HAZEN: THE DARK WHISPERS

HAZEN: THE DARK WHISPERS

7.0

Prvá epizóda fantasy akčnej RPG

Recenzia na PC verziu

Diablo III tak skoro nebude a tak hráči nepohrdnú ani inými akčnými RPG a hack and slash titulmi, niekedy lepšej, inokedy horšej kvality. K tým vydarenejším patrí Torchlight (recenzia), ktorý sa môže pochváliť predajnosťou viac ako pol milióna kusov, čo je na nízko rozpočtový projekt veľmi slušné. Ku ktorej skupine za zaradí Hazen, to uvidíme.

Hazen je epizodická RPG a zámerom tvorcov je postupne vydať štyri epizódy, pričom každá bude fungovať samostatne. The Dark Whispers je prvým kúskom kolekcie a od úspechu tohoto počinu zrejme bude závisieť aj osud jeho nasledovníkov. Menu ponúka príbeh pre jednotlivca, nič viac a nič menej. Do hry vstupujete s predurčeným hrdinom a okamžite s ním vyprášite hŕstku prvých nepriateľov, ktorí slúžia ako uvítací výbor. Po mostíku prejdete do prvej dediny, kde sa flákajú domorodci, ktorí vám zadávajú úlohy, klasicky vysvietení výkričníkmi a otáznikmi nad hlavou. Nechýba predajca vecí všetkého druhu a za zmienku stojí možnosť za určitú sumu kúpiť špeciálny predmet, ktorého kvality ale spoznáte, až keď ho máte v inventári, pretože kupujete naslepo. Z osady sa poberiete do sveta zamoreného tradičnými nepriateľmi, kostlivcami, pavúkmi, banditami a rôznou inou háveďou.

Hazen: The Dark Whispers
Hazen: The Dark Whispers Niekedy platí, že najlepšia obrana je útek.
Niekedy platí, že najlepšia obrana je útek.


Hazen: The Dark Whispers Dizajn niektorých úrovní je veľmi osobitý.
Dizajn niektorých úrovní je veľmi osobitý.


Hazen: The Dark Whispers Inventár, atribúty, zručnosti, klasika.
Inventár, atribúty, zručnosti, klasika.





Boje majú klasický priebeh, útočíte a pohybujete sa pomocou myši a pritom používate zručnosti, ktoré reprezentujú ikony na lište. Okrem toho pri stretnutí s bossmi používate doplnkovú klávesu na blokovanie špeciálnych útokov, ktorými každý takýto nezmar disponuje. Ovládanie je nenáročné, ale dalo by sa vyriešiť aj lepšie. Zatiaľ čo bežní protivníci padnú po jednom alebo dvoch zásahoch, s bossmi je viac práce. Tí slabší nepredstavujú zásadný problém, ale narazíte aj na kreatúry s poriadne tuhým korienkom. Nákup množstva liečivých odvarov, prípadne many, je pred bojom so šéfmi veľmi dobrý nápad. Inak sa totiž môžete ocitnúť v smrtiacom kolotoči, kedy po niekoľkých ranách, čo uštedríte oponentovi, ste KO, vzápätí sa nablízku oživíte a nepriateľ vám okamžite ide po krku.

Našťastie zranenia bossovi zostávajú a aj keď sa pomaly doliečujú, skôr či neskôr ho dostanete. Hoci možno budete potrebovať viac ako deväť mačacích životov a bude vás deprimovať strata XP. Pri každej smrti totiž prídete o časť skúseností, takže do bitky so silnými súpermi je najlepšie pustiť sa tesne po získaní nového levelu (Bežné potvory sa dosť často, až príliš frekventovane respawnujú, takže sa nemusíte báť, že vám bude chýbať trochu XP do túžobného „level up“ momentu.) Inak sa vám môže stať, že početné úmrtia vás oberú o všetky skúsenosti, potrebné na ďalší postup postavy a to, čo ste pracne získali, bleskurýchle stratíte. Ak sa vám takto rozpŕchne trištvrte levelu, budete mať chuť hru okamžite odinštalovať. Ale ak to neurobíte, hra sa vám dokáže zavďačiť pútavým, i keď zďaleka nie bezchybným obsahom.

Zvýšenie úrovne postavy je tiež dôverne známa vec. Je tu investovanie skúsenostných bodov do atribútov, pričom hra si bohato vystačí s tromi, silou, šikovnosťou a inteligenciou. Samozrejme ovplyvňujú výkonnosť hrdinu, počet životov a efekt v boji a popri tom aj podmieňujú používanie zbraní a oblečenia. Postava je univerzálna, čo znamená, že nemá striktne určené povolanie a preto si ľubovoľne vyberáte z troch setov zručností. Samozrejme, sú to schopnosti pre bojovníka, kúzla pre mága a chuťovky pre lukostrelca a vylepšíte ich kdekoľvek skúsenostnými bodmi. Celkovo to predstavuje šestnásť možností, čo pri deľbe tromi nie je bohviečo. Aspoň že sa každá schopnosť dá  vylepšovať a väčšinou sa jedná o užitočné prvky. Vzhľadom na to, že jednotlivé zručnosti sa dajú aplikovať len pri použití stanovenej zbrane a výmena je zdĺhavá, asi sa uspokojíte s jediným povolaním. Odporúčam zameranie na mágiu, čiže investovanie do kúziel, ktoré používate pri nosení magickej palice. Hneď prvé kúzlo je na nezaplatenie, jedná sa o doliečovanie, ktoré vždy padne vhod. Pekné je napríklad ničenie skupinky oponentov vyvolaním zhubného útoku smrtky, ktorá ich pekne zotne kosou. Dobre padne aj pomoc vyvolaného strážcu.

Hazen: The Dark Whispers
Hrdina na ohnivom bojisku, kde má plné ruky práce, či skôr zabíjania.

Hazen ponúka veľa úloh, sú rôznorodé a nápadité. Budete hľadať stratené dievča, protijed, alebo kľúč, aby ste uzatvorili prístup do dediny, prevádzať do tábora stratených bojovníkov, ale aj zatúlaného  oslíka, pátrať po pôvode tajomného zvitku, či sledovať indície zosnulého dobrodruha. Okrem toho ochraňovať sochy Bohov pred kreatúrami, ničiť katapulty sudmi s výbušninou, či zbierať vzácne relikvie chránené strážcami.

Inventár hrdinu obsahuje maketu postavy a tri sekcie na zbrane, výzbroj a špeciálne predmety, kam patria úlohové veci, ale aj prstene, amulety a jednorazové zvitky. Každý predmet zaberá jeden slot, vždy s rovnakou veľkosťou. Hra ponúka päť hlavných zón s rôznym povrchom, z ktorých každá zaberie  priemerne hodinku, ale životnosť predlžujú menšie podzemné bludiská, kde môžete naraziť na  strážené poklady a tie najlepšie veci. Navyše sľúbené sú záplaty, ktoré obsah epizódy rozšíria.

Prakticky všetko od piky je v hre notoricky známe a klasické, tvorcovia sa ani neunúvali niečo v hre riešiť po novom. Vlastne by to ani neprekážalo, ale ignorácia osvedčených prvkov a vylepšení je trochu nepochopiteľná. Hráč používa len jeden set zbraní. Pri odievaní postavy by sa hodilo porovnanie akosti noseného a vybraného predmetu. Chýbajú portály v teréne na návrat do dediny, aj keď lokality nie sú až také rozsiahle. Zručností by rozhodne malo byť viac a nezaškodilo by ich vetvenie. Nepoteší statická kamera bez zoomu. K tomu technické chyby, nie veľmi valná AI, chvíľkové zasekávanie nepriateľov a dosť nešťastný respawn po smrti pokojne aj uprostred hordy nepriateľov. Aj ovládanie sa ešte dalo vylepšiť. Skrátka to, čo sa v úvode javí ako príjemná RPG s nenáročnými princípmi, sa postupne vykryštalizuje do polotovaru  plného  nedorobkov.

K vydarenejším súčastiam hry patrí príjemná a prítulná grafika, hoci s poloprázdnym priestorom v úzadí a slušný dizajn úrovní, kde narazíte aj na originálne spracované lokality. Napríklad boj v inom priestore, kde sa pohybujete po akomsi hviezdnom prachu a z tmy vystupujú protivníci zahalení štýlovým temným osvetlením, má svoje čaro. A pekne to ladí s veľmi príjemnou a štýlovou hudbou. Hoci inak sú zvuky na tom slabšie a pri rozhovoroch s postavami nepočujete ani slovo, iba čítate text.

Hazen: The Dark Whispers
Hazen: The Dark Whispers Jeden z mnohých bossov, ktorí vás zvyčajne trochu potrápia.
Jeden z mnohých bossov, ktorí vás zvyčajne trochu potrápia.


Hazen: The Dark Whispers Prvý vážnejší protivník, ktorý vás možno celkom dobre nas...vytočí.
Prvý vážnejší protivník, ktorý vás možno celkom dobre nas...vytočí.


Hazen: The Dark Whispers Tvorcovia sa snažili vytvoriť rôznorodé prostredia.
Tvorcovia sa snažili vytvoriť rôznorodé prostredia.





Hazen je zaujímavý počin, len škoda, že tvorcovia viaceré veci nedotiahli. Ak prižmúrite oko, v istých momentoch aj obidve, a dáte tomuto titulu šancu, zrejme zistíte, že sa jedná o celkom vďačnú hru, hoci do istej miery mrzačenú zbytočnými chybami a nedorobkami. K dobru slúži reálne stanovená cena, ktorá zodpovedá stavu tovaru. Za 8 EUR dostanete zďaleka nie perfektný, ale rozhodne nie zlý produkt, ktorý vám ponúkne príjemnú a nenáročnú zábavu.


napísal uni 21.5.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
HAZEN: THE DARK WHISPERS
+ vydarená grafika, dizajn úrovní a hudba
+ slušný sortiment úloh s pestrou náplňou
+ atmosféra
+ cena
- množstvo nedorobkov a nedoladených súčastí
- neobsahuje multiplayer
- málo zručností
- opakované prechádzanie lokalitami bez teleportov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Pentium 4 2 GHz, 1,5 GB RAM (1 GB XP), VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Steam / Dagger Games
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. apríl 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk