EA SPORTS ACTIVE

EA SPORTS ACTIVE

7.0

Fitness program od majstrov športu

Recenzia na Wii verziu

Fitnes je blbosť. Nie je to FPS, RPG, RTS, L4D, WOW, DOTA, CS, nemá MP, DM, CTF, QTE, DD, expy, levely, fragy, killy, upgrady, brokovnicu, minihry, arény, sečné zbrane, zombíkov, nepodporuje shadery, gitaru, bicie, GFW, LIVE, PSN, DLC, raidy, lebo je to na Wii, lebo kamarát hovoril. Vybavené. 3/10. Hor sa do diskusie.

Kto sa chce udržať vo forme, existuje nespočetné množstvo aktivít, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému a posilňovaniu všetkých partií tela. Byť fit rozhodne nie je out. S pribúdajúcim vekom sa prirodzene mení životospráva a začne sa prejavovať trochu iným spôsobom aj na telesnej stavbe. Ak vám niekto z kamarátov potom zahlási: “Čo, chodíš do posilky? Nejako si nabral.” pričom jediný šport, ktorý aktívne praktizujete, je slovenská hádzaná s pollitrovými krígľami, je načase vstúpiť si do svedomia a pivný sval poslať kade ľahšie. Cvičenie prospeje každému v každom veku.

Objavenie trhu pre príležitostných hráčov dal priestor novým žánrom, ktoré i keď tu boli predtým, neprišli vo vhodný čas. Jedným z tých agresívne sa zviditeľnujúcich je aj fitness v akejkoľvek podobe. Začalo to Brain Trainingami, no trénovať myseľ nestačilo. Po uvedení fitness podložky a programu Wii Fit zrazu každá spoločnosť chcela ponúkať zdravší životný štýl obalený do videohry. Najväčší exportér športov EA nemôže byť pozadu a tak vznikol mimoriadne zaujímavý program EA Sports Active. Bob Green, ktorý je osobným trénerom Oprah a podieľal sa na vývoji, nie je súčasťou balenia.

Motivácia

Zato v netradičnej krabičke nájdete gumený popruh (po vybalení neskutočne zapácha) a remeň na stehno, kam sa zasúva Nunchuk. Ide o dvojicu cvičebných pomôcok nevyhnutných pre absolvovanie drvivej väčšiny cvikov, trochu na škodu je, že program neponúka alternatívu v podobe zapojenia činiek, pretože niekomu naťahovanie gumového popruhu nemusí stačiť. EA Sports Active podporuje aj fitnes podložku, no jej využitie je sporné. Jej dobrovoľné využívanie a slabá integrácia vás neodváži ani nevyráta BMI index, i keď si do vlastného profilu vkladáte údaje o veku, váhe a výške. Rozdiely medzi cvičením s a bez nie sú priepastné.

EA Sports Active

30-dňový tréning vás poriadne potrápi.

30-dňový tréning vás poriadne potrápi.

Pri in-line korčuľovaní, boxovaní, tancovaní alebo tenise EA Spots Active len detekuje úkroky do strán a či stojíte jednou alebo oboma nohami na podložke. Žiadne meranie balansu pri drepoch, výpadoch do strán či klikovania sa v programe nedočkáte. Desiatky cvikov sú rozdelené do troch hlavných kategórií – posilnenie horných a dolných partií a kardio systému. Tomu je prispôsobená aj rýchla voľba pre nedočkavcov, kde sa dajú podľa chuti vybrať presne zostavené tréningové programy, vrátane hodinových maratónov. Nechýba ani zostavovanie vlastných tréningov či výber obtiažnosti definujúcej počet opakovaní.

Napriek množstvu cvikov sa začnú až nepríjemne opakovať a medzi tými drepmi (s alebo bez výskokov), dvíhaním kolien, cvikov na bicepsy, plecia, tricepsy, udieraním do vreca, upažovaním, úkrokmi do strán, behaním (s alebo bez zakopávania či predkopávania) zostáva jediná a možno aj naproblematickejšia partia takmer opomenutá. Boky a brucho síce cítite, ale nedostávajú tak zabrať ako stehná či plecia. Vždy cvičíte na nohách, nepotrebujete mať po ruke žiadnu podložku alebo karimatku. Štandardné cviky dopĺňajú športové aktivity ako odpaľovanie a nahadzovanie loptičky, triafanie do terčov pomocou tenisovej rakety, boxovanie, korčuľovanie či volejbal. Cvičiť môžete sami alebo s kamarátom po boku.

Do 30 som fit

Základ EA Sports Active tvorí 30-dňový tréning, ktorý súčasne zastáva aj najväčší motivačný faktor. Jeden herný deň absolvujete v závislosti od zvolenej obtiažnosti do cca 30 minút. Odporúčam pri cvičení mať po ruke fľašu s vodou a na škodu nie je ani uterák, pretože už v zahrievacom kole z vás leje ako z prasaťa. EA Sports Active sa veľmi nezdržuje ani rozcvičkou, jedno kolečko v atletickom areáli je na oko dobré, ale ak sa postaví pred televízor človek, ktorému aktívny pohyb nič nehovorí, program zavrhne, keď sa ozve svalová horúčka. Začínať zhurta sa naozaj nevypláca, pretože tie cviky skutočne fungujú a fungujú dobre!

Súčasťou veľkého tréningu je detailný denníček, kam si môžete vpísať, koľko pohárov vody ste vypili, koľko hodín ste spali, koľko presedeli pred televízorom, koľko vyprážaných jedál ste skonzumovali, či aké iné aktivity ste vykonávali (mimo iných je možné vybrať upratovanie či prácu v záhrade). EA Sports Active na základe týchto údajov udeľuje medailu a znázorňuje ich aj v grafoch. Veľkou škodou je, že nezohľadňuje dobu cvičenia, najmä ak používate tento program hneď ráno. V denníku sa ďalej dajú upraviť aj motivačné ciele, koľko hodín chcete s programom cvičiť, koľko kalórií spáliť počas tréningu a koľko dní venovať cvičeniu.

EA Sports Active

Počas cvičenia máte neustály prehľad o tom, koľko kalórií ste spálili, koľko minút cvičíte a koľko cvikov vám do konca tréningu zostáva. Každý jeden cvik je doplnený inštruktážnym videom, ktoré je kedykoľvek k dispozícii. Dokonca problematické cviky je možné vynechať a pokračovať bez penalizácií. Keďže EA Sports Active sa spolieha iba na sledovanie pohybov Wiimote a Nunchuk, nie je detekcia ovládačov vždy 100 %-ná. Takisto program nevie detekovať či správne používate dodávané cvičebné pomôcky, no v tomto prípade klamete sami seba.

Zaber!

EA Sports Active dáva do popredia neustále hráča, odmeňuje ho za dosiahnuté výsledky trofejami, počas behu ho nechá predbehnúť iných športovcov na dráhe a váš osobný tréner vie pochváliť tempo, ale vie aj pokarhať. Cvičí sa výhradne v zelených záhradách a na atletickom štadióne, kde si všimnete detailnej grafiky. Príjemnému prostrediu robí garde výborný soundtrack. Nebol by som vôbec proti, keby som mal tieto inštrumentálne skladby v iPode. Sú energické a osobne by ich vedel počúvať aj pri iných aktivitách. Soundtrack si môžete dodatočne doupraviť výberom žánrov, no nie je možné použiť vlastný playlist z pamäťovej karty.

Podobne ako Wii Fit, aj EA Sports Active začne pravidelným používaním tratiť na motivácii, po odkrútení nosného tréningového programu vám nemá prakticky čo ponúknuť. Seriózne pojatému fitnessu by rozhodne pristáli minihry, prípadne meranie váhy a jej premietanie do grafu, čo by zvýšilo záujem o ďalšie namáhanie svalov. Ženské publikum nepoteší fakt, že si nemôže vybrať trénera mužského pohlavia.

Schudnúť s EA Sports Active? Je to možné! Opäť tu však platí ako kdekoľvek inde, ak sa správne nestravujete, žiaden program prebytočné kilá nezhodí za vás. Ide o ideálny darček pre partnerku, a ak to myslíte s cvičením vážne, budete potrebovať vyšší motivačný faktor ako len milý ženský hlas. Pretože nie je nič jednoduchšie, ako si povedať, že cvičiť budem AŽ zajtra.

EA Sports Active
Aj cvičenie pred TV má svoj zmysel.


napísal spacejunker 4.8.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
EA SPORTS ACTIVE
+ seriózny 30 dňový tréning
+ zostavovanie vlastného cvičebného plánu
+ výber obtiažností
- slabá integrácia fitness podložky
- opakovanie cvikov
- drobné detaily popísané v texte


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: EA Sports / EA Czech / EA
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk