GAMESIR NOVA & GAMESIR NOVA LITE

GAMESIR NOVA & GAMESIR NOVA LITE

Lacné gamepady k rôznym platformám

Aké hľadiská beriete do úvahy, keď si vyberáte gamepad k PC, konzole či inej platforme? Kvalita vyhotovenia, možno aj nejaké tie dodatočné funkcie a podobne. Pre mnohých je ale asi prvoradá cena. Zvlášť v prípadoch, keď tých ovládačov potrebujete viac, prípadne potrebujete niečo pre decká, kde tak trochu tušíte, že s nimi nebude zaobchádzané práve v rukavičkách. Vtedy vždy pri kúpe pozriete aj na cenovku a snažíte sa nájsť niečo, čo vám nesiahne hlboko do kapsy. Na trhu sú mnohé značky a ak idete po cene, asi sa pozeráte hlavne po tých čínskych.

Niektoré sú menej známe alebo nekvalitné, iné zase kvalitou potešia. Stále však ide o niečo, čo v obchodoch až tak bežne nevidíte. Poslednú dobu sa začala vo svete viac presadzovať značka GameSir, o ktorej ste možno doteraz ani nepočuli, ale zdá sa, že postupne o nej budete počuť čoraz viac. Hráčov si chce získať dobrým pomerom ceny a kvality a my sa teraz môžeme pozrieť na to, ako sa to firme darí. Do rúk sa nám totiž na recenziu dostali modely GameSir NovaGameSir Nova Lite, čo sú multiplatformové gamepady pre PC, mobily a Switch.

GameSir Nova Lite

Lite model naozaj ide po čo najnižšej cene a vidieť to už pri prvom pohľade na balenie gamepadu. Dostanete totiž len najobyčajnejšiu kartónovú krabicu, akú ste kedy vôbec videli. Je na nej tiež jednoduchá potlač so základnými funkciami ovládača a základné informácie. Možno je to až príliš budgetové, keďže sa to aj relatívne zle číta. Ale tak cena to naozaj vyvažuje, keďže ovládač stojí len €23,95. Takto lacné ovládače často nevidíte. Ale rovnako to vyzerá aj v balení. Tam je len ovládač, bezdrôtový receiver a drobný papierik s QR kódom. Po jeho naskenovaní sa dostanete k manuálu.

Pochváliť ale musím to, že ovládač prichádza v plastovom puzdre. Nie je nejaké luxusné, len obyčajné puzdro, do ktorého schováte aj receiver, ale predsa len dostávate aspoň nejakú ochranu ovládača. Ovládač sa dodáva v dvoch farbách a na výber máte fialovú a bielu. V oboch prípadoch sú ovládacie prvky čierne. Snaha ísť s cenou čo najnižšie je viditeľná aj na vyhotovení. Plast ovládača pôsobí pomerne lacno a vidieť to už na pohľad. Jemná textúra vzadu je tu len preto, aby sa nepovedalo. Hlavičky analógov asi tiež nie sú stavané na tisícky hodín hrania. Ale pri takejto cene s tým asi počítate. Navyše tlačidlá sú spracované dobre.


S Lite som odohral viacero hier a napríklad aj nový The Rogue Prince of Persia, čo je hra, kde potrebujete rýchlosť a presnosť, inak budete zomierať. Oboje ovládač dodal, takže kým zovňajšok možno nie je najlepší, funkčne tu veľmi niet čo vytknúť. Analógy nebudú driftovať, keďže využívajú Hall effect. Hrá sa s nimi pohodlne. Tlačidlá majú fajn nastavenú tuhosť. RB/LB tlačidlá sa trochu kývajú, ale to snáď nebude problém. Dobre sú spracované triggery – tvarom, sklonom a aj odporom, ktorý kladú pri stlačení. D-pad by mohol byť väčší, ale vystúpený je pekne a dobre zvláda rovné aj diagonálne pohyby.

Asi vás však zaujíma aj to, na čo tu slúžia niektoré tlačidlá. V zásade ovládač zvládne všetky tlačidlové funkcie, ktoré nájdete na Switchi. A potom je tu ešte špeciálne M tlačidlo, ktoré sa používa v kombinácii s inými. Na ňom nastavujete intenzitu vibrácií (sú tu dva menšie motorčeky), pripojenie (indikované aj farbou LEDky pod Home tlačidlom), viete si nastaviť aj dead zóny a dokonca premapovať základné tlačidlá. Na jedno nabitie gamepad vydrží nejakých 10 hodín, čo nie je nejaký zázrak, ale zase to nie je ani najhoršie. Ak teda prežijete veci, kde sa skresávalo na kvalite, aby mohla ísť cena čo najnižšie, dostanete funkčne veľmi dobre vybavený multiplatformový gamepad, s ktorým si zahráte na PC, Switchi, mobilné hry alebo aj Game Pass v rámci cloudu.

GameSir Nova

Ak si priplatíte, za €30,95 získate „plnohodnotný“ Nova model. Ten ponúka vyššiu kvalitu vyhotovenia a aj viac možností či funkcií. No a tiež na balení badať, že tu ide o produkt s vyššou cenovkou. Dostanete štandardné balenie, v ktorom nechýba nabíjací kábel a ani rozsiahla dokumentácia, takže už pre manuál nemusíte skenovať QR kódy. Proti tomu nič nemám, ale pri týchto „neštandardných“ ovládačoch je lepšie mať po ruke vždy nejaký papier, ktorý vám vysvetlí pripájanie, prepínanie režimov, využívanie funkcií a podobne.

Dizajnom, tvarom aj veľkosťou sú oba Nova modely rovnaké, akurát tento model oproti Lite prináša rozdiely v detailoch. Napríklad materiál pôsobí na dotyk aj pohľad oveľa lepšie. Textúra vzadu na úchopoch je síce stále nedostatočná, ale tak s tým sa musíte zmieriť. Nova model prichádza v sivej a transparentnej tyrkysovej. Obe vyhotovenia majú magentové tlačidlá, podsvietené krúžky okolo analógov, čierny D-pad a sivé analógy. Pôsobí to tak živšie a osobne mi sivá verzia vyvoláva asociácie so SNES ovládačom.


Hall effect analógy opäť fungujú dobre a viete, že nezačnú len tak driftovať. Tlačidlá pôsobia vďaka lepšej membráne ešte lepšie pri stlačení. Akurát nerozumiem tomu, prečo tu nie je analógový trigger, ale len digitálny. Teda ako na klasickom Switchi. Pri racingoch tak nepridávate plyn postupne, ale sú len dve polohy – stlačený a nestlačený. Nejde mi do hlavy, že lacnejšia verzia to má a drahšia nie. Na druhú stranu, nájdete tu pohybové ovládanie a aj podporu HD Rumble, teda detailnejších vibrácií známych zo Switchu. Výdrž batérie je o niečo nižšia, keďže je tu viac funkcií a aj tieto veci navyše. Musíte tak počítať s nejakými 6 hodinami na jedno nabitie.

No a taktiež je tu M tlačidlo, s ktorým dokážete oveľa viac. Dokážete premapovať tlačidlá, upraviť vlastnosti, nastaviť režimy podsvietenia a aj prepínať sa medzi pripojenými zariadeniami, kde vám LEDky indikujú, k čomu ste sa pripojili. Hlavne ale využijete dva zadné naozaj elegantne zakomponované pádla, ktoré nerušia príjemný dizajn a skvele padnú ako na prostredníky, tak na prstenníky. Tieto viete využiť niekoľkými spôsobmi. Jednak si tam viete namapovať iné tlačidlo, napríklad stlačenie analógu. Viete tam však namapovať aj Turbo funkciu nejakého tlačidla. No a taktiež na jedno stlačenie pádla viete namapovať kombo. To viete využiť napríklad pri bojovkách.

Celkovo je GameSir Nova Lite veľmi dobrý gamepad a úprimne asi ani nevidím dôvod ísť do Lite verzie, keď je rozdiel v cene medzi nimi len tak malý. Jedine, že naozaj idete po čo najnižšej cene. Za o pár eur navyše dostanete lepšie vyhotovený gamepad síce s menšou výdržou a otáznym rozhodnutím v konštrukcii triggerov, ale funkčne ešte viac nabitý, ktorý vám poskytne nielen všetko, čo napríklad pri hraní na Switchi potrebujete, ale aj oveľa viac. Hlavne tie programovateľné pádla vedia pekne pomôcť pri hraní.

Ovládače môžete získať aj so zľavou:


napísal matus_ace 22.4.2024
Páči sa mi! (+2)
GAMESIR NOVA & GAMESIR NOVA LITE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20281)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk