ARMA II: OPERATION ARROWHEAD

ARMA II: OPERATION ARROWHEAD

7.0

Zbrane sú ako ženy, nikdy neutíchnu

Recenzia na PC verziu

Bohemia Interactive pripravili pre fanúšikov vojenskej simulácie Arma II standalone datadisk, aby im predĺžili v armáde aktívnu službu. Operation Arrowhead sa odohráva tri roky po vojne v Čiernorusku, takže kolotoč skazy sa roztáča znova, tentokrát v Tadžikistane. Vlády sa opäť nedohodli, politici prerušili kontakt a tak ostáva osud takmer bezbranných obyvateľov znova na hrubej sile USA. Presnejšie, ostáva to na vašej špeciálnej jednotke, ktorej úlohou bude druhý pokus o zvrhnutie neľútostného diktátora Muhammada Azíza, keďže prvý sa nepodaril. Dostanete sa do oblasti Zeleného mora, do víru udalostí, kde trpia hlavne obyčajní ľudia.

Tam to však ale všetko len začína. Terén Tadžikistánu ešte nepoznáte a neviete, čo môžete čakať ani od jeho obyvateľov. Pod tlakom strachu čakajú, na ktorú stranu sa prikloniť, či na stranu domorodých utláčateľov, alebo na stranu okupantov s veľkými sľubmi. Ich rozhodnutia neraz zasiahnu do taktiky boja. Dostanete sa do situácií, kedy sa budete musieť rozhodnúť medzi viacerými voľbami ovplyvňujúc udalosti okolo vás. Pomôžete bezvýznamným roľníkom s bandou grázlov? Oni potom pomôžu vám s významnými úlohami, ktoré inak dosiahnete podstatne ťažšie. Rozhodnutí je viacej, sú na vás a neraz od toho závisí život vašich vojakov. Najprv len dostávate rozkazy, ale neskôr ich sami zadávate. Niekedy na čele prepadového komanda pod ochranou noci, inokedy zase velíte jednotke ťažkých obrnených vozidiel. 

Arma II: Operation Arrowhead
Arma II: Operation Arrowhead Obrnené jednotky vrážajú do ulíc.
Obrnené jednotky vrážajú do ulíc.


Arma II: Operation Arrowhead Nie je sa kde skryť.
Nie je sa kde skryť.


Arma II: Operation Arrowhead Nočné misie majú svoje čaro.
Nočné misie majú svoje čaro.





Tu spoznáte ďalšie zmeny, ďalšie možnosti ako pokoriť svojho nepriateľa. Ale aj on disponuje novými možnosťami, ako vyskúšať je vaša vesta skutočne nepriestreľná. Nové letecké jednotky, pozemné obrnence, ale i pechotné zbrane presne pre vaše skúsené ruky. Je ich vyše tristo, takže máte čo robiť, musíte znovu nastúpiť do rozšíreného výcvikového tábora. Po ňom nasleduje už iba pravá skúška ohňom. Jedna guľka, jedna smrť, jedna chyba, jeden load, jedna nepozornosť, jeden reštart. Obtiažnosť rozhodne ostala na svojej pôvodnej úrovni. Stále máte pocit ozajstného boja, nič prehnane akčné ani príliš pomalé, tak akurát. Jedine trochu spádu či nápadu by nezaškodilo, trošku zamotať príbeh a správne ho gradovať ako sa podarilo v pôvodnej Arme II.

Naopak, mnohé iné veci doznali značných vylepšení. Zbraňová optika, nočné FLIR videnie poskytujúce výraznú prevahu nad slabo vybavenými nepriateľmi, ale i lepší model priestrelu materiálov, ktorý je ako vždy dobrý sluha, ale zlý pán. Dobrým sluhom sa stanú aj nepilotované letecké prostriedky použiteľné na detailný prieskum terénu, ktorý je jednou z najväčších zmien.

Arma II: Operation Arrowhead
Arma II: Operation Arrowhead Útok tankovej formácie na môj rozkaz.
Útok tankovej formácie na môj rozkaz.


Arma II: Operation Arrowhead Špeciálna jednotka obsadzuje letisko...
Špeciálna jednotka obsadzuje letisko...


Arma II: Operation Arrowhead už je po ňom, len o tom ešte nevie.
už je po ňom, len o tom ešte nevie.





Obrovské pusté púštne pláne preveria schopnosti splynúť s prostredím na maximum. Tu pochopí aj najlepší sniper ako ťažké je skryť sa na kope piesku. Väčšie možnosti ale dostanete v mestských zastavaných prostrediach, kde zase budete preklínať každú jednu uličku, každé jedno okno či dvere, z ktorých sa môže kedykoľvek zosypať smršť neľútostných guliek a prekaziť tak vašu úlohu. Tých dostanete niekoľko v jednej kampani, ale i v ďalších samostatných misiách. Rôznorodosť určite neklesla a ani obsah nemá problém zaujať kohokoľvek na dlhé hodiny. Dostanete sa v nich ako aj do bezvýchodiskových situácií, tak aj do situácií, kedy sa budete cítiť ako páni sveta, aj keď tieto pocity rozhodne nepotrvajú dlho a vždy takmer okamžite pocítite svoju zraniteľnosť. Zažijete útočné misie proti opevneným základniam, infiltračné, sniperské, obranné, ale neraz aj úteky pred vražednou presilou. Ak si na to nebudete trúfať sami, môžete sa do kampane i ostatných multiplayerových módov pustiť s niekým po internete. Technické spracovanie, optimalizácia i ostatné stránky ostali viac menej nezmenené. Umelá inteligencia sa správa podľa nastavenej obtiažnosti tak ako kedysi vražedne a jazdný model vozidiel stále sem tam robí psie kúsky. Autori pomerne spoľahlivo vynechali bugy, čo je výborná správa, a pridali zopár ako vždy kvalitných skladieb pre dotvorenie opäť vynikajúcej atmosféry bojiska.

Nové misie, nová kampaň pre singleplayer i multiplayer, nové prostredie, rôzne zbrane a pár vylepšení. Pre niekoho to môže byť málo, pre niekoho je to dostatok, aby ho vojna pritiahla do novej služby. Ak vás nechytila pôvodná Arma II tak tento standalone datadisk na tom vôbec nič nezmení. Ak ste ale predtým slúžili so cťou, radi sa vraciate do kokpitov a radi by ste zažili nové misie, tak Operácia Arrowhead je pre vás presne to pravé.

Arma II: Operation Arrowhead
Arma II: Operation Arrowhead Nová základňa, dočasná a krehká.
Nová základňa, dočasná a krehká.


Arma II: Operation Arrowhead Špehovanie nepriateľa cez FLIR kameru.
Špehovanie nepriateľa cez FLIR kameru.


Arma II: Operation Arrowhead Ticho v údolí pred útokom.
Ticho v údolí pred útokom.






napísal Andrei 9.7.2010
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
ARMA II: OPERATION ARROWHEAD
+ UAV
+ kampaň
+ standalone
+ nočné misie
+ nové zbrane
+ rôzne vylepšenia
+ málo zmien
+ trochu plytké misie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU DualCore, 1 GB RAM, GPU 8600GT/3650 512 MB RAM

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: IDEA Games / Bohemia Interactive
Štýl: Simulácia / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk