LOGITECH MX BRIO

LOGITECH MX BRIO

Čistý obraz za každých podmienok

Test

Pandémia pred pár rokmi dosť zmenila naše životy. Mnohí sme stratili blízkych, prišli veľké zdravotné problémy, zmenili sa návyky a podobne. Vo veľkom to ovplyvnilo aj prácu. Kým predtým museli byť rôzne neraz zbytočné porady povinné, zrazu ich šlo absolvovať formou hovoru na Skype, Zoom alebo inej platforme. Kým predtým ľudia museli chodiť do práce osobne, zrazu sa zistilo, že niektoré veci sa dajú robiť aj z domu a navyše to vôbec neovplyvňuje efektivitu. Aj v našom regióne to zrazu mnohým spoločnostiam otvorilo oči a aj možnosti. Nemuseli sa sústrediť na ľudí, ktorých by do práce stiahli k sebe. Načo aj, keď môžu zamestnať niekoho lepšieho z druhého konca sveta. Tento náš nový normál ale priniesol nové požiadavky na to, na čom a s čím pracujeme. Narástol predaj notebookov, desktopov, mobilov, tabletov, ale aj kamier či mikrofónov. Bez toho sa už dnes nezaobídete.

No a veľa z tých vecí sa dá využívať aj pri hraní. Ako napríklad aj nová kamera Logitech MX Brio. Ako už hovorí jej samotný názov, nie je to vyslovene herná periféria, ale hráčom dokáže tiež padnúť vhod. A možno aj lepšie ako niektoré herné kamery. Či už teda pracujete, streamujete alebo kameru používate na niečo iné, ak chcete od kamery kvalitný obraz, novinka od Logitechu je niečo, pri čom by ste mali zbystriť pozornosť.

A Logitech tu teda má čo dobiehať. Už je to nejaká doba, čo naposledy firma priniesla nejakú svoju high-end kameru. Navyše aj keď MX rodina periférií mieri skôr na kancelárske využitie, prináša so sebou kvalitu, ktorú musí mať aj kamera. Navyše v Logitechu vedie, že s takouto kamerou nebudete len volať na porady a dohodovať projekty so šéfom. S takouto kamerou si chcete aj zahrať. S takouto kamerou chcete možno rozbehnúť kariéru streamera. Tomu zodpovedajú aj ďalšie kvality, ktoré musí spĺňať, či už hardvérové alebo aj softvérové.

Logitech MX Brio

Ale k tomu sa ešte dostanem. Kameru som mal k dispozícii pekných pár dní a bolo jasné, že kvalita bude vysoká. Možno o to viac som sa zameral na ďalšie veci, či sú teda niektoré aspekty, ktoré by sme tu mohli vyčítať. No máme tu cenu. Tá síce zodpovedá kvalite a vnútornostiam kamery, ale aj tak je pre niektorých možno trochu vysoká. MX Brio totiž stojí 229 eur, čím sa teda šplhá dosť vysoko nad konkurenciu. Na druhej strane, to isté platí aj o vlastnostiach a možnostiach kamery.

Výrobcovia v poslednej dobe čoraz viac dbajú aj na to, čo zákazník vidí, keď rozbaľuje nový produkt. Logitech už dlhšie ide po minimalizme – žiadne okázalé balenia, ktoré aj tak neskôr len zbytočne zavadzajú. Aj tu je krabička s kamerou naozaj drobná a potešujúce je, že v nej nenájdete plasty. Všetko je nejaká forma papiera a celkovo Logitech využil pri výrobe veľa recyklovaných materiálov a kamera je certifikovaná na uhlíkovú neutralitu. No okrem toho tu na vás po otvorení pozerá optika samotnej webkamery, ktorú pohodlne vyberiete. Pod ňou ešte nájdete 1,5m USB-C kábel (oba konce, takže musíte mať v PC USB-C port) a krátku dokumentáciu. Po otvorení vidíte rovno QR kód a po jeho naskenovaní vás telefón dostane na stránku s nastavením kamery.

MX Brio vyzerá dobre. Jednoducho, ale elegantne. Síce je kruh okolo optiky výraznejší a vlastne aj dosť veľký, dizajn to nekazí. Nebude pôsobiť rušivo v kancelárii, ale pekne doplní aj vás herný setup. Kamera váži len 138 gramov, čo nie je vôbec zlé (bez kábla a bez držiaka). V balení je jednoduchý držiak ohybný v hneď niekoľkých polohách a kĺboch, ale pokojne ju môžete pripevniť aj na držiak či statív, keďže obsahuje závit. Jej rozmery so 10x4,3x3,8cm, takže nie je ani nejako veľká, aj keď je pravda, že na trhu sú aj menšie modely. Nebude tak práve nenápadná. Dizajn pekne koreluje s hliníkovou unibody konštrukciou.

Ale kameru si nekupujete kvôli tomu, ako vyzerá. Čo teda MX Brio dokáže? V prvom rade je to 4K kamera, takže nahráva obraz v 4K rozlíšení pri 30fps. Ponúka však aj 60fps pri 1080p rozlíšení. Clona F 2.0 je tiež veľmi slušné. Brio je najpokročilejšia kamera Logitechu a vďačí za to aj Sony Starvis senzoru a 5-prvkovej sklenenej optike. Tým chce zabezpečiť čo najlepší obraz. Kamera tak zaznamenáva pixely s viac svetlom a farbou, čo by sa dalo veľmi dlho a nudne popísať viac technicky, ale vás to asi nezaujíma. Dôležitý je výsledok a ten je, že sa to naozaj prejavuje v nasnímanom videu.

Takže poďme na ten obraz z kamery. Doma mám za PC často veľmi zlé svetelné podmienky. Cez deň mimo svetla, večer je zase svetlo rovno nado mnou, čo znamená, že svetelné podmienky pre webkameru sú prakticky stále zlé. Ale pre MX Brio to nie sú prekážky. Dobre sa vysporiada aj s obrazom v tmavších podmienkach, pričom ho nielen zosvetľuje, ale aj pekne zachováva časť pôvodného farebného spektra. Ak máte zase svetlo za sebou či nad sebou, v obraze je zase svetla príliš alebo je tam veľa bielej. Avšak aj s tým si kamera veľmi dobre poradí. Musím priznať, že som bol naozaj veľmi prekvapený, ako dobre fungovala za rôznych podmienok. Navyše veľmi dobre zvláda aj prechody, keď si napríklad v tmavom prostredí zasvietite.

Kamera si tak sama veľmi dobre riadi vyváženie bielej, kontrast, expozíciu a podporuje aj HDR. Slušne zvláda aj pohyb, aj keď isté rozmazanie tam stále je a taktiež závisí od svetelných podmienok. Pochváliť ale musím aj automatické zaostrovanie, ktoré je perfektné. Absolvoval som aj jednu prezentáciu, kde kameru používali ľudia na druhom konci a hlavne tam bolo vidno, že kamera perfektne zaostruje, keď sa človek alebo objekt priblíži alebo vzdiali. Hlavne to ale robí rýchlo, takže prakticky eliminuje ten moment, keď sa objekt pred kamerou pohne a obraz je neostrý. O to všetko sa stará umelá inteligencia v čipe kamery, ktorá sa sústredí na to, aby bola tvár ostrá, vyvážená a so správnym kontrastom.

Logitech MX Brio

To sú veci, z ktorých ťažíte bez ohľadu na to, či riešite pracovné stretnutia alebo herné streamy. Pritom takto mi to vyhovuje. len zapojím kameru, udelím jej teda povolenia v aplikáciách a môžem fungovať. Sú však aj používatelia, ktorí si chcú kameru detailnejšie nastaviť a aj to je tu možné. Firemní používatelia na to využijú Logi Options+ aplikáciu, hráči zase G HUB. Options+ ponúka viac možností, čo je možno trochu divné, ale v oboch aplikáciách sa viete pohrať a nastaveniami a obraz si vyladiť presne podľa seba, či už ide o expozíciu, kontrast, farebný balans, zorné pole, zameranie kamery v rámci zorného uhla, zaostrenie a podobne. Jednoducho čokoľvek. Napríklad streamujete, za sebou máte nejaké RGB pásiky v červenej, tak chcete zmeniť farebný prejav scény, aby ste sa v tom svetle nestratili. Ak sa v tom nechcete vŕtať, nechajte to na automatiku a máte hotovo.

Ďalšou výhodou využívania Logi Options+ aplikácie je tiež to, že tam kamera funguje v rámci jedného MX ekosystému a vy ju teda dokážete ovládať ďalšími perifériami. Na MX myške alebo klávesnici dokážete zastaviť video, vypnúť mikrofón, zmeniť hlasitosť, prípadne pridať aj nejaké komplexnejšie akcie. Takže jedným stlačením klávesu dokážete napríklad zapnúť Meeting režim, ktorý automaticky spustí Zoom, otvorí vaše poznámky a prepne vás na „Do not disturb“ niekde inde. Toto sú super možnosti, akurát škoda, že nie sú aj v G Hube.

Kamera má vpredu mikrofóny, ktoré pomerne pekne zaznamenávajú váš hlas a pri firemných mítingoch alebo hovoroch bohato postačujú, aj keď nedosahujú kvalitu samostatných mikrofónov. Jej zapnutie je indikované malou prednou ledkou, ktorá na vás ale nijako výrazne nesvieti. Ak chcete súkromie, jednoduchým otočením kruhu okolo optiky kamera ju otvoríte alebo zatvoríte. Je to elegantné, ale trochu mi chýba, že sa to prakticky nedá robiť elektronicky. Vždy kameru musíte ručne otvoriť a zavrieť. Navyše zavretie kamery nevypne mikrofón. Máte nejaké stretnutie, kameru si zavriete a pritom asi veľmi nemyslíte na to, že jej mikrofóny stále fungujú.  Na to si treba zvyknúť.

Logitech MX Brio

Kamera funguje s Windows (10 a vyšší) a Mac (10.15 a novší), Linux a ChromeOS systémami, takže ju môžete používať na akomkoľvek stroji, na akom fungujete. Prichádza s certifikátmi pre všetky populárne aplikácie na komunikáciu, takže aj v tejto oblasti funguje bez problémov. Dokonca ju môžete pripojiť aj k mobilom či tabletom, ak to z nejakého dôvodu chcete. Možno niektorých trochu sklame, že kamera nepodporuje Windows Hello, keďže ten vyžaduje nutnosť IR snímača. Ten tu Logitech nedal z dôvodu, že už teraz je kamera dosť drahá a to by jej cenu ešte viac zvýšilo, prípadne by museli cenu kompenzovať niekde inde.

MX Brio je na trhu dostupná v klasickej verzii a v Entertprise. Hardvér je rovnaký, cenovka je rovnaká, ale líši sa softvér. V Enterprise verzii využívate Tune aj Sync, ale možnosti sú podobné. V biznisovej verzii navyše dostanete aj nejakú kratšiu verziu predplatného k niektorým Adobe aplikáciám. Taký jeden mesiac prístupu k všetkým Adobe aplikáciám sa už oplatí a prináša peknú hodnotu. Pravdepodobne u nás bude máličko ľudí, ktorí by išli do tejto verzie, ale ak kameru priamo potrebujete k práci a využívate aj takéto aplikácie, mohlo by vám to priniesť niečo navyše.

Logitech MX Brio je veľmi dobrá kamera, ktorá je naozaj univerzálna. Bez ohľadu na to, čo s ňou robíte, ponúkne vám kvalitný obraz a to v širokom spektre podmienok, neraz aj neideálnych. To je jej hlavná devíza. Nejaké menšie nedostatky tu sú. Okrem už spomínaných napríklad aj držiak, ktorý nie je úplne ideálny na prichytenie na notebooku, aj keď na klasickom monitore ho viete pripevniť dosť dobre a pohodlne. Ale to sú maličkosti, ktoré neuberajú takmer nič z kvalít tejto skvelej kamery.


napísal matus_ace 6.3.2024
Páči sa mi!
LOGITECH MX BRIO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20054)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk