POLE POSITION 2010

POLE POSITION 2010

5.0

Rýchle autá z pohľadu manažéra

Recenzia na PC verziu

Manažmentových hier je na trhu relatívne dosť, ale nie takých, kde máte na starosti svoj vlastný racingový tím. Dieru v tejto oblasti sa pokúša zaplátať titul Pole Position 2010. Lákavá pozvánka do formulového depa priniesla nasledovné výsledky.

Sklamanie. Tak sa dajú do jedného slova zhrnúť pocity hráčov, ktorí sa pustia do tejto manažmentovky. Titul síce má potenciál, ale pokúša sa ho zabiť na tisíc spôsobov a natoľko úspešne, že väčšina užívateľov rýchlo pochopí, že s touto hrou skutočne iba zabíjajú čas. Niektorí hráči budú mať problém už v úvode, kedy sa treba popasovať s prvými technickými problémami, čo znemožňujú pohodlné hranie. Našťastie riešenie je pomerne jednoduché a už sa aj objavila prvá záplata, ktorá hru poľudšťuje. Hra ale ponúka ďalšie úskalia, s ktorými sa hráči musia popasovať. Pole Position 2010 chvíľami pripomína rébus, na ktorého rozlúsknutie potrebujete dosť veľa trpezlivosti a väčšine konzumentov tá trpezlivosť rýchlo dôjde.

Prvý dojem pri spustení hry vôbec nie je zlý. Hráčov zrejme uchvátia bohaté možnosti, aké ponúka len veľmi málo manažmentových titulov. Aj keď si súčasne uvedomia, že grafika patrí do minulého storočia. Ale keď je obsah vydarený, priaznivci takýchto titulov dokážu tolerovať aj lacný vzhľad. Takto som to vnímal aj ja až do chvíle, kedy som pochopil, že spôsob, akým sa prvky hry uplatňujú v praxi, je absolútne nepodarený.

Pole Position 2010
Pole Position 2010 Kontrakty, zmluvy, najímanie hráčov a personálu nechýbajú.
Kontrakty, zmluvy, najímanie hráčov a personálu nechýbajú.


Pole Position 2010 Jeden zo zaujímavých prvkov, testovanie aerodynamických vlastností vozidla.
Jeden zo zaujímavých prvkov, testovanie aerodynamických vlastností vozidla.


Pole Position 2010 Preteky sú v špecifických situáciách doplnené o krátke animácie.
Preteky sú v špecifických situáciách doplnené o krátke animácie.





Prvou vážnou chybou je tutoriál, ktorý síce obsahuje množstvo textu, ale neobjasní v podstate nič. A keďže procesy v Pole Position 2010 sú naozaj náročné, absencia zrozumiteľnej výuky priam bije do očí. Hráč je odkázaný na experimentovanie a neraz sa ocitne v situácii, keď je úplne bezradný a nevie sa vymotať z klbka problémov. Keď konečne pochopí všetky zákonitosti hry, dokáže sa už pomerne ľahko orientovať, ale cesta k poznaniu je poriadne tŕnistá. Takže sa treba ozbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti, aby ste napokon zistili, že to vlastne ani nestálo za to. To, čo sa javí ako komplexný racingový manažment sa čoskoro ukáže ako nedovarená polievka, ktorú po niekoľkých lyžičkách radšej vylejete do záchodu.

Na začiatku si vytvoríte manažéra, zvolíte obtiažnosť a vyberiete racingový tím, s ktorým sa pokúsite dobiť formulový svet. Potom sa vám už zobrazí bohaté menu s množstvom aktivít rozdelených do piatich odvetví, tím, personál, garáž, výskum a produkcia, manažment. Začínate so slušnou kôpkou peňazí, a chaosom. Čaká na vás totiž kvantum možností a úkonov, ktoré treba vykonať v správnom slede, ale nemáte ani šajnu, v akom. Po aplikovaní systému pokus- omyl- nadávka som v tom získal prax, takže teraz vám môžem v zrozumiteľnej forme priblížiť to, čo tvorcovia nedokázali objasniť.

Aby sa váš tím mohol zapojiť do racingových súťaží, potrebujete si najprv vyrobiť vozidlá, ktoré potom pridelíte už pripraveným šoférom. Musíte si vybrať sekciu garáž a dodávateľa. Otvorí sa ponuka s mechanickými a aerodynamickými časťami vozidla. Kúpte si každý diel a minimálne v dvoch kusoch. Potom sa presuňte do položky výbava vozidla. Tam vidíte kostry dvoch áut, kde povkladáte zakúpené komponenty. Na skúšobné a súťažné jazdy budú autá pripustené až po dorovnaní váhy na 650 Kg, čo umožní tretia zložka v menu výbavy vozidla. Potom ste už teoreticky pripravení na absolvovanie prvých jázd. Pri tréningoch a kvalifikáciách ale narazíte ešte na jeden problém. Vaši jazdci nevyštartujú. Riešením je manuálne doplnenie pohonných hmôt, čo vykonáte po kliknutí na ikonu štartovacieho boxu. Potom im môžete dať zelenú a udeľovať strategické pokyny počas pretekov. Priamo na súťažiach problém s palivom odpadá a je preto zvlášť nepochopiteľné, prečo tvorcovia skomplikovali kvalifikačné jazdy. Asi netreba prízvukovať, že bez vybojovania vhodnej štartovacej pozície vaši jazdci nikdy nebudú na popredných miestach. S týmito poznatkami by mala byť Pole Position 2010 pre vás už hrateľná, ale zďaleka to nie je všetko, čo sa v hre dá robiť.

Pole Position 2010
Prvé kroky, alebo čo treba urobiť, aby ste konečne mohli začať pretekať.

Ako správny manažér by ste mali dbať o to, aby všetko fungovalo ako hodinky a na čo najlepšej úrovni. Takže budete najímať nových šoférov, kvalifikovaných odborníkov, trénerov a pomocný personál, prehodnocujete zmluvy, uzatvárate kontrakty. Šoférom by ste mali naplánovať tréningy, kde určíte, na čo sa majú zamerať, aj kedy navštívia fitness centrum. Neskúsení vodiči robia v súťažiach chyby a preto zlyhávajú a neraz aj poškodia vozidlá. Zdemolovaným vozidlám treba funkčné komponenty, ktoré buď kúpite u spomínaných dodávateľov, alebo si ich sami vyrobíte. Proces výroby je pomerne zdĺhavý a v konečnom dôsledku sa ani veľmi neoplatí. Za štedré príspevky od spozorov aj po prehraných súťažiach si rýchlo zakúpite to najlepšie. Ak sa rozhodnete pre vlastnú produkciu, musíte začať s výskumom, vybrať si oblasti, najať dostatok dizajnérov a čakať niekoľko dní až týždňov na finálny projekt. Ten potom dáte do výroby v dielni, kde zas musíte mať dostatok technikov.

V náplni vašej práce je aj výber farby auta a dohody so sponzormi, ktorých logá umiestnite podľa uváženia na rôznych častiach áut. Okrem toho môžete dať postaviť nové budovy, napríklad posilňovňu, alebo továreň, ktoré prinesú bonusy v rôznych oblastiach. Nie je zlé venovať sa aj stanoveniu cien a predaju reklamných predmetov a dozerať na finančné operácie. Keď spoločnosť prosperuje, môžete dožičiť svojej osôbke luxusný dom alebo auto a rozhýbať sa na golfovom kurte či pri futbale.

Procesy v hre sú na ťahy. Užívateľ po stanovení úkonov preklikne na ďalší deň, alebo sa posunie aj o celý týždeň, ak nepotrebuje nič vykonať v najbližšom období, či čaká na počiatok súťaže, alebo zavŕšenie produkcie. To je jedna z mála praktických vecí v hre. Pri súťaži hráč sleduje ikony reprezentujúce vozidlá na makete dráhy a môže si proces zrýchliť. Súťažné jazdy sú obohatené o krátke animácie, ktoré vyskakujú vo chvíľach, keď sa na dráhe odohrajú zaujímavé momenty. Užívateľské rozhranie a zmätočné preklikávanie v tabuľkách sú výraznou slabinou hry. Všetko je riešené zbytočne zložito, pritom by to šlo oveľa jednoduchšie a hra by získala aj na dynamike. Mnohé veci navyše ani nefungujú ak, ako by mali. Grafika z rokov minulých by sa dala odpustiť, ale ťažkopádne vykonávanie procesov a  komplikovaný systém je už naozaj nežiadúcim prežitkom.

Pole Position 2010
Pole Position 2010 K príjemnejším povinnostiam patrí zdobenie auta logami sponzorov.
K príjemnejším povinnostiam patrí zdobenie auta logami sponzorov.


Pole Position 2010 Výskum  a produkcia sú zaujímavé, ale v konečnom dôsledku nemajú veľký význam.
Výskum a produkcia sú zaujímavé, ale v konečnom dôsledku nemajú veľký význam.


Pole Position 2010 Takto sledujete priebeh pretekov.
Takto sledujete priebeh pretekov.





Pole Position 2010 je hra so slušným potenciálom a aj komplexným manažmentom, ale dopláca na zle navrhnuté užívateľské rozhranie, technické chyby a zbytočne prekombinované procesy, ktoré vám navyše tvorcovia ani poriadne neobjasnia. Dobrý koncept sa nedočkal dostatočne dobrého spracovania a uvedenia do praxe a hra sa potopila, ako Titanic.


napísal uni 14.6.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
POLE POSITION 2010
+ komplexný racingový manažment so zmyslom pre detaily
+ editor jazdcov a tímov
- zlé užívateľské rozhranie
- zbytočne komplikovane riešené procesy
- technické nedostatky a zastaralá grafika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Pentium IV 1,5GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Kalypso Media
Štýl: Racing
Dátum vydania: 30. apríl 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19876)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk