SILENT HUNTER 5: BATTLE OF THE ATLANTIC

SILENT HUNTER 5: BATTLE OF THE ATLANTIC

6.0

Odvaha, česť, povinnosť, smrť, námorníctvo

Recenzia na PC verziu

Zobudili vás čoskoro ráno na palube ponorky. Ono možno ani nebolo ráno, kto vie, na ponorke je to vlastne jedno, noc privolávate jedine, ak lovíte korisť, svojho najbližšieho spojenca. Niečo sa deje, prišli nové rozkazy všetkým dôstojníkom, pošuškáva sa, že začala vojna. Konečne ukážete Kriegsmarine ako ste pripravení, ukážete celému svetu, ako je Kriegsmarine mocná. Dokonca sa dozvedáte, že k tomu dostanete vlastnú ponorku spolu so skúsenou posádkou.

Klasika, druhá svetová vojna, námorníctvo, úlohy, polovičný tichý chod vpred. Nič sa nezmenilo. Znova vás povolali do služby ako jednu z legiend kapitánskeho mostíka plniť si svoju úlohu - potápanie nepriateľských plavidiel. Opäť nič iné, žiadne zmeny, žiadne nápady, iba ničenie určeného množstva plavidiel v určenom čase. Príbeh je jednoduchý, už tisíce krát vyrytý do večného kameňa histórie, najväčšia a najkrvavejšia bitka minulosti ľudstva sa opäť začína. V Silent Hunter 5.

Malá zmena ale predsa len nastala, tento krát už nebudete mať na výber z toľkých druhov kovových zabijakov. Žiaľ v Silent Hunter 5 má Kriegsmarine k dispozícii len jeden druh ponorky, každá má síce tri verzie, ale to je oproti minulým dielom výrazný posun k horšiemu. Našťastie ostala možnosť ich postupne za získané body v bojoch vylepšiť, ale aj táto možnosť už nedosahuje kvalít predchodcov. Nahradiť sa to snažili autori pravdepodobne novou možnosťou voľného pohybu po ponorke a prípadnými konverzáciami so svojou posádkou.

Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic
Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Pekné grafické efekty potešia nejedného kapitána.
Pekné grafické efekty potešia nejedného kapitána.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Buď oni, alebo my.
Buď oni, alebo my.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Slniečko, vtáčiky, ponorka, no proste idylka.
Slniečko, vtáčiky, ponorka, no proste idylka.





Či vás to ale bude baviť viac ako len raz skúsiť a nechať tak, ťažko povedať. Ak čakáte námornú simuláciu zbraňových systémov, taktiky a bojového poľa, tak vám nebudú prechádzky po palube lodi ani konverzácie s posádkou blízke, ba čo viac, budú odvádzať pozornosť od podstatných vecí, či dokonca otravovať. Totiž zakaždým ak budete chcieť zmeniť stanovište, budete sa musieť najprv k nemu fyzicky presunúť. Ďalej stále dookola klikať na periskop vás tiež po pár hodinách prejde a osudy posádok riešiť asi tiež nebudete. Jedine, že by ste boli rodený hráč adventur, ale to si potom asi nepustíte simulátor ponoriek.

Tu ale prichádza ďalší problém, simulácia. Opäť žiadne zmeny, všetko ostalo pri starom. Starý neupravený model poškodenia ostal znova neupravený, dokonca sa občas zdá, že je ešte horší ako predtým. Takmer všetky lode potrebujú presne tri zásahy torpédom bez ohľadu na to, kam ste ich trafili. Všetky zásahy robia rovnaké diery do trupov lodí, všetky vyzerajú rovnako a ani to nijako neovplyvňuje ich chovanie. Ovládanie samotnej ponorky ale zmien doznalo, hlavne čo sa týka ovládacieho rozhrania. Predtým bol vynikajúci, intuitívny, prispôsobiteľný pre každého. Teraz je úplne nevhodný, neprakticky! Nedá sa určiť kurz, natočenie vzhľadom na plavidlo, nič, len kliknúť na mapku alebo šípkami na klávesnici, čo je totálne nepoužiteľné. Ešte aj s ovládaním hĺbky je problém. Použiteľné je ako tak zadávanie rýchlosti.

Ono ho možno ani moc nie je treba, umelí kapitáni sú lahšia korisť ako kedykoľvek predtým, takže vám ani rýchle intuitívne ovládanie nebude treba. Niekedy jednajú iracionálne, nelogicky, vyslovene robia základné, osudové chyby. Ak si chcete zaloviť spolu s kamarátmi a nahradiť tak AI, vzhľadom na uPlay to nebude také jednoduché. Nie len, že uPlay stále otravuje so synchronizáciou hry, uložených pozícií a podobne, ale aj v prípade nestabilnejšieho netu máte ďalší problém navyše. Takto nájdete len málo vlkov, aby ste vytvorili loviacu svorku.

Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic
Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Pod hladinou číha zakrádajúca sa smrť.
Pod hladinou číha zakrádajúca sa smrť.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Formácia bojových lodí za chvíľku príde o svoje ego.
Formácia bojových lodí za chvíľku príde o svoje ego.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Nič nepoteší ako presný zásah.
Nič nepoteší ako presný zásah.





Jedine, že by ich lákala stará známa chuť atmosféry, ktorá aj keď negatívnymi zmenami dostala trpkú príchuť, stále má rovnaké tlaky ako voda v hĺbke tristo metrov. Ak ste na hladine počas silnej búrky, pripravte si deku k monitorom, obraz vás tak pohltí, že budete cítiť bičovanie vetra ešte aj po vypnutí hry. Keď sa ponoríte do temnoty, ostane vo vás klaustrofobický pocit, akoby ste boli aj v skutočnosti obklopený miliardami ton zvedavej vody, snažiacej sa nakuknúť do útrob ponorky. Pocitom rozhodne pomáha po všetkých stránkach vylepšené technické spracovanie, dobre optimalizovaný chod celého námorného dobrodružstva a hororové zvuky tlakom namáhanej ocele.

Tie vás budú prenasledovať spolu s nepriateľmi prehľadávajúci hlbiny pomocou zvukových špičiek. Šplechy hlbinných náloží premietnu celý život, presné balistické strely do spozorovaného periskopu tesne nad vlnami trhnú i silnejšími povahami. Aby ste mohli účinne bojovať naspäť, budete potrebovať nie len dávku odvahy, ale aj šikovnosti. Opäť je tu možnosť presne nastaviť všetky potrebné parametre každého jedného torpéda pre čo najpresnejší zásah. Samozrejme, je ich viac druhov, takže ich taktická kombinácia v situáciách spolu s palubnými delami je viac než nutnosťou, je to priamym rozkazom. Na druhú stranu, je tu aj viac pomôcok ako kedykoľvek predtým. Máte k dispozícii niečo ako poradcu, ktorý dokáže väčšinu týchto úloh spraviť za vás, čo môže prilákať nie len starých vlkov, ale aj ešte suchých začiatočníkov.

Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic
Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Najprv spomaliť a potom poslať druhé torpédo.
Najprv spomaliť a potom poslať druhé torpédo.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Na palube ešte nikto netuší, že o pár sekúnd začne ich posledný boj o život.
Na palube ešte nikto netuší, že o pár sekúnd začne ich posledný boj o život.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Prístav, kde si môžete zlepšovať ponorku.
Prístav, kde si môžete zlepšovať ponorku.





Najlepšie sa láka korisť i začiatočníci na šťavnatú návnadu. Tento krát opäť tiekli slinky od krásnej grafiky, nových možností, v hlavách sa nám vynárali staré dobré rysy predošlých lovov s prísľubom zlepšenia po všetkých stránkach. Žiaľ, po prvom zahryznutí do koristi precitnete do studenej reality. Grafika je to jediné, čo sa zlepšilo, všetko ostatné, čo bolo dobré v predošlých dieloch, sa zhoršilo, alebo dokonca zmizlo. Nové prvky sú otravné, nevhodné, jednoducho neprinášajú nič, čo by zaujalo staré svorky ani nových vlkov. Ak máte chuť na dobrý ponorkový simulátor, obráťte sa radšej na predchodcov, pri tomto vás aj napriek starej dobrej atmosfére čaká iba rozčarovanie a frustrácia.

Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic
Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Darmo ma hľadáš, ja už som vlastne na odchode či chceš alebo nie.
Darmo ma hľadáš, ja už som vlastne na odchode či chceš alebo nie.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Neraz vám scenérie vyrazia dych.
Neraz vám scenérie vyrazia dych.


Silent Hunter 5: Battle of the Atlantic Riskantné manévre prinášajú veľké úspechy.
Riskantné manévre prinášajú veľké úspechy.





napísal Andrei 4.5.2010
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
SILENT HUNTER 5: BATTLE OF THE ATLANTIC
+ atmosféra
+ interiér ponorky
+ vylepšená grafika
- bugy a AI
- uPlay
- interface, ovládanie
- málo ponoriek
- model poškodenia
- veľmi málo zmien
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core2Duo E4400/AMD X2 4000+, 2 GB RAM (1 GB XP), GPU 880/2600 256 MB RAM
Doporučená konfigurácia: CPU Core2Duo E6850/X2 5600+, 2GB RAM, 512 MB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / Playman / Ubisoft Romania
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4. marec 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk