ELGATO FACECAM

ELGATO FACECAM

8.5

Niečo iné ako vaša bežná webkamera

Test

Elgato, výrobca streamerských komponentov, postupne expanduje a rozširuje svoju ponuku. Firma je známa hlavne svojimi grabovacími kartami na záznam videa z hry, mikrofónmi, ale pridala do ponuky aj stream decky, osvetlenia, zelené plátna alebo držiaky. Teraz prináša svoju prvú kameru, s ktorou rovno mieri do prémiovej kategórie.

Nazýva sa Elgato Facecam, nebude to však klasická web minikamerka. Firma tu išla vyššie o ponúka masívnejšiu a kvalitnejšiu kameru určenú ako na streaming, tak aj Youtube videá, podcasty ale aj videohovory, ak ich chcete ponúknuť vo vyššej kvalite. Náležite tomu je kamera väčšia, má kvalitný senzor, aj keď rovno treba rátať s tým, že nemá mikrofón. Niežeby streamerom chýbal.

Špecifikácie:

  • Rozlíšenia: 1080p60, 1080p30, 720p60, 720p30, 540p60, 540p30
  • Optika: Elgato Prime Lens (sklenená)
  • Zaostrovanie:  30 - 120 cm 
  • Clona: f/2.4
  • Ohnisková vzdialenosť:  24 mm 
  • FOV: 82°
  • Senzor:  Sony STARVIS CMOS 
  • Pripojenie:  USB 3.0, Type C
  • Rozmery:  79 x 48 x 58 mm bez držiaka
  • Váha: 96 g 
  • Doplnky: USB-C kábel, krytka na optiku

Kamera tak ponúkne decentné rozlíšenie, kvalitnú optiku a aj slušný senzor. Zároveň je rovno USB-C pripojenie, ale rátajte s tým, že potrebuje USB 3.0, inak sa s vami baviť nebude. 

Elgato Facecam
Elgato Facecam Prvá kamera od Elgata - Facecam.
Prvá kamera od Elgata - Facecam.


Elgato Facecam Čakajte väčšiu kameru s kvalitnou optikou a senzorom.
Čakajte väčšiu kameru s kvalitnou optikou a senzorom.


Elgato Facecam Je ľahká a jednoducho sa uchytí aj na monitor.
Je ľahká a jednoducho sa uchytí aj na monitor.





S Facecamom dostanete dizajnovo decentnú, ale treba rátať s tým, že väčšiu kameru. Má štandardné uchytenie na držiaky, kde si ju môžete naskrutkovať, ale má aj svoju vlastný podstavec, ktorý môžete ako postaviť na stôl, tak uchytiť na monitor. Kamera je síce väčšia, ale samotná váha je okolo 100 gramov, čo nie je veľa a aj na monitore sa dobre udrží. Pridáva sa dostatočne dlhý USB kábel a aj krytka na optiku. Tá je samostatná a musí sa zatlačiť a vytiahnuť. Je trochu nemotorná na zasúvanie alebo vyberanie. Ideálnejšia by bola nejaká záklopka. Na druhej strane ju nemusíte nevyhnutne používať. Kamera má LED diódu, ktorá vám ukazuje, kedy je aktívna. 

Čo sa týka samotnej kvality, Elgato stavilo na viac vecí, a to ako kvalitnú a veľkú sklenenú optiku, tak slušný f/2.4  Sony Starvis CMOS senzor, ktorý aj pri slabšom osvetlení ponúkne nezašumený obraz. Tento senzor sa používa napríklad pri bezpečnostných kamerách vhodných do slabšieho osvetlenia. Zároveň ponúka rozlíšenie do 1080p/60fps v nekomprimovanom formáte, čo zaistí vyššiu kvalitu vo finálnom streame, aj keď, samozrejme, aj nutnosť kompresie priamo v PC. Čo je väčšinou aj tak, ak pridávate svoj obraz ku gameplayu.

K tomu má aj fixné zaostrenie, ktoré je nastavené od 30 do 120cm. Je to dobrá vzdialenosť, ale dôležité je, že je fixné a kamera vás rozmaže, keď si náhodou zmyslí, že by sa mala preostriť na vašu ruku alebo niečo iné. Zorný uhol má 82 stupňov, ktorý je pri takejto vzdialenosti prirodzený a nebudete roztiahnutí.

Elgato Facecam
Elgato Facecam Softvér ponúka dostatok nastavení.
Softvér ponúka dostatok nastavení.


Elgato Facecam Ak používate štandardné držiaky, viete si ju zapojiť aj na skrutku.
Ak používate štandardné držiaky, viete si ju zapojiť aj na skrutku.


Elgato Facecam Je tu aj krytka na optiku, trochu nemotorná, ale viete to využiť.
Je tu aj krytka na optiku, trochu nemotorná, ale viete to využiť.





Elgato zároveň prináša aj softvér ku kamere, a to Camera HUB. Je to základný softvér ku kamere, ktorý bude rezidentný a ktorým môžete kedykoľvek upravovať nastavenia kamery aj mimo streamovacích programov. Ponúka slušné nastavenia obrazu pre kameru. Nie sú tam filtre alebo odstraňovanie pozadia, ale dostatok nastavení ohľadom kvality obrazu.

Môžete priamo v softvéri meniť priblíženie, teda zoomovať lepšie na seba, ak nechcete ukazovať neporiadok za vami. Viete upravovať farebnosť obrazu, ostrosť, kontrast, zapnúť alebo vypnúť automatickú expozíciu a doladiť ju manuálne. Je tu aj vyváženie bielej, odšumenie alebo prepnutie 50 a 60 Hz podľa framerate vášho streamu, aby ste mali synchronizované frejmy.

Všetky tieto nastavenia si viete uložiť do kamery, vďaka čomu ju môžete následne používať v rôznych streamovacích softvéroch bez nutnosti neustáleho upravovania nastavení. Ak však už budete chcieť dodatočné filtre, vymazanie pozadia a všetky podobné efekty, tie už musíte spraviť vo svojom streamovacom softvéri. Vďaka tomu, že obraz z kamery je nekomprimovaný, bude výsledok kvalitnejší. Podobne, keďže kamera nemá mikrofón, musíte si ho domixovať z externého zdroja. To je aj samozrejmosť pri streamingu, keďže kamery majú aj tak veľmi slabé mikrofóny.

Elgato prinieslo veľmi slušnú kameru s kvalitným obrazom, ktorú, ak ste streamer alebo youtuber, dokážete využiť a priniesť kvalitnejší obraz svojej tváre. Samozrejme, má to svoju cenu a firma ju nastavila na vyšších 199 eur. Nie je to práve ideálna suma, ale možno sa vám kúpa oplatí. 


napísal saver 23.7.2021
Páči sa mi! (+1)
8.5
ELGATO FACECAM
+ kvalitný obraz
+ 1080p/60fps nekomprimované
+ dobrý doplnkový softvér
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (0)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20138)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk