THEATRE OF WAR 2: AFRICA 1943

THEATRE OF WAR 2: AFRICA 1943

7.5

Púštna búrka druhej svetovej

Recenzia na PC verziu

Snáď už boli spomenuté všetky pekelné bojiská ľudstva, snáď sa nezabudlo ani na jedno, kde ľudia trpeli pre lepšie zajtrajšky. Ak nie, tak po tomto príbehu určite áno. Príbeh vojakov, ktorý mali piesok všade, dokonca aj vo svojich mysliach, vnútornostiach, otupenom svedomí zabíjaním a zatavený v kalužiach krvi ako múka nenávisti. Afrikou sa prehnalo stádo železa, mäsa a rozpálili samotné peklo do biela.

Príbeh každý pozná, ak nie, môže sa považovať za šťastlivca. Ak by ste ale boli natoľko zvedaví, odvážni či hlúpi, tak sa ponorte do roku 1943, do dún piesku a smrti. Práve tam sa odohrávali neskutočné súboje troch pažravých armád o územie a moc. Slávna Amerika, Veľká británia a nacistické Nemecko skrížili svoje meče, aby spečatili posledné chvíle nejedného vojaka. Historicky presné kampane zla v historicky presne spracovaných osemnástich misiách dajú znova prežiť čo možno malo ostať zabudnuté. Prežijete, alebo umriete v jednej z misií pri dobíjaní dedín, strategických bodov, ich následnej obrane, ničením konvojov, zoskupení, pri krádeží doposiaľ nevinných duší.

Theatre of War 2: Africa 1943
Theatre of War 2: Africa 1943 Využívať sa dajú aj zákopy.
Využívať sa dajú aj zákopy.


Theatre of War 2: Africa 1943 Delostrelecká paľba na nepriateľské pozície.
Delostrelecká paľba na nepriateľské pozície.


Theatre of War 2: Africa 1943 Bombardovanie malebnej dedinky.
Bombardovanie malebnej dedinky.





Raz stojíte na strane dobyvateľa v misii za armádu zla, druhý krát sa v inej kampani snažíte v tej istej situácii brániť piesočné mestá duchov. Takto si vyskúšate rôzne situácie z rôznych uhlov pohľadu s použitím inej vojenskej techniky a ak vám slnko nespálilo posledné súdne myšlienky, tak aj s použitím inej taktiky. Tá je posledným zrnkom medzi smrťou a prežívaním v exotickej krajine. Prikázať správnu formáciu svojím oddaným tankovým jednotkám je ako oddialenie rozsudku smrti. Prikázať vojakom zaujať obranné pozície v niektorej z ešte na prach nezničených budov, zaľahnúť, či iný taktický rozkaz je, ako neodoslať úmrtný list rodinným príslušníkom.

S taktikou súvisí i možnosť totálne premeniť čokoľvek na obyčajnú fatamorgánu. Stojí vám v ceste suchá palma, zaprášený plot či dom? Jeho chyba, stovky koní v oceľových opratoch ich zrovnajú zo zemou skôr ako slnko spáli posledné kvapky rosy. Majestátnymi horami piesku nepohnete ani so sebeväčšou armádou, ale všetko ostatné roztrháte granátmi a pásmi kráľov bitiek. Tanky sú ako kavaléria temnoty, to najsmrteľnejšie, čo môže vojak vo svojich posledných sekundách vidieť. Avšak ani oni nie sú nezraniteľné, ó nie. Práve pre ich cenu bude každý jeden projektil hľadať hviezdu či hákový kríž na štítoch týchto jazdcov. Ak ho nájde, je už len otázkou zlomyseľného modelu poškodenia, čo prikáže kusom rozpáleného kovu urobiť.

Rozpadnúť, roztrhnúť, rozletieť sa na stovky kúskov, alebo pri najhoršom ustúpiť a uvoľniť cestu démonovi do útrob obrnencov. To všetko závisí od chladných kalkulácií uhlu dopadu, úsťovej rýchlosti, typu projektilu a mnoho iných parametrov. Balistická dráha píše presný oblúk po oblohe akoby namiesto dúhy v týchto končinách chýbajúcej kvôli absencii dažďov, ktoré by mohli ako tak zmyť krv nasiaknutú v piesku. Namiesto toho ostanú po bojisku roztrúsené spečené vraky, horiace trosky a torzá bezvládnych tiel. Tie pribúdajú jedno za druhým podľa štekotu samopalov, ohlušujúcich diel a bubienky drásajúcich výbuchov. Tlakové vlny sú choreografiou smrti a olovo dirigentskou paličkou. Záleží kam dopadne zavolaný dážď vypľutý z nedočkavých diel podpory, kam ochotne spadnú tony výbušnín z krídiel anjelov smrti. Záleží kam dopadnú oceľové projektily, či zasiahnú životne dôležité časti jednotiek, či dá šancu vojakovi aspoň zakričať na medika skôr ako vzhliadne k bezoblačnému horizontu s tichom v očiach. Zasiahnuté koleso vozidla znemožní ďalší postup k obkľúčeniu nepriateľa, ustrelené delo utíši paľbu na hlásené pozície, postrelený vojak nepodá posledný výkon.

Theatre of War 2: Africa 1943
Theatre of War 2: Africa 1943 Akože schovaný tank.
Akože schovaný tank.


Theatre of War 2: Africa 1943 Lepšie je sa skryť do budovy.
Lepšie je sa skryť do budovy.


Theatre of War 2: Africa 1943 Frontálny útok v plnom prúde.
Frontálny útok v plnom prúde.





Každá jednotka hrá dôležitú úlohu v divadle smrti, každý výstrel má svoj cieľ, zmysel, dráhu, všetko je presne počítané, všetko presne zodpovedá svojej reálnej predlohe, akoby peklu z kotla vypadli. Miesta ohavných činov, jednotky, zbrane, výzbroj, maskáče, budovy, historické súvislosti, to všetko vám poskytne ucelený, realistický obraz o zúrivých bitkách. Túto atmosféru podporuje aj grafické spracovanie, síce nie tak šťavnaté ako mäso úbožiakov, ale určite realistické a s atmosférickými efektmi nabité výbuchy či svišťaním striel. Až vás zamrazí pri pohľade na vietor pohrávajúci sa so zrnkami piesku ponad duchoprázdnym bojiskom, ale žiaľ aj nad nemilosrdnými hardvéovými požiadavkami. Túto hororovú atmosféru ale v okamihu vymení nádherné búšenie na brány podsvetia, rozlietavajúce sa kusy tankov, alebo v panike pobehujúci vojaci, ktorých morálka klesla na minimum.

Celkovo je umelá inteligenia na slušnej úrovni, akoby sa sama chcela brániť nešťastnému osudu. Počítač reaguje na vaše reakcie a vy si tak musíte vždy, najlepšie kedykoľvek v zadanej pauze premyslieť ďalší postup, aby ste neskončili ešte skôr ako sa kolieska vojny roztočia naplno. Obtiažnosť je rozhodne vyzývajúca, donúti vás využívať všetky možné i nemožné dostupné taktické typy príkazov pre jednoty. Tak isto treba brať do úvahy všetky takticko technické parametre jednotiek. Hrúbka panciera schopného odraziť útoky sa v rôznych miestach líši, tak isto každý vojak je sebaistý v inom obore, takže za volant tanku radšej posaďte vodiča, nie delostrelca a naopak, teda ak nechcete dopadnúť na kosu smrti. Ak niekto z nich zomrie, treba ho okamžite v bojovej vrave nahradiť, inak nebude jednotka bojaschopná, čo sa prejaví na ďalších stratách. Je síce náročné udržať na žive svojich vojakov, ale za odmenu sa zlepšia ich schopnosti zabíjať na základe vami medzi misiami rozdaných bodov. Takto si postupne vybudujete svoju údernú vraždiacu jednotku, na ktorú budete náležite hrdí.

Praskanie guľometov akoby bičovanie trestu smrti, fľusanie žeravých projektilov z diel, tlmené výbuchy neďalekej vojny, hrdelné výkriky vojakov svoje životné rozkazy. Zvuková kulisa podlomí sebavedomie nejednému odvážlivcovi, pohltí každého, kto si pustí tento titul príliš blízko k telu. V tomto strašnom boji však našťastie nemusíte ostať sám a tak vám prídu na pomoc aj kamaráti, alebo práve ich sa pokúsite rozprášiť spolu s vyprahnutým pieskom pomocou multiplayera.

Theatre of War 2: Africa 1943
Theatre of War 2: Africa 1943 Intenzívne boje v mestečkách.
Intenzívne boje v mestečkách.


Theatre of War 2: Africa 1943 Výmena delostreleckej paľby.
Výmena delostreleckej paľby.


Theatre of War 2: Africa 1943 Krásne nebezpečná silueta.
Krásne nebezpečná silueta.





Piesok je asi najväčšou zmenou oproti predošlému dielu Theatre of War. Neokukané prostredie plus pár drobných inovácií určite zaujmú nejedného dobývaniachtivého generála. Všetky ostatné kvality zostali zachované a možno aj posunuté o nejakú tú líniu ďalej. Hlavne ostalo realisticky poňaté bojisko so svojimi špecifikami hodné skôr tých náročnejších hráčov, ako tých, ktorí hľadajú rýchlu bezhlavú stratégiu. Ak sa totiž do tohto boja vrhnete nez prípravy, prídete nielen o hlavu, ale aj o víťazný pocit čakajúci na konci každého prežitého dňa v tejto neľútostnej vojne.

Theatre of War 2: Africa 1943
Theatre of War 2: Africa 1943 Letecká podpora príde vždy vhod.
Letecká podpora príde vždy vhod.


Theatre of War 2: Africa 1943 Rozlietavajúce sa kúsky tanku.
Rozlietavajúce sa kúsky tanku.


Theatre of War 2: Africa 1943 Bojová vrava v plnom prúde.
Bojová vrava v plnom prúde.





napísal Andrei 30.12.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
6.4
Ohodnotiť
THEATRE OF WAR 2: AFRICA 1943
+ realizmus
+ zvuky a atmosféra
+ nové jednotky
+ neokukané bojisko
+ obsadzovanie budov
+ tri kampane/tri strany
- málo inovácií
- krátka kampaň
- slabá optimalizácia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3 GHz, 1GB RAM, VGA GF6600
Doporučená konfigurácia: CPU Core2Duo/X2, 2 GB RAM, VGA GF8800/R3850 512 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C / CENEGA / Battlefront
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  apríl 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19811)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk