SAVAGE MOON: THE HERA CAMPAIGN

SAVAGE MOON: THE HERA CAMPAIGN

7.0

Chrobáky musia zomrieť!

Recenzia na PSP verziu

Kolonizácia planét, prieskum neznámeho teritória a honba za nerastným bohatstvom je veľmi vďačným námetom pre čokoľvek, čo si tyká so žánrom sci-fi. A na tomto námete je postavená aj tower defense hra Savage Moon: The Hera Campaing. Vychádza zo svojho staršieho PS3 kolegu, odohráva sa však v úplne inom hviezdnom systéme, mimo pôvodnej hry a jej rozširujúceho datadisku. Malý formát PSP jej paradoxne prospel a dovolil narásť po strategickej a taktickej stránke do väčšej hĺbky.

The Hera Campaign pozostáva z 20 Imoonov s mimoriadne dôležitým minerálom, od ktorého závisí existencia ľudskej rasy. Každá planéta je však obývaná nepriateľsky naladenou insektoidnou rasou, ktorá útočí zo vzduchu, zo zeme a ničí všetko, čo jej stojí v ceste. Na to, aby ťažbu nekomplikovali žiadne problémy, musíte sa starať o obranu šachty, teda vlastnej základne. Chrobáky, pavúky, muchy, lietajúce potvory a pomalé korytnačie panciere vybiehajú zo svojich nôr vo vlnách. Ich počet sa líši od aktuálnej pozície v kampani, obyčajne ide tucet alebo o dve viac.

Vlny sú ukončované, ako obvykle silnejšou verziou chrobákov, ktorých, samozrejme, ničíte stavaním obranných vežičiek. Nájdete tu základný guľomet, granátomet, neskôr pribudne plazma kanón, sniperka, raketa z orbitu či opravná vežička. Každú jednu je možné za malý finančný obnos upgradovať, čím sa zvýši jej dostrel a sila. The Hera Campaign sa tvári ako obyčajná tower defense hra, ktorých sú tisíce, kým sa na scénu nedostane manažment surovín a investovanie do vývoja technológií.

Strategický náboj

Pred každou misiou môžete z centrálnej kasy alokovať štartovnú finančnú čiastku, počet veží a blokovacích pontónov hromadených za každé víťazstvo. Aby ste zbytočne neplytvali, hra sama doporučí hodnoty, potrebné na štart. Môžete ich ignorovať, čím sa ale vystavujete riziku. V prípade porážky alebo predčasného ukončenia misie o investované prostriedky prídete, ba čo viac, môžete stratiť aj obsadený Imoon na hviezdnej mape a spolu s ním aj vyvinuté technológie potrebné na odrážanie čoraz silnejších vĺn chrobákov.

Savage Moon: The Hera Campaign
Savage Moon: The Hera Campaign Silné zbrane majú ničivý efekt, ale sú mimoriadne drahé.
Silné zbrane majú ničivý efekt, ale sú mimoriadne drahé.


Savage Moon: The Hera Campaign Prehľadné menu a jednoduché ovládanie vás pri hraní nezdržuje.
Prehľadné menu a jednoduché ovládanie vás pri hraní nezdržuje.


Savage Moon: The Hera Campaign Chrobáky sa hrnú z každej strany.
Chrobáky sa hrnú z každej strany.





K chytrému narábaniu s prostriedkami a vytváraniu silnej obrannej línii sa pripájajú aj ďalšie strategické prvky. Mapy sú členité a do vašej základne vedie niekoľko ciest, pokryť každú hneď na začiatku je nemožné, preto prichádzajú vhod blokovacie pontóny. Pomocou nich môžete odkloniť prichádzajúcu vlnu a viesť ju do smrteľného zovretia granátometov a upgradovaných guľometov. Pontóny však nie sú všemocné, je ich nutné brániť, inak chrobáky zničia prekážku a vpadnú vám do základne.

Za každého zabitého nepriateľa narastá počet bodov a kreditov potrebných na výstavbu a investovanie do nových technológií. Taká opravná veža, sniperka, vyššie stupne upgradov alebo laser stoja nemalé čiastky, preto si je dobré premyslieť postup. Chrobáky vedia prekvapiť a aj zdanlivé víťazstvo sa môže nečakane zmeniť letkou múch, ktoré vám zbombardujú protivzdušnú obranu a položia vás na lopatky. Okrem nich sú mimoriadne nebezpečným druhom také, ktoré dokážu vyradiť veže v bezprostrednej blízkosti alebo ich dokážu zničiť jedným výbojom.

Veliteľ nadovšetko

Aby toho nebolo málo, tak stratégiu je možné doladiť investovaním bodov v taktickom a veliteľskom okne. Na úkor ofenzívy a získaných kreditov sa môžete sústrediť na defenzívu alebo počet bodov obmedziť zvýšeným dostrelom. Každá jedna správne postavená vežička, upgrade alebo pontón rozhoduje o víťazstve. Chrobáky vytrvale vybiehajú z nôr a nenechajú vás vydýchnúť. Počas misie je vždy čo robiť, čo vylepšovať a stále niečo stavať, ani sa nenazdáte a prestanete zrýchľovať vlny, budete sa modliť, aby odpočet príchodu ďalšej sa dal aspoň na pár momentov zastaviť.

The Hera Campaign má veľmi prehľadný HUD, o všetkom máte prehľad, aj keď nevidíte celú mapu naraz. Ikonkami je znázornené zloženie prichádzajúcej vlny, zobrazuje sa aj jej poradové číslo a koľko ich zostáva do konca, pri vývoji novej technológie viete, koľko to bude trvať a je možné zapnúť dráhu letu vzdušných jednotiek, aby ste ich mohli na pol ceste prekvapiť kanónom. Hviezdna mapa vás o informuje o sile odporu na každom Imoone a aká je jeho obtiažnosť. O prehľadnosti v súvislosti s farebnom paletou a štruktúrou máp nemožno hovoriť.

Temné, oceľové farby znemožňujú rozoznať, či bude veža stáť na skale alebo priamo v ceste chrobákov. Najväčší problém predstavuje ukladanie veží, resp. ich chybná pozícia. Na mapy nie je aplikovaná štvorcová sieť, ani na kvádrový výstupok o rozmeroch 1x1 (čo je rozmer veže) neuložíte kanón presne. Vždy bude prečnievať do jednej strany. U veží sa nad tým dá prižmúriť oko, u pontónov nie, aj malý priestor dokážu využiť rýchlonožky na prienik do základne.

Vytrvalostný beh

The Hera Campaign k 20-ke misií pripája aj Vengeance mód, čo je survival režim s nekonečným počtom vĺn na ktorejkoľvek predom obsadenej planéte. V tomto móde sú k dispozícii všetky dostupné veže a technológie. Vengeance je výborný na trénovanie neskorších levelov, pretože často v nich musíte aplikovať systém pokus-omyl. Nikdy neviete, odkiaľ príde ďalšia vlna. Je veľkou škodou, že survival nemá globálne rebríčky na porovnanie výsledkov.

V porovnaní s PixelJunk Monsters Deluxe je Savage Moon: The Hera Campaign po obsahovej stránke chudobnejší, no po strategickej a taktickej ponúka oveľa hlbší zážitok zo stavania vežičiek. Investíciu vo výške 8 EUR neoľutujete, len nad niektorými aspektami treba prižmúriť oko a pripraviť si pevné nervy.


napísal spacejunker 22.12.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
SAVAGE MOON: THE HERA CAMPAIGN
+ hĺbka stratégie
+ jednoduchá ovládacia schéma
+ manažment surovín, taktické body
- v neskorších fázach systém pokus omyl
- nepresné ukladanie veží na mapu
- tmavá farebná paleta


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / FluffyLogic
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 22. december 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (5)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19926)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk