TORCHLIGHT

TORCHLIGHT

8.0

Chutné predjedlo pred tretím Diablom

Recenzia na PC verziu

Čosi zlé a nemilosrdné sa ukrýva v podzemí. Tvrdia to všetci dedinčania, ktorí vás prosia o pomoc, ale niektorí aj odhovárajú. Veď kto vie, či pri putovaní neprídete o život a možno aj o dušu. Ak si myslíte, že je reč o prvom Diablovi, musím vás poopraviť. Takto sa totiž začína aj akčná RPG Torchlight, ktorá neskrýva inšpirácie v iných tituloch, má však aj niečo svojské, o čo sa chce podeliť aj s vami.

Torchlight je pomerne nenáročný projekt, za ktorým okrem iného stoja aj tvorcovia Diabla, ktorí sa rozlúčili s Blizzardom. Dokonca aj autor hudby spolupracoval na Diablovi a cítite to v každom tóne. Torchlight sa nepokúša byť originálnou hrou a jeho tvorcovia jednoznačne demonštrujú, že im ide o prostú zábavu a nesnažia sa byť za každú cenu iní a odlišní. Produkt obsahuje výlučne hru pre jednotlivca, ale ak vo vás vyvolá potrebu zahrať si multiplayer, stane sa to, v čo vývojári dúfajú. Torchlight je totiž len akási príprava na rozsiahlejší a ambicióznejší MMO projekt, ktorého sa údajne dočkáme v blízkej budúcnosti.

Staré známe prvky z iných akčných MMO sú tu okaté, ale prečo ich nepoužiť, keď dobre fungujú? Torchlight sa však neobmedzuje na prostoduché kopírovanie už použitých nápadov. Nájdete ich tu s kozmetickými úpravami a okrem toho pribudlo aj pomerne veľa menších inovácií, ku ktorým ste v iných akčných RPG ešte nemohli pričuchnúť. Klasika je zabíjanie množstva kreatúr, postupovanie do čoraz nižších a nebezpečnejších úrovní. Taktiež zbieranie predmetov, používanie odvarov života a many, zvitky na domovské portály a identifikáciu špeciálnych predmetov. Poteší aj vylepšenie predmetov vkladaním kameňov.

Torchlight
Torchlight Torchlight sa nebráni ani používaniu pušiek a iných modernejších zbraní.
Torchlight sa nebráni ani používaniu pušiek a iných modernejších zbraní.


Torchlight Každá postava má vlastné špeciality, ku ktorým môže pridať externé kúzla.
Každá postava má vlastné špeciality, ku ktorým môže pridať externé kúzla.


Torchlight Minibossov je v hre veľa a aj špeciálnych predmetov z ich pozostatkov.
Minibossov je v hre veľa a aj špeciálnych predmetov z ich pozostatkov.





Že sa dočkáte aj niečoho nového, naznačuje už výber postavy. Nejde len o trochu neštandardné alternatívy bojovníka, mága a zlodeja – destroyer, vanquisher, alchemist, s možnosťou zdieľať lup, ak máte vytvorených viac hrdinov, ale neprehliadnete aj prítomnosť sprievodného zvieraťa, ktoré s vami bude hneď od začiatku. Môže to byť pes alebo mačka, či skôr mačkovitá šelma. Váš maznáčik je zviera naozaj všestranné a bude s vami až do finále, nebojte sa, že oň prídete. Čo teda dokáže? Nuž bude bojovať po vašom boku, či už mu stanovíte, aby bol agresívny, alebo sa držal v ústraní. Len škoda, že AI nie vždy funguje ako má. Môže sa meniť na iné tvory s odlišnými útokmi, to keď ho nakŕmite rybami vylovenými z jazierok. Samozrejme, nie sú to obyčajné pstruhy alebo belice, ale špeciálne ryby a tie umožnia maznáčikovi dočasne sa zmeniť na pavúka alebo nejakú inú háveď.

Okrem toho môžete posilniť verného štvornohého druha niekoľkými klenotmi. Vložíte ich na maketu zvieraťa podobne, ako keď vystrojujete samotného hrdinu. A ak mu do voľných okienok prihodíte zvitky s nájdenými kúzlami, dokáže aj čarovať! To ale nie je všetko. Maznáčik má totiž vlastný inventár, ktorý môžete plne využívať. A s tým súvisí aj naozaj prevratná novinka a to je posielanie zvieraťa do mesta za účelom predaja predmetov! Funguje to jednoducho, do zvieracieho inventára nahádžete všetky prebytky a odošlete ho. Potom si chvíľu musíte vystačiť sami, ale o minútu-dve sa váš kocúrik alebo havkáč vráti a vy obdržíte správu o zarobených peniazoch. Týmto odpadá zdĺhavé pobehovanie do mesta a naspäť, ktoré zbytočne zdržuje. Je to pekné, rýchle, efektné, jednoduché a originálne! K inventáru len dodám, že nerozlišuje veľkosť ani váhu predmetov, ale má stanovený maximálny počet uložených vecí.

Ďalším pozoruhodným vylepšením je nadobúdanie zručností a kúziel hrdinu. Prihadzovanie bodov k základným atribútom na zvýšenie sily, šikovnosti, mágie a obrany je síce klišé. Systém rozvetvených zručností, kde investujete skúsenostné body, tiež poznáte. Pozoruhodné sú však niektoré konkrétne kúzla a bonusy, členené do troch kategórií. Okrem tradičného naučenia útočného alebo obranného kúzla sú tu aj také zaujímavosti, ako zníženie požiadaviek na používanie istých predmetov, alebo globálne zvýšenie útoku všetkých kúziel. Ešte zaujímavejšie je však používanie magických zvitkov. Nie sú jednorazové, akoby ste čakali. Keď ich nájdete, môže si ich osvojiť hrdina alebo jeho maznáčik. Hrdina potom okrem vlastných zručností ľubovoľne a koľko sa mu zachce, používa kúzlo zo zvitku. Takže napríklad aj bojovník si môže vlastným pričinením hojiť rany, alebo z mŕtvych kreatúr vyvolá kostlivcov. V praxi to znamená, že aj keď by ste opakovane hrali za tú istú postavu, sortiment jej zručností môže byť vždy iný.

Torchlight
Tradičný priebeh boja, po ktorom nasleduje odoslanie miláčika s prebytkami do mesta.

Zaujímavosťou sú aj minimálne obmedzenia pri používaní predmetov. Spravidla jediné, čo vám zabráni využiť vyspelejšie predmety akéhokoľvek druhu, sú nízke hodnoty atribútov hrdinu. Pri zvýšení levelu postavy však nie je problém dohodiť bodíky k sile, aby ste mohli použiť lepšie brnenie, alebo zručnosti - na luk alebo karabíny. Veru moji milí, Torchlight sa neobmedzuje len na tradičné historické a fantasy zbrane. Nebráni sa ani používaniu modernejších kúskov, ako sú pištole, pušky či nálože s dynamitom.

Prostredia sú rôznorodé a hoci klesáte stále hlbšie do podzemia, nebudete bojovať len v zatuchnutých jaskyniach či banských šachtách. Ocitnete sa napríklad aj v ruinách obklopených zeleňou, kde vás budú do zadku šťuchať oštepy nasrdených pygmejov. A to nie sú jediní atypickí oponenti (hoci týchto konkrétne ste mohli stretnúť aj v Diablo II). Okrem toho si však užijete aj boje s tradičnými nepriateľmi, ako sú pavúky, nemŕtvi a démoni. Často efektne zoskakujú z útesov, alebo naopak odlietajú do priepastí, keď dostanú po papuli. Vďaka bohatému sortimentu zručností a kúziel to všetko budete likvidovať jedna báseň a až na vyšších úrovniach vám začne byť skutočne horúco. Na normálnej obtiažnosti sa bude zrejme väčšina hráčov nudiť, pretože všetko padá pod vašimi rukami veľmi rýchlo a prituhne až po niekoľkých hodinách intenzívneho hrania. Takže sa „neoštiepkujte“ a pokojne skúste obtiažnosť Hard, nech sa trochu zapotíte. S trochou šikovnosti ani tam nebudete mať problémy. A ak si veľmi veríte, skúste aj režim, kde po prvom úmrtí hrdinu definitívne skončí celá hra.

Úloh v hre, väčšinou od obyvateľov mesta, je požehnane. Spravidla ich splníte len tak mimochodom, keď sa budete prebíjať podzemím. Obvykle treba zlikvidovať nejakého super magora, alebo nájsť nejaký predmet a podobne. Zadávateľov questov poznáte podľa osvedčených výkričníkov a otáznikov nad ich lebkou. Samozrejme, za odmenu vám dajú nejaké predmety a XP. Preživších je v mestečku dosť veľa, hlavne obchodníkov. Niekoľkí sa orientujú na predaj predmetov, ďalší vyberá kamene, ktoré ste šupli do výstroja, iný zachraňuje výstroj, do ktorej ste šupli kamene a podobne.

Torchlight
Torchlight O pôsobívé efekty kúziel nie je núdza.
O pôsobívé efekty kúziel nie je núdza.


Torchlight Niekedy treba aktivovať spínače a portály.
Niekedy treba aktivovať spínače a portály.


Torchlight V mestečku sú hlavne obchodníci rôzneho druhu, ktorí vám umožnia nákup a modifikácie výbavy.
V mestečku sú hlavne obchodníci rôzneho druhu, ktorí vám umožnia nákup a modifikácie výbavy.





Torchlight je pohodová hra, ale postupom času za stáva monotónnou. Je to zrejme aj tým, že mnoho efektných kúziel a útokov máte takmer od počiatku. Váš hrdina je vlastne odjakživa silný, ibaže potom sa stáva ešte silnejším a tak sa trochu stráca motivácia získať najlepšie zručnosti. Okrem toho po kreatúrach zostáva príliš veľa predmetov a mnohé sú bonusové. V hre je dosť menších bossov a z každého vypadne aj päť šesť vecí, z toho polovica zaujímavých modrých, zelených, či fialových. Takže ich sotva stíhate identifikovať, vymieňať a predávať. Inventár budete mať skoro stále plný a váš miláčik si zoderie labky pri behaní do mesta a naspäť. A tak vlastne ani nemáte potešenie z toho, že ste objavili niečo jedinečné. Samozrejme, na vyšších obtiažnostich vypadáva o niečo menej predmetov, ale stále je to pomerne veľa.

Grafika hry je pekná pestrofarebná, efekty kúziel skvelé a v sprievode vyššie spomínanej hudby vytvorí super atmosféru. Napriek tomu dúfam, že takto nebude vyzerať Diablo III. Pretože tak ako dobovým hororom pristane čierno-biely look, Diablovi sekne temná pochmúrna atmosféra bez krikľavých farieb. Skrátka pri Diablo III chcem mať zimomriavky a nie si pripadať ako pri naháňačke so Scooby-Doo. S týmto názorom sa však, samozrejme, stotožniť nemusíte.

Torchlight nie je vážnou konkurenciou pre Diabla, ale napriek tomu chutné predjedlo pred tretím blizzardovským satanášom, na ktorého čakáme. Ak ste priaznivcom akčných RPG, tento kúsok v žiadnom prípade neobíďte. Je totiž ako akváriová rybička. Čiže nestojí veľa, prinesie vám príjemné rozptýlenie, je skromný, nenáročný na priestor a nesmrdí.


napísal uni 10.12.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
TORCHLIGHT
+ možnosti maznáčika, hlavne nosenie lupu do obchodov
+ vývoj hrdinu s vlastnými a externými kúzlami a schopnosťami
+ náhodne generované bludiská
+ viacero menších inovácií
+ nízke HW nároky a cena
- chvíľami neprehľadná situácia na bojisku
- slabšia AI
- nie je multiplayer (počítajte s ním v MMO pokračovaní)
- po čase stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 800 MHz, 512 MB RAM, 64 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
Torchlight
8.5
0MARTY    31.8.2010
Diablo. Hra, ktorá sa každému vybaví pri pojme hack&slash rpg. Počas čak...prečítať celé
Torchlight
8.0
MATHI4S    30.11.2009
Ak práve čítate túto recenziu tak ste zrejme ďalší milovník hack and slash RPG: Diablo, Diablo 2, Ti...prečítať celé
Torchlight
9.0
MISADLOUHY    27.10.2009
Torchlight, hra o které se nepíše, hra na kterou se zapomíná. Několik novinek sice českými a slovens...prečítať celé
PC

Vývoj: Perfect World Entertainment / Runic Games
Štýl: Akcia / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. marec 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19535)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk