FAIRY TALES: THREE HEROES

FAIRY TALES: THREE HEROES

6.0

Slovanskí hrdinovia povstali

Recenzia na PC verziu

Odvážny rytier, bystrooký elf, či šikovný zlodej, to tu už bolo mnohokrát a veľa ráz sa s podobnými postavami v hrách ešte stretneme. Z neďalekého Ruska však teraz prichádza osvieženie v podobe troch nefalšovaných slovanských hrdinov z ľudu, ktorí vyčistia krajinu od kadejakej pliagy. Vezmite si ich pod svoje krídla a dajte po papuli všetkým, čo si to zaslúžia a možno za odmenu dostanete aj vodku a boršč.

Bolo-nebolo, v krajine kde sa voda sypala a piesok sa lial... Takto alebo nejako podobne by sme mohli začať dnešný príbeh o tradičnom boji dobra so zlom. Po pravde povedané, tento titul až taký rozprávkový nie je, s výnimkou roztomilej grafiky (vo vysokom rozlíšení) ako vystrihnutej z detských obrázkových knižiek. Tá skutočne nemá chybu, či už hovoríme o chutných postavách alebo prostredí s množstvom objektov, ktoré sa niekedy v zápale boja dajú aj rozbiť. V tomto smere nemožno uprieť hre jej jedinečnosť. Samotný priebeh hry je však výzvou skôr pre zručnejších hráčov a rozhodne nie malé deti, ktorým k spokojnosti stačí mlátiť po hlave škaredých ujov a zbierať jabĺčka. Je síce pravdou, že jabĺčka a iné potraviny v tejto hre skutočne zbierate, aby ste si nimi doplnili život, ale náplň produktu je podstatne bohatšia.

Fairy Tales: Three Heroes môžeme zaradiť do kategórie hack and slash titulov v štýle Diablo alebo Sacred, hoci postaviť ich na rovnakú úroveň je nemožné. Fairy Tales je od začiatku ponímané hravo a RPG prvky sú prítomné skôr symbolicky, ale zato účelovo. Nosný príbeh nie je originálny, ale úlohy a aj spôsob, ako sa plnia, sú často nápadité a neošúchané a je ich veľa. Niekedy sú až prehustené na skromných mapkách, ktorých rozsiahlosť tvorcovia opticky zväčšujú pomalým pohybom postáv. Samozrejme, že sú aj zadania v štýle “vyčisti okolie drevárne od banditov“ a „ prines ingrediencie na výrobu predmetu“, ale nájdete tu aj atraktívne questy s neštandardným priebehom, alebo aspoň pozoruhodným spôsobom riešenia.

Fairy Tales: Three Heroes
Fairy Tales: Three Heroes Otče, dajte mi požehnanie.
Otče, dajte mi požehnanie.


Fairy Tales: Three Heroes No teraz mi je už latrína na figu, keď som sa pos... teda, keď mi už netreba.
No teraz mi je už latrína na figu, keď som sa pos... teda, keď mi už netreba.


Fairy Tales: Three Heroes Každý hrdina má niekoľko zručností, ktoré môže odomknúť a zdokonaliť.
Každý hrdina má niekoľko zručností, ktoré môže odomknúť a zdokonaliť.





Za zmienku napríklad stojí rozsiahla úloha na druhej mape, kde musíte s dvojicou postáv eliminovať tábor banditov. Nečakajte žiadny bezhlavý výpad, kde ich budete masakrovať jedného za druhým, kým všetci nepadnú (hoci aj takéto sú niektoré pasáže hry). V tomto prípade bude postup náročnejší. Najprv si treba prehliadnuť tábor a potom získať pomoc od obchodníka, ktorý za to ale požaduje službičku. Chce získať späť klenoty, čo ukryl v tele zvieraťa, ktoré mu ušlo na ostrovček na jazere. To dokáže vykonať len hrdina Dobrinya vyzbrojený obojručnou palicou, pomocou ktorej preskočí vodu. Až potom je možné omámiť časť nepriateľov otrávením studne. To ale nie je všetko, odporcov je stále dosť a treba použiť fígeľ. Dobrinya musí preskočiť ohradu a nalákať húf protivníkov. Potom lukostrec Alesha použije presnú strelu, aby uvoľnil drevo naukladané na kopci a to sa zosype na prekvapených lotrov. Až potom je možné vkročiť do tábora a doraziť zbytky chamrade. Natoľko komplexnú úlohu by v takejto hre zrejme čakal málokto.

Spomenuli sme už dvoch z trojice hrdinov, ktorých budete v hre ovládať. Tým tretím a posledným je mohutný Ilya, ktorý používa štít a meč. Postavy môžu používať len úzky sortiment pre ne vyhradených zbraní, ale je možné ich vymeniť za výkonnejšie. Napríklad namiesto starého luku si Alesha vezme nový, efektívnejší po padlom banditovi. Každá postava má sedem zručností, ktoré získate za skúsenostné body, sú vzájomne viazané a treba ich odomknúť, podobne ako v hre Diablo. Každá zručnosť sa dá ešte vylepšiť o tri úrovne, čím sa zdokonalí jej efekt. Asi netreba prízvukovať, že špeciálne pohyby súvisia so zbraňami hrdinu, napríklad lukostrelec môže strieľať viacero šípov za sebou alebo naraz, má presnú či oslepovaciu strelu. Pri používaní zručností sa spotrebúva energia, respektíve sila, ktorú je samozrejme možné dopĺňať.

Hrdinov získate postupne a kto vie prečo, začínate s tým najnemotornejším, ktorým je Alesha. Likvidácia protivníkov lukom je neraz zbytočne zdĺhavá a to hlavne kvôli tomu, že Alesha je slepý ako patrón. Aj na krátku vzdialenosť a dokonca aj s použitím zručností, zasiahne protivníka priemerne asi  tak každým štvrtým šípom, pričom na zabitie treba približne desať zásahov. Takže sa stáva, že jediného súpera zlikvidujete až po niekoľkých minútach a to je teda pekelne zdĺhavé. Neskôr, keď sú všetci hrdinovia pokope, je to ľahšie a zábavnejšie. „Parťáci“ totiž zabíjajú výrazne rýchlejšie, aj keď problémom zostávajú nepriateľskí lukostrelci. Tí totiž utekajú, keď sa k nim niekto priblíži a ťažko ich dobehnúť, takže Aleshov luk v ich prípade zostáva najlepším riešením.

Fairy Tales: Three Heroes
Trojica slovanských hrdinov v akcii.

Hráč súčasne ovláda len jedného hrdinu, ale postavy si môže kedykoľvek prepnúť. Ostatní dvaja ho nasledujú v tesnom závese. Je možné zadať im aj príkaz, aby zastavili a zostali na mieste. To je nutné v špecifických prípadoch, napríklad keď Dobrinya preskakuje cez vodu. Práve vďaka odlišným zručnostiam postavy musia spolupracovať pri plnení niektorých úloh. Umelá inteligencia partnerov je nevalná. Kým nie je protivník príliš blízko, neútočia a často sa chaoticky motajú. Možno by ste si to ani neuvedomili, keby pri ovládaní skupiny boli špecifické príkazy ako „zaútočte na môj cieľ“ alebo „bráňte ma“ a podobne. Škoda, že tvorcom neprišlo na um ich zakomponovať.

Nedostatky sa prejavujú prakticky v každej súčasti hry a pritom sa väčšine z nich dalo predísť. Okrem slepého Aleshu či dementných kumpánov hranie znepríjemňuje časté zasekávanie postáv, či už v teréne, alebo keď sa vzájomne motajú popod nohy. Ovládanie je síce obstojné, ale tiež mohlo byť pohodlnejšie. Že hra neobsahuje multiplayer vás už asi neprekvapí a to je zas nevyužitý faktor, keďže kooperácia troch hráčov by bola veľkým prínosom.

Je škoda, že Fairy Tales: Three Heroes stroskotáva na zbytočných závadách a nedorobkoch, pretože koncept a úlohy v hre sú dostatočne nápadité. Hodnotenie by určite bolo o niečo vyššie. Nie je to však najhorší pokus a možno v budúcnosti sa od týchto ruských vývojárov ešte dočkáme niečoho zaujímavého.

Fairy Tales: Three Heroes
Fairy Tales: Three Heroes Kuca-paca alebo ako  nepriatelia dostávajú do zubov.
Kuca-paca alebo ako nepriatelia dostávajú do zubov.


Fairy Tales: Three Heroes Niekedy treba použiť rozum namiesto sily.
Niekedy treba použiť rozum namiesto sily.


Fairy Tales: Three Heroes Niekedy problém vyrieši tvrdá palica.
Niekedy problém vyrieši tvrdá palica.






napísal uni 30.9.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
FAIRY TALES: THREE HEROES
+ trojica slovanských hrdinov s odlišnými zručnosťami
+ atraktívne úlohy
+ vydarená rozprávková grafika
- ťažkopádne boje
- mizerná AI spolubojovníkov
- chcelo by to tímový multiplayer
- viacero nedoladených súčastí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Pentium 4, 128 MB VGA, 512 MB RAM (1 GB Vista)


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Cats who Play
Štýl: Adventúra / Arkáda
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk