SONIC & SEGA ALL STAR RACING

SONIC & SEGA ALL STAR RACING

6.0

Sonic so zatiahnutou ručnou

Recenzia na PS3 verziu

SEGA dala dokopy opäť tím snov zložený z maskotov, známych, menej známych, neznámych, ale aj zabudnutých postavičiek z doby kamennej, posadila ich do štvorkolesových i jednostopých vozidiel a nechala ich obstreľovať na pestrofarebných tratiach riadenými strelami. Čo na tom, že kopíruje a vykráda doteraz neprekonané preteky motokár Mario Kart? Keď to funguje v Hríbikovstve, musí to zákonite frčať aj vo svete nadzvukového ježka. Lenže, ono to škrípe.

Mohli by sme sa hádať dlhé hodiny, ktorý prvok v racingoch je fundamentom k dosiahnutiu najlepších výsledkov. Fyzika, motivačný faktor prekonávania rekordov, počet áut, premenná šťastie pred poslednou zákrutou alebo trate? Posledná menovaná je v bláznivých racingoch a všeobecne v hrách, kde sa to hemží power upmi, alfou a omegou. Ak nemáte zvládnutú každú jednu zákrutu, nepoznáte rozmiestnenie zradných pascí, pohyblivých prekážok, umiestnených zrýchľovačov a ideálnych miest pre drift, tak sa môžete rovno rozlúčiť s prvenstvom.

Sonic & SEGA All-Stars Racing mixuje frustráciu so zábavou veľmi zvláštnym spôsobom. Papierovo je všetko v poriadku, nájdete tu všetko, čo má v racingu s motokárami byť – loopingy, dlhé skoky, klopené zákruty, rovinky ideálne pre bodíčky, sem tam nejaká zákerná prekážka a hlavne prostredie pretekajúce sýtymi farbami. Okruhy inšpirované svetom Sonica sú výborné na rozbeh, široké úseky prispôsobené na dlhé drifty, rovinky so slnečnicami, ktoré s radosťou skosíte, zrýchľovače tesne pred začiatkom loopingu, skákajúca veľryba medzi jazierkami, jednoducho paráda. Ak si ich postavíte do kontrastu s traťami Super Monkey Ball, zistíte, že tieto vôbec nechcete hrať.

Sonic & SEGA All Star Racing
Sonic & SEGA All Star Racing Každá postavička má iba jedno autíčko.
Každá postavička má iba jedno autíčko.


Sonic & SEGA All Star Racing Šmýkať sa v zákrutách a vystreliť z nich boostom je nevyhnutné.
Šmýkať sa v zákrutách a vystreliť z nich boostom je nevyhnutné.


Sonic & SEGA All Star Racing Počas letu môžete robiť triky a po dopade na všetky kolesá rýchlo akcelerovať.
Počas letu môžete robiť triky a po dopade na všetky kolesá rýchlo akcelerovať.





Čistota pol medaile

Fanúšikovia opičky v guličke uznanlivo prikývnu, že textúra, palmy a podnebie zodpovedá reáliam tejto série, ale layout trate je jednou veľkou katastrofou. Je postavená z blokov a všetko zviera 90° (skratky iba 45°). Driftovať v úzkych vaničkách je takmer nemožné a keď sa vám už začne dariť, vyletíte z trate, pretože tam chýba naschvál zábradlie alebo sa objaví banánová šupka a odhodí vás k mantinelu. Samotné prekážky a nepriateľov na trati v podobe tancujúcich robotov, krabov a iných potvor začnete nenávidieť. Postavia sa vám práve do cesty, keď to najmenej potrebujete, počas skoku vás spomalí balón v tvare hviezdy, padne na vás minca v kasíne, naberie vás drevená debna plávajúca v kanále pod hradom, nedoskočíte na plošinku, alebo si hra zmyslí, že by ste skok mali opakovať.

Prirátajte si k tomu strojovo presnú AI, ktorá na najvyššej obtiažnosti s radosťou páli zo zbraní ako na bežiacom páse a sen o zlate v šampionáte sa rozplýva ako ranná hmla. Súperi jazdia precízne, presne a vždy ideálne, iba na najnižšej obtiažnosti prispôsobujú tempo vašej rýchlosti. Prvé dve medailové pozície sú takmer nedosiahnuteľné, zvyšok štartovného poľa upravuje agresivitu a bojovnosť podľa vašej zručnosti. Stačí jedna chybička, jedno ťuknutie o mantinel, jedna absencia turba a už sa prepadávate na chvost. Jazdenie na čistotu je jedna vec, jazdiť na čistých tratiach iná.

Na fronte power-upov nič nového SEGA nevymyslela. Jeden z tých zákerných vám obráti perspektívu hore nohami, naopak najzbytočnejší – dúha – zahalí obrazovku farebným spektrom v snahe zmiasť vás z cesty. Veľmi sa mu to nedarí. Zvyšok tvoria štandardné neriadené, riadené, trojité strely, míny v podobe výstražných kužeľov, štít alebo turbo. Každá z 20-ky postáv má svoj vlastný špeciálny power-up, väčšinou pridelený, ak zápasíte so súpermi z posledného miesta. Sonic a Shadow sa menia na zlatých ježkov a svojou rýchlosťou odfúknu každého pred vami, Ryu sa zase prediera vpred na vysokozdvižnom vozíku a taký Samba de Amigo roztancuje celé štartovné pole a vytvorí hadíka.

Sonic & SEGA All Star Racing

Obsahovo chudobnejší príbuzný

Sonic & SEGA All-Star Racing ponúka pre jedného hráča extrémne krátky šampionát zložený zo šiestich pohárov po štyri preteky. Vydrží nanajvýš tri hodiny, ak nechcete získať v každom pohári zlato. Šampionát je doplnený vytrvalostným módom so 60-kou úloh inšpirovaných hernými režimami ako časovka, posledný zostáva, ktoré sú spestrené bláznivou streľbou na terče alebo pokusom o predbehnutie súpera s náskokom. Misie sú postavené tak, aby ste sa zoznámili s postavičkami a ich vozidlami, pravda je taká, že rozdielne vlastnosti autíčok a motoriek sú zanedbateľné. V pretekoch rozhodujú vždy iba sympatie. Je jedno či jazdíte s AIAI, Ulalou, zombíkmi Zobiom a Zobikom alebo Alexom.

Ponuku singleplayeru uzatvára Time Trial s možnosťou prekonávať časy autorov. Za každú aktivitu získavate SEGA míle a tie sa dajú oplieskať na kúpu nových postáv, tratí so single race alebo skladieb soundtracku. Multiplayer (pre 8 hráčov online, pre 4 offline) sa sústreďuje výhradne na preteky, bez možnosti vytvoriť si vlastné turnaje, resp. sériu tratí za sebou. Platí tu rovnaké pravidlo ako v singplayeri, keď dojazdíte, ocitnete sa v hlavnom menu, resp. lobby.

Napriek diverzifikovať Sonic & SEGA All Star Racing od svojej konkurencie sa autorom nepodarilo zbaviť nálepky „kópia“. Trate sú zasadené do familiárnych prostredí (sneh, lávové pole, pláž, hrad) a pokus o replikovanie zábavného charakteru jazdenia na motokárach nevyšiel. Radosť často nahrádza frustrácia a hráč sa cíti byť podvedený. V prospech Sonic & SEGA All Star Racing hovoria jedine sympatie voči značke, postavičkám a rýchla grafika, či možnosť v Xbox a Wii verziách importovať do hry Avatarov, resp. Mii.


napísal spacejunker 24.3.2010
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
SONIC & SEGA ALL STAR RACING
+ bláznivo animované postavičky
+ pestrofarebná, rýchla grafika
+ misie a zbieranie míl na nákup vecí v obchode
- chudobnejší obsah
- dizajn tratí
- pohyblivé prekážky sú frustrujúce


RECENZIE HRÁČOV
Wii
PC
PS3
Xbox 360
DS

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Sumo Digital
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk