TRINE

TRINE

8.0

Odskákali sme si to za vás...

Recenzia na PC verziu

Platformové hry boli kedysi veľmi rozšírené a hoci dnes je ich už pomenej, stále patria k obľúbeným herným žánrom. Ak máte chuť na pohodovú „hopsačku“, do úvahy pripadá Trine, kde si nielen zaspomínajú skúsení harcovníci na staré časy, ale mladšia generácia spozná čaro klasických hier. My sme si to „odskákali“ za vás a tu a teraz prezradíme, ako sme spokojní s výsledkom.

Trine vás zavedie do fantasy prostredia, kde práve umrel kráľ a v krajine sa rozhostilo zlo. A vtedy sa nechtiac dá dokopy svojská skupinka troch dobrodruhov, ktorých pohltila moc tajomného artefaktu. Mág, zlodejka a bojovník sú nútení spolupracovať a nie je to len výprava za ich osobnou spásou, ale aj boj o záchranu celého kráľovstva.

V hre postupne navštívite niekoľko rôznorodých lokalít od astrálnej univerzity, cez kryštálové jaskyne, dračie pohrebisko, starobylé ruiny, podzemné bludiská, prales, až po žeravú vyhňu. Dobrodružstvo v singleplayeri absolvujete so všetkými tromi postavami, ale aktívna je vždy len jedna. To znamená, že si ich prepínate podľa potreby a prekážok, ktoré pred vami stoja. Je tu však ešte kooperačný režim, kde každého hrdinu ovláda iný živý hráč a problémy riešia všetci spoločne. Na to ale potrebujete rôzne ovládače, v prípade PC napríklad jeden hráč používa myš a klávesnicu a ďalší gamepad.

Trine
Trine Zlodejka a jej lano je na nezaplatenie.
Zlodejka a jej lano je na nezaplatenie.


Trine V hre zohráva veľkú úlohu fyzika.
V hre zohráva veľkú úlohu fyzika.


Trine Váš postup sa zaznamenáva na mape krajiny.
Váš postup sa zaznamenáva na mape krajiny.





Každá postava má osobité schopnosti, ktoré musíte niekedy využívať, aj keď mnohé prekážky je možné zdolať viacerými spôsobmi. Hoci hrdinovia už začínajú s istými danosťami, neskôr sa sortiment trochu rozšíri. Rytier je ideálny na likvidovanie kostlivcov, čo vám budú znepríjemňovať putovanie a dokážu sa aj vyšplhať na plošinu, z ktorej ste ich zrazili. Okrem toho sa vie rozbehnúť, môže zdvíhať ťažké predmety a neskôr s ťažkým kladivom nielen zaklincuje každého protivníka do zeme, ale aj prebúra niektoré steny. 

Luk zlodejky sa hodí na odstraňovanie útočníkov na neschodných miestach a neskôr so zápalnými šípmi aj na zničenie vybraných predmetov, prestrelenie lana a zapálenie faklí v temných kobkách. Často využijete aj záchytný hák, ktorým sa zlodejka vie zavesiť na drevené plochy a potom sa vyšplhá do výšky, alebo prehupne cez priepasť, či nebezpečné ostne. Mág toho síce veľa nenabojuje, ale je neodmysliteľnou súčasťou tímu. Dokáže pomocou energie zdvihnúť a preniesť akékoľvek predmety v neobmedzenej vzdialenosti. Vie vyvolávať užitočné astrálne kocky, neskôr plošiny a magický ihlan, ktorý sa vznáša v éteri. Tieto veci sa hodia nie len na vytvorenie cesty, ale aj rozhúpanie kladiek a v prípade núdze ich hodíte nepriateľom na hlavu.

Nové zručnosti aj nejaké bonusové predmety získate z truhlíc, ktoré sa sporadicky objavujú v úrovniach. Postavy získavajú skúsenosti a to zo zabitých nepriateľov a zelených fľašiek, roztrúsených často na ťažko prístupných miestach. Za skúsenostné body sa dajú vylepšiť už známe schopnosti, napríklad lukostrelkyňa potom vystreľuje dva šípy súčasne a mág môže vyvolať nie jednu, ale dve astrálne kocky súčasne. Nečakajte však priveľmi komplexný rozvoj, jedná sa naozaj len o niekoľko schopností a ich zdokonalené verzie. Pri aplikácii schopností sa zvyčajne využíva energia. Jej zásoby sa spolu s elixírmi života pomerne často ukrývajú v telách kostlivcov, pavúkov a ďalšej hávede. Na miestach, kde je energia žiadaná, lebo bez schopností sa nepohnete, tvorcovia v prípade potreby oživujú nových nepriateľov aj po vyčistení oblasti, aby ste si doplnili zásoby.

Ďalším spôsobom čiastočnej regenerácie je využitie checkpointov označených bielou guľou na podstavci. Aktivujú sa automaticky, keď okolo nich prejdete a majú niekoľko využití. Keď zahynú všetci vo vašej partii, pokračujete od posledného checkpointu a nemusíte prechádzať kompletnú úroveň od začiatku. Ale pozor, po vyskočení z hry musíte absolvovať celú načatú úroveň od začiatku! Ak vám zahynie jedna, alebo dve postavy, keď prebehnete popri kontrolnom bode, hneď sa oživí. A takýmto spôsobom sa približne do polovice maxima obnovujú aj body života a energie všetkých hrdinov.

Trine
Hrdinovia sa takto pekne dopĺňajú...

V hre budete popri boji a skákaní riešiť aj menej náročné logické problémy. Súvisia hlavne s vytvorením prechodov a aktivovaním spínačov a tam práve využijete danosti hrdinov, ale aj fyziku. Všetko totiž podlieha fyzikálnym zákonom a musíte teda kalkulovať so zotrvačnosťou, tiažou, brať do úvahy objem predmetov a ďalšie faktory. Napríklad sa ocitnete na zavesenom brvne, ktoré treba rozhúpať, aby ste dosiahli úroveň vyvýšenej plošiny a kladky sa prevážia, keď stúpite na ich ramená. Dokonca aj šípy podliehajú zemskej príťažlivosti, takže letia oblúkom a podľa toho, v akom uhle ich vystrelíte.

Astrálne kocky sa dajú napichovať na ostne, čo napríklad pri zvislých stenách použijete na vytvorenie schodu, respektíve plošiny. Okrem niekoľkých druhov nepriateľov, ostňov a priepastí vás o život môžu pripraviť ohnivé gule, lávové polia, závesné sekery a závažia s bodcami. Celkovo to predstavuje pätnásť úrovní s výborným dizajnom a nie príliš veľkou obtiažnosťou. S výnimkou finále, ktoré je naopak poriadne ťažké. Musíte totiž nie len skákať cez plošiny a odstraňovať prekážky, ktoré sú vám pohadzované do cesty, ale treba to urobiť veľmi rýchlo a bez chýb, inak sa utopíte v stúpajúcej hladine lávy.

Tento level budete pravdepodobne absolvovať niekoľko desiatok krát, kým si presne nezapamätáte, v ktorom momente čo treba urobiť a kým to neurobíte čertovsky rýchlo. A potom sa vám to možno aj tak nepodarí, ak máte slabé nervy. Nepomôže ani zníženie celkovej obtiažnosti hry na ľahkú. Určite si s chuťou ponadávate na dizajnéra tejto úrovne a budete mať chuť tak, ako ja, vytrhať mu všetky zdravé zuby a pustiť medzi nohy elektrický prúd. A pritom by na „poľudštenie“ finálnej úrovne stačilo vhodne zaradiť jeden checkpoint a náročnosť by bola primeraná...

Trine
Trine Hrdinovia nadobúdajú zručnosti, ale nečakajte komplexný rozvoj.
Hrdinovia nadobúdajú zručnosti, ale nečakajte komplexný rozvoj.


Trine Ak si nedáte pozor, môžete byť posekaní na drobno.
Ak si nedáte pozor, môžete byť posekaní na drobno.


Trine Niekedy vám bude poriadne horúco.
Niekedy vám bude poriadne horúco.





Grafika hry je veľmi pekná, pestrofarebná a s rôznymi efektmi a lokality miestami vyrážajú dych. Ozvučenie je primerané a dotvára pôsobivú atmosféru hry. Soundtrack s devätnástimi melódiami je vydarený. Moderný look hre veľmi pristane. Čo jej však už pristane menej, je trochu prestrelená cena v prípade verzie pre PC. Oproti verzii pre PS3 je totiž navýšená o 50 %, čo je dosť značný rozdiel. 30 EUR za túto hru sa síce dá prehltnúť, pretože sa jedná o slušnú vecičku, ale nie je to ani málo. Hlavne keď berieme do úvahy, že hracia doba je niekoľko hodín, aj keď kooperácia životnosť o niečo predlžuje.

Trine je príjemným letným prekvapením, hoci za diskutabilnú sumu (PC verzia). Dýchne na vás atmosférou starých dobrých platformoviek, ale pritom drží krok s dobou a ponúka aj príťažlivý vzhľad a neošúchané prvky. Či už jednotlivo alebo s kamarátmi si vychutnáte veľmi dobrú hrateľnosť založenú na fyzikálnych zákonoch a využívaní rozdielnych zručností postáv. Hráči, ktorí majú radi náročnejšie hry, si však s povzdychom spomenú na The Lost Vikings. Trine je ale naozaj vydarené dielko, hodné vašej pozornosti.


napísal uni 13.7.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Trine
| TRINE
[6.12.2008]
Trine - co-op trailer
| TRINE - CO-OP TRAILER
[15.4.2009]
Trine- gameplay
| TRINE- GAMEPLAY
[13.7.2009]
8.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
TRINE
+ vydarená atmosféra a dizajn úrovní
+ 3 rozdielne postavy, ktoré musia spolupracovať
+ prekážky na báze fyzikálnych zákonov
+ kooperácia
- pomerne ľahké (až na finálnu úroveň)
- pomerne krátke
- pomerne drahé (PC verzia)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, (1 GB Vista), VGA Radeon X800/GeForce 6800
Doporučená konfigurácia: CPU Intel Dual Core, 512 MB RAM, (1 GB Vista), VGA Radeon X800/GeForce 6800, gamepad pre coop


RECENZIE HRÁČOV
Trine
9.0
DE BIELAWA    6.2.2014
Trine od fínskeho štúdia Frozenbyte je nádherným príkladom toho, ako si predstavujem kvalitnú ind...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Nobilis / Frozenbyte
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18417)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk