TALES OF MONKEY ISLAND

TALES OF MONKEY ISLAND

7.0

Nové príbehy z Opičieho ostrova

Recenzia na PC verziu

Legendárna trojica vývojárov Ron Gilbert, Tim Schafer a Dave Grossman vdýchli v roku 1990 život komickej postavičke menom Guybrush Threepwood (Mighty Pirate™). Svojrázny svetlovlasý hrdina sa stal pirátom a tak si dobyl srdcia nielen hráčov, ale aj milovanej Elaine. To však nebolo všetko a spolu so životnou láskou získal aj ďalšieho súputníka na ceste životom a Karibikom – démonický a mierne zombifikovaný pirát LeChuck sa stal jeho večným rivalom. Tak plynul čas a v roku 2000 sa konečne podarilo Guybrushovi uniknúť z Opičieho ostrova a na dlhší čas sa odmlčal. Až do dnešných dní, kedy sa Lucasovci rozhodli oživiť nestarnúcu značku. Spolu s remakom prvej časti (recenzia) sa k titulu dostali aj odborníci za slovo vzatí. Pokračovanie nemohol robiť nikto iný, ako Telltale pod vedením práve Grossmana.

Počas niekoľkoročnej púti Karibikom Guybrush narazil na zbraň, ktorá ho konečne nadobro dokáže zbaviť LeChucka a aj vyslobodiť Elaine, ktorá sa dostala do jeho zajatia. Nebol by to však náš Mighty Pirate™, keby sa nedostal do problémov. Voodoo kúzlo trocha poplietol, LeChucka kliatby zbavil, ale odniesol si to celý Karibik a jeho ruka. Takže bolo treba pozbierať všetku svoju nezabudnuteľnú výrečnosť a vybrať sa na cesty. Na cesty za zbavením vlastného tela kliatby a potom aj všetkých okolitých ostrovov aj s príslušným obyvateľstvom.

Znalci už vytušili, že by to bolo až príliš jednoduché a na 5 samostatných epizód až príliš krátke. Lavína udalostí na seba nenechá dlho čakať a strhne so sebou všetkých. Ako hráčov, tak aj postavy v príbehu. Ostrov, na ktorom vždy fúkajú vetry proti brehu; gigantická špongia so schopnosťou nasať kliatbu; prerastený vorvaň s poruchou stredného ucha; fanatická lovkyňa odmien obdivujúca Guybrusha; doktor, ktorý chce využiť prekliateho piráta na získanie nesmrtelnosti; mŕtvy Threepwood a samozrejme diabolský plán LeChucka. Je toho príliš veľa, je to skvele napísané a nenechá vás to vydýchnuť. Čo iné čakať, veď Telltale pozostávajú z bývalých zamestnancov LucasArts. Stručná osnova nech vás však nemätie. Naposledy sme tu takto krásne zamotanú vec mali v podobe zelenej Esmeraldy a to už bolo nejaký ten rok dozadu.

Tales of Monkey Island
Tales of Monkey Island Voodoo Lady aj teraz Guybrusha sprevádza a radí mu na cestách.
Voodoo Lady aj teraz Guybrusha sprevádza a radí mu na cestách.


Tales of Monkey Island Zbaviť obyvateľstvo kliatby vám chvíľu potrvá.
Zbaviť obyvateľstvo kliatby vám chvíľu potrvá.


Tales of Monkey Island Z nových postáv najviac vyniká Morgana - lovkyňa odmien poľujúca na Guybrusha.
Z nových postáv najviac vyniká Morgana - lovkyňa odmien poľujúca na Guybrusha.





Séria sa pomaličky rozbieha slabšou prvou epizódou, ale postupne sa táto príbehová lokomotíva za pomoci rôznych inhibítorov nezadržateľne rúti až k záveru, kedy ju dokážete dať na 2 - 3 hlty. Samozrejme, v prípade, že vás hra bude baviť. Ono totiž aj napriek účasti niektorých pôvodných tvorcov Monkey Island tu nájdeme isté sporné momenty. Príbehovo je to starý dobrý Monkey Island, humorom taktiež, sú tu rovnaké postavy, podobné dialógy, ale nejakým spôsobom to už nie je originál, aj keď sa ním snaží strašne byť. Nie je to až také vtipné, ako by to mohlo byť, aj keď príležitosti by na to boli. Keď si to porovnám aj s inými sériami od Telltale, tak jednoznačne chýba priamočiarejší humor, nie taký, kde treba poznať nielen ciele narážok, ale ešte aj pozadie predchádzajúcich častí. Často aj tieto vtipy nie sú práve najvydarenejšie a namiesto skutočného úsmevu vám iba mierne zdvihnú kútiky úst.

Isté čaro možno uniká už v grafickom spracovaní. Predsa len predrenderované 2D scény a malebná kreslená grafika majú ešte aj dnes neopakovateľné kúzlo. Tales of Monkey Island je až príliš obyčajná. Možno by sa až dalo povedať, že ľahko zameniteľná. Opakom je však zvuková stránka. Michael Land, skladateľ pôvodnej muziky originálov, zmajstroval výborný soundtrack, a ako to už býva u Telltale zvykom, dabing opäť exceluje. Dominic Armato (hlas Guybrusha z predchádzajúcich dvoch častí Monkey Island), znie stále rovnako skvele a nebudem klamať, keď poviem, že aj jeho hlas je jedným z determinantov jeho postavy a jej úspechu na hernom poli. Rovnako zažívajú comeback aj Alexandra Boyd (Elaine) a Earl Boen (LeChuck), Denny Delk (hovoriaca lebka Murray). Snáď len zamrzí dabing iritujúceho obchodníka Stana, ktorého v tejto časti dabuje niekto iný a rýchlosť prejavu je preč (oblečenie spôsobujúce bolehlav však ostalo). Dabing ostatných nových postáv môžem tiež zhodnotiť ako vydarený.

Tales of Monkey Island nie je adventúrou o hádankách, jej hlavnú náplň tvoria dialógy a plnenie questov. To však nie je všetko a ako bonus je v prvej epizóde obsiahnutý aj režim Treasure Hunt. Threepwood sa tu pod vedením hráča vydáva na cestu za lovením pokladov na ostrove a tieto nadobudnuté cennosti má možnosť využiť na stránkach Telltale pre získanie cien a aj zliav.

Tales of Monkey Island
Tales of Monkey Island Prvým problémom bude dostať sa z ostrova Flotsam.
Prvým problémom bude dostať sa z ostrova Flotsam.


Tales of Monkey Island Bomba v sušiasich sa trenírkach? Tu je všetko možné!
Bomba v sušiasich sa trenírkach? Tu je všetko možné!


Tales of Monkey Island Dialógmi si spestríte aj šermiarske chvíľky.
Dialógmi si spestríte aj šermiarske chvíľky.





Ako reminiscenciu mladosti, herných klasík a už takmer zabudnutého žánru môžeme sériu veselo odporučiť. Ako veľmi dobrú adventúru pre fanúšikov, nováčikov, ale aj príležitostných hráčov. Ako vynikajúci počin na tomto hernom poli však už nie. Nájdeme lepšie. Ako už bolo povedané, v žiadnom prípade však nejde o zlý titul, je kvalitný, len mu niečo chýba. Je prakticky bez chýb, málo čo mu možno priamo vytknúť, ale ten pocit niekde pri srdiečku už nie je taký ako kedysi. Snáď v ďalšej sezóne (síce nebola oznámená) autorom vyjde reparát na jednotku a opäť budeme opojení lákadlami pirátskeho života ako grog, prístavy plné š...ialených dobrodružstiev a nezabudnuteľných zážitkov.


napísal matus_ace 4.1.2010
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
TALES OF MONKEY ISLAND
+ príbeh
+ staré známe postavy
+ dabing a hudba
+ náročnosťou pre každého
+ slušná hrateľnosť
+ dĺžka
- strata tej správnej atmosféry
- obyčajné grafické spracovanie
- dalo by sa z hry vyťažiť viac humoru
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC
Wii

Vývoj: Telltale games / Telltale games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. júl 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19959)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk