SEGA ASTRO CITY MINI V

SEGA ASTRO CITY MINI V

Malá konzola s veľkými hrami

Test

Retro mini konzoly majú svoj najväčší boom už za sebou, no stále je to zaujímavá oblasť a keďže už nie je tak na očiach, firmy sa tu naozaj snažia. Už tu nemáme rôzne lacné Atari alebo Segy či iné vyrobené pod licenciou niekým iným. Firmy naozaj prinášajú zaujímavé kúsky, veď len taká A500 alebo C64 sú naozaj nápadité zariadenia, ktoré pekne zachytili ducha doby, kedy vznikli originály. Sege sa tu tiež darí, odkedy sú konzoly robí sama. Mega Drive Mini sú u nás známe, ale okrem nich má ešte iné produkty v podobe mini retro automatov. Sega Astro City Mini V je najnovší z nich a ja som s ním strávil zhruba posledné dva týždne.

Nemusíte sa báť, neušli vám štyri predchádzajúce verzie, len jedna. V totiž neznamená rímsku číslicu 5, ale V ako „vertical“, čo označuje zameranie tohto štýlového mini automatu. Ten vychádza z legendárneho automatu Sega Astro City (ktorý bol známy v japonských herniach v prvej polovici 90. rokov a bežala na ňom kopa kultových hier) a má podobné telo ako predchádzajúce Astro City Mini. Akurát je teda zameraný na vertikálne strieľačky. Takže kým na predchádzajúcej verzii ste si zahrali Altered Beast, Colums, Golden Axe, Shinobi alebo Virtua Fighter, tu si zahráte rôzne „lietadielkové“ akcie z 80. a 90. rokov.

Kým sa ale dostaneme ku hrám a ďalším veciam, poďme na špecifikácie:

  • Rozmery: 130mm x 175mm x 170mm
  • Hmotnosť: 620 gramov
  • LCD displej 4,6“
  • Rozlíšenie 698 x 930 pixelov
  • Farebná hĺbka: 16.7 milióna farieb
  • HDMI výstup 720P, 480P

Sega Astro City Mini V

Balenie je relatívne drobné a aj veľmi jednoduché, čo možno pri cenovke okolo 180 eur nie je práve najlepšia vizitka a nejaké tie vecičky navyše by ste tu chceli. Chválim ale aspoň minimum plastov v balení a je pekné vidieť tento trend aj pri takýchto veciach. Okrem Astro City Mini V v balení nájdete už len USB napájací kábel, HDMI kábel a obligátnu dokumentáciu. Nenájdete tu síce adaptér, ale nejaký sa vám doma určite povaľuje. A keďže na napájanie stačí len 5V/2.0A, tak ho vlastne ani nepotrebujete. Len sa pripojte k PC, TV, powerbanke alebo čomukoľvek, čo vám dá dostatok šťavy. Hrať tak môžete napríklad aj na cestách, ak máte takúto powerbanku.

Dizajn automatu vychádza z pôvodného automatu, no zároveň ak ste mali predchádzajúci Astro City Mini, bude vám aj tento známy. Teda s jedným viditeľným rozdielom, ktorým je vertikálne orientovaný displej. Inak tu nájdete dvojicu reproduktorov, šesticu akčných tlačidiel, tlačidlá Start a Select a k tomu malú páčku s guľou. Nie je toho veľa, ale dokonale to stačí. Zadná strana obsahuje slider na zapnutie/vypnutie, HDMI výstup, dva USB porty, výstup na slúchadlá a Micro USB port na napájanie. Možno škoda, že už tu nie je rovno USB-C, predsa len takéto nabíjačky už dnes musí používať každý mobil.

Musím pochváliť dizajn za to, že naozaj pekne reflektuje originálny automat a to aj vrátane rôznych detailov, ktoré na ňom boli. Tu však nemajú funkčný význam, ale len estetický. Napríklad sú tu aj zadné dvierka a pri pohľade na ne aj očakávate , že by mini automat mohol fungovať na batérie, ale bohužiaľ nie. Inak jednoduchý a elegantný dizajn je doplnený niekoľkými farebnými nálepkami, ktoré navodzujú dojem 90. rokov. Naozaj to vyzerá dobre, jednoducho, elegantne a pekne.

Navyše nielen to. Musím sa priznať, že pri občasných prejavoch nešikovnosti mi nejaký ten hardvér spadne a podobne. Nerobím to úmyselne, ale zároveň tak aspoň otestujem, či tieto veci dokážu prežiť bežné používanie. A tu Sega použila veľmi slušné materiály. Plasty nie sú mäkké, pôsobia pevne a len tak sa neotlčú. Môžete tak počítať s tým, že bežné pády vám novú hračku nerozbijú a rovnako ju jednoducho nerozbijú ani deti či zvieratá. Navyše váha nie je najnižšia a na spodnej strane nájdete až 6 gumených nožičiek, ktoré Astro City držia na stole dosť pevne. Tých pádov by tak nemuselo byť veľa, ak si budete pri používaní dávať trochu pozor.

Ovládacie prvky sú možno trochu rozporuplné, ale závisí na tom, koľko máte skúseností s automatmi a kvalitnými arcade stickmi. Kvalita ovládacích tlačidiel nie je najhoršia, to vonkoncom. Ale ani najlepšia. Sú trochu rozkývané, ale zase obsahujú fajn spínače. A keďže tu nie sú bojovky, až tak to neprekáža. Páčka je spracovaná veľmi dobre a negatívom je akurát jej výška. Na mini zariadenie je fajn, ale pri hraní na TV napríklad by sa vám už hodilo niečo väčšie. Alebo gamepad, ktorý si môžete samostatne kúpiť a vtedy môžete hrať aj vo dvojici na jednom zariadení. Akurát teda jeden kus stojí okolo 45 eur, čo nie je práve najmenej. Nejaké 8BitDo ovládače by tu mohli fungovať tiež, ale vyskúšané to nemáme.

Spustenie a nastavenie celého systému je jednoduché, aj keď by mohlo byť a rýchlejšie. Na výber sú dva jazyky (angličtina a japončina) a potom vás čaká už len menu s výpisom hier. Následne si viete vybrať nejaké základné nastavenia, ako sú hlasitosť, jas, obrazové režimy a prípadne aj pozadia okolo aktívnej časti displeja. Tie obrazové režimy nie sú žiadne terno, keďže sú z nich použiteľné tak dva. Jeden je naozaj príšerne tmavý a asi by ste ho ani nemali používať. Môžete ešte meniť skladby v menu a rovnako si pustiť aj demo z jednotlivých hier, aby ste videli, ako sa hrajú. Jeden vyhladzuje obraz naozaj pekne, ale trochu zhoršuje vertikálne rolovanie. Ešte viete zmeniť orientáciu displeja – o 90° alebo o 180°.

Sega Astro City Mini V

Čo sa týka samotných hier, tých je tu až 23 a to rozhodne nie je málo. Ich najväčším kladom aj záporom je to, že sú to zväčša japonské hry. Málo z nich tak budete poznať. Na druhej strane, málo z nich budete poznať, takže môžete objaviť peknú zbierku kvalitných akčných hier, o ktorých ste nikdy predtým nepočuli. Žánrovo sú takmer všetky rovnaké, akurát raz je téma vojnová, potom lietate vo vesmíre, potom zase jazdíte na nejakých podivných motorkách a podobne, zábava to ale je a vy zároveň môžete vidieť, ako sa tento žáner vyvíjal od začiatku 80. rokov do polovice 90. rokov. Pár výnimiek tu je a to napríklad celkom chytľavý wrestling a aj nejaké side-scrolling akcie. Každá hra tu podporuje lokálny multiplayer pre dvoch.

Nemá zmysel vypisovať všetkých 23 hier, ich kompletný zoznam nájdete napríklad tu. Výber je ale pekný a pestrý. Z hier známych aj u nás tu nájdete napríklad Raiden, Strikers 1945, Moon Cresta alebo Action Fighter. Potom sú tu aj hry, ktoré doteraz nikdy neopustili Japonsko a máte možnosť si ich zahrať vôbec prvý raz. Pri niektorých je situácia dokonca taká, že je veľká časť ich menu či iných obrazoviek len v japončine. Ale nemusíte sa báť, Astro City Mini V vás nimi dokáže previesť a niekde nájdete vždy preklad.

Poďme ale aj k tomu, ako samotné hry bežia, čo je ďalšia rozporuplná oblasť. Ak ste sa o Mini V zaujímali, asi ste sa dočítali, že má strašný input lag. Tak strašné to nakoniec nie je a hry sú hrateľné. Lag majú totiž niektoré z týchto hier už v základe. Navyše lag viete znížiť tým, že si zariadenie pripojíte k lepšej nabíjačke. Z nejakého dôvodu práve nabíjačky výrazne ovplyvňujú input lag, čo som snáď ešte asi nevidel. Samozrejme, ideálne by bolo, ak by tu lag nebol. Takto ovládanie pôsobí trochu „plávajúco“. Ale mnohé z týchto hier tak „plávali“ už na pôvodných automatoch. Aby som to zhrnul – nie je to také strašné, ale mohlo by to byť úplne vyriešené. Hry sú rozšírené o funkcie, aké dnes ovládate, teda vlastné pozície a podobne.

Sega Astro City Mini V

Obraz si teda viete sami upraviť pomocou rôznych filtrov, aj keď tie možnosti mohli byť aj lepšie. Filtre sa pritom prenášajú aj na TV, keď sa tam pripojíte cez HDMI. Rovnako zvuk mohol byť na samotnom zariadení aj o niečo lepší, je zašumený, chýbajú hlavne basy. Je to spôsobené tým, že sú tu len dva drobné zabudované reproduktory. Ale stačí pripojiť slúchadlá a zvukový zážitok je hneď výrazne lepší. To isté platí aj pre pripojenie k TV. Ale ako som už písal vyššie, pripojenie k TV si už na pohodlné hranie pýta iný ovládač. A zároveň na TV si aj parádne užijete hru vo dvojici, no dva ovládače sú k už tak drahej mini konzole ešte poriadne veľká investícia.

Neviem presne povedať, pre koho u nás je takéto zariadenie určené. Ale je dobré a mne sa páči. Ak ste ako ja, spraví vám Sega Astro City Mini V radosť. Je to drobné zariadenie s obrovským kusom hernej histórie, na ktorej je najlepšie to, že sme ju v našich končinách z veľkej časti nemali možnosť spoznať. Japonské automatovky majú stále svoje čaro a spoznáte ich tu kopu. Dizajnovo slušné, vyrobené je to kvalitne, len je škoda niektorých nedotiahnutých vecí v systéme. Minimálne od pôvodného launchu ubehlo niekoľko mesiacov, takže kým sa to dostalo k nám, mohli byť chyby vychytané.


napísal matus_ace 12.4.2023
Páči sa mi! (+3)
SEGA ASTRO CITY MINI V


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk