SNIPER: GHOST WARRIOR

SNIPER: GHOST WARRIOR

7.0

Najlepší z najlepších, elita, sniperi

Recenzia na PC verziu

Jeden z ďalších zloduchov naštval niekoho koho nemal a tak sa dostal do zameriavača elitného snipera vyslaného priamo z dielní City Interactive. Poslali vás za účelom očistenia krásnej Zeme od ďalšieho diktátora, drogového magnáta so svojou vlastnou súkromnou armádou, bla, bla, bla. To vám stačiť ani náhodou nebude. Na vašej strane je moment prekvapenia, prostredie v ktorom sa stratíte ako tieň za tmy, ale hlavne vražedný stroj, sniper. 

No čo, je to len dalšia úloha, len ďalší deň na prekrásnom ostrove, dobré miesto na smrť, ale nie na moju. Akurát neviem či som zobral dosť nábojov, hemží sa to tu ako krysy po záplavách. Vojakov stretávate možno až príliš veľa, až by ste si niekedy mysleli, že hráte nejakú automatovú arkádovku, ale pozitívom je, že každého jedného z nich zastrelíte jednou guľkou. Tu si hlavne v spomalených záberoch vychutnáte ragdoll efekty, alebo detialy na letiacu guľku niekedy aj cez celú mapu. Prostredia rozhodne nepatria k tým rozľahlým, v takomto type hry mohli byť aj menej lineárne. Idete jedným veľmi, ale extrémne úzkym tunelom, nemôžete skoro ani na meter odbočiť doľava či doprava, nemáte žiadny priestor na improvizáciu, nemôžete nič urobiť podľa seba. 

Sniper: Ghost Warrior
Sniper: Ghost Warrior Snáď ma nič nepohryzne.
Snáď ma nič nepohryzne.


Sniper: Ghost Warrior Kto bude prvý?
Kto bude prvý?


Sniper: Ghost Warrior Lehátko, opalovací krem a nahé slečny.
Lehátko, opalovací krem a nahé slečny.






Väčšinou sa pohybujete v pralesoch, sem tam narazíte na ruiny, prípadne nejaké stavenisko, dedinku, ropnú vežu, či tajnú vojenskú základňu. Prostredia sa šikovne menia tak, že vám nebude ani vadiť jeho mierne slabá variabilita. Dôležitejšie sú úlohy, s ktorými sa autori pohrali, tak si vyleštite optiku na naozaj rôzne, zaujímavé situácie. Takmer vždy sa začínajú prekvapením z ich strany, ale neraz končia útekom práve zo strany vašej. Nepriateľov je naozaj veľa a sú až príliš presní na to, aby ste sa dokázali schovávať večne. Rýchle mierenie je neraz vaším východiskom, ako zostať nažive.

To však nebude ľahké, pripravte si naslinený prst, pár krát hoďte jablkom a predstavenie sa môže začať. Do trajektórie letiacej guľky sa bude vždy započítavať nie len klasicky Isaacova gravitácia, ale aj vietor a jeho prúdenie, nehovoriac o pohybujúcich sa cieľoch, kde musíte odhadnúť bod zásahu vopred. Čím väčšia vzdialenosť, tým šialenejší zásah. No niekedy si môžete pomôcť aj inou taktikou, nie vraždenie na diaľku, ale práve na blízko, prikladať nešťastníkom pozinkované ostrie na krk.

Vtedy využijete stealth stránku boja. Namiesto aby ste posielali olovo cez celú mapu, budete mať hlinu medzi zubami pri plazení sa v kríkoch. Rozhodne tým znížite svoj profil a šancu na prežitie. Plus pomalé pohyby či úplne znehybnenie, splynutie s tieňmi zabezpečí úspech pre vás, smrť pre nich. Preveliká škoda linearity levelov, pretože tento postup, či kombinácie by hre výrazne prospeli či už v samotnej hrateľnosti i znovuhrateľnosti. Obyčajne ich použijete iba vtedy, kedy to chceli autori, ako to chceli, kde to chceli, a to je naozaj škoda. Stráca to čaro, kúzlo zo zabíjania, aké môže prežiť len ozajstný predátor medzi elitou. 

Sniper: Ghost Warrior
Sniper: Ghost Warrior Kde sú sniperi?
Kde sú sniperi?


Sniper: Ghost Warrior Jedna z mnohých krásnych scenérií.
Jedna z mnohých krásnych scenérií.


Sniper: Ghost Warrior Západ slnka, palma, romantika a ... sliepky?
Západ slnka, palma, romantika a ... sliepky?






Nepriatelia patria medzi elitu, aspoň čo sa ich mierenia týka. Dokážu spozorovať ukrytého, zamaskovaného snipera aj na stovky metrov ďaleko a to aj po zmenách pozície. To však žiaľ nie je všetko, nepriateľ dokáže aj veľmi presne na túto vzdialenosť viesť paľbu, takže buď ho rýchlo zasiahnete vy, alebo on vás. Hra tým stráca na uveriteľnosti, ale aspoň z toho profituje obtiažnosť, inak by ste hru prešli asi až príliš rýchlo. V stealth situáciách zase dokážete ležať bez spozorovania aj pár krokov od hliadky. Správanie umelej inteligencie veľmi podlieha skriptom, čo taktiež nepridáva na dynamike a vierohodnosti.

Variabilite nepomáha ani slabý výber zbraní, ten je síce opodstatnený, ale sem tam by nezaškodilo okúsiť sniperovanie z iných typov zbraní. Hlavne pri útočných misiách, kedy sniperka ani neprichádza do úvahy, vtedy by nejaká "bezbolestná" padla vhod. Niektoré misie sú totiž čistý útok vpred. Obsadenie a doslovné vyčistenie ropnej veže je toho jasným príkladom. S takýmito zbraňami by sa uživilo aj ničenie prostredia, domov, kosenie stromov a maľovanie listov na červeno. Žiaľ, budete sa musieť zmieriť s tým, že aj nachatrnejšia prekážka zastaví každú jednu guľku.

No aspoň sa máte za čo schovávať, každá jedna prekážka je ako soľ nad zlato. Stačí jedna guľka a nepriateľ leží na zemi, ale ani vy nepotrebujete veľa, aby sa zatemnila vaša optika navždy. Zdravie sa síce doplní vždy aspoň na tridsať percent, ale aj tak si rozmyslíte každý jeden krok tri krát dopredu. Stačí neohrabane vystrčiť hlavu, bežať k trochu viac vzdialenej skrýši a už je koniec. Poruke je síce vždy dosť lekárničiek, len aby ste ich stihli aj použiť predtým ako vás skosí Smrť. Atmosféra má spravidla veľmi vysoké tempo, neustále padajú desiatky nepriateľov. Teda okrem vašich kamarátov, pre nich je kosa Smrťky akosi pritupá. 

Sniper: Ghost Warrior
Sniper: Ghost Warrior Z neďalekej veže letí guľka na ďaleký útes.
Z neďalekej veže letí guľka na ďaleký útes.


Sniper: Ghost Warrior Na ropnej veži je najdusnejšie.
Na ropnej veži je najdusnejšie.


Sniper: Ghost Warrior Oceľové peklo
Oceľové peklo






Znesú všetko a tak si môžete dovoliť počkať, kým vyčistia okolie, čo síce znižuje obťiažnosť, ale zase zvyšuje pocit autentičnosti boja. Guľky svištia okolo, granáty vybuchujú neďaleko, vojaci vykrikujú oproti, atmosféra boja je na pomerne vysokej úrovni. Jediné, čo to dokáže zlepšiť, je už iba multiplayer so živými hráčmi.

Koho na takúto misiu poslať, kto má šancu prejsť až na jej samotný koniec? Misia Sniper: Ghost Warrior nepatrí medzi najdlhšie, ale určite však medzi tie najkrajšie. Možno nemá super možnosti s nekonečným gameplayom, ale má za to nižšiu cenu už teraz. Sniperom sa nestanete každý deň ani si každý deň nezastrieľate na stovky metrov. V Sniper: Ghost Warrior áno, dokonca sa naučíte, aké to je splynúť s vetrom.
Sniper: Ghost Warrior
Sniper: Ghost Warrior Zelené peklo.
Zelené peklo.


Sniper: Ghost Warrior Dedinka duchov, zatiaľ.
Dedinka duchov, zatiaľ.


Sniper: Ghost Warrior Most, či pasca?
Most, či pasca?





napísal Andrei 13.8.2010
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
5.5
Ohodnotiť
SNIPER: GHOST WARRIOR
+ grafika, cutscény
+ obtiažnosť
+ pocit zo sniperovania
+ stealth prvky
+ rôznorodé misie
- chýba voľnosť
- príliš presná AI
- žiadna deštrukcia
- malý výber zbraní
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3,2 GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB s Pixel Shader 3


RECENZIE HRÁČOV
Sniper: Ghost Warrior
4.0
DADO94    20.7.2010
Keď sa v kolónke vydavateľ hry objaví názov firmy CITY Interactive, kaž...prečítať celé
Sniper: Ghost Warrior
3.5
FANBOY222    16.7.2010
Moja prvá hra,kde ma zaujala úloha snipera bola Battlefield:Bad Company 1 a Bc2,tak...prečítať celé
PC
Xbox 360

Vývoj: City Interactive / Top CD / City Interactive
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. jún 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk