CORSAIR HS55 WIRELESS

CORSAIR HS55 WIRELESS

Dlhá výdrž, nízka hmotnosť, slušný zvuk

Test

Načo meniť niečo, čo funguje dobre? To je heslo, ktorým sa neraz riadia aj výrobcovia hardvéru. Mnohí majú široké portfólio, ale v jeho rámci môžeme nájsť obľúbené modely, ktoré sa veľmi nemenia, ale dostávajú len novšie verzie, ktoré reflektujú technologické posuny. Stále však chcú zachovať to, čo fungovalo už v základe. Len si spomeňte na myšky G502 od Logitechu napríklad. Podobne to má v niektorých modelových radoch aj Corsair a aj aktuálny headset Corsair HS55 Wireless. Ten vychádza z už predtým známych modelov, akurát odstrihol kábel a pridal niekoľko noviniek.

Síce Corsair s týmto novým headsetom mieri na nejakú nižšiu strednú triedu, ale rozhodne ho neodflákol. V každej oblasti prináša kvalitu, ktorú od neho očakávate. Akurát teda prispôsobenú danej cenovej hladine, čo je u nás nejakých 119,99€. To na bezdrôtový headset rozhodne nie je veľa. Musíme ale povedať, že za túto relatívne nízku sumu dostanete poriadnu kopu muziky. Síce možno neprekonávajúcu drahšie headsety, ale rozhodne v tejto cenovej relácii prekonávajúcu veľkú časť konkurencie.

HS55 Wireless prichádza vo veľmi jednoduchom a malom balení, kde nájdete prakticky len headset a niekoľko nutných vecí – hlavne teda bezdrôtový receiver a nabíjací USB-C kábel s dĺžkou 1,8 metra, čo bohato stačí na nabíjanie, hranie a čokoľvek iné. No a nesmie chýbať ani dokumentácia. To je však všetko. Nemôžeme to však kritizovať, keďže tu sa ide najmä po cene a jej zníženiu pomáha aj to, že v balení nie je to, čo tam byť nemusí. Rovnako aj materiály, dizajn a ďalšie veci sú s nejakými ústupkami, ale nie je to nič strašné.

Corsair HS55 Wireless

Poďme teda na ten dizajn. HS55 Wireless sa na trh dodáva v bielej a čiernej, pričom jasne vychádza z dizajnu iných HD headsetov. To znamená výrazné oválne slúchadlá, ale s kruhovými prvkami na vonkajšej strane, ktoré sú zo sivého plastu a sú asi takým najvýraznejším dizajnovým prvkom. V drahších headsetoch sú z brúseného hliníka. Tento plast síce nenadchne, ale ani neurazí. Nejaké väčšie dizajnové výstrelky tu nehľadajte. Aj použitie loga je minimalizované, na hlavovom moste je nenápadný nápis Corsair.

Vnútorná konštrukcia je kovová, ale všetky vonkajšie materiály sú plast. Pomerne obyčajný, ale nie nudný a lacný. Je matný, vďaka vyhotoveniu sa na ňom nechytajú odtlačky, takže aj po nejakej dobe používania pôsobí dobre. Minimálne teda na mojej bielej verzii headsetu. Výhoda konštrukcie aj použitého plastu je, že je headset až extrémne flexibilný. Môžete ho krútiť, naťahovať, vykrúcať a vydrží to. Neviem, ako je to s prípadnými pádmi, ale v ohľade ohybnosti prežije aj drsnejšie zaobchádzanie. Biely plast je tu doplnený sivými prvkami v koženke, teda náušníkmi a výplňou na hlavovom moste.

Tieto sa starajú hlavne o pohodlie pri používaní a ani v tomto ohľade to nie je zlé. Vyplnené je to príjemnou pamäťovou penou, dobre sa prispôsobia hlave aj ušiam a headset tak môžete pohodlne používať aj dlhé hodiny. Zatiaľ síce nie je veľmi teplo, ale ani po niekoľkých hodinách sa mi uši nepotili, takže ani povrch asi nebude najhorší. Uvidíme, ako to bude s jeho životnosťou, ale napríklad švy pôsobia dobre a pevne, tak sa snáď ani po rokoch používania nebudú trhať. V sivom plaste je zakončenie sklápateľného mikrofónu. Pohodliu veľmi pomáha aj na bezdrôtový headset nízka hmotnosť, ktorá je len 266 gramov.

Corsair HS55 Wireless

Jednoduché sú aj jednotlivé prvky. Nie je toho príliš, dokážete ovládať všetko dôležité a dokážete si aj všetko jednoducho nahmatať. Na ľavom slúchadle je sklápateľný mikrofón. Ak ho chcete aktivovať, jednoducho ho sklopíte. Vypnete ho zase vyklopením hore. Headset vám jeho zapnutie/vypnutie oznámi zvukovou správou. Na jeho zapnutie a vypnutie je ale aj tlačidlo na zadnej strane ľavého slúchadla. Taktiež je tam koliesko na ovládanie hlasitosti. To pôsobí trochu lacno. Pevnejší plast a menej cvakavý zvuk by prospeli. Zospodu je na ľavom slúchadle ešte USB-C port. Na pravom slúchadle je tlačidlo na zapnutie/vypnutie headsetu a tlačidlo na Bluetooth pripojenie. Medzi nimi je drobná dióda indikujúca stav a batériu.

Headset môžete k PC pripojiť dvomi spôsobmi a to bezdrôtovo cez 2.4GHz pripojenie (s receiverom) alebo cez Bluetooth, kde headset podporuje aj BT 5.2. To, pre aké pripojenie sa rozhodnete, má vplyv na výdrž batérie a aj latenciu. Cez BT dostanete dlhšiu výdrž batérie, ale aj o niečo vyššiu latenciu, čo pri hraní už nemusí byť ideálne (ale na počúvanie hudby, filmov... to stačí). Ale osobne si nemyslím, že tu je veľmi dôvod využívať Bluetooth. HS55 Wireless má totiž úplne skvelú výdrž batérie aj cez 2.4GHz a na plné nabitie výrobca uvádza výdrž cez 24 hodín. To je ale nič, reálne dáte aj cez 30. Pritom stačí 15 minút nabíjania na 6 hodín používania, čo tiež nie je zlé a batéria je jeden z najsvetlejších bodov tohto headsetu. Jack tu ale budete hľadať márne.

Poďme trochu na tabuľky a čísla. Headset funguje na custom 50mm Neodymium magnetoch Corsairu. Disponuje rozsahom 20Hz - 20 kHz, impedanciou 32 Ohmov @ 1kHz a citlivosťou 114dB (+/-3dB). Všesmerový mikrofón má impedanciu 2.2k Ohmov, frekvenčný rozsah 100Hz – 10kHz a citlivosť -41dB (± 2dB). Klasika a nič, čo by ste v takejto kategórii nevideli miliónkrát predtým. Nechýba tu Dolby Audio 7.1 Surround Sound podpora pre virtuálny priestorový zvuk.

Corsair HS55 Wireless

Ako to ale znie pri používaní? Prekvapivo dobre. Zvukový profil nie je nejaký zázrak, ale nastavený je pomerne dobre. Basy sú veľmi dobré, stredné tóny ujdú, výšky sú slabšie. Teda klasický profil pre herné headsety, ktoré sú vždy trochu prebasované, aby vytiahli herné (a tiež filmové) efekty. Ale neurazí ani pri počúvaní hudby, neskresľuje, oddeľuje nástroje aj hlasy. Znie jednoducho fajn. O to lepšie, že znie lepšie ako niektorá o niečo drahšia konkurencia. S headsetom som počúval veľa hudby, skvelé nahrávky a neurazil. Rovnako potešil v hrách a aj pri filmoch. Priestorové podanie je pomerne verné, aj keď kulisa nie je taká detailná. Ale tých prvých 6 minút Baby Drivera si dokážete užiť z pohľadu hudby aj efektov jazdy.

Mikrofón je taká klasika, ktorá nenadchne a napríklad podcast by som s ním už asi nenahrával, ale na komunikáciu to bohato stačí. Nejaké skreslenie hlasu tam je oproti samostatným mikrofónom, ale na chatovanie pri boji to bohato stačí. Vaši spolubojovníci budú príkazy počuť čisto a zreteľne. Zachytáva aj ruchy z pozadia, ale nie v rušivej podobe, takže neprehlušia váš hlas a ani nebudú prekážať tým, čo sú na druhom konci komunikácie.

Detailnejšie nastavenia headsetu nájdete v aplikácii iCUE, ktorá slúži na spravovanie všetkých Corsair produktov. Je tam ekvalizér na upravovanie profilov, updatovanie headsetu, batéria, vypínanie a zapínanie priestorového zvuku a podobne. Ale základ headsetu viete používať aj bez toho. Ale to už poznáte. Celkovo som príjemne prekvapený, že Corsair HS55 Wireless prináša slušnú kvalitu za rozumnú cenu v bezdrôtovom vyhotovení. Sú tu nejaké kompromisy a tradičné neduhy herných headsetov, ale ak by všetky podobné headsety zneli aspoň takto, bol by som rád. Materiály, vyhotovenie, flexibilita, elegantný dizajn, slušný zvuk, nízka hmotnosť a dlhý výdrž – to sú veci, ktorými si vás získa.


napísal matus_ace 2.5.2023
Páči sa mi! (+2)
CORSAIR HS55 WIRELESS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk