SAINTS ROW THE THIRD

SAINTS ROW THE THIRD

9.0

Mesto hlavnou postavou hry

Recenzia na PC verziu

Volition na jar narýchlo dokončilo posledný titul upadajúcej Red Faction série, aby sa konečne mohlo plne venovať Saints Row The Third, tretej časti akčno-adventúrovej série, ktorá si od svojej prvej časti získavala meno a najnovšie dokazuje, že nie je len kópiou GTA. Séria je síce postavená na základoch konkurenčného titulu, ale zároveň je od neho na míle vzdialená. V Saints Row nejde o to spoznať príbeh každého človeka v meste a pomôcť mu, ale mesto ovládnuť a pritom zničiť všetko, čo vám stoji v ceste.

V tretej hre sa znovu dostávame do gangu Svätých, ktorým sa za uplynulé roky podarilo mesto Stillwater dostať pod kontrolu, vybudovať si meno a stať sa celebritami. Ľudia chcú ich podpisy, všade majú reklamy, mesto im jednoducho patrí. Ale situácia sa nepáči každému, hlavne nie medzinárodnému gangu Syndicate, ktorý ovláda mesto za mestom a chystá sa aj na vaše. Unesie vás a po krátkom boji sa objavujete v meste Steelport ovládnutom Syndikátom. Tu začína vaša cesta o prežitie a ovládnutie ďalšieho mesta. Čaka na vás rozsiahla kampaň s takmer päťdesiatkou misií, stovkami vedľajších aktivít a prídavkom kooperačnej hry, či už priamo v kampani, alebo v špeciálnom "kurvom" móde.

Saints Row The Third
Saints Row The Third Saints Row sa vracia a vsádza na rozmanitosť možností.
Saints Row sa vracia a vsádza na rozmanitosť možností.


Saints Row The Third Zbrane budú zničujúce a zábava ešte väčšia.
Zbrane budú zničujúce a zábava ešte väčšia.


Saints Row The Third Vzdávam sa? Alebo....
Vzdávam sa? Alebo....





Nové mesto, rovnaký koncept

Volition sa tentoraz rozhodlo všetko dotiahnuť do extrémov, pričom neopustilo pôvodný koncept a ani koncept ostrovného mesta. Mesto sa zmenilo, je väčšie, detailnejšie, ale stále je zložené zo série pospájaných ostrovov. Znovu ho budete prechádzať vozidlami, loďami, lietadlami, helikoptérami, hľadať kontaktné osoby, prijímať misie, objavovať skryté bonusy, plniť rozmanité adrenalínové aktivity a popritom si vyskúšate do akého levelu dokážete vyhecovať políciu a ako dlho im unikať

Samotný príbeh v kampani neprekvapí ani neurazí. Rozhovory v Saints Row sú aj tentoraz krátke, akčné a zamerané skôr na zábavu ako hĺbku. Napriek tomu si prestrihové animácie medzi misiami skutočne užijete a to ako scény, tak aj ikonické postavy tohto mesta so svojimi špecifickými úchylkami a správaním. Do vášho tímu sa vráti Johnny Gat a Shaundi, pribudne obor Oleg, ktorého si nepriatelia vyklonovali a jeho klony vám budú krížiť cestu celou hrou, proti vám sa postaví zamaskovaný wrestler Killbane s vlastným gangom, pridajú sa európski obchodníci so zbraňami Morning Star, hackeri Deckers, zábavu bude dopĺňať Profesor Genki so svojou smrtiacou verziou japonských hier a svoju armádu prinesie Cyrus Temple, veliteľ Stag jednotiek, ktoré rozpútajú v uliciach vojnu. Hlavným nepriateľom však tentoraz je Syndikát, organizácia, ktorá chce mesto udržať pod kontrolou a využije k tomu všetkých prostriedkov.

Vám neostáva nič iné ako ich postupne dostať von z mesta, obsadzovať jednu štvrť za druhou, v misiách postupne ničiť bašty nepriateľov, preberať budovy a vytvárať z nich svoje sídla. Zabojujete si tak napríklad o mrakodrap, ktorý sa stane vašim domov, o nákladnú loď, z ktorej vyslobodíte unesené štetky, zničíte niekoľko vojenských základní, pobijete sa so zmutovanými bossmi, nebudú chýbať sniper misie ani rozsiahle vojny. Vždy budete mať po boku svojich kolegov a aj rozsiahlu paletu zbraní. Mimo štandardných pištolí, samopalov, sniperiek, hra ponúkne aj rotačáky, diaľkovo navádzané strely, zameriavač pre letecké útoky, ale aj ručné zbrane a rôzne typy granátov. K tomu vám ešte pomôžu zbrane na vozidlách, kde stíhačky alebo tanky ponúknu masívnu palebnú silu, s ktorou sa z ulíc stane vojnová zóna.

Vitajte späť v gangu.

Level Up +1

Všetko a to doslova všetko, čo máte, budete môcť v hre upgradovať. Rozsiahly upgradovací inventár umožní postupne zakúpiť upgrady pre každý typ zbrane, silu parťákov, rýchlosť strácania sa z dohľadu polície, a samozrejme na množstvo parametrov vašej postavy, kde sa zlepší rýchlosť, presnosť, sila. Jednoducho hlboké prepracovanie RPG prvkov, ktoré v podobných hrách len tak nenájdete. Ruka v ruke s nimi idú customizácie, kde vašu postavu môžete ľubovoľne modifikovať na plastickej chirurgii, obliekať ju do štandardných alebo úplne neštandardných vecí ako napríklad oblek astronauta, komiksovej postavičky. Budete môcť byť, čím len chcete. Vaše autá sú rovnako upgradovateľné, vylepšíte výkon, vyfarbíte ich, zmodifikujete alebo zmeníte kolesá. Všetko však bude stáť peniaze, ktoré bude treba zarobiť, či už v misiách, aktivitách alebo na obsadených budovách, ktoré pravidelne zarábajú peniaze.

Mimo rozmanitých misií v kampani, ktoré prejdete asi za 12 hodín, vás čakajú ešte desiatky hodín pri plnení aktivít v meste. Niektoré sú známe z predošlých hier ako napríklad poisťovací podvod, kde sa svoju postavu vrháte pod autá a snažíte sa zarobiť čo najviac na zraneniach alebo štandardné sniper misie kde musíte nájsť svoj cieľ, vrátilo sa aj zachraňovanie štetiek, teraz je napríklad novinkou jazda na horiacej štvorkolke, ktorou musíte spôsobiť čo najviac škody, podobne aj deštrukcia mesta tankom alebo zábavnou je opatrná jazda s tigrom na sedadle spolujazdca.

Saints Row The Third však nebudete musieť hrať sám. Kooperácia umožňuje kedykoľvek pozvať priateľa alebo s ním prejsť celú kampaň od začiatku do konca. Zábava sa tak ešte znásobí a rovnako aj explózie. Autori síce pre preferenciu co-opu úplne vynechali štandardný multiplayer, ale môžete si zapnúť aj friendly fire a obstrelovať sa alebo ak by ste chceli intenzívnejšiu akciu, autori pridali do hry "kurví" mód, ktorý je obdobou štandardnej kooperačnej obraňovačky pred vlnami protivníkov, aj keď tu so špeciálnymi prídavkami, napríklad dildo zbrane.

Saints Row The Third
Saints Row The Third Nepriateľov bude ako maku.
Nepriateľov bude ako maku.


Saints Row The Third Upgradov je v hre viac ako v bežnom RPG titule.
Upgradov je v hre viac ako v bežnom RPG titule.


Saints Row The Third Steelport, ďalšie ostrovné mesto, tentoraz postavené podľa Pitsburgu.
Steelport, ďalšie ostrovné mesto, tentoraz postavené podľa Pitsburgu.





Prestavba mesta

Grafika titulu výrazne postúpila vpred, animácie, efekty detaily, všetko je o generáciu vpred. Nie je to síce realistický štýl spracovania ako GTA, ale viac komiksovo ladený dizajn, ktorý zdôrazňuje zábavu, na ktorej je celý titul postavený. Možno niektoré detaily by sa dali dotiahnuť, ale napriek tomu hra ponúka kompaktný celok, na ktorý sa dobre pozerá a to v decentnej rýchlosti. Autori sa oproti minulej časti na PC pohrali ako s výkonom, tak aj ovládaním a navyše pridali aj DX11 podporu, takže majitelia novších kariet si titul skutočne vychutnajú. Konzoly oproti predošlej hre dostali plné 720p rozlíšenie a rovnako sa vylepšil výkon.

Autori čiastočne v hre použili aj svoj deštrukčný engine z Red Faction, aj keď len na ničenie vozidiel. Pekne to uvidíte napríklad pri prejdení vozidiel tankom, ktoré sa skrčia podľa toho, ako po nich prejdete. Explózie svojim štýlom nezaostávajú, dym dokáže vykúzliť dojem zo skutočného bojiska a rozmanité efekty zbraní strieľajúce okolo vás dokážu zvýšiť váš adrenalín a túžbu zničiť každého, kto sa vám odváži postaviť.

Škoda, že Volition znovu zachovali rovnaký štýl ostrovného mesta. Pri možnostiach hry by sa veľmi hodilo rozšírenie o vidiek, kde by sme si mohli naplno užiť jednotlivé vozidlá bez toho, aby sme za zaťažovali premávkou mesta. Ovládanie vozidiel nie je založené na snahe o realitu, ale o jednoduchosť, do ktorej sa ľahko dostanete a to ako pri autách, tak aj lietadlách a helikoptérach. Jednoduchosť a zábava bola zjavne priorita autorov. Po zvukovej stránke čakajte decentné nadabovanie okorenené zábavnými hlasmi a samozrejme rozmanité stanice vo vozidlách miešajúce pesničky a relácie s brutálnymi komentármi. Dotvárajú to rozhovory postáv pri bojoch alebo pri jazde vozidlami. Nakoniec neznalých angličtiny v PC verzii môže potešiť čeština v podobe titulkov.

Saints Row The Third
Saints Row The Third Rozmanité vozidlá si užijete.
Rozmanité vozidlá si užijete.


Saints Row The Third VTOL, bude jedinečný dopravný a útočný prostriedok.
VTOL, bude jedinečný dopravný a útočný prostriedok.


Saints Row The Third Mesto je pôsobivé aj v noci.
Mesto je pôsobivé aj v noci.




Saints Row The Third nie je GTA, od prvej časti spravilo veľkú cestu vlastným smerom a teraz sa stáva kráľom sandboxu. Ovládlo zábavu v meste, zaplavilo ho možnosťami a bodku za tým dalo kooperáciou. Ak sa chcete odreagovať v otvorenom prostredí, hra je presne pre vás, zabaví vás na dlhý čas a skráti čakanie na GTA V, ktoré bude mať čo robiť, aby v oblasti zábavy aspoň vyrovnalo ponuku. Volition tentoraz z ostrovného typu mesta vycucal úplne všetko, vyšťavil ho na maximum a vyšlo to. Nabudúce, ak budú chcieť ponúknuť niečo nové, už bude treba postúpiť vpred a opustiť čisto betónovú džungľu.


napísal saver 1.12.2011
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
SAINTS ROW THE THIRD
+ zábavné misie
+ rozmanité vozidlá a zbrane
+ rozsiahla ponuka vedľajších činnosti
+ modifikácie a upgrady prakticky všetkého
- stále rovnaký, ostrovný štýl mesta
- objavovanie sa vozidiel pár desiatok metrov pred vami


RECENZIE HRÁČOV
Saints Row The Third
8.5
MORGOTHKREAT    14.8.2012
Ako tak prechád...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: THQ / Comgad / Volition
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19912)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk