MINECRAFT

MINECRAFT

9.0

Robinson v krajine LEGOlandu

Recenzia na PC verziu

Najlepšie prirovnanie ako definovať Minecraft mi napadá akurát Robinson Crusoe v krajine LEGOlandu. Možno sa vám zdá, že to veľmi to nejde dokopy, no opak je pravdou. Celý vygenerovaný svet sa skladá z kociek. Stromy, domy, skaly, hory, nepriatelia a aj vy sami ste poskladaní z kociek. Hlavnou premisou je prežiť a to dokážete len v tedy, ak využijete výhody prostredia a ako homo-sapiens-kockus si prispôsobíte okolité prostredie k obrazu svojmu.

Hlavnými potrebami sú prístrešok a potraviny. Prístrešok pre to, lebo v noci vyliezajú na povrch obludy, ktorým ide len o to, aby sa na vás mohli napásť. K dispozícii však na začiatku, tak ako zmienený Robinson, nemáte nič. Všetko musíte vybudovať od začiatku, všetko si musíte pripraviť. Zemlianka 2x2 polia vyhĺbená do zeme vlastnými rukami bude musieť prvú noc stačiť. Na oplátku ste získali stavebný materiál z hĺbenia. Hneď skoro ráno sa púšťate do práce a rúbete prvý strom. Vyrobíte vlastný ponk, na ktorom zhotovíte sekeru, lopatu a krompáč. S nástrojmi sa kope predsa len o niečo lepšie, no sú len drevené a preto sa rýchlo lámu a sú pomalé. S kamennými to už ide o poznanie lepšie a preto začnete hĺbiť a zveľaďovať príbytok. S rastúcimi chodbičkami sa znižuje intenzita svetla, preto príde vhod fakľa vyrobená z drievka a uhlia. Čím hlbšie sa ponárate do kopania štôl, tým viacej nerastného bohatstva sa plní v inventári. To musíte niekam uskladniť a vyrábate tak truhly. Vykopanú železnú rudu a zlato je pred použitím potrebné premeniť na ingoty, čo urobíte v kamennej peci.

Po ťažkej práci začína škŕkať v žalúdku a bolo by ho niečím treba zaplniť. Surové mäso z okolitých kráv a prasiat je možno fajn, ale čo takto ho dať do pece a vyrobiť si šťavnatý stejk, ktorý viac zasýti? Ešte lepší nápad je vyrobiť rybársky prút a ryby pekne opiecť na ohníku, prípadne urobiť vlastné políčka s obilím alebo cukrovou trstinou a pripraviť si pochúťky ako chleba, koláčiky alebo dokonca tortu. Farmy musíte zavlažovať vodou a dobytok je najlepšie zahnať do vytvorenej ohrady, aby ste to k zásobám nemali ďaleko. Vyrúbané stromy použité na rebríky, ohrady a nástroje je potrebné dopĺňať sadením mladých stromov, aby boli fošne vždy poruke.

Minecraft
Minecraft Takéto veže s lávou slúžia v noci ako maják.
Takéto veže s lávou slúžia v noci ako maják.


Minecraft Pohľad z veže na krajinu pod ňou. V diaľke sa črtá dedinka.
Pohľad z veže na krajinu pod ňou. V diaľke sa črtá dedinka.


Minecraft Zombík nabehne presne pod nôž.
Zombík nabehne presne pod nôž.





Keď ste naplnili základné potreby na prežitie, musíte uspokojiť aj hlad po komforte. Váš príbytok stále pripomína zapáchajúcu dieru vykopanú do zeme a preto ju treba zveľadiť. Z piesku a uhlia v peci vytvoríte sklo do okien, vypálením kameňa získate dlažobné kocky, z dreva a vlny z oviec vytvoríte posteľ, obrazy, z papiera knihy a knižnice, nespracované drevo poslúži ako obklad a do nevzhľadných dier namontujete oceľové alebo drevené dvere. Dokonca môžete urobiť jukebox alebo rádio. Kreativite sa medze nekladú a tak vznikajú špajzičky, úložné miestnosti, ale aj okázalé sály vykladané zlatom alebo masívne čarodejnícko-pozorovateľské veže týčiace sa do neba. Tie slúžia aj ako maják, aby ste sa vedeli vrátiť správnym smerom z výpravy za potravou.

Čím viac uspokojíte všetky základné potreby, tým viac vás to bude lákať ďalej a hlbšie do sveta. Všade ale číhajú nástrahy a preto je dobré byť pripravený. Ukovaním prilbice, brnenia, topánok a gatí zo železa poskytnú ochranu, ale najlepším priateľom (ako potvrdí každá žena) sú diamanty a veci z nich vyrobené. Diamantový meč, ale aj ostatné predmety môžete očarovať pomocou kúzelnej knihy, ktorá čerpá vedomosti zo susediacich knižníc a z vašich skúsenostných bodov získaných za zabitých nepriateľov. Čím viac skúseností máte, tým väčší level začarovania do predmetu. Zbrane sú potom ostrejšie, topánky skáču vyššie, brnenie odolnejšie, ťažiace nástroje efektívnejšie.

Po zuby vyzbrojení tak prechádzate krajinou, kde v noci stretnete kostlivcov, zombíkov či pavúkov a cez deň v dedinkách bezstarostných obyvateľov. Terén sa generuje náhodne a do nekonečna, takže nie ste ničím obmedzení. Okrem dňa a noci sa mení aj počasie a, samozrejme, ráz krajiny. Piesočnaté pobrežia striedajú lesnaté lúky, vysoké hory s jaskyňami, močariny či pustiny. Putovať však nemusíte len na povrchu, ale aj pod zemou. Každú chvíľku tak okrem rudných žíl narazíte aj na jaskynné systémy, podzemné rokliny alebo dungeony a pevnosti s respavnujúcimi sa nepriateľmi, kde čakajú aj odmeny v truhličkách. Z najsilnejšieho materiálu v hre (Obsidian) skúsite vybudovať dimenzionálny portál, ktorý vás zavedie do sveta Nether, kde je všetko v plameňoch a nepriatelia ešte ničivejší. Proti ním už aj silné diamantové brnenie hrá v oslabení a preto je potrebné vyrábať fľaštičky doplňajúce zdravie, ktoré je zasa možné vytvoriť len destilovaním. Cestu naspäť pomôže nájsť kompas a mapa, ktoré si, ako inak, musíte sami nejako vyrobiť.

Vytvorte si vlastné svety.

Pokročilé fázy hry zahŕňajú dokonca automatizované mechanizmy pomocou rudy zvanej redstone. Automatický banícky vozík na koľajniciach, zautomatizované otváranie dverí, chytanie mobov do pascí alebo uvádzanie rôznych strojov do prevádzky je len začiatok. Niektorí jedinci dokonca zvládli postaviť kalkulačku alebo jednoduchý počítač. Možnosti, ktoré ponúka Minecraft, sú takmer neobmedzené. Uvidíte megalomanské stavby, ktorých sa účastní na rôznych serveroch desiatky ľudí, ktorých už omrzel singleplayer. Chcete postaviť prepracovaný stredoveký hrad alebo USS Enterprise? Nie je problém, len si dávajte pozor, koho si do hry prizvete, pretože jeden truľo dokáže pokaziť dielo niekoľkých ľudí behom pár chvíľ. 

Zopár chýb neobišiel ani Minecraft. V prvom rade si nezaujatý pozorovateľ poklepkáva na čelo, ako je možné v dnešnej dobe hrať niečo tak graficky odpudzujúceho, no len čo sa zahĺbi do hry viac, razom zabudne na všetky tie kocky a ultra nízke rozlíšenie textúr. O niečo horšie sú technické bugy, ktoré sa však hráči naučili využívať vo svoj prospech a programátori ich rýchlo odstraňujú spolu s tým ako rýchlo pridávajú nový obsah. Umelá inteligencia všetkých nepriateľov sa nedá označiť inak ako za primitívnu. Smelo sa za vami hrnú ako za údeným a ignorujú všetky nebezpečenstvá. Je im jedno, či sa pri tom spália v láve alebo sa vrhnú do priepasti. Aj napriek tomu sa ich naučíte nenávidieť a báť, pretože si vždy nájdu záludnosť, ako vás prekvapiť odzadu alebo vyplašiť náhlym útokom. Posledným a asi najväčším mínusom je užívateľská neprívetivosť. Ste vrhnutí do hry a nikto vám nepovie, ako sa čo robí a aké sú základné mechanizmy. Žiadny tutoriál k výrobe aspoň základných elementov či postupov. Na všetko musíte prísť sami alebo dlho, dlho čítať minecrafťácku encyklopédiu na webe popri hraní (dva monitory odporúčané).

Navzdory vymenovaným negatívam je celkový dojem z Minecraftu dokonalý. Má pohlcujúcu atmosféru, s ktorou vám poletia hodiny ako minúty. Ešte sa pozriem do tejto chodby, ešte musím preskúmať túto malú jaskyňu, ešte pár diamantov a brnenie bude moje, ešte chvíľku, ešte 5 minút. Zrazu sú tri hodiny ráno a vy s hrôzou zisťujete, že za pár hodín vstávate do práce, kde musíte pretrpieť celú večnosť, než opäť zasadnete k Minecraftu.

Minecraft
Minecraft Náhodne generované prostredia vás pohltia.
Náhodne generované prostredia vás pohltia.


Minecraft Ložisko uhlia vždy zdvihne náladu.
Ložisko uhlia vždy zdvihne náladu.


Minecraft Cestovanie banským vozíkom.
Cestovanie banským vozíkom.






napísal fendi 14.12.2011
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
9.3
Ohodnotiť
MINECRAFT
+ unikátna sandbox hrateľnosť a svet
+ neobmedzené možnosti stavania a objavovania
+ pohlcujúca atmosféra
- užívateľsky nie veľmi prívetivé
- technické bugy
- hlúpučká AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 1,5 GB RAM, VGA 128 MB

Zaradené pod: indie, arkada, retro


RECENZIE HRÁČOV
Minecraft
9.5
THE AMAZING JOKER    2.11.2012
Ako každé ráno aj dnes som vstal, privítalo ma slnko ktoré prá...prečítať celé
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One
WiiU
3DS
PC
Mobil
Android
iOS
Windows
Switch

Vývoj: Mojang AB / Mojang
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. november 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk