nadhľadu, pričom kamera bude plne pod vašou kontrolou a grafika jednoduchá, no plne v 3D. Hra vás vtiahne do života čínskych a kórejských gangov, kde sa ako 25-ročný Huang Lee budete snažiť pomstiť otcovu smrť a získať späť rodinné dedičstvo. Príbeh sa bude odohrávať v Liberty City, približne takom, ako ho poznáte z GTA IV, avšak ochudobnenom o celú štvrť Alderney. Podľa slov autorov sa môžete tešiť aj na zaujímavé minihry využívajúce dotykovú obrazovku: budete napríklad štartovať autá, dílovať drogy, skladať sniperky či tetovať.

Chinatown Wars k nám príde už 17. marca a do konca roka bude určite vydaná aj druhá Xboxová expanzia ku GTA IV. Neskôr sa pravdepodobne dočkáme aj GTA4: Vice City a GTA4: San Andreas, ale to je už hudba vzdialenejšej budúcnosti.



napísal jakkub 6.2.2009
Páči sa mi!
HISTÓRIA ZNAČKY GTA

Zaradené pod: gta


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk