DEAD TO RIGHTS: RETRIBUTION

DEAD TO RIGHTS: RETRIBUTION

6.5

Policajt a jeho pes na ceste za pomstou

Recenzia na Xbox360 verziu

Jack Slate, najlepší z policajtov v Grant City, vykopal vojnovú sekeru. Spolu so svojím verným štvornohým parťákom Shadowom pátrajú v uliciach skorumpovaného veľkomesta po vrahovi Jackovho otca. Tvrdý chlap, pes s ostrými tesákmi a túžba po pomste, to je základ Dead To Rights: Retribution.

Retribution je po niekoľkoročnej ročnej pauze ďalšou zo série Dead to Rights. Hra je zasadená do fiktívneho mesta Grant City, v ktorom nad právom a poriadkom víťazia špinavosti, násilie a zločin. Opojná moc peňazí sa šíri od najvyššie postavených občanov mesta až do policajného zboru a hoci sa to zo začiatku nezdá, aj posledný útok smerovaný na gigantický mrakodrap patriaci jednému z najvplyvnejších obyvateľov je súčasťou veľkej pavučiny korupcie. V snahe zistiť, ako je možné, že obyčajní zlodejíčkovia a výtržníci sa dostali k najmodernejšiemu zbraňovému vybaveniu sa Jack, jeho otec a verný chlpáč Shadow púšťajú po stopách zločinu. Ich snaha sa končí tragicky, Jackov otec zomiera na následky strelných poranení a policajt vyhlasuje osobnú vendetu, pri ktorej známe „najprv strieľaj a až potom sa pýtaj“ dostane opäť raz prednosť.

Dead to Rights: Retribution
Dead to Rights: Retribution Shadow a Jack v akcii.
Shadow a Jack v akcii.


Dead to Rights: Retribution Keď sa minú náboje, začína boj na blízko.
Keď sa minú náboje, začína boj na blízko.


Dead to Rights: Retribution Občas sa vám pripletie do cesty aj neskorumpovaný policajt.
Občas sa vám pripletie do cesty aj neskorumpovaný policajt.





Kamera zavesená za hlavnou postavou v kombinácii s všadeprítomnými lavičkami, múrikmi, debničkami a podobným balastom dávajú jasne tušiť, o akú hru sa jedná. Dead to Rights je (takmer) čistokrvná 3d person akcia. Doky, policajná budova, železničné depo, industriálna štvrť a ďalšie oblasti Grant City však preveria policajtovu fyzičku rovnako ako presnosť jeho mušky. V Retribution totiž veľmi často dôjde aj na starý dobrý priamy kontakt. Jack ovláda množstvo chvatov a po vzore tradičných bojoviek sa kombináciou pomalého a rýchleho úderu dá nalinkovať niekoľko skutočne účinných kombo útokov. Navyše pri dobre nahlodanom protivníkovi je možné spustiť extra krvavú animáciu, ktorá bolí už len na pohľad.

Vo Volatile Games vymysleli celkom zaujímavý spôsob, ako prinútiť hráča prejsť od streľania k pästným súbojom. Zbraní je v hre síce veľa (rôzne pištole, brokovnice, samopaly, snajperky, raketomety, elektrozbraňe, granáty), lenže naraz môžete niesť iba dve a aj tie majú veľmi obmedzenú muníciu. 10 minútové krčenie za múrikom a relaxačné obstreľovanie nepriateľov preto neprichádza do úvahy. Stačí pár rán a budete nútení spoza bezpečnej prekážky vybehnúť a schmatnúť prvého nepriateľa. Či ho iba odzbrojíte, alebo použijete aj ako živý štít, záleží už iba na vás.

Tvrdými hákmi a robím-to-lepšie-ako-Chuck-Norris ťahmi výpočet Jackových schopností nekončí. Zabíjanie nepriateľov znamená nárast ukazovateľa "bullettime" módu, po aktivovaní ktorého Jack získava výhodu v rýchlejších reakciách a silnejších útokoch. No a potom je tu Shadow. Obrovská chlpatá beštia mu slúži lepšie ako všetky zbrane aj kombá dohromady. Shadow dokáže napríklad útočiť na vybrané ciele alebo dokonca nosiť zbrane vypadnuté z rúk nepriateľov. Ako zohraná dvojka dokážu Jack a Shadow fungovať v pästných súbojoch – pes chytí protivníka za ruku či rameno a pán mu zatiaľ nakladá, čo sa do neho zmestí. Chlpáč tiež upozorňuje na blížiace sa nebezpečenstvo, prípadne štekotom pomáha nájsť stratený prepínač či cestu ďalej.

Dead to Rights: Retribution

V niektorých momentoch hry sa dokonca prepnete priamo do psej perspektívy a v stealth vložkách budete so Shadowom prebiehať za chrbtom stráží, počúvať ich tlkot srdca a zháňať kľúče od dverí, prípadne ocikávať generátory napájania, aby prestali fungovať. Shadow je ako každý iný pes schopný vydržať len pár guliek zo strelných zbraní či kopancov oceľových kanád, preto je opatrnosť na prvom mieste. Žiadne zbrklé skákanie po človiečikoch, žiadne prezradzovanie pozície. Opatrné zakrádanie, lákanie osamote stojacich stráži tlmeným štekotom, jeden dobre namierené zahryznutie do krku a následné odtiahnutie bezvládneho tela do bezpečia tmavých tieňov.

Týchto stealt misií je bohužiaľ veľmi málo a hra inak nenúti Shadowove služby používať. A to je problém. Akonáhle sa na psa vykašlete, ostane z Dead to Rights obyčajná, ničím nezaujímavá, ľahko zabudnuteľná strieľačka. Prísne lineárne levely podliehajú cover and shoot orientácii, v každej rovnej chodbe je ako keby zázrakom aspoň pár predmetov, za ktoré sa dá skryť. To sa samozrejme od hry podobného typu očakáva, ale stereotypný level dizajn prvých 3/4 sa ospravedlňuje len veľmi ťažko. Nudné pobehovanie medzi zátarasami bez interaktivity s prostredím, bez čo i len náznaku epických scén a s donekonečna sa opakujúcou hrateľnosťou dokáže zabiť aj ten najlepší nápad.
Ku koncu sa kvalita misií zlepšuje a možno keby miesto 10 levelov (každý na cca 30 až 45 minút) ich mal Dead to Rights 15 alebo 20, posledné by pri nastolenom trende dosahovali vysokú kvalitu. V poslednej misii dokonca budete... ale to by som už prezradzoval priveľa.

Miera znovuhrateľnosti, resp. trvácnosti titulu je veľmi nízka, jednak kvôli už spomínanej linearite a tiež kvôli absencii multiplayeru. Je otázne, ako by sa v konkurencii silných značiek na trhu hra pre viacerých hráčov uchytila, ale určite aspoň koop mód by pár hodín zábavy navyše priniesol. Takto si musíte vystačiť zo zbieraním poukrývaných policajných odznakov, ktoré sprístupňujú bonusový obsah (obrázky, videá).

Dead to Rights: Retribution
Dead to Rights: Retribution Shadow, roztrhaj toho gaunera za bedničkou!
Shadow, roztrhaj toho gaunera za bedničkou!


Dead to Rights: Retribution Shadow dokáže vycítiť nepriateľov a tiež ich stupeň bdelosti.
Shadow dokáže vycítiť nepriateľov a tiež ich stupeň bdelosti.


Dead to Rights: Retribution Jeden z tých horších spôsobov ako umrieť.
Jeden z tých horších spôsobov ako umrieť.





Na zvýšení výslednej kvality hry sa výraznou mierou nepodpisuje ani grafické a technické spracovanie. Grafika je veľmi priemerná, ale v kontrastne s ostatnými negatívami vyslovene nevadí. O nič lepšie na tom nie sú ani zvuky a hudba, ktoré rovnako ako takmer všetko ostatné spadajú do kategórie „priemer“. V negatívnom slova zmysle vytŕča snáď iba cover systém, ktorý dokáže občas poriadne nahnevať. Priliepanie a odliepanie od prekážok má svoje muchy a určte sa stane zdrojom občasného frflania či nadávok. 

Shadow je alfou a omegou Dead to Rights. Ak patríte medzi psíčkarov a budete sa pri hraní na jeho služby spoliehať, titul má reálnu šancu vás celkom slušne zabaviť (a veľkoryso si k hodnoteniu pripočítajte aspoň 0,5 bodu). V prípade, že naopak najlepších štvornohých priateľov človeka v láske príliš nemáte a inklinujete skôr k priamej akcii, siahnite radšej po iných, hoci aj starších hrách podobného žánru. Na Dead to Rights Retribution by ste totiž zabudli možno ešte skôr, ako by ste ho vôbec stihli dokončiť.


napísal je2ry 7.5.2010
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
6.2
Ohodnotiť
DEAD TO RIGHTS: RETRIBUTION
+ Shadow
+ "Finish" animácie
+ posledné misie
- prvé misie
- neposlušný cover systém
- nízka znovuhrateľnosť, chýba MP
- bez Shadowa ľahko zabudnuteľné


RECENZIE HRÁČOV
PS3
Xbox 360

Vývoj: Namco Bandai / CENEGA / Volatile Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. apríl 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19831)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk