7.62 - HIGH CALIBRE

7.62 - HIGH CALIBRE

6.0

Jagged Alliance má nového konkurenta.

Recenzia na PC verziu

Kto sa aspoň trochu vyzná v zbraniach, určite vie, že sa v tejto hre bude strieľať. Upresníme, že prím zohrajú taktické tímové boje. Do arény vchádza nový vyzývateľ, ktorý sa pokúsi zmerať sily v ringu so známym borcom Jagged Alliance. Tu je reportáž z priebehu pomyselného zápasu, na konci ktorej vám povieme meno víťaza. Ring voľný, prvé kolo.

Nebudeme si nič nahovárať, nováčikovi v ringu už od začiatku nikto nedával veľké šance a mnohí ho odpís(k)ali ešte skôr, ako sa naplno prejavil. Možno to spôsobili aj fakt, že do ringu nenapochodoval v blýskavom župane a značkových trenkách. My sme napriek tomu novému boxerovi venovali viac pozornosti a nebolo to márne, aj keď...

Takže aby sa nám to neplietlo, prestaneme už s boxerskými termínmi a budeme hovoriť priamo, aby ste z tejto recenzie nemali guľáš (na lístok si môžete zobrať aj kolu alebo pivo). Hoci v hre môžete dať niekomu aj priamo po papuli, väčšinou sa bude naozaj strieľať a zbraniam je tu venovaná možno až priveľké pozornosť. Je to totiž na úkor ostatných súčastí hry.

Úvodné intro vás síce tak, ako celá hra, neohúri skvelou grafikou, skôr navodí nostalgické spomienky na staré, veľmi staré časy, ale nemá najhorší koncept a je k veci. Dozviete sa, že ste žoldnier a čaká vás nový job. Bude treba zlikvidovať istého extrémistu, ktorý sa schováva v istom zapadákove v džungli, kde je zlý diktátor a dobrí rebeli. No áno, klišé, ktoré sa spolu s prostredím veľmi nemení už od čias Jagged Aliance. Keby sa to aspoň odohrávalo na Sibíri, ale...

Skrátka a dobre ocitnete sa v bezvýznamnej rozvojovej krajine s výraznými existenčnými problémami a budete hľadať dotyčného. Hoci je nosný príbeh absolútne neoriginálny, mohli by sme pochváliť dialógy a celkom slušný koncept úloh, typický skôr pre RPG tituly. Hráč začína v malom mestečku, s fotkou a menom hľadaného indivídua a rozhovormi s miestnymi musí získať nejaké vodítko, kde začať hľadať. Popri tom nezaškodí venovať sa aj nákupom a trochu si vylepšiť výzbroj. S pištoľou 7.62 a hŕstkou nábojov sa totiž ďaleko nedostanete.

7.62 - High Calibre
7.62 - High Calibre V uliciach miest nájdete rôznych ľudí, vrátane obchodníkov, žoldnierov a zlodejov.
V uliciach miest nájdete rôznych ľudí, vrátane obchodníkov, žoldnierov a zlodejov.


7.62 - High Calibre V inventári je zúfalo málo miesta.
V inventári je zúfalo málo miesta.


7.62 - High Calibre Zátišie s mŕtvolami.
Zátišie s mŕtvolami.





Lokálnych predajcov zbraní je dosť, jeden vám stojí v ceste hneď na počiatku, ďalšieho nájdete v bare. Veľa toho zatiaľ nemajú, ale kúpa brokovnice a munície je dobrý nápad, práve tak ako opasku a vesty, ktoré okrem iného poskytnú extra úložný priestor. Toho je aj tak zúfalo málo, takže hneď, ako to pôjde, investujte do ruksaku, kam sa toho "narve" už celkom dosť. Ak sa cítite nesvoji, najmite si v bare prvého dostupného parťáka, či už len na deň, alebo dlhodobo. Až do vypuknutia bojov sa toto všetko odohráva v reálnom čase.

Po niekoľkých obkecoch sa dozviete, že by vám mohol helfnúť minister v susednom mestečku a tak vás čaká prvé cestovanie krajinou. To sa uskutočňuje prostredníctvom mapy, kde prosto označíte cieľ cesty a sledujete ukazovateľ pohybu. Ak treba, môžete zrýchliť čas. Neskôr sa cesta urýchli autom. Cesty ale nie sú bezpečné a prvá potýčka zrejme bude s gangstrami pri odstavenom autobuse. Po niekoľkých opakovaných úmrtiach vášho hrdinu pravdepodobne zistíte, že ste si zvolili vysokú obtiažnosť. Takže radšej hrajte na najľahšej obtiažnosti. A v menu hry povypínajte kritické zásahy, aby ste nekapali po jednej rane, nedávajte žoldnierom nízku hladinu adrenalínu, nechajte dostatok energie a plne funkčnú ochranu výstroja. Ponechajte aj identifikovanie posledného žijúceho nepriateľa v sektore a ak ste totálny noob, odfajknite, že chcete dementnú AI. Vďaka týmto praktickým voľbám si hru nakonfigurujete tak, aby ste dosiahli optimálnu obtiažnosť.

Boj prebieha vo svojsky prevedenom ťahovom režime. Na pohyb, skrčenie, beh a streľbu míňate akčné body a energiu. Kapacita závisí od úrovne a atribútov postavy. Preto je dobré pri vstupe do hry vybrať hrdinu s dobre rozvrhnutými atribútmi a vhodne prideliť svojich 50 bodov do zručností. Tie určujú efektívnosť v boji s rôznym typom zbraní, schopnosť byť nenápadný, lekárske schopnosti a prax s výbušninami. Samozrejme, podobné charakteristiky majú aj žoldnieri, ktorých najmete.

Pri zamierení v boji vidíte pravdepodobnosť zásahu a oplatí sa pouvažovať aj nad režimom streľby. Napríklad mierenie brokovnicou nemá zmysel a je lepšie vypáliť dávku, ktorá odrovná aj troch nepriateľov súčasne. Môžete si zapnúť ukazovateľ videnia, zmeniť pohľad. Nepriateľov za prekážkami nevidíte, ale môžete počuť a podľa sluchu (a značiek) viete, odkiaľ asi vylezú. Výmena zbraní a nabíjane tiež niečo stojí. Pozor na to! Medzi jednotlivými úkonmi sa hra automaticky zapauzuje, takže si môžete v pokoji nadefinovať ďalšie kroky. Niekedy vás nepriatelia ale aj tak nepekne prekvapia a zložia, ani nebudete vedieť ako a prečo. Po padlých zostávajú zbrane a ďalšie predmety, niektoré nájdete až po prešacovaní tiel. Akcie sa dajú aj zaznamenať a je fajn, že pri každom boji sa hra automaticky uloží (len škoda, že až po prvom výstrele).

7.62 - High Calibre
A takto to v hre chodí...

Po kontaktovaní s ministrom sa hra začne celkom slušne rozbiehať a to vďaka pribúdaniu úloh a rôznym spôsobom ich riešenia. Cieľ vašej cesty sa údajne nachádza v zakázanej oblasti. Zabijete skupinu vandrákov, aby vám dal minister povolenie na prechod, alebo radšej pozháňate 20 000 (vraj) na charitu? Šlo by to aj odpravením ministra, ktorý je ale dobre strážený. V zakázanej zóne sa pridáte k rebelom a zastrelíte diktátorovho veliteľa, alebo mu pomôžete utiecť zo zajatia? Veru, niekedy nebude ľahké rozhodnúť sa.

Štruktúra hry je vlastne celkom dobrá, dokonca je tu aj snaha o malé inovácie. Lenže prevedenie silno kríva. Časť hráčov odpíše 7.62 už kvôli spracovaniu, ktoré rozhodne nemôžeme označiť ako moderné, hoc dizajn zón a objektov je slušný. Bugy a padanie hry naštrbia už aj dôveru odolnejších konzumentov. Prekážať bude aj problematická kamera. Zlý dojem robia postavy zavesené vo vzduchu, hlavne v prípade domov, kde je problém s rozlíšením poschodí.

Na boj si nie každý zvykne, aj keď spomínané voľby v menu hry výrazne zlepšujú jeho priebeh. Prepnutie do first person pohľadu je fajn nápad, ale prečo sa v ňom nemôžete voľne pohybovať a prečo sú v ňom nedopracované textúry? Drasticky malý, aj keď rozšíriteľný inventár bude zrejme tiež dráždiť vaše nervy. Ako aj problematické začatie rozhovoru, pretože sa vám nedarí označiť ikonu s bublinou, ktorá spustí dialóg. Tvorcovia mali evidentne dobré nápady, ale nedokázali ich previesť do uspokojivej podoby. Čo z toho, že nákres domu je zaujímavý, keď sa pri jeho stavbe použilo zhnité drevo a nekvalitné tehly?

7.62 sa rozhodne kvalitami nepribližuje Jagged Alliance a nemá zmysel tieto hry vzájomne porovnávať. Ako vhodný protivník sa javí titul Hired Guns: Jagged Edge zo začiatku tohto roka. Ne-kvalitami sa tieto produkty naozaj veľmi približujú. V niečom má navrch 7.62, v niečom Jagged Edge. Zatiaľ čo konkurencia sa môže pochváliť lepším systémom bojov a organizovania tímov, 7.62 ponúka realistickejšie správanie zbraní, zaujímavejší dej a atraktívnejšie úlohy s niekoľkými možnými riešeniami.

7.62 - High Calibre
7.62 - High Calibre Diktátor je najväčší a preto môže aj levitovať! Samozrejme ide o bug.
Diktátor je najväčší a preto môže aj levitovať! Samozrejme ide o bug.


7.62 - High Calibre Buď dáme priepustku, alebo sa skúsime prestrieľať.
Buď dáme priepustku, alebo sa skúsime prestrieľať.


7.62 - High Calibre V hre nie je núdza o dialógy.
V hre nie je núdza o dialógy.





Hired Guns kŕčovito kopíruje štruktúru Jagged Alliance od systému najímania žoldnierov cez internet až po formát okupovania území,7.62 má snahu o svojský prístup, prikláňa sa viac k RPG titulom, spolubojovníkov hľadá v teréne. A hoci nešikovne, predsa len sa pokúša o nejaké inovácie. A z tohoto dôvodu ma hra oslovila viac, ako Hired Guns, ktorý je iba slaboduchým klonom bez akýchkoľvek pôvodných nápadov. Keď však vezmem do úvahy všetky aspekty aj technický stav, zdá sa mi fér prisúdiť obidvom hrám rovnakú známku.

Kto má rád sériu Jagged Alliance, zrejme uvíta ďalší, hoci opäť menej vydarený klon, ktorý sa kvalitami približuje titulu Hired Guns. Náročnejší konzumenti ale nebudú venovať tomuto produktu veľkú pozornosť už preto, že mnohé súčasti sú nedopracované a hra má nízku technickú úroveň. 7.62 má šancu krátkodobo zaujať a potom na tento vlažný pokus navždy zabudnete.

7.62 - High Calibre
7.62 - High Calibre No čo chlapci, zaspievame si pri ohníčku?
No čo chlapci, zaspievame si pri ohníčku?


7.62 - High Calibre Pri cestovaní (po mape) vás môže niekto náhle prepadnúť.
Pri cestovaní (po mape) vás môže niekto náhle prepadnúť.


7.62 - High Calibre Nejaké posledné želanie?
Nejaké posledné želanie?





napísal uni 26.6.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
7.62 - HIGH CALIBRE
+ úlohy s viacerými spôsobmi riešenia
+ realistické správanie zbraní
+ RPG štruktúra príbehu
- zlá technická úroveň, nestabilita a bugy
- zle riešená práca kamery
- miestami chaotické a neprehľadné
- nedorobky v každom smere
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, GeForce 5200 / ATI Radeon 9600


RECENZIE HRÁČOV
7.62 - High Calibre
4.5
MX-72    9.11.2009
Náboje kalibru 7.62 mm patria k najpoužívanejším strelivám na svete. Od presláveného avtomatu Kalašn...prečítať celé
PC

Vývoj: 1C Company / 1C Publishing / Apeiron
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk