HAMLET

HAMLET

6.0

Hrať, alebo nehrať?

Recenzia na PC verziu

Horúčke App Store sa nedá vyhnúť. Ako novopečený majiteľ zariadenia kompatibilného s revolučným systémom distribúcie hier, aplikácií a iného zbytočného softvéru, ktoré vás spravia viac cool, sa na ne pozeráte cez prsty, ale po prvej prichádzajú ďalšie a vy si uvedomujete, že aj „tieto“ malé hry dokážu zabaviť na sto spôsobov. Záleží len na tom, ako svoje peniaze investujete, resp. koľko ste ochotní tratiť, aby ste sa zabavili. Hamlet nie je pre iPhone, ale patrí do kategórie kratochvíľ, malých mizerných žrútov času, príležitostných radovánok, klikačiek pre tých, ktorí len náhodou prichádzajú do kontaktu s herným svetom.

Čo si budeme nahovárať, Hamlet of the Last Game Without MMORPG Features, Shaders and Product Placement je skôr pre vašu sestru, manželku, milenku ako nás hard core bojovníkov zocelených expením v tých najtuhších a najvymakanejších konfliktoch, kde sa vstrekuje testosterón do žíl výmenou každého zásobníka a naplnení mana pollu. Jedna z hier s najdlhším (a najstupídnejším) názvom atakuje nenávidenú skupinu hráčov, ktorá môže za to, že všetko ide do kanála vďaka jednoduchosti a jasnej čitateľnosti. Ale čo tam potom znamenajú tie skratky? Si robia srandu, nie? Nie, to Hamlet si práve získal vašu pozornosť.

Či je to dielom Shakespeara, podivne dlhým názvom alebo len roztomilým hrdinom, ktorý ako keby vyskočil z japonského reklamného plagátiku vyzdobeného presne podobnými roztomilými bezpohlavnými hrdinami s hlúpym výrazom tváre, ktorý vo vás dráždi chuť mu ublížiť, alebo ho hodiť do mixéra a pustiť ho na plné otáčky, nie je podstatné. Možno sú to len teplé pastelové farby evokujúce prezentáciu Happy Tree Friend a možno očakávate, že práve za týmto vizuálom sa musí skrývať viac ako len záchrana unesenej princeznej ako v hociktorej inej rozprávke.

Hamlet
Hamlet Niektoré hádanky sú primitívne, iné vás potrápia.
Niektoré hádanky sú primitívne, iné vás potrápia.


Hamlet Nemusíte poznať klasické dielo, aby ste pochopili príbeh.
Nemusíte poznať klasické dielo, aby ste pochopili príbeh.


Hamlet Promenáda na námestí vás zamestná hľadaním hrdinu v dave.
Promenáda na námestí vás zamestná hľadaním hrdinu v dave.





Tisíca záchrana princeznej

Možno je to práve tou nevinnosťou spojenou s očakávaniami, že by mohla byť sprznená nejakou tou striekajúcou krvou a možno sme len my natoľko zvrátení, aby si hru nemohli užiť aj iné ročníky či pohlavie pri poobednej káve a výdatnom obede v kancelárii. Hamlet je presne tou hrou, ktorú nájdete na našich Online hrách. Presne tou hrou, ktorú ak raz pokoríte alebo sa objaví iná, tak ju odsúvate na vedľajšiu koľaj. Hamlet je nesmrteľné dielo. Hra, ktorá si požičiava jej meno a základné piliere premisy, sa nesmrteľnou nestane. Ona len rozpráva nesmrteľný príbeh z tak trochu iného uhla. Záchranu princeznej sme podstúpili už snáď tisíckrát, v čom je odlišná táto?

Do klasickej shakespearovskej tragédie vstupuje hrdina z budúcnosti zachrániť Opheliu z pazúrov zákerného Claudia. Cesta k nej je ale plná prekážok, hádaniek, puzzlov, zákerných dungeonov, hradov a súbojov s prerastenými bossmi. Hamlet je v základe jednoduchou klikačkou odchovanou na výbornom Samoroste. Cieľom každého levelu (zaberá vždy jednu obrazovku) je naklikať sekvenciu úkonov tak, aby sa otvorila cesta do ďalšieho. Nízka obtiažnosť zaručuje, že ňou skúsený hráč prejde ako nôž maslom a cieľovú skupinu neznalých potrápi tou najtradičnejšou zmesou logických problémov.

Skladanie mapy z útržkov papiera, slovíčka zo slabík, hľadanie cesty v bludisku, hra na schovávačku, sú len zlomkom toho, čo vás v Hamlet čaká. Pri vstupe do hradu podstúpite test trpezlivosti a v súbojoch s bossmi sa zase preverí váš skill v rýchlosti klikania. Dobrodružstvo je vyrozprávané jednoduchým komiksovým stripom, je rozdelené na 5 kapitol, každá obsahuje po 5 levelov a jedného veľkého bossa. Dĺžka hry je priamo úmerná rýchlosti riešenia hádaniek. Dá sa zdolať do dvoch hodín, ale môže vás zamestnať aj na dlhšie.

Hamlet

Hrať, alebo nehrať?

V hre sa myslelo aj na zákysy a tak po určitom čase sa sprístupní pomocník s radou, ako daný problém vyriešiť. Nie je to však do minúty, ani dvoch, Hamlet vás najskôr nechá vytrápiť, kým ponúkne riešenie na striebornom podnose. A ak neviete, čo máte robiť, môžete kliknúť na hrdinu a on vám úlohu prezradí v komiksovej bubline, ktorá je občas aj samotným riešením. Veľkou výhodou hry je absolútna nenáročnosť na hardvér. Rozbehne sa prakticky na čomkoľvek, čo má procesor, grafickú kartu a myš. Bohužiaľ nepodporuje širokouhlé displeje, teda nevyplní celú plochu monitora, ale beží s vertikálnymi čiernymi pásmi po boku v štandardnom rozlíšení 4:3. Grafika a výtvarný štýl zodpovedajú rýchlej akceptovateľnej a ľahko čitateľnej hre s rozprávkovým nádychom. Na pozadiach sa hýbe len to, čo sa hýbať musí. Zvýrazňuje predmety a objekty, s ktorými je nutné manipulovať a zbytočne neodvádza pozornosť nepodstatnými detailami.

Hamlet je hrou pre všetkých, ktorým učarovali flashovky alebo sa im roztrasú kolená pri novinke od PopCap. Zaujímavosťou je, že dokáže replikovať pocity pri hraní iných veľkých hier, kde bojujete proti monštrám a stačí jej na to zopár jednoduchých hádaniek. Raz za čas je osviežujúce hrať čosi iné ako to, čo si hráč predstaví pod pojmom HRA alebo dobrodružstvo. Škoda vysokej ceny (7,88 EUR), inak by bolo hodnotenie ešte o kúsok vyššie.


napísal spacejunker 27.4.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
HAMLET
+ pestrý, jednoduchý a funkčný vizuál
+ klasické puzzle v novom šate
+ potenciál pre pokračovanie
- vysoká cena
- dva otravné puzzly zamerané na postreh


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Alawar / mif2000
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. apríl 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Hamlet 27.4.2010
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk