NBA LIVE 10

NBA LIVE 10

8.0

Ani tento rok sa nezabudlo na basket

Recenzia na Xbox360 verziu

Na scénu vchádza chlapík. Rozhliada sa vôkol a potom zamieri k obďaleč stojacej telefónnej búdke. Zatvorí sa a o chvíľu z nej vychádza úplne zmenený. Na chrbte mu vlaje červená pláštenka s veľkým zlatým symbolom v tvare písmena S. Je to Superman. A tento Superman následne dvoma rukami zasmečuje basketbalovú loptu do koša vysokého 3,65 metra (normálne je kôš vo výške 3,05 m). Basketbalovým supermanom nie je nikto iný než Dwight Howard, hviezdny center družstva Orlando Magic. Práve Dwight Howard je zároveň titulnou postavou tohtoročného NBA od EA Sports (aj keď na európskom obale tróni niekto iný).

Táto scénka nie je vymyslená, Howard skutočne niečo podobné ponúkol počas víkendu hviezd (video), jeho supermanovské alterego sa však prejavilo už rok predtým počas rovnakej príležitosti (video prvého „S“ smeča). Dwight dominuje medzi centrami americko-kanadskej ligy a preto bola voľba EA viac ako logická. Koho iného dať na obal? LeBron si asi zapýtal príliš veľa, Kobeho si požičala konkurenčná značka, Wade sa už predstavil v ročníku 06. Hlavnú postavu teda máme, dej je dúfam každému jasný, poďme teda rovno do hlavného menu.

V ňom sa skrývajú všetky známe položky od klasického play now, cez sezónu, dynastiu (sezóna s manažérskou nadstavbou), allstars víkend vrátane populárnej smečiarskej súťaže. Nesmie chýbať ani medzinárodný šampionát so všetkými lepšími svetovými družstvami. Slovensko v ňom budete hľadať márne.

NBA Live 10
NBA Live 10 Ideme hrať signál číslo 5!
Ideme hrať signál číslo 5!


NBA Live 10 Kôš a navyše faul, šanca na trojbodový útok.
Kôš a navyše faul, šanca na trojbodový útok.


NBA Live 10 Melo si nabieha do voľného priestoru.
Melo si nabieha do voľného priestoru.





Minulý rok EA odštartovala novú funkciu, ktorá zaujímavým spôsobom mení prístup ku hre ako takej. Jedná sa o dynamický DNA systém monitorujúci dianie v skutočnej NBA a následnú úpravu vlastností jednotlivých mužstiev i hráčov. Nash už dvakrát túto sezónu dosiahol v jednom zápase 20 prihrávok – Nash bude prihrávať ako o život aj v hre. Bryant vedie štatistiku v počte strelených bodov na zápas – rovnako tomu bude aj v hre. Dynamický DNA sa tentokrát dostal aj do módu dynastie a tak sú reálne výsledky s tými hernými ešte viac previazané. Zaujímavou novinkou je podpora klanov, teda skupiniek hráčov dlhodobo hrávajúcich spolu. „Klany“ sa dajú založiť v hernom móde Adidas Live Run, kde sa následne hrávajú turnaje 5v5 živých hráčov.

Najväčšie percento fanúšikov basketbalu zrejme siahne po možnosti módu Dynasty. Ten ponúka najhlbší zážitok a okrem samotných zápasov taktiež musíte zvládnuť základy manažmentu tímu (dajú sa preskočiť, resp. ponechať na automatike) a dokonca musíte s hráčmi trénovať a zlepšovať ich parametre. Tréningy prebiehajú formou questov, teda úloh od koučov priamo v telocvični a za úlohu majú aj zoznámenie so zmenami v hrateľnosti.

Konečne tvorcovia pochopili, že obrana je dôležitejšia ako útok. Zrejme pri každom športe platí, že pri dobrej obrane a slabom útoku prinajhoršom zápas skončí remízou 0:0. Obrana je preto základný pilier celej hry a to nie je iba prázdna fráza. Posilnenie významu obrany cítiť hneď na niekoľkých frontoch. Ak sa budete s hráčom príliš motať na súperovej polovici, veľmi skoro prídete o loptu. Ak sa pustíte s 2 metrovým centrom do zbytočných crossoverov a zadoviek, taktiež behom niekoľkých sekúnd zaznamenáte turnover (strata lopty). Vypichovanie prihrávok a bránenie je na lepšej úrovni ako vlani, navyše hra prináša úplne nový systém „zachraňovania“ stratených lôpt. Objavuje sa len občas, ale jedná sa o efektnú vložku, kedy sa hráč vrhne po lopte smerujúcej do autu, aby sa pokúsil rybičkou či inak loptu získať. 

Útočná fáza prešla zásadnými zmenami v Live 09, tento rok sa len vyšperkovali niektoré nedotiahnuté záležitosti. Hra sa spolieha na vašu schopnosť objaviť najlepšiu cestu do koša. Môžete si vybrať, či použijete smeč, donášku ľavou alebo pravou rukou a ďalšie možné varianty. Populárne crossovere, spinmoves a fintičky ostali namapované na pravú analógovú páčku a sú mocnou zbraňou hlavne proti nerovnocenným súperom (teda ak pomalý center bráni rýchle krídlo). 

NBA Live 10

Clony sa po novom dajú privolávať hneď dvoma spôsobmi, taktiež vás iste poteší nový systém uvoľňovania sa hráčov. Jednoducho stlačíte príslušné tlačidlo a športovca si manuálne navediete tam, kam ho chcete v momente nahrávky mať. Výborné. Hranie pod košom je vďaka lepšej obrane zaujímavejšie, rýchlejší centri (Gasol, Howard) to majú o niečo jednoduchšie a ponuka ich pohybov je široká, no ani oni to nemajú stopercentné. Nezabudlo sa na nacvičené signály a ich rýchle aplikovanie podľa momentálnej situácie na ihrisku – izolácia, hranie vo vnútri, hranie spoza trojky a množstvo ďalších stratégií dostupných v zápisníkoch každého trénera.

K dobrému pocitu z hry prispieva aj slušná AI. Nie je dokonalá, ale opäť o niečo lepšia ako minulý rok. Vytknúť sa jej dajú dve veci. Občasné mikro zaseknutie pri hraní pod košom, kedy sa lopta kotúľa po zemi a nikto si ju ani nevšimne, je menej vídaným problémom. Heroické nájazdy rozohrávačov do šestky obsadenej súperovými brániacimi hráčmi, spojené s rovnakou animáciou „zrážky“ a strelou málokedy triafajúcou do obruče je bohužiaľ možné vidieť niekoľkokrát v každom zápase.

Keď všetky tieto ingrediencie vhodíte do hrnca a poriadne zamiešate, dostanete sa k takmer ideálnej pochúťke. Basketbal na palubovke je dynamický, rýchly, ale nie prehnane strojovo presný. Smečov býva v zápase oveľa menej, no o to viac si každý z nich vážite a tie najlepšie si určite „odfotíte“ alebo „nahráte na video“. Ešte vzácnejšie sú alleyoop-y, keďže je veľmi vysoká šanca, že pri zle načasovanej prihrávke lopta odletí do autu, alebo sa jej zmocní súper. Opäť je to však motivačný faktor a každý vydarený smeč-priamo-z-prihrávky vás bude hriať pri srdci ešte aj po skončení zápasu. Pri obtiažnostiach Pro a vyšších je jednoducho NBA Live 10 veľmi dobre dochuteným a dokoreneným hlavným chodom. 

Akékoľvek jedlo ešte pred jeho pohybom smerom do žalúdka prejde vizuálnou kontrolou a keď niečo na tanieri vyzerá zle, ani výborná chuť tomu častokrát nepomôže. Pri NBA „desinke“ sa nemusíte sklamania z vizuálu vôbec obávať. Stáva sa už novinárskym klišé konštatovať technologický medziročný progres športových hier a NBA toto do bodky spĺňa. Lepšie modely, lepšie textúry, lepšie nasvietenie, lepšie animácie v sprievode rytmickej, poväčšine čiernej hudby
 
NBA Live 10
NBA Live 10 Efektné smeče samozrejme nemôžu chýbať.
Efektné smeče samozrejme nemôžu chýbať.


NBA Live 10 Spomienka na posledné finále NBA.
Spomienka na posledné finále NBA.


NBA Live 10 Tu by sa zišla clona.
Tu by sa zišla clona.






Nemôžem ale nespomenúť dva sprvoti drobné, no neskôr riadne otravné problémy. Chudobný komentár z minulého ročníka sa takmer vôbec nezmenil. Mojim obľúbeným družstvom je L.A. Lakers. Pred rokom som skoro v každom zápase počul vetu o tom, aký bol najprv Bynum podceňovaný, ale že teraz mu už verí aj Kobe Bryant a ľahko z neho môže byť najlepší center ligy. To som ani netušil, ako veľmi ma bude do bodky rovnaká replika so železnou pravidelnosťou otravovať opäť. Druhá sťažnosť smeruje do oddelenia návrhu HUD. Páni, vlani sa nám nepáčili maličké písmenká na obrazovke. To ale neznamená, že ste museli niektoré nové prvky umiestniť na štvrťku obrazovky a navyše v momentoch, kedy sa na palubovke hrá a cez kalendáre alebo iné oznamy nie je vidieť vlastných hráčov!

Superman môže spokojne odložiť pláštenku a obliecť si slipy opäť pod nohavice. Jeho meno nebolo zneužité a NBA Live 10 sa môže Howardom na obale hry pýšiť právom. Napriek tomu si odvážim vysloviť svoj názor, že pre športové hry by možno bol zaujímavá dvojročná periodicita vydávania. Aj keď, je mi jasný základný fakt – prachy nepustia.


napísal je2ry 11.11.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
NBA LIVE 10
+ vylepšenia v obrane
+ vylepšenia v útoku
+ vizuálna prezentácia
- občasné chybičky AI
- komentár a nevhodne navrhnutý HUD


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: EA / EA Czech / EA Sports
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. október 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk