POWERA ADVANTAGE WIRED CONTROLLER WITH LUMECTRA + RGB LED STRIP

POWERA ADVANTAGE WIRED CONTROLLER WITH LUMECTRA + RGB LED STRIP

Rozžiarte si svoje hranie

Gamepady recenzujem pomerne často. Rôzne značky, rôzne platformy, rôzna kvalita. Za tie roky mi rukami prešlo naozaj obrovské kvantum ovládačov, ale teraz mám po dlhej dobe premiéru niečoho, čo som ešte nemal. Respektíve som ešte nikdy nemal takúto kombináciu, až sa musím zamýšľať, čo vlastne výrobcu PowerA viedlo k tomu, aby vytvoril takýto bundlovaný produkt. Niežeby tu bolo niečo zlé, to vôbec. Akurát neviem, kedy v živote by som sa dopracoval k potrebe, že si chcem naraz kúpiť gamepad s RGB pásikom. Kúpim si gamepad. Kúpim si RGB pásik. Samostatne. Ale tu sú spolu, tak aké teda sú?

Celý tento produkt sa volá PowerA Advantage Wired Controller for Xbox Series X|S with Lumectra + RGB LED Strip, čo je trochu dlhý názov, ale zase presne vystihne, čo dostanete. A za koľko? Gamepad bez RGB pásika v balení ide u nás za 50 eur a verzia s RGB pásikom je v obchodoch za 60 eur. To nie je úplne zlé, je to pekné kombo, ponúka funkcie navyše oproti bežným ovládačom, takže si tú cenu vie obhájiť. Všetko to nájdete v jednej krabičke. Je tam klasicky umiestnený gamepad, kábel (s dĺžkou 3 metre je naozaj dostatočne dlhý) a vo vrecku je kratší RGB pásik. Ten má len 1,2m, ale napríklad na pripevnenie zadnej časti TV či monitora postačí. Ak by ste chceli viac, za dvacku sa dá dokúpiť dodatočný RGB pásik s dĺžkou 5,5m.

Poďme najskôr na ten gamepad. To je káblový PowerA Advantage v novej verzii, takže nie úplne to, čo ste poznali predtým. Je kompatibilný s Xbox Series X|S, Xbox One a PC (Windows 10 a 11). V zásade vylepšuje veci, ktoré mi v minulých verziách prekážali, ale k tomu sa ešte dostanem. Dizajn vychádza zo štandardného Xbox gamepadu a líši sa len v niekoľkých maličkostiach, nič zásadné. Ergonómia a dizajn sú tak na veľmi vysokej úrovni. Dizajn trochu kazí kábel, nie je ani opletaný, ale je odpojiteľný, takže ak ho nepotrebujete, jednoducho ho odpojíte. Navyše je to štandardné USB C-USB, takže ho môžete vymeniť aj za iný.

PowerA Advantage Wired Controller with Lumectra + RGB LED Strip

V minulosti som tieto gamepady kritizoval za povrch, na ktorom sa časom začali tvoriť fľaky. Ruky sa vám potia, môžete mať mastnú pokožku a podobne. To všetko na nich bolo časom vidno. Tento nový model má už povrch oveľa lepší, je z pevnejšieho plastu, skôr máličko lesklý (stále je to ale matný čierny plast). Ani po dlhšom používaní (gamepad mám snáď od novembra a prešiel som na ňom peknú kôpku hier) sa na ňom neprejavili nejaké neduhy, takže materiál je kvalitný. To platí aj pre zadnú stranu, kde pre dobré uchopenie nájdete jemnú textúru. Aj po hodinách hrania sa gamepad drží naozaj dobre a pohodlne.

Predná strana gamepadu môže pôsobiť dosť obyčajne. V zásade sa nijako nelíši od originálneho Xbox gamepadu – rovnaké rozloženie, rovnaké prvky. Ich kvalita je ale slušná. Tlačidlá sú dobre vystúpené, sú trochu tuhšie. D-Pad nie je úplne najlepší, ale nie je ani zlý. Tiež je trochu tuhší, na bojovky je ale fajn (desiatky hodín v Tekken 8 už má za sebou). Analógy sú tiež pomerne kvalitné, antifrikčné krúžky po obvode sa starajú o hladký pohyb. Trigerry a LB/RB tlačidlá sa tiež zlepšili oproti predchádzajúcim modelom, sú pevnejšie, tuhšie, ide z nich lepší dojem. Ale stále ma originálny Xbox ovládač triggery lepšie. Nie funkciami, keďže impulzné triggery tu nájdete, ale vyhotovením a detailom ako jemná textúra.

Na spodnej strane gamepadu je výstup pre headset/slúchadlá, nech môžete pri hraní aj pohodlne komunikovať alebo počúvať. Zaujímavejšia je však zadná strana gamepadu, kde sú zase prvky navyše. V hornej časti napríklad nájdete zámky na triggery. Tie môžete nechať fungovať v plnom rozsahu alebo ich aj uzamknúť do dvoch nižších polôh, ak sa vám to hodí na aktuálnu hru. Každý trigger navyše môžete uzamknúť v inej polohe. Vzadu tiež nájdete dve programovateľné tlačidlá, ktoré pekne sadnú pod prostredníky či prstenníky, takže si na ne môžete jednoducho namapovať iné tlačidlá. Programovanie týchto zadných tlačidiel je rýchle a jednoducho a slúži na to tlačidlo v strede zadnej strany ovládača. Ja si tam napríklad dávam stláčanie analógov.

No sú tam ešte dve ďalšie tlačidlá a to na programovanie RGB. Jedno je na zabudované RGB v ovládači, druhé zase na externé RGB. Ovládač má svoje podsvietenie rozdelené na 4 zóny a každú z nich si dokážete naprogramovať zvlášť. Na výber je rozsiahla farebná paleta a trojica efektov a celé to viete nastaviť cez možnosti gamepadu. Prípadne môžete stiahnuť aplikáciu PowerA Gamer HQ, kde si podsvietenie nastavíte tiež. Rovnako tam viete updatovať softvér gamepadu, nastaviť zvuk, mŕtve zóny a aj ovládač skalibrovať. Aplikácia je veľmi jednoduchá a na PC s ňou ovládač nastavíte behom pár chvíľ podľa svojich potrieb.

A to tretie tlačidlo vzadu na externé podsvietenie? To je jedna zo zaujímavých funkcií. Gamepad má totiž zabudovaný IR transmitter a RGB pásiky Lumectra zas majú IR prijímač. To znamená, že 3 sekundy podržíte to zadné tlačidlo a gamepad sa prepne do režimu ovládania RGB pásikov. Môžete si postupne vybrať z 24 farieb a 4 režimov. Samozrejme, musíte IR prijímač dobre umiestniť, aby ho bolo vidno. Takto si potom môžete ovládať viaceré pásiky, ak si vo svojom hernom brlohu napríklad spravíte nejakú rozsiahlu zostavu. Je to šikovné a dosť nečakané riešenie, ale v živote hráča nastane pár momentov, keď ho dokáže elegantne využiť.

A čo tie samotné pásiky? To je pomerne klasika. Pripájajú sa cez USB, takže ich viete pripojiť k PC, konzole, TV, monitoru a podobne. Potom je už len na vás, kam pásik umiestnite, ako ho umiestnite a podobne. Jeho inštalácia je však jednoduchá, ako to pri týchto veciach býva. V balení je pásik na kotúči, odkiaľ ho jednoducho odmotáte. Samozrejme, využitie je len na vás, pokojne si ho dajte aj na kuchynskú linku. Ovládať ho pritom nemusíte len gamepadom na diaľku, ale priamo na kábli je aj tlačidlo na zapínanie, tlačidlo na prepínanie farieb a tlačidlo na prepínanie režimov (stále svietenie, dýchanie, hudobný režim a cyklovanie farieb). Aj keď hudobný režim si vyžaduje dosť vysokú hlasitosť. Drobný mikrofón je na ovládači s tlačidlami.

PowerA Advantage Wired Controller with Lumectra + RGB LED Strip

PowerA Advantage Wired Controller for Xbox Series X|S with Lumectra + RGB LED Strip je síce drahší, ako sme pri tejto značke zvyknutí, ale je to vlastne kombo dvoch vecí. Dvoch zdanlivo dosť nesúrodých vecí, ale musím uznať, že to spolu funguje dobre. Ak hľadáte nový gamepad k PC či konzole a chceli by ste aj LED pásiky k dotvoreniu atmosféry svojho herného brloha, toto môže byť vaše riešenie. Gamepad je kvalitný, lepší ako predchádzajúce modely v niektorých ohľadoch, iné sú zachované (napríklad duálne motory na spätnú väzbu). Je vyrobený kvalitne a funkcie navyše rozhodne potešia. Takže ak len hľadáte dobrý gamepad a neprekáža vám kábel, môžete si zobrať obyčajné balenie bez pásikov.

LED pásik tiež funguje dobre, ale v zásade tu sa asi ani nedá čakať niečo, čo iné neponúkajú. Poteší drobnosť, že viete pásik na diaľku ovládať gamepadom. Môžete si kúpiť aj samostatný pásik, ale tým práve o túto zaujímavú funkciu prídete.


napísal matus_ace 21.2.2024
Páči sa mi! (+2)
POWERA ADVANTAGE WIRED CONTROLLER WITH LUMECTRA + RGB LED STRIP


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19971)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk