AXEL & PIXEL

AXEL & PIXEL

5.0

Česká hra na Xbox Live Arcade? Sem s ňou!

Recenzia na Xbox360 verziu

Ponuka Xbox Live Arcade je opäť bohatšia, tentoraz sa o rozšírenie logických a adventure hier postarala česká záležitosť Axel & Pixel, ktorá, povedzme na rovinu, si pomýlila platofrmu. Herná mechanika vychádzajúca z aktivácie hotpostov v presnom poradí je presne šitá na mieru zariadeniam s dotykovým displejom. Manipulácia s prostredím by nebola tak neosobná ako v prípade ovládania iskrivého kurzora analógovou páčkou gamepadu.

Hlavného hrdinu Axla a jeho verného štvornohého spoločníka Pixla neovládate priamo, pribehnú k objektu iba vtedy, ak je s ním možná a pre postup hrou nevyhnutná priama manipulácia. Nepohnú sa z miesta, ak klikáte na obrovský kvapeľ, keď zapaľujete oheň v kotli ani keď sa pohrávate s tučniakmi v pozadí, či inou kulisou v podobe kreatúr evokujúc život na inak mŕtvych pozadiach. Odosobnenie je o to kurióznejšie, že naša dvojica neurobí nič pre to, aby sa dostala zo surrealistického sveta. Zoznámenie alebo prechovánie empatií voči postavám absolútne neexistuje a môže za to aj slabé rozprávanie prostého príbehu.

Axel a Pixel jedného dňa boli uspaní pred krbom a uväznení v šialenom svete snov zlým škriatkom (samozrejme, že je červený a má čertovský vzhľad). Maliar a psík musia absolvovať cestu naprieč dvoma tuctami obrazoviek zasadených do štyroch ročných období. Čo obrazovka, to nová „hádanka“. Cieľom je v každej dostať sa do východu, ktorý spočiatku neviete identifikovať, ak predtým škriatok ním nezdrhol. Môže sa nachádzať prakticky kdekoľvek, väčšinou je však umiestnený na pravej strane.

Axel & Pixel
Axel & Pixel Jedna obrazovka = jeden veľký problém.
Jedna obrazovka = jeden veľký problém.


Axel & Pixel Kurzor dáva vibráciami a zmenami farbami vedieť o interaktívnych miestach.
Kurzor dáva vibráciami a zmenami farbami vedieť o interaktívnych miestach.


Axel & Pixel Kooperácia medzi postavičkami je minimálna.
Kooperácia medzi postavičkami je minimálna.





Klik sem, klik tam

Skôr než sa objaví červená šípka a vy budete môcť opustiť obrazovku, musíte ju dokonale preskúmať a klikať na všetko, čo zafarbí kurzor na žlto. Mnoho hotspotov je kozmetických, ich účelom je rozanimovať prostredie alebo ho oživiť rozkvitnutými kvetmi, blázniacimi sa tučniakmi a pod. Iné odkrývajú poschovávané bonusy (časti obrazu pre maliara a kosti pre psíka), no a tie posledné vás posúvajú vpred. V hre neexistuje jasne definovaný problém, pred ktorým stojíte, a tak klikáte na všetko možné, odniekiaľ vypadne predmet, aktivuje sa mechanizmus, potom klikáte znovu a nakoniec môžete obrazovku opustiť.

Zautomatizované princípy dovoľujú jednotlivé činnosti zoradiť do rady, ak kliknete na viaceré hotspoty naraz. Axel najskôr zoberie lano, potom ho hneď pri nohách použije a vytiahne psíka na plošinu a potom preskúma pozadie. Činnosti sa nedajú prerušiť, ale sa vykonávajú v poradí, ako ste ich naklikali. Ak by ste náhodou niečo prehliadli alebo nedaj bože zamrzli, je možné aplikovať trikrát pomoc v jednej miestnosti. To sa však stane iba vo výnimočných prípadoch, ak vôbec. Obrazovky postrádajú náväznosť ako v dobách klasických logických hier, len so 100x nižšou obtiažnosťou. To platí aj o puzzloch ako stavanie potrubia ala Pipemania, skladanie rozbitej mozaiky alebo zadávanie kódu na numerickej klávesnici.

Klikanie a pixel hunting je spestrený quick time eventmi, ktoré prichádzajú nečakane a ich riešenie je postavené na systéme pokus omyl. V hre je možné zomrieť, ale po smrti ste tam, kde ste zakapali. Ročné obdobia opúšťate na palube ovládateľného vozidla, Lodičkou sa vyvarujete vodným vírom a skalám, autíčkom v štýle Elastomania skáčete z útesov a v balóne máte čo robiť, aby ste nenapeckovali do stien jaskyne. Tieto minihry sú prístupné aj z hlavnej ponuky, kvôli vyššiemu bodovému skóre sa k nim už nevrátite. Motivácia je nulová a priebeh nesmierne nudný.

Axel & Pixel

Jednosmerný lístok

Axel & Pixel sa prezentuje zvláštnym vizuálom kombinujúc fotografie reálnych objektov zapustených do predrenderovaných pozadí a ručne animovaných postavičiek, ktoré nesmierne kričia a do obrazu absolútne nezapadajú. Grafika sa dá označiť jedným slovom – česká. Snaha odlíšiť sa od ostatných sa nevyplatila, dojem z výslednej kvality je rozporuplný. Koláž grafických štýlov postráda hĺbku, prostredia pôsobia plocho.

Cieľová skupina Axel & Pixel je jasne daná obtiažnosťou. Menej zdatní a najmladší asi nezaregistrujú nevyužitý potenciál kooperácie postavičiek, žiadnu výzvu, nepriamu manipuláciu s prostredím či recyklát puzzlov, ktoré tu už boli v mnohých podobách dávno predtým. Axel & Pixel je presne tým typom hry, po dohraní ktorej na ňu zabudnete. Zabaví približne na 3 hodiny, no tých 800 MS pointov sa dá oveľa efektívnejšie investovať.


napísal spacejunker 4.11.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
AXEL & PIXEL
+ obtiažnosť pre bračeka aj sestričku
+ pre niekoho surrealistický vizuál
- nudné minihry
- neosobný prístup
- ukrutne krátky gameplay


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: 2K Games / Silver Wish
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk