CSI: DEADLY INTENT

CSI: DEADLY INTENT

5.0

Kriminálka Lacný stereotyp

Recenzia na PC verziu

Poznáte to. Príchod na miesto činu. Detektív si dáva dolu okuliare, hlavu nakláňa pri obhliadke mŕtvoly jemne do strany a po chytľavej slovnej hračke prichádza zvučka. Laboratórne krysy sa snažia analyzovať stopy, pričom na obrazovke ešte bežia titulky. Vinník je usvedčený na základe prehliadnuteľnej a nepravdepodobnej drobnosti. Prípad uzavretý. Okuliare sú zase na tvári. Ďalší, prosím!

Niektoré veci sa jednoducho nemenia. Vlastne ani nemusia. Aj po desiatich rokoch valcuje televízny krimi seriál CSI sledovanosť. Pre oficiálnu hru to môže byť maximálna pohroma, pretože ak sa nemenia postupy, nemá na čom stavať gameplay a jediné, o čo sa môže (a musí) oprieť, je práve úspešná predloha, ktorá sem-tam zmení obsadenie. Kulisy nie. Z tohto fundamentálneho základu možno CSI: Deadly Intent obviniť zo stereotypu a vykrádaniu predchádzajúcich dielov, ktoré, pravdu povediac, veľkú dieru do sveta neurobili.

Značka je to však mocná a tak Ubisoft servíruje opäť ďalšiu päticu zdanlivo nevyriešiteľných prípadov a hráča zoznamuje s dôverne známym obsadením Los Angelskej polície. Sú tu všetci, železný detektív Jim Brass, Dr. Langston (v seriáli stvárenený Laurencom „Morpheom“ Fishburnom), Catherine Willows, mladučká Riley Adams, šikovný Greg Sanders, nekompromisný vedúci Nick Stokes a patológ Robbins. Na každý jeden prípad je vám pridelený vždy jeden kriminológ a vy vystupujete v roli outsidera, resp. nedávno prijatého zamestnanca, čo aj v dialógoch pocítite. Drobné narážky môžete prehliadnuť, aj tak všetku robotu musíte urobiť sami.

CSI: Deadly Intent

Posledný piaty prípad začína nevinne, ale geniálne vrcholí.
CSI: Deadly Intent

Chemický rozbor vzoriek je len obyčajnou dosadzovačkou.
CSI: Deadly Intent

Dôkazy, ktoré majú ešte čo povedať, ľahko identifikujete.

Je hračka byť vyšetrovateľom

Je absolútne jedno, či ste niektorý z predošlých dielov hrali, alebo nie, progres naprieč prípadmi je identický, dalo by sa povedať, že učebnicovo a strojovo presný. Deadly Intent ale ešte pred príchodom na miesto činu snaží kopírovať úvod seriálu pomocou série cut-scén úbohej kvality. Na to, čo sa stalo pred vraždou/nehodou/nešťastím, postačujú, ale dá sa o nich povedať, že sú zbytočné. Autori úspešne okopírovali aj titulky zobrazujúce sa pri obhliadke mŕtvoly, no už si nevedeli poradiť s hláškou, po ktorej nasleduje mizerná zvučka.

Po tom už nasleduje známa procedúra zbierania dôkazov, ich skúmania v laboratóriu, návšteva pitevne, ďalšie zbieranie stôp a ich detailné analyzovanie, predvolanie prvého podozrivého, návrat na miesto činu, získanie povolenia na prehliadku, zatykač a usvedčenie vinníka pod tlakom dôkazov. Táto schéma zostala zachovaná naprieč celou hrou, jemnou zmenou prešla práca v labáku. Odtlačky prstov porovnávate v databáze na základe vami vybraných piatich bodov, z porovnávania DNA sa stala doplňovačka farebných vzorcov a práca s mikroskopom vyžaduje len zmenu priblíženia a posúvanie vzoriek.

Novinkou je počítač na vyhľadávanie lekárskych záznamov, presvecovanie dokumentov rôznym svetlom a audio/video analýza. Všetka práca v laborátoriu je postavená na sérii jednoduchých poloautomatizovaných úkonov. Z veľkej časti k tomu prispieva hra sama, nedovolí vám z kufríka vybrať iný nástroj na zber dôkazov, ako to daná situácia vyžaduje. Deadly Intent má nízku obtiažnosť, no nenechajte sa zmiasť. Stačí, aby ste prehliadli malú drobnosť na mieste činu, zabudnete porovnať vzorku a s prípadom nepohnete.

Séria hriechu

V Deadly Intent sa zmenilo získavanie povolenia na prehliadku alebo zatykač. Brass vám ho vydá iba v prípade, že máte k tomu pádny dôvod = dôkaz. To isté platí aj pri vypočúvaní a páčení priznania z podozrivých. Pokiaľ nie je vo vrecku predmet dolyčný, vysmeje sa vám do ksichtu a váš kolega vás môže pri opakovaných pokusoch o usvedčenie, vyviesť z miestnosti von. Výborným pomocníkom sú SMSky od Willowsovej, ktoré vás navedú späť na správnu cestu a netreba zabúdať ani na váš profesionálny dozor. Pridelený vyšetrovateľ vám môže v rozhovore naznačiť, čo by bolo ešte vhodné analyzovať, prípadne, kam sa pozrieť.

CSI: Deadly Intent

Na jeden prípad si vyhraďte približne 1,5 – 2 hodiny, budete v odvykacom centre vyšetrovať vraždu vo výrivke, zaškrtenie káblom mikrofónu v strede ringu, prepichnutú nevestu v mladomanželskej izbe. No najlepším je posledný piaty, počas vyšetrovania ktorého otvoríte 30 rokov starý prípad a celá jednotka CSI vám bude s ním pomáhať. Presne ako v TV predlohe je pretkaný prestrihovými scénami, rozhovormi a hypotézami. Prípad zavraždeného travestitu v zapľuvanom bare je to najlepšie, čo sa v hernej sérii za tie roky objavilo. Takto by mali vyzerať všetky, nie iba jediný!

Za čo musím autorov pochváliť, je presun medzi lokalitami. Po prvej návšteve sú všetky nastreamované a prechod z jednej do druhej je otázkou sekundy. Hranie rýchlejšie odsýpa a nie je zdržované otravnými loading obrazovkami. Veľkú časť rozpočtu Deadly Intent pohltila licencia a najatie hercov, aby prepožičali svoju podobizeň a hlas. Výsledok preto nie je oslnivý, na druhej strane hru rozhýbu aj majitelia menej výkonných notebookov. Scény sú panoramatické, môžete sa v nich rozhliadať iba po predpísanej trase kamery a prepínať medzi niekoľkými pohľadmi. Modely postáv sú o niečo detailnejšie, než naposledy, dokonca bola venovaná pozornosť mimike a lip-synchu. Stále však pôsobia umelo a nepresvedčivo. Zvláštnosťou je, že niektoré ženské modely sa na seba podobajú, mení sa ich iba účes, prípadne farba vlasov.

Pche, pridaná hodnota?

Deadly Intent je v porovnaní s predchodcami snáď najhrateľnejším kúskom. Zaujímavé prípady, excelentný piaty a kozmetické zmeny v hrateľnosti vrátane nepovinných službičiek pre kolegov v laboratóriu a rôznych odmien zaujmú predovšetkým fanúšikom predlohy, s ktorou je držať krok finančne náročné. Na hre vidieť, kde sa šetrilo a to jej v konečnom dôsledku aj škodí.


napísal spacejunker 4.12.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
CSI: DEADLY INTENT
+ streamovanie lokalít
+ hw nenáročné
+ piaty prípad
- stále to isté dokola
- rovnaké procedúry
- zautomatizovaná práca v laboratóriu
- na dnešné pomery hnusná grafika
- žiadne bonusy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM (1 GB RAM Vista, W7), 64 MB VGA
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHZ, 1 GB RAM (2 GB RAM Vista, W7). 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Ubisot / LOGUS / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19420)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk