ALIEN BREED EVOLUTION EP1

ALIEN BREED EVOLUTION EP1

7.0

Next-gen konverzia klasiky

Recenzia na Xbox360 verziu

Pred takmer 20 rokmi vytvoril Team 17 kvalitnú a zjavne Alienom inšpirovanú strieľačku, ktorá pohltila tisíce hráčov. Teraz sa k nej firma vrátila, aby ju preobliekla do moderného 3D kabáta, použila Unreal engine a znovu nás vtiahla na loď napadnutú nebezpečnou insektoidonou rasou. Tento štýl remakov teraz letí, ale trafil svojim prepracovaním Team 17 do čierneho? Môžeme zhodnotiť, že nie tak úplne.

Podobne ako pred rokmi, aj teraz mala vaša loď kolíziu s inou záhadnou loďou, ktorá plná insektoidných votrelcov ticho čakala na niečo, čo by mohla skonzumovať. Žiaľ hlavným chodom ste vy a posádka vašej extrémne rozsiahlej lode, ktorú počas hry prejdete takmer celú. Postupne budete prechádzať podlažiami, sledovať, akú spúšť dokázali vytvoriť votrelci a brániť sa pred ich prekvapivými útokmi. Vyskakovať na vás budú potvory pripomínajúce malých votrelcov z Aliena, ale aj prerastené chrobáky ako vystrihnuté zo Starship Troopers. Tieto bude sprevádzať párik gigantických bossov, ktorí predstavia skutočnú výzvu. 

Alien Breed Evolution EP1
Alien Breed Evolution EP1 Nové spracovanie, pôvodná misia.
Nové spracovanie, pôvodná misia.


Alien Breed Evolution EP1 Výťahy, terminály a nepriatelia na vás čakajú.
Výťahy, terminály a nepriatelia na vás čakajú.


Alien Breed Evolution EP1 Občas na stretnete aj prežitých ľudí.
Občas na stretnete aj prežitých ľudí.





Gameplay Alien Breed Evoliution ostáva v štýle pôvodnej hry, čakajte kombináciu akcie, zbierania kľúčov, aktivovania terminálov a hlavne častého vracania sa späť na miesta, kde ste už boli. S tým súvisia aj stereotypné úlohy, kde budete napríklad zapínať tri rovnaké turbíny, štyri rovnaké terminály, rebootovať dve rovnaké zariadenia, samozrejme medzitým prejdete rovnaké chodby, na ktorých vás bude čakať séria nepriateľov. 

Počas šiestich kapitol, ktoré hra ponúka, snáď zapnete, vypnete a rebootujete všetky možné systémy, aké si dokážete na vesmírnej lodi predstaviť. Mierne vám stereotyp oživuje niekoľko oslobodení preživších členov posádky, respektíve odprevádzania jedného z vedcov na lodi. Až príliš z toho celého cítiť 90-te roky, žiadna rozmanitosť, žiadne modernejšie upgrady do hrateľnosti (napríklad také chopenie sa stacionárneho guľometu s novým pohľadom ala Shadow Complex sa priam pýta). Jediným novým elementom je automatická navigácia k ďalšiemu cieľu, čím odpadá akékoľvek rozmýšľanie, stačí len nasledovať šípku a strieľať.

Nepriatelia sa tým stávajú vašim jediným problémom v hre a aj jediným oživením. Stretnete ich v menších, ale aj vo väčších skupinkách a postaráte sa o ich rýchly odchod z tohto sveta sériou smrtiacich zbraní. Od štandardnej pištole s nekonečnými nábojmi, cez relatívne účinnú, ale pomaly sa nabíjajúcu brokovnicu, nechýba útočná automatická puška, v ktorej sa neuveriteľne rýchlo míňajú náboje a samozrejme rôzne laserové a pulzné zbrane, ktoré využijete len ojedinele. Určite najefektívnejšou zbraňou proti hocijakému typu insektov je plameňomet. Žiaľ nábojov je vo vesmírnej lodi až príliš málo a často po väčších bojoch skončíte pri štandardnej pomalej pištolke.

Kvôli munícii musíte počas svojho putovania na lodi prehľadať každú mŕtvolku a každú skrinku, aby ste sa aspoň ako tak dozásobili. K tomu od mŕtvych kolegov získavate aj lekárničky, rôzne poznámky a aj prístupové karty, keďže vesmírna loď nie je cirkus a bežný člen posádky nemôže vstupovať, kam len chce.

Alien Breed Evolution EP1
Čistenie temných útrob vesmírnej lode

Grafika funguje na Unreal 3 engine a naozaj ukazuje svoje možnosti aj v tomto štýle. Kvalitné textúry, nasvietenie, tiene, len žiaľ príliš veľa výbuchov a farieb, ktoré hre namiesto pôvodného hororového nádychu dodávajú dojem arkádovej diskotéky. Napriek kvalite spracovania prostredí treba skonštatovať, že sú nesmierne stereotypné a mimo farieb stien a svetiel sa dizajn mení len miestami, kde sa napríklad na chvíľu dostanete do zničených sekcií na povrchu lode, alebo na plne infikované podlažia alienmi. Ovládanie, hrateľnosť a zbieranie vecí je spravené veľmi kvalitne, aj keď samotný inventár by si zaslúžil kvalitnejšie prepracovanie a zapracovanie RPG prvkov by výrazne pomohlo hĺbke.

Popri singleplayer móde našťastie hra ponúka aj kooperačnú hru, ktorú si s priateľom môžete zahrať offline, alebo online a skutočne sa tak zabaviť. Stereotyp sa tak môže zmeniť na tímovú zábavu a štyri hodiny takto ubehnú oveľa rýchlejšie. Navyše pri kooperačnej hre, ak jeden z dvojice zomrie, okamžite sa respawnuje, vďaka čomu nezačínate od niekoľko minút vzdialeného save pointu, ale môžete pokračovať nerušene ďalej.

Keď to zhrnieme, nový Alien Breed ponúka kvalitné spracovanie so slušným gameplayom, ale so slabým spracovaním príbehu, stereotypnosťou prostredí a minimálnou gradáciou. Navyše skôr ako sa spamätáte, je koniec a musíte čakať na druhú epizódu. Je síce pravda, že je to arkádovka za 800 pointov, ale môžeme zhodnotiť, že hra nevyužila svoj potenciál ani z polovice. Možno viac uvidíme v druhej epizóde.

Hra práve vychádza na Xbox360, začiatkom roka ju uvidíme na PC a neskôr aj na PS3.

Alien Breed Evolution EP1
Alien Breed Evolution EP1 Monštrá budú nebezpečné.
Monštrá budú nebezpečné.


Alien Breed Evolution EP1 Prostredia sú pekné, ale časom repetívne.
Prostredia sú pekné, ale časom repetívne.


Alien Breed Evolution EP1 Príbehové scény sú nezáživné.
Príbehové scény sú nezáživné.






napísal saver 16.12.2009
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
ALIEN BREED EVOLUTION EP1
+ kooperácia
+ kvalita grafiky
+ hrateľnosť
- repetitívnosť úloh a prostredí
- dĺžka
- žiadne oživenie stereotypu
- ani horor, ani výrazná akcia


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Team 17 / Team 17
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 16. december 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20162)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk