DEATHSPANK: THONGS OF VIRTUE

DEATHSPANK: THONGS OF VIRTUE

8.0

Ako slipy svet zachránili

Recenzia na Xbox360 verziu

Diablovín je na konzoliach pomerne málo a preto sa každý prírastok do tejto skupiny hier ráta dvojnásobne. DeathSpank okrem PS3 a Xboxu prezentuje tento populárny žáner aj na PC, ale nový diel série s podtitulom Thongs of Virtue zatiaľ okupuje iba digitálne distribučné systémy Live Arcade a PSN. Sympatický hrdina s veľkými svalmi a neprimerane malým mozgom sa na našich televízoroch objavuje iba pár mesiacov po svojej premiére. Autori rýchle vydanie dvojky odôvodnili tým, že pokračovanie pripravovali zároveň s prvým dielom. My si teraz toto ich snaženie dopodrobna rozpitveme. Bazookou, granátmi, mečom a ohnivou sekerou.

Aby sa z obyčajného človeka stal hrdina, potrebuje na to v zásade len dve veci. Prvou je motív. Ideálne zničenie sveta, zachránenie životnej lásky či podobný veľký čin. Druhou vecou je niečo, čo z obyčajného humanoida spraví nadčloveka a dá mu schopnosť, zručnosť, silu alebo iný faktor, ktorý mu pomôže k dosiahnutiu stanoveného cieľa. V prípade DeathSpanka je motívom práve záchrana sveta. Ako inak. A magickým artefaktom sú slipy. Nie som si celkom istý, či sú to tangáče, aj keď to podtitul naznačuje - zdajú sa totiž akosi málo zarezané. Háčik spočíva v tom, že rovnaké čarovné spodné prádlo sa dostalo do nesprávnych rúk (Santa Claus a spol.) a tak DeathSpankovi neostáva nič iné, iba slipy zozbierať a zabrániť zničeniu univerza. Netreba pripomínať, že slipobranie prebieha proti vôli ich majiteľov, za ich vehementného protestu a že sa pri tom preleje nejedno vedro krvi.

DeathSpank pri svojej premiére vytiahol z rukáva tromfy, ktoré ho katapultovali v predajnosti i v hodnoteniach pomerne vysoko. Veď, kto by si rád nezahral akčnú sekačku po vzore Diabla, s dôrazom na zbieranie vybavenia, mierne RPG atribúty, plnenie questov a objavovanie rozľahlej mapy? Srdcové eso DeathSpank vykúzlil zo svojského humoru, ktorým bola hra doslova prepchatá. Všetok dobré ostalo v Thongs of Virtue zachované, iba sa mierne rozširovalo, zlepšovalo, upgradovalo.

DeathSpank: Thongs of Virtue
DeathSpank: Thongs of Virtue Najväčšou novinkou sú rôzne strelné zbrane.
Najväčšou novinkou sú rôzne strelné zbrane.


DeathSpank: Thongs of Virtue To, že DeathSpankov svet je veselý, nemusí znamenať, že nie je krvavý.
To, že DeathSpankov svet je veselý, nemusí znamenať, že nie je krvavý.


DeathSpank: Thongs of Virtue V ríši Santa Clausa je niečo skazené...
V ríši Santa Clausa je niečo skazené...





 

Najväčšou zmenou sú strelné zbrane. Pár kúskov sa nachádzalo už aj v predchádzajúcom dobrodružstve, ale pridané samopaly, kolty, brokovnice, bazooky a granáty značne uľahčujú DeathSpankovu prácu. Pri ich používaní treba byť extrémne opatrný, najmä s bazookou a granátmi sa pri rýchlom a neuváženom používaní budete často nedobrovoľne presúvať k poslednému uloženému checkpointu.

Ak sú vám zbrane na diaľku proti srsti, iste si zamilujete ponuku mečov, kladív a sekier. Niektoré pridávajú na elementárnych útokoch (oheň, mráz) iné zas dokážu využiť nabitie „power“ metra a vypustiť do sveta niektorý zo špeciálnych útokov. Žiadna správna akčná sekačka sa nezaobíde bez rôznych brnení a náš slipový favorit sa bude postupne prispôsobovať oblečením svojmu prostrediu. Na zamrznutých planinách si vybojuje ľadové brnenie, v kovbojskom mestečku drsňácky oblek, v ohnivom pekle plamenné pončo. Hra umožňuje zaškrtnúť si možnosť automatického obliekania najlepšieho vybavenia, takže časté prezliekanie nie je vôbec na obtiaž. 

DeathSpank pri svojej púti za (skoro)tangáčmi stretáva množstvo ľudí, ktorých trápia problémy rôzneho charakteru. Niekomu ukradli banditi šperky, iný potrebuje súčiastky z robota, mestskú pani treba odprevadiť na jej farmu. Vojaci používajú hrdinu ako posla tajných správ, speleológ zas ako prieskumníka jaskýň, pirátsky kapitán ako prostriedok na vybavovanie starých účtov. Questov je požehnane a žurnál budete mať nimi preplnený až k prasknutiu. Vďaka plným priehrštiam úloh je titul si možné hravo vychutnávať viac ako 10-12 hodín, pričom táto doba bude vo veľkej miere závisieť od toho, koľko bokoviek sa rozhodnete splniť. Pri plnení vedľajších jobov opäť treba zdôrazniť vtípky či rôzne narážky a s nimi spojené vtipné momentky (prehováranie bordeldámy, aby sa prezliekala do rôznych kostýmov, pokiaľ vy stihnete vyčistiť jej trezor, prípadne hľadanie potrieb ženskej hygieny v tábore banditov alebo prenášanie výbušnín medzi pracovníkmi železničnej spoločnosti). Iste, nevyhnete sa množstvu jednoduchých a generických odnes/zabi/znič/nájdi questov, no práve humor pri obyčajných konverzáciách s NPC dokáže osviežiť aj takýto tisíckrát prevarený námet.

Možno sa pýtate, ako sa vlastne Diablo-like titul ovláda na gamepade. Úplne v pohode. Samotná akcia je rýchla a dostatočne variabilná vďaka štyrom základným tlačidlám, ďalšie akcie sa dajú namapovať na D-pad. Občas použijete aj štít, liečivé fľaštičky, jedlo (s liečebným účinkom) či rôzne magické prípravky. Jediné, na čo si skutočne treba dávať pozor, je už spomínané používanie bazook a granátov, ktoré pri trocha nepozornosti narobia viac škody ako úžitku.

Upgradovanie RPG parametrov spočíva v klasickom levelovaní. S ním prichádza i automatické zvyšovanie hodnôt jednotlivých vlastností a tiež možnosť voľby jednej z ponúkaných kariet. Karty v zásade opäť iba upgradujú niektorú špecifickú charakteristiku. Buď sa zameriate na rýchlosť, na útoky z blízka, z diaľky a podobne.

DeathSpank: Thongs of Virtue

DeathSpankov najväčší problém tkvie rovnako ako ostatným zástupcom tohto žánru v repetitívnosti. Akokoľvek sa autori snažia, po dlhšom sústavnom hraní budete mať pocit, že hra sa zlieva do jedného dookola opakujúceho sa cyklu. Ak patríte k fanúšikom hack and slash, budete to pokladať za samozrejmú vec a vadiť vám to nebude. V opačnom prípade si skúste hru dávkovať v menších (kratších) porciách. Tak sa stereotyp nedostaví, pretože ho prevalcuje humor a osobitý charakter hlavného hrdinu.

Obrovskou hernou mapou rozdelených do rôznych prostredí sa nebudete vždy túlať o samote. Do dobrodružstva je možné zapojiť kamaráta v offline koop režime a spolu preskúmate vojnové zákopy, strašidelné lesy, mníšky chrám, pirátsku zátoku, westernom zaváňajúcu púšť a rôzne ďalšie zaujímavé zákutia. Mapa je skutočne rozľahlá a rôznorodá a netreba sa báť ani zdĺhavého pobehovania z jedného jej konca na druhý, keďže sa môžete spoľahnúť na služby teleportovacích kadibúdok. Technické spracovanie herného sveta príjemne kombinuje 2D a 3D grafiku a pôsobí veľmi príjemne. Spomenúť treba ešte výborný dabing hlavnej postavy (a aj niektorých vedľajších postáv), ktorý zvýrazňuje humorný podtón tiahnuci sa naprieč celou hrou.

Škoda len, že prídavná co-op postavička je skôr iba okrasu. Zaspatý mág alebo ninja jazdiaci na malom jednorožcovi síce zapadajú do DeathSpankovho blázinca, no nie je možné im meniť inventár, ani si ich inak špeciálne prispôsobovať, čo ich odsúva na druhú, tretiu alebo možno až štvrtú koľaj.
Arkádovky v poslednom čase vládnu konzolám. Čoraz viac autorov sa necháva uniesť vlnou jednoduchších hier za nižšie ceny, pričom sú za menšiu sumu peňazí schopní ponúknuť vysokú porciu zábavy, s dlhou životnosťou a sympatickým technickým prevedením. Ani DeathSpank na tom nie je inak a smelo sa môže pozerať do očí aj ozajstným arcade klenotom (áno, narážam na teba, slečna Craftová). Navyše oproti nej prináša poriadnu dávku humoru. Nedotiahnutý co-op a opakujúca sa herná náplň, ktorá nemusí sadnúť každému, DeathSpanka posúvajú o čosi nižšie a Lare sa nepozerá do očí, ale na jej obrovské, skvelo formované a vždy patrične vypnuté... plecia. To však nebráni fanúšikom žánru, aby k výslednému hodnoteniu pripočítali pol boda až bod.


napísal je2ry 22.10.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
DEATHSPANK: THONGS OF VIRTUE
+ humor
+ dlhá herná doba
+ rozľahlý herný svet
+ pridané zbrane na diaľku
- limitovaný co-op
- stereotyp (nemusí vadiť každému)


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PC
Xbox 360

Vývoj: EA / Hothead Games
Štýl: Akcia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. september 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19751)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk