TIGER WOODS PGA TOUR 11

TIGER WOODS PGA TOUR 11

8.5

Škandály na green nepatria

Recenzia na Xbox360 verziu

Bol to ale náročný rok pre Tigra Woodsa a jeho fanúšikov, ktorí ledva sledovali publicitu okolo jeho osobnosti a celého radu slečien, ktoré sa mu hádzali do postele (či ako to vlastne bolo?) Odložme bulvár bokom, pretože EA dala opäť hlavy dohromady a vydala nový ročník svojej golfovej simulácie s pašákom na obale i prísľubom veľkého množstva noviniek.

Po minulom ročníku je ťažké vylepšovať. Wii verzia priniesla očakávanú podporu WiiMotion Plus ako jedna z prvých (a dnes možno uznať, že ako jedna z mála) hier a HD verzie sa pohrali najmä s počasím, pridali lepší putovací systém a pár veľkých turnajov. Vo vzájomnom porovnaní ročníkov to neboli malé zmeny, je teda otázne, či verzia o rok neskôr môže priniesť viac.

Iste, EA má v talóne novinky, ale určené skôr pre fanúšikov a náročnejších hráčov golfovej série. Hoci novinky môžu postupne oceniť aj noví hráči, budú to otrlí bardi uznanlivo pokyvkávajúci hlavou nad systémom True-Aim či Focus. Prvý menovaný je zvláštnym, ale zábavným oživením série. Namiesto pridávania množstva ukazovateľov, kurzorov a podrobných štatistík, ktoré tvorcovia do hry vkladali, sa teraz vydáva hra iným smerom. A True-Aim (verne preložený ako skutočné mierenie) vám vlastne vypne väčšinu pomocníkov a navigačných efektov, aby ste mohli loptičku odpáliť najbližšie k jamke vlastnými silami a schopnosťou odhadu. Nie je to úplná streľba naslepo a nie všetko vám hra odoprie, ale spoliehať sa budete na vlastné výpočty, komentátora a menej na exaktné údaje naokolo. Je to však presne to priblíženie k pocitu golfistu na greene, ktorý rovnako nemá možnosť bleskovou kamerou ísť ponad ihrisko, pozrieť si podmienky jamky a potom ju zahrať. 

Tiger Woods PGA Tour 11
Tiger Woods PGA Tour 11 Finišovať jamku na 12 stôp? To už musíte zvládnuť na jeden šup!
Finišovať jamku na 12 stôp? To už musíte zvládnuť na jeden šup!


Tiger Woods PGA Tour 11 Tretina úspechu je poriadne natrénovať drive.
Tretina úspechu je poriadne natrénovať drive.


Tiger Woods PGA Tour 11 Náročná loptička. Drsný povrch, jamka ďaleko a to hráte online.
Náročná loptička. Drsný povrch, jamka ďaleko a to hráte online.





 Aj Focus je namierený skôr proti arkádovému hraniu golfu. Počas zahrávania ste v minulosti využívali neraz prvky typu silnejšia strela či oveľa presnejší úder, no Tiger Woods 11 ich vám nechce úplne odoprieť, ale skôr limitovať množstvo ich využívania. V praxi to funguje tak, že na všetky vychytávky videoherného charakteru existuje v ľavej časti obrazovky ukazovateľ Focus a vždy, keď chcete určitú arkádovú vlastnosť využiť, budete musieť investovať časť tohto ukazovateľa. Potom zahráte úder-dva bez jeho pomoci a začne sa postupne napĺňať. Podobne ako pri True-Aim ide o novinku, ktorú si môžu vychutnať skôr pamätníci celej série hľadajúci rozdiely v jednotlivých ročníkoch ako nováčikovia; tí si veľmi rýchlo začnú študovať plány jednotlivých ihrísk a po vyskúšaní niekoľkých turnajoch už vedia presne, ako s funkciou Focus narábať. Jej využitie je priamo určené k najslabším momentom – keď viete, že na jamke číslo osem vám stále hrozí, že loptička čľupne do vody, pretože nemáte dostatočne silný odpal, vtedy investujete do Focus ukazovateľa bez najmenšieho zaváhania.

No ani noví hráči neboli odsunutí na vedľajšiu koľaj, práve naopak. Tiger Woods 11 ponúka tutoriál zložený z ôsmich krokov, ktorý predstaví základné finesy, ale aj novinky, pričom Focus v ňom zohráva pomerne veľkú rolu a True-Aim si možno vyskúšať tiež, pričom vy sami rozhodnete, v akom móde či na akej obtiažnosti bude prítomný. Realistické vychytávky bokom, Tiger Woods PGA Tour 11 chce byť stále prístupnou videohrou, nie golfovým simulátorom len pre vrchných 10 tisíc.

V úvodných hodinách objavíte aj ďalšiu zmenu – namiesto peniažkov sa vám pripisujú po úspechoch na ihrisku XP. Body skúseností môžete potom distribuovať do vlastností svojho hráča a postupne ho aj vymakať na úroveň Tiger Woodsa. Je to bizarná možnosť, ale funguje. EA tradičnou kombináciou známych funkcií z predchádzajúcich ročníkov typu GameFace na pridanie vlastnej fotky a deľbou XP do viacerých kategórii umožní každému hráčovi stať sa profesionálnym golfistom za pár týždňov a potom sa vydať do on-line sveta súperiť s inými hráčmi.

Cesta hrou je pritom celkom lákavá z viacerých dôvodov. Popri Tigrovi a ďalších 25 hráčoch či vašej zlepšujúcej sa podobizni si budete môcť zgustnúť na 17 skutočných ihriskách, pričom EA Sports vám prináša dobrú kombináciu známych miest legendárnych turnajov i päť úplne nových ihrísk pre vaše postupné zdokonaľovanie. Učenie sa viacerých výhod či zradných miest je vždy správnou motiváciou pre každého milovníka peknej osemnástky. 

Tiger Woods PGA Tour 11

 Vrcholnou novinkou tohto ročníka je zahrnutie známeho turnaja Ryder Cup, v ktorom súperia hráči z USA a Európy na spoločnom turnaji, ktorý sa v reálnom svete koná každé dva roky. Keďže tento rok sa organizuje začiatkom októbra v Newporte vo Walese, máte možnosť si natrénovať aj vy, ako sa táto vrcholná golfová udalosť odohráva, spoznáte jej systém a pretože jedným z piatich nových ihrísk je aj Celtic Manor Resort, autenticky sa vydáte aj na osemnástku, kde sa reálne turnaj odohrá. Trojdňový turnaj má svoje pravidlá a je rozdelený na viaceré typy hry, pričom na konci víkendu sa spočítajú body a určuje víťaz. Samozrejme, najväčšou zábavou Ryder Cupu je možnosť hrať ho on-line s ďalšími skúsenými hráčmi z celého sveta, kde si možno vyskúšať aj ten pocit súperenia dvoch kontinentov.

Inak je v Tiger Woods PGA Tour 11 všetko po starom. Máte tu tucet módov s možnosťou okamžitého štartu, osem arkádových minihier a la Capture the Flag a na HD konzolách silný grafický engine a na Wii zase vyladenú možnosť hry s WiiMotionPlus. Pri dvojici verzií X360-PS3 a eventuálnom výbere môže zavážiť aj fakt, že na jeseň čaká PS3 verziu očakávaná podpora ovládača PS Move, jej kúpa sa eventuálne môže vyplatiť viac, ale recenzovaná X360 verzia ponúka silný štandard. Pokiaľ ste iba občasný hráč a máte verziu PGA Tour 10, je tu pár dobrých, ale nie prevratných zmien. Ale ak túto sériu pilno sledujete a čakáte na každú novinku, nie je ich tu málo, aby ste si novú verziu nezohnali.


napísal korec 9.8.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
TIGER WOODS PGA TOUR 11
+ dvojica nových funkcií Focus a True-Aim
+ 17 reálnych turnajov a 5 nových ihrísk
+ Ryder Cup
+ množstvo herných módov
+ grafika a zvuk
- v niektorých módoch slabý komentár


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: EA / EA Czech / EA Tiburon
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. júl 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk