FIGHT NIGHT ROUND 4

FIGHT NIGHT ROUND 4

8.0

Kto sa tu chcel biť?

Recenzia na Xbox360 verziu

Keď sa Electronic Arts rozhodla pre zefektívnenie svojej činnosti a zatvorenie niektorých štúdií, za obeť padlo aj EA Chicago zodpovedné za Fight Night Round. Hoci trojka bola úspešná HD premiéra, pri škrtaní došlo k otázke ďalšej budúcnosti série. No to už opäť nastúpila genialita Petra Moora za kormidlom EA Sports, ktorý vycíti šancu na hit a nenechal si ho ujsť pomedzi prsty. Box je populárny a pri správnom prístupe sa môže dostať medzi masy. Štvrtý Fight Night Round sa o to snaží naplno.

Táto štvorka ponúka príznačne štyri parádne atribúty, ktoré ju posielajú s titulom najlepšieho boxu z ringu pomyselného súboja s inými titulmi. Veľa sa o nej popísalo a je to prvá vec, ktorá vám udrie do očí hneď po šikovne zostrihanom intre (ako to EA Sports už tradične vie), a hneď aj na tréningu. Grafika. Najmä prvých 10 - 15 minút sledujete so zadržaním dychu spotené textúry a známe korby. Ale aj strihová sekvencia vášho prvého zápasu je nezabudnuteľná – blesky fotoaparátov, prepracovaná aréna s ringom, rozhodcovia, predstavenie dua bojovníkov náramne podobných reálnym predlohám. Potom sa začnete mastiť, pľuť sliny či krv, vstrebávať ďalšie efekty a ak si hru zapauzujete, musíte uznať, že EA Sports žmýka z HD maximum a na väčšej TV máte lepší zápas ako z Eurosportu.

Ak existuje ešte lepší technologický atribút ako grafika, je to ďalšia zložka atakujúca vaše zmysly – zvuk. Pustite si Fight Night Round 4 na domácom kine a budete sa cítiť ako v ringu, pričom z každého rohu pôjde iný efekt: divákov, trénerov, ohlušujúcich úderov a do toho poriadny komentár. Máličko zvýšite hlasitosť a vaša obývačka zažije jeden z najintenzívnejších zážitkov tohto roka (a susedia tiež).

Ťažko sa odoláva fascinácii audiovizuálnych hodov, ale aj tá po čase prechádza a zvyknete si na bežne perfektné textúry. Preto sa zastavíte nad atribútom č. 2 – širokou paletou reálnych boxerov. Na výber máte viac ako 40 profesionálnych búchačov s menami ako Mike Tyson, Muhammed Ali, Evander Holyfield a hra pritom ponúka prepracovaný editor postáv, ktoré vzniknú vaším modelovaním alebo scanovaním fotografií cez web EA Sports. Môžete sa nechať zosnímať napríklad aj kamerou konzoly, no práca s fotkou prináša lepšie výsledky. Pýtate sa, prečo si dávať svoju tvár do hry? No predsa na poriadne módy, ktoré hra ponúka na čele s kariérou.

Fight Night Round 4
Fight Night Round 4 Odkryte na chvíľu obranu a hneď dostanete do držky.
Odkryte na chvíľu obranu a hneď dostanete do držky.


Fight Night Round 4 Keď prichádza pravý hák v pravej chvíli.
Keď prichádza pravý hák v pravej chvíli.


Fight Night Round 4 Jeden z najčastejšie videných postojov, po ktorých príde séria úderov.
Jeden z najčastejšie videných postojov, po ktorých príde séria úderov.





Tretím silným atribútom je prístup k hráčovi. Od iných titulov EA Sports (Grand Slam Tennis alebo vybrané ročníky FIFA) sa líši lepším tutoriálom i prvotným zážitkom. Nový Fight Night doslova chytí a nepustí ani našinca, ktorý boxu doteraz neholdoval a disk vložil do mechaniky skusmo. Po bleskovom intre nastúpi tréning v telocvični, slúži ako solídne zoznámenie s hrou. Zasadiť úder je ľahké, aj nacvičenie obrany, no nájsť recept na kombináciu presných úderov i protiútokov pri spŕške nepriateľových hákov alebo väčšom výpade je ťažšie. Opäť platí klasické EA pravidlo – dostať sa k športu je ľahké, precvičiť si ho a vypracovať sa na poriadnu úroveň si žiada väčšie množstvo času. Ale stále platí, že hra nie je príliš zbrklá pri svojom postupe, ukazuje svoje možnosti postupne a hoci tutoriál by zniesol aj dvojnásobnú dĺžku, po jeho absolvovaní a pár zápasoch sa do hry dostanete.

Boxovanie funguje do nemalej miery inak ako pri predchodcovi. Autori nasadili jednak nový model a jednak sa popri odlišnom ovládaní treba pripraviť na odlišný systém putujúci k víťazstvu. Nemyslite si, že po pár hodinách budete všetky zápasy vyhrávať perfektným knock-outom. Naopak, štvrtý Fight Night sa sústredí na veľké množstvo úderov a posúdi ich presnosť a správne načasovanie. Netreba súpera skoliť v treťom kole, ale ak sa vaše údery pravidelne odrážajú na jeho zdraví, dokážete výborne blokovať či prejsť do protiútoku, čaká vás odmena. Po každom kole sa odoberiete do rohu, kde sa vaše počínanie zráta a delíte si body medzi zdravie, staminu či level zranení. Dobrý knock-out sa ráta, no netreba sa báť výhry na body. V ťažších zápasoch budete vďační aj za také víťazstvá...

Posledným jasným plusom Fight Night je tzv. Legacy. Tento mód kariéry ponúka život boxera od počiatkov v najnižšej divízii, až po boje za obhajobu titulu. Postupne sa vyhrabete z malých zápasov so slabšou výbavou, až po borca s tromi titulmi. Na kariére sú mimoriadne zaujímavé dve zistenia – kopa ponúknutých úloh (tituly, ich obhajoba, víťazstvo daného množstva alebo percenta zápasov) a časový limit, kedy sa všetko bude dať stíhať. Pretože kariéru začínate presne pred 20. narodeninami a boxovať nemôžete do šesťdesiatky, vyberáte si starostlivo zápasy v priebehu jednotlivých rokov podľa súperov. Dať si iba dva zápasy do roka je dosť málo na postup, no nie vždy budete mať čas, aby ste ich dali viac. Vďaka tomu je Fight Night Round 4 peknou sondou do boxerského športu ako takého a navyše, možnosti boxera máte vo svojich rukách. K tomu patrí aj interný systém mailov a komunikácie. Pretože začínate ako boxerské ucho so slabými atribútmi, postupne sa chcete vypracovať. Jedna vec sú samotné zápasy, no pretože medzi nimi je dosť veľa času (aj niekoľko mesiacov), možno ich vyplniť tréningom a rôznymi minihrami.

Fight Night Round 4

Mód kariéry je rozhodne oživením aj v celom športovom žánri, no nie je v konečnom dôsledku úplne dokonalý. Systém minihier sa snaží byť dostatočne variabilný, ale postupne sa zunuje, a aj tak sa treba koncentrovať na plnohodnotné zápasy. Pri nich väčšinou nastúpite ako papierovo slabší favorit, takže zdolávanie protivníkov je v prvej polovici dosť náročne. Súvisí to aj s vyššou AI súpera, ktorá dokáže využiť vaše zaváhania a aj pomalým vývojom štatistík vlastného borca.

Štvorica atribútov nového Fight Night (grafika/zvuk, známe tváre, ľahký prístup, kariéra) je vyvážená diskutabilnejšími momentmi hry. Hra je proti vám minimálne v polovici zápasov rázne nemilosrdná a dáva vám príliš zabrať. To je pre začiatočníkov nemilá správa, pretože už v druhom zápase ich môže odradiť. Opäť sa potvrdzuje, rovnako ako pri Grand Slame, určitá nevyváženosť EA Sports. Chcú osloviť masy, začiatočníkov i harcovníkov, a v prvej hodine im to ide náramne dobre, všetci si odnesú pozitívne dojmy. No potom strašne rýchlo preťažia náročnosť a nemalá časť hráčov sa im môže na hru vybodnúť. Je to škoda, pretože mód kariéry či ďalších zápasov, dokonca aj v on-line je veľmi dobrý.

Ku koncu hry sa mierne nevyvážené či máličko frustrujúce stávajú aj niektoré minihry. V snahe urobiť systém dostatočne rozmanitý, nasadili autori až príliš ťažké úlohy (95 %-ná presnosť úderov si žiada riadny cvik). A niekomu sa nemusí páčiť fakt, že pri minihrách trávi oveľa viac času ako by si myslel a počet zápasov je azda nižší.

Finálnym neduhom môže byť ovládanie orientované na pravú analógovú páčku ovládača. Podobne ako v Skate a NHL sa EA Sports snaží využiť jeho systém čo najlepšie. Po dlhom tréningu ho dostanete do krvi, no stále sa nájde mnoho záujemcov, ktorý by si radšej údery rozložili na klasické tlačidlá. Osobne som zažil niektoré zápasy, kde by tlačidlá padli lepšie vhod – navyše pri analógovej páčke sa aj rýchlejšie unavíte, resp. sa vám máličko zníži presnosť pri dlhších posedeniach (pripravovaný septembrový update pridá aj podporu tlačidiel, pozn.: Junker).

Fight Night Round 4
Fight Night Round 4 Keď sa vám podarí taký knock-out, zablahoželajte si. Je jeden z mála.
Keď sa vám podarí taký knock-out, zablahoželajte si. Je jeden z mála.


Fight Night Round 4 Presný kalendár boxera a jeho vizitka - skvelý manažment je základ.
Presný kalendár boxera a jeho vizitka - skvelý manažment je základ.


Fight Night Round 4 Bum! Tak túto pecku som už nečakal.
Bum! Tak túto pecku som už nečakal.





Fight Night Round 4 je stále jedným z najlepších športov. Len milovníci Wii môžu reptať, že poriadny box sa najlepšie môže hrať práve s Wiimote a na gamepade nikdy nezažijete sugestívne zápasy. Hoci majú v niečom pravdu, EA Sports žmýka z HD mašín a svojej licencie skutočne veľa a pred sebou máme najlepší diel série i box súčasnosti.


napísal korec 28.7.2009
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
FIGHT NIGHT ROUND 4
+ parádna grafika a zvuk
+ licencia a viac ako 40 boxerov
+ prístup k hráčovi, intuitívne začiatky
+ pestrý mód kariéry
- obtiažnosť hry
- príliš veľa minihier v kariére


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3
Wii

Vývoj: EA / EA Czech / EA Sports
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk