Stroj sa učí vytvárať vlastné levely do Super Mario Bros.

Vedci vytvorili počítač, ktorý dokáže vytvárať vlastné levely do Super Mario Bros. na základe toho, čo vidí na YouTube.

pridal matus_ace 25.6.2015 o 13:17 pod hry
Stroj sa učí vytvárať vlastné levely do Super Mario Bros.

HRY > NOVINKY >

Super Mario Maker je nový titul od Nintenda pre Wii U, ktorý zaujímavým spôsobom kombinuje tradičnú platformovku, puzzle hru a aj editor. Dá vám do rúk možnosť vytvárať nové levely, prekonávať ich a aj ich zdieľať s ostatnými. Medzi hráčov hry sa však možno zaradí aj jeden skutočne netradičný. Vedci z Georgia Institute of Technology Research totiž vytvorili počítač, ktorý dokáže sám vytvárať vlastné levely do pôvodnej Super Mario Bros. hry.

To by možno samé o sebe nebolo nič prevratné, no ide o spôsob, akým tieto levely vytvára. Samozrejme, vytvárať levely pre legendárnu plošinovku nebol pôvodný cieľ projektu, ale práve tu si odskúšali schopnosť systému učiť sa na základe videí a potom vytvárať vlastné kreácie. Systém tak "sleduje" gameplay videá na YouTube alebo Twitchi, analyzuje ich z hľadiska herného terénu, umiestnenia jednotlivých objektov a aj miest, kde hráči strávili najviac času. Na základe týchto a ďalších kritérií vyhodnotí vzťah alebo pravidlo dizajnovania konkrétneho levelu. Pritom celý systém taktiež zabráni tomu, aby vytvoril nemožné levely (napríklad so vzdialenosťou pre skok, ktorú nie je možné prekonať).

Systém takto vytvára na základe predlohy levely, ktoré nie sú náhodné, sú úplne unikátne a nikdy predtým nevznikli. Taktiež sú však postavené tak, aby ich hráči mohli prejsť. Potvrdil to aj Matthew Guzdial z Inštitútu. Hovorí, že podľa odhadov dokážu vytvoriť úrovne, ktoré sú hrateľné a verné originálu. Na základe 17 predlôh už dokázal vytvoriť 151 sekcií levelov a neskôr, keď sa naučil viac, počet vytvorených sekcií vzrástol na 334. Profesor Mark Riedl dodal, že toto je prvý raz, čo sú videá použité na dizajnovanie levelov. Ak by navyše podobný systém aplikovali aj na iné platformovky, systém sa môže dokázať naučiť aj pravidlá žánru, z čoho môže profitovať napríklad aj systém procedurálneho generovania levelov v hrách.

Ak si zoberieme do úvahy, že sa iná umelá inteligencia začiatkom roka naučila zabíjať nepriateľov v Super Mario Bros., ten Skynet už naozaj nebude ďaleko. Akurát začína trochu inak, než by sme čakali. A snáď aj preto by nám mohol ešte pred zničením sveta aj sám priniesť nejaké vlastné hry.

Stroj sa učí vytvárať vlastné levely do Super Mario Bros.

Stroj sa učí vytvárať vlastné levely do Super Mario Bros.





Stroj sa učí vytvárať vlastné levely do Super Mario Bros.  Stroj sa učí vytvárať vlastné levely do Super Mario Bros.
Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20457)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk