BOOM BLOX: BASH PARTY

BOOM BLOX: BASH PARTY

8.5

Steven Spielberg + EA = úspešný recept

Recenzia na Wii verziu

Vlaňajšia jarná chuťovka Boom Blox si zaslúžila pozornosť vďaka dvom aspektom. Po prvé, bola očakávaným herným projektom Stevena Spielberga, ktorý v podstate zobral existujúci koncept logickej arkády prepojený s troškou hernej fyziky a úplne intuitívneho Wii ovládania a predal ho Electronic Arts. Zastrešenie nenápadnej hry známym režisérom bolo úspešné, na taký projekt sa pozrie rád každý. Fakt je, že aj po odhodení dvoch veľkých mien (Spielberg a EA) ostalo na Wii nečakane dobré herné sústo. Kvalitná hra, kombinácia puzzle a arkády s plnením ľahkých úloh vyberania či ničenia skladačiek vo variabilnom prostredí. Poviete si, na tom niet čo vylepšiť, iba pridať pár stovák levelov, vlastný editor a hor sa opäť do predajní.

Iste, v pokračovaní Bash Party sa dočkáte aj 400 levelov i vlastného editora, no hra vás k nim nepustí okamžite, preto sa vráťme na začiatok, k jej podstate a tutoriálu s niekoľkými krokmi.

Základ Boom Blox je jednoduchý – každý level obsahuje stavebnicu zloženú z rôznych kvádrov, valcov, skrátka komplexnej konštrukcie s rôznymi diamantmi alebo inými predmetmi, ktoré máte zhodiť. O nič iné v celej hre nejde – pýtate sa, ako sa možno pri tomto baviť celých 400 levelov a dokonca už v druhom titule série? Nuž, každá podobná flashová hra (náhodne si spomínam napríklad na Castle Crashers) spočíva okrem jasného konceptu (znič, čo máš) aj pestrou paletou prostriedkov. V prípade Boom Blox je to okrem možnosti hádzania rôznych gúľ i možnosť ťahať niektoré kvádre, alebo využiť ešte deštrukčné prostriedky typu vírus alebo bomba.

Tutoriál vyzerá byť na pohľad komplexný, pretože na vás vrhá rôzne termíny typu throw, sling či cut, ale v skutočnosti sú to len preložené výrazy pre pár aktivít či predstavenia s trhavinami a predmetmi. Absolvovanie nezoberie viac 30 minút – a všimnete si aj jasný systém odmien.

Boom Blox: Bash Party
Boom Blox: Bash Party Kabooom! Malý kanón je jednou z najsympatickejších pomôcok.
Kabooom! Malý kanón je jednou z najsympatickejších pomôcok.


Boom Blox: Bash Party Dokázali by ste takúúú veľkú pyramídu zrušiť na jeden vrh guľou?
Dokázali by ste takúúú veľkú pyramídu zrušiť na jeden vrh guľou?


Boom Blox: Bash Party Level editor je variabilný a s jednoduchým ovládaním.
Level editor je variabilný a s jednoduchým ovládaním.





Potom už nasleduje výlet do šíreho sveta. Vyzerá ako lunapark s niekoľkými svetmi – jeden pripomína rozšírenie kolotočov, ďalší simuluje stavbu, iný vesmír a dostaneme sa aj pod vodu. Po príchode do každého sveta na vás mrká osem postavičiek, pričom každá skrýva vlastnú sériu 7 - 8 úloh. Tento počet je úplne ideálny na jeden herný hlt, potom si už radi vyskúšate niečo iné. Napríklad hneď prvý svet ponúka zhadzovanie všetkých diamantov, honbu za najvyšším skóre, časový limit, využívanie iba baseballových lôpt, deštrukciu s bombami, hádzanie gúľ s vírusom nádherne vyžierajúcimi kus skladačky alebo poriadne prešpekulovanú výzvu poslednej postavy.

Už-už si myslíte, že ste vyzreli na celý herný systém a nemôže vás nič prekvapiť, i postúpite do ďalšieho sveta. Autori sa parádne vyhrali s balansom hry i variabilitou jednotlivých svetov a ich fyziky. Preto návšteva levelov pod vodou prináša nový pocit a núti tvoriť iný postup na zosúvanie skladačky, keďže deštrukcia prebieha pomalšie. Vo vesmíre pre zmenu často vybuchujú časti a v inom momente si treba dať záležať i na správnom skladaní rovnakých protiľahlých farieb.

More možností, rôzne svety a ešte jedna vlastnosť prispieva k jednoznačným pozitívam hry. V rámci hry jedného hráča je to neskutočne chytľavá naháňačka za najvyšším skóre a špeciálne zbieraním zlatých medailí. Tento lov začína už v tutoriáli, kde si poslednú či predposlednú misiu strihnete viackrát. Lebo za päť zlatých medailí za sebou zase získate špeciálny achievement. Je to starý známy, no parádne osvedčený kolotoč znovuhrateľnosti. Výhra na bronzovom stupienku nestačí, a už hráte level štvrtýkrát, nech máte striebro a pri siedmom aj zlato.

Zisk zlatej medaily nie je často nereálny, no vyžaduje prakticky bezchybné prejdenie levelu. Už prvý level nového sveta je optimálne náročný – na päť hodov ho zmáknete, čo stačí na striebro. Zlato chce iba tri hody, no na tie si musíte level viackrát prejsť a zistiť, ako ho najefektívnejšie zničiť. Popri jasnej sérií zlatých medailí je tu aj pestrá paleta achievementov, ktoré opakované prechádzanie levelov podporujú ešte viac. A kde je napísané, že ich musí prechádzať iba jeden hráč?

Jasné, čaro Boom Blox Bash Party spočíva aj v striedaní hráčov. Na zisku zlatej medaily sa môže podieľať celá família, keď sa postupne členovia menia a hľadajú najlepšiu cestu a jasné slabiny skladačky. Kooperatívny mód je fajn, no súperenie je ešte lepšie. Neraz si najviac užijete, keď sa na poli jedného levelu predháňate, kto dorazí na jeho koniec skôr a efektívnejšie. Aj tu platí, že autori si premysleli ich štruktúru – niektoré sú postavené, aby ste si dali na čas a striedavo ich ničili, iné sú o rýchlosti a snahe zlomiť ten maličký kvádrik vľavo skôr ako váš protihráč. Je to dynamický, mierne bizarný, no strašne zábavný logický rýchlik. Navyše na rozdiel od typických Nintendo hier nemusíte prejsť celý singleplayer, aby ste si mohli užiť všetky módy hneď. V multiplayeri sú k dispozícii aj svety, aj ich úrovne od začiatku. No ale ani tu zábava nekončí.

Boom Blox: Bash Party

Škrečkovanie zlatých medailí a postup v hre totiž nahráva ďalšej jej súčasti – vlastnému editoru levelov. Už na začiatku si ich môžete pár postaviť a ľahko prepadnúť čaru „ja sa snažím postaviť to, čo ty určite nezložíš“. Ale čím ďalej ste v hre, tým väčšie množstvo blokov a súčiastok máte k dispozícii a levely sú čoraz prepracovanejšie, pestrejšie. Vlastné levely môžete zdieľať online s kamarátmi alebo sa občas mrknúť, či novinky do hry neprináša aj priamo Electronic Arts.

Poviete si, aký je to paradox, že takú hru s pomerne prepracovanou fyzikou a deštrukcie levelov utiahne taká menej výkonná konzola ako Wii? Je to tak, no tento fakt na príťažlivosti a možnosti Boom Bloxu rozhodne neuberá. Levely sú postavené graficky pomerne jednoducho, no stále sa radia medzi jasný nadpriemer Wii produkcie. Azda pomáha aj kreslená grafika s parodickými postavičkami, no bestseller od Nintenda je skutočne aj pri menšom výkone najlepšou voľbou.

Zábave tkvie vo vrhaní gúľ, poťahovaní tehličiek či natáčaním kamery prostredníctvom jediného ovládača – pomerne presného a ľahko uchopiteľného Wiimote. Žiadna potreba sledovať x tlačidiel a páčok. Väčšinou si vystačíte iba menšími pohybmi (na vrh guľou vrhnutie Remote vpred, na potiahnutie tehličky pohyb k sebe) a dvomi tlačidlami pre potvrdenie či pohyb kamery. Jednoduchšie to už skutočne nejde. Máličko zložitejšie a presnejšie áno – pre tých, čo by chceli lepší pohyb kamery odporúčajú autori pripojenie Nunchaku a jeho páčku. No nie je to nutnosť.

Boom Blox bol fajn začiatok – originálny, no ku koncu trošku stereotypný a nevyužil potenciál ešte naplno. To Bash Party už áno, preto ak ste prvý diel nehrali, čaká vás parádny vstup na pole rýchlej a variabilnej zábavy. Od third-party a Electronic Arts by to mnohí nečakali, no tentokrát si svoje peniažky zaslúžia.


napísal Korec 3.7.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
BOOM BLOX: BASH PARTY
+ zrozumiteľný koncept pre každého
+ úplne ľahké a intuitívne ovládanie
+ variabilita svetov a herných systémov
+ viac ako 400 levelov i vlastný editor
+ milá, vtipná grafika
- na rozdiel od jednotky žiadny príbeh (ale to nevadí každému)


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: EA / EA Czech / EA
Štýl: Logická
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19960)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk