THIS WAR OF MINE

THIS WAR OF MINE

8.0

Vojna očami sužovaných civilistov

Recenzia na PC verziu

Tvorcovia videohier nám už ukázali rôzne podoby vojny, ale takmer vždy sme pobiehali po bojisku v úlohe vojaka alebo inej postavy, ktorá sa rozhodla pre odpor so zbraňou v ruke. Konečne sa niekto rozhodol pozrieť na vojnu z celkom iného uhla pohľadu. A tak tentoraz prežijeme konflikt v koži civilistov, ktorí sa nepokúšajú zvíťaziť nad nepriateľom, ale nad hladom, zimou a ďalšími útrapami vo svojich úkrytoch.

Cieľom hry je prežiť, ak už nie do konca vojny, aspoň čo najdlhšie. Nie je to vôbec ľahké, hoci začínate hneď s tromi postavami, síce v ošarpanom, ale ako-tak obývateľnom dome. Budova je vo veľmi zlom stave, ale vo vojne si človek nemôže veľmi vyberať. Lepšia nejaká strecha nad hlavou ako žiadna a s trochou snahy sa aj táto barabizňa dá zútulniť a nazvať domovom. A tak náhodne vybraná úvodná trojica prekutá všetky miestnosti a v provizórnej dielničke vyrobí prvé predmety každodennej potreby. Určite sa hodí aspoň jedna posteľ, pretože sa na podlahe spí nepohodlne a človek sa potom budí celý dolámaný. Je dobré vedieť, čo sa deje v meste, a preto sa z nájdených súčiastok oplatí vyrobiť rádio. Keď nie nič iné, budú sa počúvať klasické melódie a obyvateľom domu sa zmiernia depresie. V lete to postačí, ale v zime rozhodne osoží piecka, pretože pri nízkej teplote postavy ľahko prechladnú a zhorší sa ich fyzický stav. Najčastejšie sa kúri drevom, ale keďže je ho nedostatok, v prípade potreby spálite aj knihy.

V dome je chladnička, ale prázdna a treba ju nejakým spôsobom naplniť, aby ľudia nepomreli od hladu. A tak kým cez deň vaši zverenci na základe vašich pokynov upravujú obydlie, v noci sa jeden z nich vyberie do ulíc hľadať potravu, no aj drevo, súčiastky a rôzne haraburdie, ktoré ale má vo vojnových časoch cenu zlata. Každú noc zvolíte jedného človeka, aby prekutal nejaký dom alebo lokalitu, ktorá sa ukáže na mape. Ostatní môžu spať, ale nezaškodí nechať niekoho strážiť, pretože akokoľvek skromné  je vaše "bohatstvo", láka príležitostných zlodejov. Nemôžete im ale nič vyčítať, pretože váš nočný vyslanec je nútený robiť to isté - kradnúť. Nedá sa nič robiť. Keď vám v dome umierajú vyčerpaní ľudia a nie je iné východisko, uchýlite sa aj k lúpeži a možno dokonca aj k vražde. V lepšom prípade nájdete opustený supermarket alebo garáž a stačí sa prehrabať v odpadkoch. Častejšie ale narazíte na zbytky obydlí, kde prebývajú iní ľudia, ktorí sú rovnako chudobní ako vy a svoje zásoby si bránia aj so zbraňou v ruke.

This War of Mine
This War of Mine Najhorší je hlad, ale depresia môže človeka úplne zlomiť, preto potrebuje útechu od spolubývajúceho.
Najhorší je hlad, ale depresia môže človeka úplne zlomiť, preto potrebuje útechu od spolubývajúceho.


This War of Mine V noci jeden z členov skupinky hľadá užitočné veci a metariály. Červené body označujú pohyb a  možné nebezpečenstvo.
V noci jeden z členov skupinky hľadá užitočné veci a metariály. Červené body označujú pohyb a možné nebezpečenstvo.


This War of Mine Na mape pribúdajú lokality, ale niekedy sú nedostupné, pretože sa v nich práve bojuje.
Na mape pribúdajú lokality, ale niekedy sú nedostupné, pretože sa v nich práve bojuje.





Niekedy stretnete mierumilovných civilistov, ktorí vám neublížia, kým nesiahnete na ich majetok, inokedy pred vami stoja agresívni banditi, čo vás okamžite zasypú olovenými guľkami. Môžete sa brániť, ale pri sebe máte maximálne nôž alebo pušku s piatimi nábojmi, neraz len holé ruky. Preto je vhodnejšie skrývať sa na určených miestach a najlepšia obrana býva často útek. Radšej byť zranený ako mŕtvy a strata člena vašej skromnej komunity vždy zamrzí. Pozostalí v dome viditeľne reagujú na stratu priateľa, sú smutní a môžu sa dokonca psychicky zrútiť. Mrzí ich aj to, keď niekto zo skupiny ukradne zásoby zo skromnej nemocnice alebo vezme všetky zásoby jedla nevládnemu deduškovi a babičke. Lenže aj keď občas zaklope na vaše dvere podomový obchodník alebo sem-tam nájdete v teréne ľudí, čo pristúpia na výmenný obchod, bez krádeží to jednoducho nezvládnete.

Ak všetko prebehne bez komplikácií, po návrate z nočnej sa nazbierané veci z veľmi skromného inventára postavy pridajú k majetku skupiny. Ak ste mali v dome nevítaného nočného hosťa, odpočítajú sa vám odcudzené komodity a občas je aj niekto ranený. Lieky a obväzy sú ale vzácnosť, no po vylepšení dielničky a získaní potrebného zariadenia si ich môžete sami vyrábať. A zostrojíte si aj varič, pretože teplá strava je výdatnejšia a zberačku dažďovej vody s výmennými filtrami, lebo aj piť sa musí. Keď sa vám darí, zhotovíte aj destilačné zariadenie. Alkohol pomôže vašim ľuďom aspoň nachvíľu zabudnúť na všetko zlé, ale popri cigaretách (ktoré tiež môžete vyrobiť) je  ideálny hlavne pri výmennom obchode. Všetky zariadenia umiestnite v dome, dajú sa aj vylepšovať a ak v noci získate dostatok nových surovín, môžete opäť zostrojiť niečo nové - či už zátarasy, kreslo, pascu na zvieratá, gitaru alebo malú biozáhradku. Za zmienku stojí aj možnosť v zime použiť sneh na extrahovanie vody.

Napriek tomu však vaši zverenci žijú v neustálom strese a permanentne im niečo chýba. Akokoľvek sa snažíte, budú hladovať, chorľavieť, trpieť depresiami a môžete to zmierniť konzervami, medikamentmi alebo utešovaním od spolubývajúceho, ale nikdy to nebude OK. Na kartičke každého jednotlivca vidíte okrem jeho  talentu aj to, čo ho práve trápi, márne ale budete hľadať kladné pocity, ako radosť alebo smiech. To v tejto hre nenájdete.

Čo však v hre nájdete sú osoby, ktoré vám klopú na dvere a žiadajú o pomoc. Hoci sa aj vám žije ťažko, môžete, ale nemusíte vypočuť ich prosby. Môžete dočasne uvoľniť jedného človeka, ktorý pôjde zachrániť suseda alebo obetujete lieky na matku chorých detí. Odmenu dostanete zriedka, ale budete mať zo seba dobrý pocit a zlepší sa aj vaša bilancia na konci hry. Občas sa k vám niekto chce pridať, čo poteší, ale musíte vziať do úvahy pozitíva aj negatíva, ktoré z toho vyplývajú. Človek navyše sa hodí na nočné výpravy, na stráženie alebo osoží v domácnosti, ale je to ďalší hladný krk a jedla je tak málo - niekedy žiadne.

Ovládanie je nenáročné a na všetko postačí myš. Tou si prepínate postavy, či už označíte portrét v pravom dolnom rohu obrazovky alebo priamo pohyblivú figúrku. Pred sebou vidíte interiér dvojrozmerného domu, spravidla s niekoľkými poschodiami a klikaním na všadeprítomné kruhové ikony vykonáte potrebnú činnosť.  Všimnete si značky dverí, jedla, výrobných zariadení, ruky a niekoľko ďalších, pomocou ktorých vstúpite do uzatvorených miestnosti, odomknete skriňu, nakŕmite postavu a preskúmate objekty. Oko pri dverách znamená, že sa pozriete cez kľúčovú dierku, takže odhalíte prípadné nebezpečenstvo. Neurčitý pohyb mimo uhla pohľadu postavy je pritom vyjadrený červenými bodmi, ktoré sa posúvajú po zastretej časti domu. Ak máte vyrobené doplnkové predmety, všetko ide ľahšie a dostanete sa aj na zabezpečené miesta. Napríklad v kope odpadu sa dá prehrabávať rukami, ale lopata ušetrí kopu času, takže kým vyprší stanovený denný alebo nočný limit, stihnete toho viac. Páčidlom alebo šperhákom sa dostanete do uzamknutých skríň. A hoci udeľujete pokyny každej postave, ľudia, ktorým sa práve nevenujete, môžu svojvoľne vykonať základné činnosti. Napríklad unavená žena sa poberie do postele v susednej miestnosti.

Hra je ľahko zrozumiteľná, hoci kladie na hráča veľké nároky. Neustále treba riešiť nejaké existenčné problémy, dbať na fyzické aj duševné potreby obyvateľov domu, čeliť nepriateľom. Prakticky permanentne ste pod tlakom a nikdy sa to výrazne nezlepší. This War of Mine vás neustále bičuje tiesnivou atmosférou, ku ktorej prispievajú pôsobivo vykreslené 2D lokality s unikátnym art štýlom. Všetko je pekne viditeľné, hoci dominuje čierna a biela s kontrastnými farbami. V pozadí znie clivá hudba a tlmené výbuchy. Pocit neobyčajnej obyčajnosti umocňujú fotografie vašich zverencov, na ktorých nevidíte portréty hrdinov, ale všedných ľudí. Niekedy viac inokedy menej sympatických, ale vašich. Začnú vám byť blízki aj s ich odutými tvárami, chybami a neduhmi, pretože patria do vašej komunity a sú súčasťou tímu, ktorý musí spolupracovať v boji o prežitie. Ani veľmi neprekvapí, že ako podklad poslúžili naskenovaní vývojári a ich priatelia.

This War of Mine
This War of Mine Keď teplota klesne pod bod mrazu, obyvatelia domu sú chorľaví. Treba zakúriť - len keby bolo čím...
Keď teplota klesne pod bod mrazu, obyvatelia domu sú chorľaví. Treba zakúriť - len keby bolo čím...


This War of Mine Rádio poskytuje užitočné informácie a trochu zlepší náladu hudbou.
Rádio poskytuje užitočné informácie a trochu zlepší náladu hudbou.


This War of Mine Výroba predmetov zo súčiastok a odpadu je nevyhnutnosťou.
Výroba predmetov zo súčiastok a odpadu je nevyhnutnosťou.





This War of Mine je skutočne atypická survival záležitosť. Našli by sme však spoločné znaky s obľúbenými zombie titulmi, v ktorých sa v jednej etape treba brániť pred nemŕtvymi a v druhej sa opravuje príbytok a získavajú suroviny a zbrane. 11bit Studios sa však úspešne vyhli mozgožrútom, ktorých je už na trhu priveľa a vytvorili veľmi komplexnú hru s vojnovými obeťami. K realizmu prispieva aj fakt, že sa hra ukladá len automaticky po uplynutí noci, počas ktorej môže zahynúť niekto z vášho tímu. V praxi to znamená, že čo sa udialo, už nevrátite späť a keď niečo zbabrete, nedá sa to napraviť. Takže sa buď zmierite s odchodom obľúbenej postavy alebo vás čaká reštart hry s novým pokusom o prežitie. S ukladaním pozície, bohužiaľ, súvisí nepekný bug,keď vám hra jednoducho spadne - našťastie sa to stáva ojedinele.

Hra je skutočne pozoruhodná, hoci časom už trochu monotónna. Niektorí hráči nepochopia jej čaro, ktoré spočíva v permanentnej depresii ako dôsledku ničivej vojny, mnohých si ale získa. Má však určité rezervy a možnosti, ktoré by sme radi videli zavedené v praxi. Napríklad by bolo zaujímavé, keby sa vaša skupinka mohla presťahovať do iného domu. Alebo by ľudia mali základné RPG prvky, takže by potom lepšie odolávali hladu, stresu, boli nenápadnejší a mali väčší inventár. Počet lokalít je tiež dosť obmedzený, takže ich po pár hodinách prechádzate dookola. Nehovoriac o novej hre, kde už vlastne všetky miesta poznáte - hoci sú mierne zmenené parametre prostredia, napríklad hneď v prvý deň sneží alebo sa lokality odomykajú v inom poradí. To trochu obmedzuje znovuhrateľnosť, ale som si istý, že sa k tejto hre budete vracať stále znovu - hoci možno s dlhšími prestávkami.

This War of Mine je vojnová hra, v ktorej nehrajú prím hvízdajúce guľky. Nie je o hrdinoch so samopalom v ruke, ale o obyčajných ľuďoch, ktorí vždy najviac doplatia na hrôzy vojny. Tento titul vyvoláva depresie, núti hráča k ťažkým a niekedy amorálnym rozhodnutiam, ktoré ale prirodzene vyplývajú z neľahkej situácie a nemožno ich jednoznačne odcudzovať. This War of Mine je poučením, zdvihnutým prstom a obžalobou vojny. Na rozdiel od mnohých iných hier a akčných filmov nič neprikrášľuje, len poukazuje na veľkú ľudskú tragédiu, ktorá, bohužiaľ, nie je ojedinelá.


napísal uni 21.11.2014
Páči sa mi! (+2)
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
THIS WAR OF MINE
+ pohľad na vojnu očami trpiacich civilistov
+ tiesnivá atmosféra a zaujímavý art štýl
+ emócie a interakcia preživších
+ (a)morálne rozhodnutia, ktoré majú dopad na komunitu
+ nutnosť dbať na fyzické aj duševné potreby ľudí
- hra občas padá
- postup je časom trochu monotónny
- obdobný priebeh pri opakovanom hraní
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo, 2,4 GHz, 2 GB RAM, 512 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
This War of Mine
WORTHTOPLAY    21.1.2016
This War of Mine - Netradičná "vojnová" záležitosť, ktorá prináša jedinečný a kvalitný herný záži...prečítať celé
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk