WALLACE & GROMIT: BOGEY MAN

WALLACE & GROMIT: BOGEY MAN

8.0

Finále seriálu odhalí, či sa Wallace ožení

Recenzia na PC verziu

Napísať niečo nové na adresu herného seriálu Wallace & Gromit je sizyfovská drina. V poslednom období štyroch mesiacov sme tu mali štyri časti, v ktorých Telltale Games dokonale zachytili život čiperného vynálezcu a jeho štvornohého pomocníka podčiarknutý bravúrnou aplikáciou suchého humoru v už tak konzervatívnom prostredí ulice West Wallaby Street. Ukážkový rozbeh prvej polovice seriálu dokázal, že aj bez cliffhangerov si je možné udržať pozornosť, ak sú príbehy výborne napísané a skvele hrateľné.

Tretia epizóda Muzzled pokračovala v tomto nastolenom trende, no autori ju nečakane ukončili scénkou, po ktorej by obyčajne nasledovalo „to be continued“. Wallace si nedopatrením kvokol, aby zodvihol skrutku, čo si prístojaca susedka Fellicity, ktorá je doňho beznádejne zamilovaná, vysvetlila ako pytačky. Na slovo skúpi Wallace to nemá jednoduché, do príprav zásnub je až po uši zaangažovaná jej teta, ktorá nastávajúcej má odobriť ženícha. Keď sa už zdá, že pre zakríknutého vynálezcu niet cesty z manželstva von, je jediným východiskom členstvo v klube Prickly Thicket. A to rodina Felicity nedokáže prehrýzť.

Iba pre členov

Úvodné trampoty opäť padajú na plecia Gromita, snaží sa pre Wallacea získať členstvo v klube, no tým problémy len začínajú. Podtitul Bogey Man môže viesť k domnienke, že tiché susedstvo budú okupovať bubáci, no so strašením nemá absolútne nič spoločné. Prickly Thicket funguje na stáročia starých pravidlách a ich členovia by boli ochotní radšej zhrdzavieť vo svojom pohodlnom kresle ako s tým niečo urobiť. Wallace sa dostane do konfliktu s hlavou klubu Duncanom, a akoby to nestačilo, klub samotný vystupuje ako dobre naolejovaný stroj, ktorý sa tak trochu vymkne spod kontroly. Bez ďalšieho zbytočného prezrádzanie krátkeho deja sa sluší dodať, že o klube bude rozprávať celé mesto a nebude iba tŕňom v oku Felicity, ale aj miestnemu strážnikovi.

Wallace & Gromit: Bogey Man
Wallace & Gromit: Bogey Man Vestička s logom Prickly Thicket nezachárni vynálezcu pred svadbou.
Vestička s logom Prickly Thicket nezachárni vynálezcu pred svadbou.


Wallace & Gromit: Bogey Man Budúca nevesta nie je nadšená klubom pre pánov.
Budúca nevesta nie je nadšená klubom pre pánov.


Wallace & Gromit: Bogey Man Jedna z netradičných hádaniek postavená na báze vzájomných vzťahov medzi postavičkami.
Jedna z netradičných hádaniek postavená na báze vzájomných vzťahov medzi postavičkami.





Wallace a Gromit zavesili výrobník zmrzliny na klinec a teraz sa venujú činnosti súkromných detektívov, čomu prislúcha aj séria špeciálnych gadgetov, ktoré budete používať pri hľadaní stôp. Epizóda Bogey Man je vzhľadom na zvýšený výskyt logických hádaniek dlhšia, často musíte skúšať, ako niektoré mechanizmy fungujú a potom pracovať na riešení. Už nie sú tak ľahko čitateľné a svojím spôsobom patria aj medzi tie najmenej zaujímavejšie, ide totiž o golf. A to platí aj o vláčnom úvode, ktorý je v druhej polovici zatraktívnený zauzľovaním deja a vyhrocovaním vzťahov medzi postavami až do takých rozmerov, že strážnik zneužíva postavenie verejného činiteľa.

Kde som to už len videl...

Najviac priestoru v Bogey Man dostáva opäť Gromit, čo vôbec nie je na škodu. Wallace stojí po celú v tieni spoločníka, vlastne aj prečo nie, keď ho stále zachraňuje. Často budete pendlovať medzi mestečkom, domom a klubom, čo je dané potrebou hľadať stopy a súvislosti. Našťastie autori stanovili presne hranice, kam vás hra pustí a kam nie. Hranie tak nie je zbytočne zdržiavané a môžete sa vždy sústrediť na daný problém.

Bogey Man je dôstojné zakončenie série, dalo by sa povedať, že na týchto základoch môže Telltale Games spokojne začať stavať novú sériu s Wallacom a Gromitom, tak ako to spravili minulý rok so Samom a Maxom. Postavičky sú k zmilovaniu, zachovali si svoj plastelínový look, sú skvelo animované, nadabované a mimika pracuje na výbornú. Hudobná zložka nesklamala, Jared Emerson boduje jazzovými motívmi, ktoré nevtieravo navodzujú pohodovú atmosféru.


napísal spacejunker 24.9.2009
Páči sa mi!
8.0
Ohodnotiť
WALLACE & GROMIT: BOGEY MAN
+ hudba, dabing
+ atmosféra pôvodnej predlohy
+ viac puzzlov
+ finálne vyvrcholenie
- rovnaká stavba ako u predošlých epizód


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19866)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk