ANNO 1404: BENÁTKY

ANNO 1404: BENÁTKY

7.0

Prežite dobrodružstvo v Benátkach

Recenzia na PC verziu

Minulý rok sa vďaka vydarenému prírastku opäť na výslnie dostala manažmentová strategická séria Anno. Úspešný titul Anno 1404 má teraz už aj expanziu, ktorá sľubuje romantiku, ale aj nové úskalia v atraktívnych Benátkach. Aj nás zlákala populárna talianska destinácia a tak sme sa plní očakávaní, napriek nástrahám vydali na nádejnú výpravu.

„Benátsky“ prídavok vyžaduje inštaláciu pôvodnej hry, čiže ak ste s ňou doteraz nemali tú česť, buď si ju musíte prikúpiť, alebo sa pre vás výlet do Benátok skončil skôr, ako začal. Z uvedeného vyplýva aj to, že každý, kto sa do expanzie pustí, sa už oťukal a zoznámil so systémom hrania v Anno 1404 (recenzia). Ten sa nezmenil, takže opäť počítajte s komplexnou výstavbou a zveľaďovaním miest, množstvom surovín a obchodovaním prostredníctvom lodí. Ďalej to nemá zmysel rozmazávať a prejdime rovno k tomu, čo pribudlo.

Anno 1404: Benátky
Anno 1404: Benátky  Giacomo Garibaldi vás zasvätí nielen do tajov špionáže.
Giacomo Garibaldi vás zasvätí nielen do tajov špionáže.


Anno 1404: Benátky  Špión je pripravený robiť výtržnosti.
Špión je pripravený robiť výtržnosti.


Anno 1404: Benátky   Tentoraz si to odniesli domy, nabudúce to môže byť otrávená studňa.
Tentoraz si to odniesli domy, nabudúce to môže byť otrávená studňa.





Pri spustení expanzie ma okamžite zamrzelo, že neponúka žiadnu novú kampaň, pocit krivdy však rýchlo ustúpil. Pätnásť nových scenárov s rôznorodou náplňou a úlohami totiž veľmi dobre supluje ťaženie. Hoci všetky sú okamžite prístupné a tak odpadá motivácia postupne ich zdolávať, aby sa odomkli ďalšie, čo je trochu škoda. Na svoje si prídu menej zruční hráči v jednoduchých a ostrieľaní borci v ťažkých scenároch. Po obsahovej stránke sú skutočne atraktívne, aj keď nové prostredia veľmi nespozorujete. Iba na niektorých mapách vaše oči poteší, ale vaše sídlo vydesí, vyčíňanie sopky. Každý scenár má jeden hlavný cieľ, ku ktorému spravidla dospejete absolvovaním hlavných úloh a môžete si prilepšiť aj plnením nepovinných zadaní. Napríklad v jednom scenári pátrate po stratenej dcére zámožného šľachtica. Najprv musíte zhromaždiť suroviny, aby ste preskúmali tri ostrovy, potom  hľadáte informácie u susedov a obliehate vežu, kde by sa mala ukrývať väzenkyňa. Na inej mape pomáhate s rekonštrukciou spriateleného mesta a na ďalšej zas niečie mesto ničíte. Skrátka, monotónnosť nehrozí.

Hneď prvý scenár vás zoznámi s novým zaujímavým doplnkom v hre a tým je špionáž a s tým súvisiace sabotážne aktivity. V meste si postavíte novú budovu na tajné operácie, ktorá sa vašim oponentom ukazuje ako štandardný objekt. Vám ale umožní vyslať do cudzích miest špiónov. Špión sa usídli vo vybranom obydlí a ak sa nebojíte vysokých finančných investícií, vykonáva záškodnícku činnosť. Aká to sú, závisí aj od toho, či agenta umiestnite do prachobyčajnej kutice, alebo honosnejšieho mešťanského príbytku. Potom môžete založiť požiar v prímestskej štvrti, otráviť studne, alebo ošialite domorodcov krivkami brušnej tanečnice. Každá úspešne zvládnutá akcia znamená oslabenie stability mesta a hlavne jeho správcu. Takýmto spôsobom môžete v ideálnom prípade dostať oponenta úplne na kolená a zmocniť sa mesta bez boja. To je ale prakticky jediná výraznejšia novinka v hre.

Anno 1404: Benátky
Nasadenie špióna do akcie a krátka exkurzia po Benátkach.

Inak si popri sopke či úpravách v diplomacii všimnete len kozmetické zmeny a fešné budovy so štylizovanou benátskou architektúrou. Samotné Benátky tu ale vlastne nie sú. Avšak nezanedbateľným doplnkom je pridaný multiplayer, ktorý v pôvodnej hre absentoval. Na každej mape si môžu zmerať sily niekoľkí živí súperi, pričom opäť je základom osídľovanie ostrovov, lenže si treba dávať pozor na kroky nevyspytateľných protivníkov. Podmienky víťazstva sú rôzne a dajú sa upraviť pri vytváraní hry. Ďalšou možnosťou je kooperačný režim, kde hráči ťahajú za jeden povraz a môžu to natrieť aj počítačovým oponentom. Hrá sa po lokálnej sieti a po registrácii aj na internete.
 
Toľko Anno 1404: Benátky. Je otázne, či sa investícia do datadisku oplatí. Ak máte vzťah k multiplayeru, potom je vaša voľba jasná a hru kupujte. Ak si radi v pokoji staviate domčeky, plánujete obchodné cesty a nepotrebujete k tomu živých rivalov, zrejme je investícia do datadisku zbytočná. Respektíve nad kúpou pouvažujte o pár mesiacov neskôr, keď sa zo strednej cenovej kategórie posunie na nižšiu, prípadne sa bude dať kúpiť v akcii spolu s pôvodnou hrou. Rozhodne si nemyslím, že obsah tejto expanzie je hodný dvojtretinovej ceny originálu. Bola by to iná káva, keby distribútori urobili podobný krok ako napríklad Wargaming.net s prídavkom k vojnovej stratégii Order of War Challenge.  Táto expanzia tiež pridáva do hry multiplayer, funguje samostatne a navyše stojí výrazne menej ako Benátky. A ako bonus, pre majiteľov pôvodnej hry je zdarma. 

Anno 1404: Benátky
Anno 1404: Benátky  Benátska architektúra z výšky...
Benátska architektúra z výšky...


Anno 1404: Benátky  ... a jedinečný pohľad zblízka.
... a jedinečný pohľad zblízka.


Anno 1404: Benátky  V dome označenom pyramídou sa ukrýva váš špión.
V dome označenom pyramídou sa ukrýva váš špión.





Keby expanzia Anno 1404: Benátky fungovala samostatne, bez originálu, mohli by sme hovoriť o dostatočne atraktívnom titule. Vzhľadom na to, že vyžaduje inštaláciu originálu, je už na zváženie, či má investícia do datadisku význam. Náplň expanzie nie je zlá, ale nebyť multiplayeru, márne by ste v nej hľadali nejaké väčšie lákadlo a niečo výrazne obohacujúce.


napísal uni 13.5.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
ANNO 1404: BENÁTKY
+ špionáž a sabotáž
+ multiplayer
+ 15 scenárov s rôznorodou náplňou
- vyžaduje inštaláciu pôvodnej hry
- veľmi málo nových prvkov
- vzhľadom na formu a obsah pomerne drahé
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Ubisoft / Playman / Related Designs
Štýl: Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk