Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?

Xbox One S práve pridal 4K a HDR podporu a ďalšie konzoly ako PS4 Neo, tak aj Xbox One Scorpio ho budú nasledovať a zrejme aspoň podporu pre videá bude mať aj NX. Prechod na 4K TV tak začína mať zmysel.

pridal saver 14.8.2016 o 11:33 pod hardware
Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?

HARDWARE > NOVINKY >

Xbox One S práve pridal konzolám 4K a HDR podporu a ďalšie konzoly, ako PS4 Neo, tak aj Xbox One Scorpio ho budú nasledovať a zrejme aspoň podporu pre videá bude mať aj NX. Prechod na 4K TV tak začína mať zmysel. Možno najlepšie už rovno 4K TV s HDR funkciou, aby ste to mali komplet.  Aj keď, pri HDR si treba dávať pozor, nie je to také jednoduché ako sa môže zdať.

Štandardy

Na jednej strane vám HDR funkcia vie pekne zreálniť obraz, a to zvýšením intenzity rozsvietenia bodov nad 100%. Na druhej strane je to funkcia, ktorá je ešte len v začiatkoch, ale už má niekoľko úrovní zapracovania a štandardov. Jeden štandard je HDR10 (10-bitové HDR), ktorý má dve zapracovania, a to jeden s nižšou HDR úrovňou bez certifikácie (podľa jasu TV) a s UHD Premium certifikáciu, kde musí mať TV wide color gamout a svietivosť aspoň 1000 nitov. Plus samostatný HDR štandard je aj v Dolby Vision, ten má 12-bitové HDR. Je to však licencované HDR, TV musí mať tak Dolby čip, výrobca musí platiť ale štandard je nastavený do budúcnosti na 10000 nitov svietivosti (ktoré zatiaľ nemá žiadny TV). 

Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?

Čo sa týka Xbox One S, ten má HDR10 štandard, rovnako UHD bluraye musia podporovať HDR10 štandard a Dolby Vision je len voliteľné.  Samotné HDR10 podporujú Samsung, Sony (teda HDR10 bude mať aj PS4 Neo) a teraz s Xboxom aj Microsoft. LG a Philips sa snažia podporovať oba štandardy (len si vždy zistite, aký štandard má daný TV, označovanie v shopoch zatiaľ zaostáva). Celkovo to zatiaľ vyzerá tak, že HDR10 je základ a niektoré TV budú postupne podporovať oba formáty.  Určite sa však do čistého Dolby Vision neoplatí ísť, keďže tam podpora filmami a hrami nie je istá. 

Odozva

Ale je to len jedna časť problému, druhá časť je hardvérová, kde hlavne lacné TV sú pomalé a HDR  majú zapracované hlavne pre videá. Totiž zatiaľ čo game móde majú TV 20-40ms oneskorenie obrazu (input lag), pri HDR môžu mať aj pre hry v neakceptovateľných 100ms -120ms (Panasonic, Samsung). Napríklad však nové LG ide na pekných 40ms aj s HDR.

Svietivosť

Čo sa týka tej svietivosti, je to dôležitá vec, ktorá určí, či môžete HDR sledovať TV aj cez deň. Nižšia svietivosť (okolo 500 nitov, čo je dnes štandard) totiž cez deň veľa pre HDR nespraví, večer je tak ideálne pozerať aj s HDR. Pri 1000 nitoch už je svietivosť dostatočná aj na deň.  Samozrejme čím vyššia svietivosť tým lepší efekt, ale väčšinou aj vyššia cena. Ideálny by tu bol 4K OLED TV s HDR, ale cena tam je niekoľkonásobne vyššia. Ak to odstupňujeme tak lacné 4K zoženiete už od 400 eur, lacné 4K s HDR od 800 eur, kvalitné 4K s HDR okolo 1500 eur, 4K OLED okolo 3000 eur.

Pekný prehľad zaujímavých modelov má už windowscentral, rebríček má aj 4ktv.com s detailnými popismi, dobrý zoznam input lagu je aj na rtings.com, aj keď chýba zatiaľ HDR odneskorenie. Najnovšie sa digital foundry pozreli na HDR oneskorenia obrazu, aj keď len pri niektorých TV. 

Ponuka TV

Celková ponuka 4K HDR je už relatívne slušná, ale treba si vybrať buď cenu, alebo kvalitu. TV však kupujete aj na 10 rokov, takže oplatí sa vyberať dobre, sledovať funkcie, ktoré by sa do budúcnosti mohli zísť a možno aj priplatiť.

Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?

LG E6V

Ak však chcete najvyššiu kvalitu, jeden z najlepšie hodnotených 4K HDR TV je LG E6V, ktorý má OLED 4K displej, UHD Prémium certifikáciu, kde podporuje ako HDR10, tak aj Dolby Vision, má decentnú odozvu 33ms v hernom móde a 64ms v HDR móde. Tu je len otázka, či si ho môžete dovoliť.  Ide o 3400 eur hore.

Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?

LG UH séria

LG má v HDR cenovo zaujímavú ponuku v UH7700, ale aj UH6200 sérii alebo UH8500 sérii, kde sú veľmi dobré ceny a rozmery 49, 55, 60 a 65 palcov, všetko v 4K rozlíšení, s IPS displejom s LED podsvietením, HDR, motion ovládaním. TV ponúkajú DVB-T2 - HEVC, DVB-T, DVB-S2, DVB-C konvertory, Vstavané Wi-Fi, DLNA, Nahrávanie na USB, Webový prehliadač, Bluetooth, EPG  a všetky tieto základné funkcie vstavané v ich WebOS systéme.  Všetky majú HDR Super ako HDR10 označuje LG, tak aj Dolby vision podporu. Nemajú síce najvyššiu svietivosť ale je to dobrý kompromis ceny a ponuky.

V UH8500 sérii je aj veľmi dobrý input lag, kde game mód má 31ms a movie mód s HDR 48ms, je to to najlepšie z testov, čo som videl.  (49 palcová verzia ide v najnižšej cene od 1180 eur, štandardne  okolo 1400 eur).

Ceny majú od 800 eur v zľavách po tých 1500 eur.

Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?
 

Samsung KS séria 

Samsung má pre hráčov zaujímavú KS7000, KS8000 a zaoblenú KS9000 sériu s VA panelmi, kde má displej veľmi peknú 20.9ms odozvu v hernom móde, žiaľ s HDR v movie mode má lag až cez 100ms, a teda už je odozva o dosť zvýšená a na hry nie veľmi vhodná.  Ak ho však chcete na filmy, tak má svietivosť 1000 nitov a ponúkne veľmi pekné HDR v UHD Premium certifikácii. Cenovo idú od 1400 eur hore.

Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?
 

Sony

Sony ide so svojimi 4K HDR TV od 940 eur pri 43 palcovej obrazovke, v XD83 so 4K a HDR. Ako systém Sony používa Android a, samozrejme, v nižšej cene nečkajte UHD Premium, ale len základné zapracovanie HDR.  Na druhej strane X930 séria, ktorá ide od 2000 eur, už má UHD Premium a kvalitný obraz, možno však otázny dizajn.  Oplatí sa však pozrieť aj týmto smerom. V hernom móde má decentný 30ms input lag, mimo neho je to 64ms, aj keď otázne je aký má input lag v HDR.

Aká je ponuka 4K HDR televízorov? Na čo si pri nich dávať pozor?
 

Panasonic

Z Panasonicov je tam zaujímavá  DX750 séria, ktorá má VA panel. Tu z testov vieme, že odozva je 40ms v hernom móde a mierne cez 100ms v movie s HDR mode, svietivosť má 500 nitov a to za cenu okolo 1000 eur. Pre herné použitie je však HDR znovu pomalá.

Ponuka 4K filmov

Čo sa týka 4K UHD Bluray filmov, pomaly sa to rozbieha a nové filmy už dostávajú ak UHD verzie, aj keď import ku nám je skôr len pre väčšie tituly, keďže majiteľov 4K prehrávačov je ešte málo. Ceny sú tam priemerne okolo 17 euro, na nových filmoch však až 30 eur. Objednávať je tak najlepšie zo zahraničia, kde je ponuka oveľa väčšia.

Ak by ste chceli streamovať v 4K napríklad z Netflixu, alebo prehrávať v 4K z youtube tak potrebujete aspoň 25Mbitovú linku.

Ktorý vybrať?

Keď to zhrnieme celkovo zatiaľ najlepšie z herného hľadiska z aktuálnych TV dopadá kvalitný, ale drahý OLED LG E6V, ktorý hviezdi vo všetkých recenziách a rebríčkoch, ale najlepší pomer ceny, výkonu a input lagu s HDR vyzerá, že je pri LG UH8507

Ak však idete primárne po filmoch Samsungy vyzerajú na 4K UHD filmy veľmi dobre ako cenovo tak aj kvalitou





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19812)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk